Connect with us
Επιμελητηρίο

Πολιτικά

Περικλής Μαντάς: fast track έκδοση σύνταξης μέσα σε 90 ημέρες

Ανέβηκε

στις

Περικλής Μαντάς: fast track έκδοση σύνταξης μέσα σε 90 ημέρες 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Ειδική αναφορά στην τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλε η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας στο μέτωπο των συντάξεων, ώστε μέσα σε 15 μήνες οι εκκρεμείς συντάξεις να μειωθούν κατά 40% από 125.000 σε περίπου 75.000 στα τέλη Μαρτίου, πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη νέα Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που προωθεί η κυβέρνηση και η οποία θα αντικαταστήσει τον ΟΑΕΔ.

 

Στην ομιλία του ο κ. Μαντάς περιέγραψε ως ρηχή και αντιδραστική τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία είχαν σταθεί απέναντι στη μεταρρύθμιση του e-ΕΦΚΑ ζητώντας απόσυρσή της και υλοποίηση νέων προσλήψεων προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή των συντάξεων. Κατά τον κ. Μαντά, τα τελευταία στοιχεία αλλά και η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «διαρκώς οι προσλήψεις χρησιμοποιούνται ως το φάρμακο για κάθε ασθένεια και η μαγική λύση για κάθε πρόβλημα», ενώ αν γίνονταν αθρόα και ευκαιριακά όπως πρότεινε τότε η αντιπολίτευση, στην πραγματικότητα θα αποτελούσαν την «καλύτερη συνταγή για μια νέα ελληνική χρεοκοπία».

 

 

Διαδικασία fast track για νέες συντάξεις – “σύνταξη εμπιστοσύνης”

 

Ο βουλευτής επίσης στάθηκε και στις δύο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που εισάγει η κυβέρνηση, αφενός με τη fast track διαδικασία έκδοσης σύνταξης, αφετέρου με τη λεγόμενη “σύνταξη εμπιστοσύνης”. Με τις νέες αυτές διαδικασίες γίνεται πλήρης αξιοποίηση όλων των στοιχείων του συστήματος ΑΤΛΑΣ για την έκδοση σύνταξης, καθώς και λαμβάνονται υπόψη τυχόν άλλες βεβαιώσεις που έχει προσκομίσει ο ίδιος ο ασφαλισμένος, έτσι ώστε πλέον υποχρεωτικά μέσα σε 90 ημέρες να απονέμεται κάθε κύρια σύνταξη, ανεξάρτητα από το στάδιο διεκπεραίωσης της αίτησης από τον e-ΕΦΚΑ. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «το κράτος για πρώτη φορά θα λέει στον πολίτη “σε εμπιστεύομαι” και η σύνταξη που είναι σήμερα σε αναμονή θα εκδίδεται μέσω του ΑΤΛΑΣ και μέσω των δηλώσεων του ίδιου του ασφαλισμένου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

 

Αναγκαία η επανίδρυση του ΟΑΕΔ πάνω σε νέες σύγχρονες βάσεις

 

Όσον αφορά στο κύριο θέμα του νομοσχεδίου, ο κ. Μαντάς τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ ώστε να μετατραπεί από τον «εσωστρεφή επιδοματικό οργανισμό» που είναι σήμερα σε έναν οργανισμό που βοηθά τους ανέργους να βρουν δουλειά. Χαρακτήρισε μάλιστα «παλαιοκομματική» την επιδοματική αντίληψη που διέπει τον σημερινό ΟΑΕΔ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί διαφορετική πολιτική, επενδύοντας σε έναν νέο, σύγχρονο και ψηφιοποιημένο οργανισμό, που ασχολείται με την καλλιέργεια των δεξιοτήτων και την καλύτερη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, που αναβαθμίζει την επαγγελματική κατάρτιση στοχεύοντας στην αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων επιμόρφωσης τόσο σε επίπεδο φορέα επιμόρφωσης όσο και σε επίπεδο ωφελούμενου και που ξεκαθαρίζει τα μητρώα ανεργίας, ώστε να βρίσκονται σε αυτά μόνο όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής στάθηκε στο σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης το οποίο συνεχίζεται αδιάλειπτα σε όλους τους τομείς, σημειώνοντας ότι «παρά τις διαδοχικές κρίσεις του Έβρου, του Αιγαίου, της πανδημίας και τώρα της ακρίβειας, η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις», χαρακτηρίζοντας την πολιτική αυτή «σωστή», «ώριμη» και «δίκαιη».

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ