Connect with us
Επιμελητηρίο

Μαγειρική

Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα – Συνταγές για κάθε γούστο

Ανέβηκε

στις

Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα - Συνταγές για κάθε γούστο 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Τη θέλετε παραδοσιακή, σας αρέσει ως τάρτα ή μήπως την προτιμάτε «σφουγγάτο», χωρίς φύλλο; Όπως κι αν απολαμβάνετε μια πίτα με κολοκυθάκια, εδώ θα βρείτε τον τρόπο να τη φτιάξετε.

Συνταγή για τάρτα με κολοκυθάκια και γιαούρτι

Υλικά: 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας, 6 μέτρια κολοκυθάκια (αν είναι η εποχή τους χρησιμοποιήστε και τους ανθούς τους), 3 αυγά, 350 γρ. γιαούρτι πλήρες, 150 γρ. μυζήθρα ανάλατη ή ανθότυρο κομματιασμένο, 100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, 60 γρ. βούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: 1. Πλένετε τα κολοκυθάκια, πετάτε τις δύο άκρες και τα τρίβετε στον τρίφτη χωρίς να τα ξεφλουδίσετε. Τα βάζετε σε σουρωτήρι και τα αλατίζετε. Βουτυρώνετε ελαφρώς μία στρογγυλή φόρμα για τάρτα διαμέτρου 24 εκ. και στρώνετε τη σφολιάτα. 2. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρετε τα κολοκυθάκια (και τους ανθούς χοντροκομμένους) με το σκόρδο ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά 5-6’. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Πασπαλίζετε με την κεφαλογραβιέρα, το μαϊντανό και ανακατεύετε. 3. Σ’ ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά και το γιαούρτι με ένα πιρούνι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και τα ανακατεύετε καλά. Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 °C. 4. Πάνω στη σφολιάτα απλώνετε το μείγμα με τα κολοκυθάκια και την κεφαλογραβιέρα. Σκορπίζετε από πάνω τη μυζήθρα ή το ανθότυρο. Περιχύνετε με το μείγμα αυγών-γιαουρτιού. Αφήνετε την τάρτα να ψηθεί για 35’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Τη σερβίρετε ζεστή ή κρύα.

Κολοκυθόπιτα παραδοσιακή | Εικόνα: ICookGreek
Κολοκυθόπιτα παραδοσιακή | Εικόνα: ICookGreek

Συνταγή για κολοκυθόπιτα παραδοσιακή με φύλλο χωριάτικο

Υλικά: 8 χωριάτικα φύλλα, έτοιμα ή σπιτικά, 1 ½ κιλό πράσινα κολοκυθάκια, 2 κρεμμύδια, 400 γρ. φέτα, τριμμένη, 300 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη, ½ φλιτζάνι τραχανάς ή σιμιγδάλι, 3-4 κουταλιές της σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος, 80 γρ. σουσάμι, ? του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 5 αυγά, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: 1. Καθαρίζετε τα κολοκυθάκια και αφαιρείτε τις άκρες τους. Τρίβετε στον τρίφτη ή ψιλοκόβετε σε κυβάκια τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια και τα βάζετε για λίγο στη φωτιά, σε μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα (χωρίς λάδι), μέχρι να μαραθούν και να εξατμιστούν τα υγρά τους. 2. Τα αφήνετε να κρυώσουν και προσθέτετε τα τυριά, τον τραχανά (ή σιμιγδάλι), το δυόσμο, το μισό σουσάμι, 1/2 φλιτζάνι λάδι (κρατάτε το υπόλοιπο για τα φύλλα) και τέσσερα αυγά, αφού πρώτα τα χτυπήσετε ελαφρά με αλατοπίπερο. 3. Στρώνετε σε ταψί τέσσερα φύλλα αλείφοντας κάθε φύλλο με λίγο λάδι, ρίχνετε τη γέμιση με τα κολοκύθια και την απλώνετε έτσι ώστε το πάχος της να είναι ίδιο παντού. 4. Καλύπτετε τη γέμιση με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας ανάμεσά τους με λάδι. Το προτελευταίο φύλλο το αλείφετε πρώτα με το πέμπτο αυγό (ελαφρά χτυπημένο) και μετά με λάδι. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο σουσάμι. 5. Χαράσσετε την πίτα και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 55΄-60΄, περίπου στους 180° C, μέχρι να πάρει όμορφο, ρόδινο χρώμα και να γίνει το φύλλο τραγανό.

Σφουγγάτο | Εικόνα: ICookGreek
Σφουγγάτο | Εικόνα: ICookGreek

Συνταγή για σφουγγάτο Λέσβου με κολοκυθάκια και αυγά

Υλικά: 4-5 κολοκύθια, 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο, 1-2 κερμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα, μπόλικο δυόσμος ψιλοκομμένος, 4 αυγά, 2 1/2 – 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, αλάτι, πιπέρι, λίγη τριμμένη φρυγανιά, 300 γρ. γραβιέρα, κασέρι (ή και φέτα, αν σας αρέσσει)

Εκτέλεση: 1. Τρίβετε τα κολοκυθια στον τρίφτη, τα αλατίζετε λίγο και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους. 2. Σοτάρετε στο λάδι σε κατσαρολάκι τα κρεμμύδια και τα κολοκυθάκια. Αποσύρετε απ’ τη φωτιά και προσθέτε το δυόσμο, τα αυγά, τα ? του τυριού, αλατοπίπερο και το αλεύρι. Ανακατεύετε το μείγμα (που πρέπει να είναι σα χυλός, όχι πολύ σφιχτός). 3. Λαδώνετε ένα ορθογώνιο ή στρογγυλό ταψάκι φούρνου, πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά και αδειάζετε το μείγμα μέσα. Σκορπίζετε το υπόλοιπο τυρί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 45′-45′ μέχρι να σφίξει και να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνετε να κρυώσει πριν σερβίρετε.

ΠΗΓΗ

spourgitissesamiikonio
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ