Connect with us

Ταξίδια

Οι πεζοπόροι του Ευκλή, στην κοίτη του ποταμού Νέδοντα.

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Οι πεζοπόροι του Ευκλή, στην κοίτη του ποταμού Νέδοντα. 1

Την περασμένη Κυριακή (2/6ου) στην πρώτη τους Καλοκαιρινή εξόρμηση, οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας βρέθηκαν στο φαράγγι του ποταμού Νέδοντα.

Το μέλος του πεζοπορικού τμήματος, Ειρήνη Φουρτούνη μας περιγράφει :

<< Εμπειρία…..Βελανιδιά…..

– Άνοιξαν οι πόρτες των οχημάτων. Εχύθηκαν οι ποδοπορευτές του Ευκλής στον αυλόγυρο, στων πλατανιών τ΄ απόσκιο, κοντά στη Μονή Βελανιδιάς.

Η μέρα ξύπνησε μυρίζεται τη γη, χαμογελά, χαϊδεύει το χορτάρι.

– Στροβιλίζεται η «όρεξη» των συναισθημάτων· καλός οιωνός για το καλωσόρισμα της μέρας !!

– Κατευθυνθήκαμε στη Μονή, «γευτήκαμε» την πλούσια ιστορία της, αγκαλιαστήκαμε από τη φιλοξενία της, νοιώσαμε στον ουρανίσκο μας την γλυκύτητα της μ΄ ένα ταπεινό λουκουμάκι, κεραστήκαμε το ορμητήριο της ζωής· ένα ποτήρι νερό και πήραμε το δρόμο μας. Σήμερα έχουμε συνάντηση με την «ευγενική Μητέρα», τη Φύση!!

Πριν το φαράγγι…

– Σταθήκαμε στην κορυφή· τα μάτια μας , σαν αετός, ρουφούσαν την πυκνότητα της ομορφιάς. Ψάχναμε τα σημάδια μας…

– Χιμούμε ευθύς στο κατήφορο. Φωνές, αλαλαγμοί, οδηγίες, μικρές ιστορίες…..Πέφταμε και γελούσαμε, γδερνόμασταν στις πέτρες κ ευχαριστιόμασταν !! Επιζητούσαμε τα ρίσκα μας, γιόμωσαν τα ρουθούνια μας γη !! Φθάσαμε…

Οι πεζοπόροι του Ευκλή, στην κοίτη του ποταμού Νέδοντα. 2

Στην Κοίτη του ποταμού ΝΕΔΟΝΤΑ….

– Δροσιά !! Επιφωνήματα ικανοποίησης γιομίζουν το «περιβόλι» της γης !!

– Σταθήκαμε για λίγο, ξαπλώσαμε στο πράσινο στρώμα. Η ευγενική Μητέρα μας στέγαζε στο ίδιο της το σπίτι, μας πρόσφερε ολόκληρο το κόσμο !!

– Αχ Ελένη, κι αυτή η γουλιά από το τσιπουράκι, που μόλις μας κέρασες, άφησε στο πέρασμά της· τον ήχο μιας γλυκύτατης μελωδίας στις απλωμένες από τη θέρμη φλέβες μας. Ας είναι….

– Μας συνεπαίρνει το κάλεσμα της μάνας. Είναι μπροστά, μας οδηγεί στη Λευτεριά…Εμείς περπατούσαμε σιμά της, μέσα στα γλυκά νερά του ποταμού της και μεμιάς καθαρίζει ο νούς μας. Ξεχνάμε τ΄άτιμα τα συφέρια.. Τα σπλάχνα μας γίνονται, σαν του μωρού, αφράτα.

– Γελάμε. Πλατσουρίζουμε στα νερά και αυτά αφρίζουν ευχαριστημένα, παίζουν, μας κυλούν σιγά – σιγά, μας παρασύρουν στη ροή τους· ήρεμα και νοσταλγικά. Γίναμε ένα μαζί τους. Φύση με άνθρωπο, ένα κορμί. Αναγνωρίζουμε ο ένας τον άλλο, αδελφική συσχέτιση….

Είναι γεγονός !! Οι προθέσεις της μητέρας αποκαλύπτονται !! Βρισκόμαστε μπροστά σε μαγική μελωδία…

στους καταρράκτες – φράγματα !!

Η φύση αφροδροσολογάται. Τα ρουθούνια μας ποτίστηκαν υγρό.

Ε μωρέ σεις ερωτοποδοπορευτές, να τα τα κοράσια , με φορεσιά τα νιάτα τους και τα κορακάτα τα μαλλιά γεμάτα με λουλούδια. Ερωτοτροπούν, παρασύρουν τον Ορφέα να αποκαλύψει τα ιερά μυστικά του … Μπαίνουν μέσα στα νερά, χορεύουν και τσαλαβουτούν. Η νιότη ανθοβόλησε !!! >>

Οι πεζοπόροι του Ευκλή, στην κοίτη του ποταμού Νέδοντα. 3

Ταξίδια

Ευκλής Καλαμάτας: Εξόρμηση στο Όρος Καλάθι

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ευκλής Καλαμάτας: Εξόρμηση στο Όρος Καλάθι 14

Ευκλής Καλαμάτας

Την Κυριακή 15 Μαρτίου 2020, οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” εξορμούν στο Όρος Καλάθι, θα γνωρίσουν τα καλντερίμια της Άνω Βέργας, τις πλινθόκτιστες κρήνες των χωριών και θα θαυμάσουν την εκπληκτική θέα στον Μεσσηνιακό Κόλπο.

* Η ορειβατική ομάδα θα ξεκινήσει από τα καλντερίμια της Άνω Βέργα και στη συνέχεια θα ανέβει στο όρος Καλάθι στα 1340 μ. υψόμετρο στην κορυφή του, που βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος, κατόπιν στον Προφήτη Ηλία (1316μ.) και επιστροφή.

* Συνολικά άνοδος και κάθοδος 5 – 6 ώρες (+/-) ανάλογα με την σύσταση της ομάδας.

Ραντεβού εκκίνησης : Στα γραφεία, στις 8:30 π.μ. τέρμα Αριστομένους 56,αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.
Κόστος : 3 ευρώ για όλους τους συμμετέχοντες.

Μετακίνηση με το προσωπικό Ι.Χ. αυτ/το της κάθε παρέας.

Πληροφορίες : Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου) στα τηλέφωνα 27210 90627 και 6974252234.

Ευκλής Καλαμάτας: Εξόρμηση στο Όρος Καλάθι 15

Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Πεζοπορική εξόρμηση στο καλντερίμι Μπίλιοβο ο Ευκλής

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πεζοπορική εξόρμηση στο καλντερίμι Μπίλιοβο ο Ευκλής 16

Ο Ευκλής στο καλντερίμι Μπίλιοβο

Την περασμένη Κυριακή (8/3ου) ο Σύλλογος Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” είχε προσκαλέσει τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών – Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο.) Τρίπολης και εξόρμησαν από κοινού στο Καλντερίμι Μπίλιοβο, μια από τις πιο γνωστές και όμορφες πεζοπορικές διαδρομές της Μεσσηνίας.

Το λιθόστρωτο καλντερίμι που συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα (300 μ.υψόμετρο) και Αλτομιρά (800 μ.) στην Μεσσηνιακή Μάνη, το οποίο χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως μνημείο. Το σωζόμενο σήμερα τμήμα του καλντεριμιού έχει μήκος 3 χιλιομέτρων και 83 στροφές.

Πεζοπορική εξόρμηση στο καλντερίμι Μπίλιοβο ο Ευκλής 17

* Η ημέρα κύλησε σύμφωνα με τις δηλώσεις των συμμετεχόντων εξαιρετικά, παρά την ομιχλώδη ατμόσφαιρα και τον συννεφιασμένο ουρανό.

Η διαδρομή ήταν κυκλική των 12.850 χλμ. οι ογδόντα έξι φυσιολάτρες ανέβηκαν από το Μπίλιοβο και κατέβηκαν από το καλντερίμι της Μονής του Αγίου Γεωργίου, το οποίο δυστυχώς ήταν κατεστραμμένο σε αρκετά σημεία.

* Ο καλαματιανός σύλλογος πρόσφερε σε όλους για το καλωσόρισμα ζυμωτό, σπιτικό χωριάτικο ψωμί με λάδι και ρίγανη και επιτραπέζιες ελιές.

Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Ευκλής Καλαμάτας και Σ.Α.Ο.Ο. Τρίπολης στο Μπίλιοβο.

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ευκλής Καλαμάτας και Σ.Α.Ο.Ο. Τρίπολης στο Μπίλιοβο. 18

Ευκλής Καλαμάτας στο Μπίλιοβο

Ο δραστήριος Καλαματιανός σύλλογος Ευκλής φιλοξενεί και ξεναγεί το Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών-Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο.) Τρίπολης στο Καλντερίμι Μπίλιοβο την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020.

Θα εξορμήσουν σε μια από τις πιο γνωστές και όμορφες πεζοπορικές διαδρομές της Μεσσηνίας, το λιθόστρωτο καλντερίμι που συνδέει τα χωριά Σωτηριάνικα (300 μ.υψόμετρο) και Αλτομιρά (800 μ.) στην Μεσσηνιακή Μάνη, το οποίο χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως μνημείο.

Το σωζόμενο σήμερα τμήμα του καλντεριμιού έχει μήκος 3 χιλιομέτρων και έχει 83 στροφές (από τις οποίες οι 78 είναι 180 μοιρών).

Η κατασκευή του μονοπατιού ξεκίνησε το 1904 και θεωρείται επίτευγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ : 8:30 π.μ. στα γραφεία Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.)

ΔΙΑΔΡΟΜΗ : Πεζοπορική ανάβαση καλντεριμιού από Σωτηριάνικα έως Αλτομιρά και επιστροφή κυκλική από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

ΩΡΕΣ ΠΟΡΕΙΑΣ : 4 +/-

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ : Α+

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ : Με λεωφορείο.

ΚΟΣΤΟΣ : 6 ευρώ (παιδιά, φοιτητές, άνεργοι με ενεργή κάρτα Ο.Α.Ε.Δ.), 8 (μέλη) και 10 ευρώ (μη μέλη Ευκλή).
ΟΔΗΓΟΣ : Δημήτριος Τσεκουράς (έφορος πεζοπορίας Ευκλή).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ :

– Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και διοργανώτρια εξορμήσεων) στα τηλ. 27210 90627 και 6974252234.

– Αγγελική Ματσούκα (έφορος εκδρομών) στο τηλ. του συλλόγου 27210 84844.

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ