Connect with us
Επιμελητηρίο

Πολιτικά

Περικλής Μαντάς για οφειλές επαγγελματιών σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ

Ανέβηκε

στις

Περικλής Μαντάς για οφειλές επαγγελματιών σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Λύση για τις συσσωρευμένες οφειλές επαγγελματιών και επιχειρήσεων προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ ζητά με παρέμβασή του για το θέμα, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι συνθήκες της πανδημίας επιβάρυναν σε σημαντικό βαθμό τις ταμειακές ροές και τα διαθέσιμα των επιχειρήσεων, προκαλώντας συχνά τη δημιουργία νέων χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ήρθαν να προστεθούν σε ήδη ρυθμισμένες οφειλές που προέρχονταν από τη δεκαετή εποχή των μνημονίων.

 

Όπως σημειώνει ο κ. Μαντάς, «αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών ήταν κατά τη τελευταία διετία να βεβαιωθούν στο Κέντρο Είσπραξης Ανείσπρακτων Οφειλών (ΚΕΑΟ) σημαντικές εκκρεμότητες (σ.σ. ασφαλιστικές υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ), οι οποίες λόγω ύψους δεν μπορούν να εξοφληθούν εφάπαξ, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τυχόν άλλες ρυθμισμένες οφειλές των οποίων η ρύθμιση μπορεί πλέον να απολεσθεί, αφού ως γνωστόν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πληρώνονται κατά προτεραιότητα».

 

Για την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος, ο βουλευτής συντάσσεται με φορείς της αγοράς οι οποίοι ζητούν ρυθμίσεις σε δύο επίπεδα. Αφενός οι νέες εκκρεμότητες να έχουν διαφορετική ταυτότητα οφειλής στο ΚΕΑΟ, ώστε να μην συνδυαστούν με παλαιότερες οφειλές. Αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα μιας νέας ρύθμισης η οποία να αφορά αποκλειστικά τα νέα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές, ακολουθώντας τα πρότυπα της ρύθμισης οφειλών προς την ΑΑΔΕ για τα λεγόμενα “κορωνο-χρέη”.

 

Με παρεμβάσεις όπως αυτές εκτιμάται ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα κινδυνεύσουν να χάσουν τις ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις 12, 100 ή και 120 δόσεων οι οποίες κυρίως προέρχονταν από την εποχή των μνημονίων και τις οποίες ήταν σε θέση να εξυπηρετούν προηγουμένως κανονικά. Ταυτόχρονα αποφεύγεται ο κίνδυνος για υγιείς κατά τα άλλα επιχειρήσεις να βρεθούν αντιμέτωπες με τυχόν δέσμευση ποσών από επαγγελματικούς λογαριασμούς, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Αθήνα, 28/03/2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:   Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κων/νο Χατζηδάκη

 

    Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

 

 

Θέμα: «Διευθέτηση οφειλών προς ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ λόγω της πανδημίας »

 

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

 

Η κυβέρνηση εδώ και σχεδόν δύο έτη έχει θέση σε εφαρμογή ένα τεράστιο και ιδιαίτερα αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας της οικονομίας και της εργασίας, ως αντιστάθμισμα στα πλήγματα που επέφεραν η πανδημία και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι γνωστό όμως ότι παρότι οι κρατικές παρεμβάσεις και οι στηρίξεις ήταν πολλαπλές, καίριες και αποτελεσματικές σε πολύ μεγάλο βαθμό, η ελληνική οικονομία προερχόταν από μια ιδιαίτερα βεβαρημένη δεκαετία κατά την οποία συσσωρεύτηκαν σημαντικά χρέη προς φορείς του Δημοσίου, με αποτέλεσμα πάρα πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες να έχουν προηγούμενες οφειλές σε καθεστώς ρύθμισης.

 

Με την έλευση της πανδημίας, δυστυχώς δημιουργήθηκαν συνθήκες που επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τις ταμειακές ροές και τα διαθέσιμα των επιχειρήσεων, προκαλώντας σε αρκετές περιπτώσεις τη δημιουργία νέων χρεών προς το Δημόσιο. Αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών ήταν κατά τη τελευταία διετία να βεβαιωθούν στο Κέντρο Είσπραξης Ανείσπρακτων Οφειλών (ΚΕΑΟ) σημαντικές εκκρεμότητες οι οποίες λόγω ύψους δεν μπορούν να εξοφληθούν εφάπαξ, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τυχόν άλλες ρυθμισμένες οφειλές των οποίων η ρύθμιση μπορεί πλέον να απολεσθεί, αφού ως γνωστόν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πληρώνονται κατά προτεραιότητα.

 

Για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, από πολλούς φορείς της αγοράς προτείνονται δύο λύσεις, είτε κατ’ αποκλειστικότητα είτε συνδυαστικά: αφενός για τα πιο πρόσφατα χρέη να υπάρξει έκδοση ξεχωριστής ταυτότητας οφειλής στο ΚΕΑΟ, ώστε να μην συνδυαστούν οι νέες εκκρεμότητες με τυχόν άλλες οφειλές. Αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα μιας νέας ρύθμισης ειδικά για αυτά τα νέα χρέη, στα πρότυπα της ρύθμισης που θεσπίστηκε για οφειλές προς την ΑΑΔΕ, ώστε οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να μην κινδυνεύσουν να χάσουν ιδιαίτερα ευνοϊκές ρυθμίσεις 12, 100 ή και 120 δόσεων τις οποίες εξυπηρετούσαν προηγουμένως κανονικά, ούτε να βρεθούν αντιμέτωποι με τυχόν δέσμευση ποσών από τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

  1. Εξετάζει η κυβέρνηση την έκδοση ξεχωριστής ταυτότητας οφειλής στο ΚΕΑΟ για τα χρέη που προέκυψαν λόγω της πανδημίας;

 

  1. Σχεδιάζει η κυβέρνηση τη θέσπιση νέας ρύθμισης για οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία λόγω της πανδημίας, στα πρότυπα της ρύθμισης οφειλών προς ΑΑΔΕ;

 

  1. Σε ποιες άλλες ενέργειες προσανατολίζεται η κυβέρνηση ώστε να διευκολύνει επαγγελματίες και επιχειρήσεις προκειμένου να εξοφλήσουν συσσωρευμένα χρέη προς φορείς του Δημοσίου που προέκυψαν λόγω της πανδημίας;

 

  Ο ερωτών βουλευτής
   
  Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ