Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Παρουσιάστηκε το Μνημείο Φωτός στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

Παρουσιάστηκε το Μνημείο Φωτός στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας 1
Κοινοποιησέ το

Σε μία λιτή τελετή, παρουσιάστηκε επίσημα το Μνημείο Φωτός στην Κεντρική Πλατεία – Βασ. Γεωργίου στην Καλαμάτα, χθες Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022. Το Μνημείο Φωτός, έργο του γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου προς το Δήμο Καλαμάτας. Η εν λόγω δράση του Δήμου Καλαμάτας είχε ενταχθεί  και υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Έναρξη της Επανάστασης του 1821, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με τίτλο: «Καλαμάτα 2021. Φως – και υμείς εφωτίσθητε».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε χαιρετισμό του ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην επίσημη παρουσίαση του Μνημείου Φωτός. Ενός μνημείου που φιλοτεχνήθηκε και κοσμεί το κέντρο της πόλης μας. Ενός μνημείου με έντονο συμβολισμό, συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας.

Δύο αιώνες μετά, η Καλαμάτα τιμώντας με σεβασμό την Έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων το 1821, σχεδίασε και υλοποίησε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων. Δράσεις που εντάχθηκαν στον Εθνικό σχεδιασμό, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Εκδηλώσεις για το χθες, το σήμερα και το αύριο της Καλαμάτας. Με οδηγό την ιστορία, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Στο επίκεντρο το εμβληματικό όχι μόνο για την Καλαμάτα, αλλά για ολόκληρο το Έθνος, κείμενο. Η περίφημη “προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς”. Το πρώτο πολιτικό και συνάμα διπλωματικό έγγραφο των Επαναστατημένων Ελλήνων. Ένα κείμενο με λέξεις φλογερές και έννοιες που ακόμα και σήμερα παραμένουν επίκαιρες παρά ποτέ.

Με τη σημερινή τελετή για το Μνημείο Φωτός, ολοκληρώνεται κι ένας κύκλος εκδηλώσεων του Δήμου, τόσο για το επετειακό έτος συνολικά, όσο και για το μήνα Μάρτιο ειδικά. Άλλωστε έχουμε εκφράσει την πρόθεση ο μήνας Μάρτιος να αποτελεί στο εξής ένα μήνα σημείο ιστορικής αναφοράς και εξωστρέφειας για το Δήμο.

Υπενθυμίζω ενδεικτικά ότι κατά το επετειακό έτος, παρά την πανδημία υλοποιήθηκαν δράσεις όπως:

– Έκδοση συλλεκτικού μεταλλίου “Πνοή Ελευθερίας”

– Συμμετοχή στην παραγωγή της ταινίας “Άνεμος Ελευθερίας – Καλαμάτα 1821”

– Ψηφιακό μουσείο “Καλαμάτα 1821” στο Ιστορικό Δημαρχείο

– Ψηφιακό έκθεμα στο Πνευματικό Κέντρο στο πλαίσιο του προγράμματος “Μοριάς ‘21”

– Φιλοξενία έκθεσης “Μνήμον Φώς” του Χρήστου Μποκόρου

– Έκδοση αφιερωματικού τόμου για το 1821.

– Διοργάνωση 1ου Διεθνούς Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας

– Παραγωγή και εμφιάλωση 1821 συσκευασιών υλοποιώντας τη δράση “λάδι του ‘21” και άλλα.

Κυρίες και κύριοι, Σήμερα παρουσιάζουμε επίσημα το Μνημείο Φωτός, σε υλοποίηση της ενταγμένης δράσης στους επετειακούς εορτασμούς υπό την Αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδας 2021”, με τίτλο: “Καλαμάτα 2021 – Φως και υμείς εφωτίσθητε”.

Φως Ελευθερίας. Μια κληρονομιά που η Καλαμάτα έχει την ιερή υποχρέωση να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές.

Ένα φως με έντονο συμβολισμό σε μια περίοδο δύσκολη. Σε μια περίοδο αμφισβήτησης Αρχών και Αξιών. Σε μία περίοδο όπου η σκιά του πολέμου έχει κάνει την εμφάνισή της και πάλι στο Ευρωπαϊκό έδαφος.

Σήμερα, ας αντλήσουμε δύναμη από το φως που εκπέμπουν τα χαμόγελα των παιδιών. Για Ελευθερία και Ειρήνη. Για έναν κόσμο καλύτερο.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου» για την ευγενική χορηγία του Μνημείου Φωτός και προσωπικά τον κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο. Να ευχαριστήσω, επίσης, τον δημιουργό του μνημείου, τον γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη καθώς και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής για το επετειακό έτος».

IMG 20220330 201911 Medium

Ακολούθως, ο εκπρόσωπος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., Διευθυντής Facility Management, Γιώργος Παναγέας, μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου», Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, δωρητή του Μνημείου Φωτός, αναφέροντας:

«Λυπάμαι που λόγω της νόσησής μου δεν μπορώ να είμαι σήμερα μαζί σας.

Όταν ο Δήμος μας προσκάλεσε να συνδράμουμε στη δημιουργία ενός έργου εμπνευσμένου από την «Προειδοποίηση προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές», η αποδοχή από πλευράς μας ήταν αυθόρμητη. Όχι μόνο γιατί γιορτάζαμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, αλλά γιατί αυτή η ενέργεια των Ελλήνων του τότε, δίνει το στίγμα και τη σημαντικότητα της απελευθέρωσης της Καλαμάτας. Η διακήρυξη που έστειλαν οι απελευθερωτές της Καλαμάτας στα Ευρωπαϊκά κράτη της εποχής, ήταν η πρώτη πολιτική και διπλωματική πράξη των Ελλήνων που διεκδικούσαν, όπως έγραφαν, την «ελευθερία και απόκτηση των δικαιωμάτων τους», μια διεκδίκηση πάντα επίκαιρη για όλους τους λαούς και τα έθνη.

Παράλληλα αλλά όχι ασύνδετα, την ίδια περίοδο αποφασίσαμε να τιμήσουμε τα 200 χρόνια της Επανάστασης δημιουργώντας το «Μοριάς 21». Ένα πολύπλευρο έργο πολιτιστικού τουρισμού που εμπλουτίζει την Πελοπόννησο και δίνει σε όλους τους Έλληνες την δυνατότητα να μάθουν την ιστορία τους με ένα ευχάριστο και βιωματικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι πάντοτε οι εορτασμοί πρέπει να προωθούν τη γνώση της ιστορίας μας καθώς δεν έχουν μόνο το ρόλο να τιμήσουν τους παλιούς για αυτά που έκαναν, αλλά και να διδάξουν αυτούς που έρχονται. Να αναδείξουν όχι μόνο το κοινό παρελθόν αλλά ένα κοινό μέλλον.

Η Καλαμάτα, ως μια από τις οκτώ εμβληματικές πόλεις του «Μοριάς 21», ομορφαίνει με ένα μνημείο αφιερωμένο σε μια σημαντική πολιτική στιγμή του αγώνα. Μας υπενθυμίζει τη σπουδαιότητα και το ρόλο που έπαιξε η πόλη στον κοινό αυτό αγώνα που πρέπει να μας ενώνει όλους. Μας υπενθυμίζει επίσης ότι η ελευθερία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα δεν είναι ποτέ δεδομένα και απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση και προσπάθεια από όλους μας σε κάθε εποχή.

Και πάλι, ευχαριστούμε τον κο Δήμαρχο και τον Δήμο Καλαμάτας για αυτή την πρόσκληση και θα είμαστε πάντα αρωγοί σε πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την πόλη και αναδεικνύουν τη σημασία της».

Εν συνεχεία για το έργο μίλησαν ο ζωγράφος – καθηγητής Γιάννης Ζιώγας, Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ο Μάριος Αθανασόπουλος, Μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απελευθέρωση στον ουρανό λευκών μπαλονιών από παιδιά των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Καλαμάτας, τα οποία έστειλα συμβολικά μήνυμα ειρήνης και ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Το συντονισμό της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που είναι σε ισχύ, είχε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας Βασίλης Μπαζάνης.

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ