Connect with us

Ταξίδια

Διήμερη εξόρμηση και ανάβαση στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου ο Ευκλής Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Διήμερη εξόρμηση και ανάβαση στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου ο Ευκλής Καλαμάτας 1
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Ευκλής Καλαμάτας στον Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου

Ευκλής ΚαλαμάταςΗ ορειβατική ομάδα του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (11-12/7ου) πραγματοποίησε ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ταϋγέτου στα 2407 μ. στον Προφήτη Ηλία, για να προσκυνήσει στο ξωκλήσι, το οποίο βρίσκεται εκεί αγέρωχο από τα τέλη του 19 ου αιώνα και να θαυμάσει το ”Φαινόμενο της Πυραμίδας”
   Η ομάδα με οδηγό τον Αλέξη Χρονόπουλο ξεκίνησε από το Καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Σπάρτης στη θέση Βαρβάρα (1550 μ.) στις 2:30 π.μ. την νύχτα, για να φτάσουν στην κορυφή οι πρώτοι ορειβάτες μετά από 3 ώρες και οι υπόλοιποι ένα τέταρτο αργότερα.
   Σύμφωνα με δήλωση της προέδρου του συλλόγου Ελένης Οικονομοπούλου, όλα κύλησαν ομαλά και στις 5:45 π.μ. απόλαυσαν όλοι την ανατολή του ήλιου και μετά από λίγο την ”Πυραμίδα”, την τριγωνική σκιά της πυραμιδοειδούς κορυφής του Ταϋγέτου, που σχηματίζεται μέσα στον Μεσσηνιακό Κόλπο.
Κατά την επιστροφή τους σε απόκρημνη πλαγιά είδαν την σπηλιά , που αποφάσισε, να δώσει τέλος στην ζωή του ο πανεπιστημιακός καθηγητής Δημήτριος Λιαντίνης.
   Όλοι οι συμμετέχοντες ευχαριστούν θερμά τον οδηγό τους Αλέξη Χρονόπουλο, τον Δημήτρη Κασκούτη και τον Ηλία Κατσόγιαννη για την άψογη συνεργασία τους, προκειμένου να τους οδηγήσουν με ασφάλεια στο αγαπημένο τους βουνό, καθώς και για την φιλοξενία τον υπεύθυνο καταφυγίου Ευάγγελο Αντωνόπουλο και την σύζυγό του Δήμητρα.
   Ο Δημήτρης Κασκούτης περιγράφει στο κείμενό του, το οποίο αντιπροσωπεύει όλη την ”φιλοσοφία” της ορειβατικής ή της πεζοπορικής ομάδας του Ευκλή:

ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΚΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Ευκλής Καλαμάτας
<<__ Δεν είναι η ψηλότερη κορυφή στην Ελλάδα, εδώ δεν κατοικούσαν οι Θεοί, το όνομα του το πήρε από μια γυναίκα, ένα από τα παράνομα παιδιά του Δία, την Ταϋγέτη.
__ Και στην κορφή του δεν έχει το θρόνο του ο Δίας, μια ξερολιθιά έχει για σπίτι του, τον Αη Λιά, έτσι που να φαίνεται η συνέχεια από την Ταϋγέτη στον Αη Λιά, από την Αρχαία Ελλάδα, στη σημερινή μας θρησκεία.
__ Γιατί για μας, θρησκεία μας είναι η παράδοση, αυτό που έρχεται από πολύ παλιά και είναι γραμμένο στο DNA μας, όπως και να λέγεται, θρησκεία, πρόγονοι, έθιμα.
Και μία από τις πολύ δυνατές παραδόσεις μας, είναι η παρέα. Είναι η συντροφικότητα, και όχι ο ανταγωνισμός, είναι η αλληλεγγύη, και όχι ο ατομισμός, είναι το συναίσθημα και όχι ο υπολογισμός !
__ Μια τέτοια παρέα, είμαστε τώρα, εδώ, στο Καταφύγιο Ταϋγέτου, περιμένοντας τα μεσάνυχτα, για να βαδίσουμε κατά την κορυφή του βουνού, στον Αη Λιά, άλλοι για να προσκυνήσουν και άλλοι για να θαυμάσουν, αλλά όλοι μας για να αντικρίσουμε στα νερά του κόλπου της Καλαμάτας μας, την πυραμίδα του Ταΰγετου.
__ Δεν είμαστε μικροί, δεν είμαστε χωρίς έγνοιες, άλλος είναι άνεργος, άλλος σκέφτεται τα παιδιά του, άλλος τα προβλήματα του, όμως είμαστε όλοι εδώ, μέλη του ΕΥΚΛΗ, για να απολαύσουμε για δυο μέρες τη φύση, μέσα στα μονοπάτια του Ταΰγετου, περπατώντας ο ένας πίσω από τον άλλον, όλοι μαζί, κανένας πρώτος, κανένας τελευταίος, όλοι μαζί !
Γιατί αυτό είναι ο ΕΥΚΛΗΣ Καλαμάτας. ”ΜΑΖΙ”.
Θα τα πούμε αύριο πάλι από την κορυφή….>>
Ευκλής Καλαμάτας
Υ.Γ. Εάν νομίζετε ότι είναι μεγάλο κείμενο, αφαιρέστε το κείμενο του Κασκούτη, όμως αντιπροσωπεύει τέλεια τον ”Ευκλή” μας.
Ελένη Οικονομοπούλου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.


Κοινοποιησέ το

Ταξίδια

Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Πεζοπορία στο ναό Επικούριου Απόλλωνα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ναός του Επικούριου Απόλλωνα
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που είναι αφιερωμένες στα μνημεία, την ερχόμενη Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας θα επισκεφτεί και θα πεζοπορήσει προς το αριστούργημα του Ικτίνου, το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας.
Μια πεζοπορία από την Αμπελιώνα, ένα χωριό που διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, έως την ιστορική και γραφική κωμόπολη της Ανδρίτσαινας.
Βαθμός Δυσκολίας: 1 (κατάλληλη η συμμετοχή αρχαρίων με τουλάχιστον μέτρια φυσική κατάσταση).
Ώρες Πορείας: 5 +/-

Ώρα αναχώρησης: 7:00

Για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε με τα γραφεία του Ορειβατικού Καλαμάτας (Ανατολικό Κέντρο), από Δευτέρα-Παρασκευή και κατά τις ώρες 21:00-22:30, στο τηλέφωνο 27210-97733 & 27211-10437 και στο συντονιστή Κων/νο Κωνσταντόπουλο (6942233010).


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Ευκλής Καλαμάτας: Εξερεύνησαν το φαράγγι του Ριντόμου και το εντυπωσιακό του ”Στένωμα”

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ευκλής Καλαμάτας: Εξερεύνησαν το φαράγγι του Ριντόμου και το εντυπωσιακό του ''Στένωμα'' 8
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Γράφει η Αλεξάνδρα Βέλμαχου (μέλος ”Ευκλή”)
 Ρίντομο: Το συγκλονιστικό φαράγγι της Δυτικής Μάνης.
   Αν θες να αγαπήσεις πραγματικά την Μεσσηνιακή Μάνη, να την γνωρίσεις και να την νιώσεις καλύτερα, πρέπει να περπατήσεις τα φαράγγια της και τα χαραγμένα με τόση σοφία καλντερίμια της.
   Γνωρίζοντας μόνο την παραλιακή Μάνη και τις πιο τουριστικές περιοχές της, βλέπουμε μόνο την μισή ομορφιά της.
   Σήμερα λοιπόν (20/ 9ου) οι φυσιολάτρες του Συλλόγου Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” γνωρίσαμε το Ρίντομο.
Ευκλής ΚαλαμάταςΠερνώντας τις Γαϊτσες, μετά τον συνοικισμό Βόρειο και κατηφορίζοντας προς το φαράγγι το τοπίο σε καθηλώνει !
Μπαίνοντας τελικά μέσα στο φαράγγι κοιτάς γύρω σου και δεν μπορείς να περιγράψεις την ομορφιά του. Όσο προχωράς και αντικρίζεις το στένεμα των βράχων η ψυχή σου σφίγγεται και σε πλημμυρίζει δέος.
Κοιτάζεις τριγύρω και σχεδόν αρνείσαι να πιστέψεις στα μάτια σου….
Είναι τόσο μεγάλη η επιβλητικότητα του τοπίου !
Πάνω στους θεόρατους πετρότοιχους έχουν σχηματιστεί στρώματα ποικίλων χρωματισμών. Καθώς σηκώνουμε τα μάτια ψηλά αντικρίζουμε το γραφικό, παλιό, πέτρινο γεφύρι, το οποίο είναι μοναδικό γιατί έχει διπλή καμάρα.
Πολύ πιθανόν, από το φαράγγι του Ριντόμου δεν θα σου κάνει καρδιά να φύγεις….
Θα θέλεις να το χορτάσεις, να το κοιτάξεις λίγο ακόμα….
Ευκλής Καλαμάτας
   Οι φίλοι μου πεζοπόροι από τον ”Ευκλή” και εγώ σήμερα περπατήσαμε 12,35 χλμ. για να προσεγγίσουμε το φαράγγι και ζήσαμε μια αξέχαστη εμπειρία από αυτές που θα μας συνοδεύουν νοσταλγικά στο πέρασμα των χρόνων !
  Ευχαριστούμε θερμά τον οδηγό μας Σταύρο Ασημάκο, την Ελένη Οικονομοπούλου, την Μάγδα Μουτσούλα, τον Δημήτρη Κασκούτη και τον Γεώργιο Κότση, που φρόντισαν για την ασφαλή εξόρμησή μας.
Ευκλής Καλαμάτας


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ταξίδια

Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας: Ανάβαση στο Τραγοβούνι Ταϋγέτου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τραγοβούνι Ταϋγέτου
Κοινοποιησέ το

p3komma14

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας την προσεχή Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιήσει ανάβαση στο Τραγοβούνι, μία από τις πιο όμορφες αλλά και δυσπρόσιτες κορυφές του Ταϋγέτου, που περιβάλλεται -στις περισσότερες πλευρές της- από βαθιές χαράδρες. Βρίσκεται εκτός της κεντρικής κορυφογραμμής του Ταϋγέτου και εξ ολοκλήρου εντός του νομού Μεσσηνίας.
Αν και αποτελεί την καρδιά του Ταϋγέτου, θα μπορούσε να είναι και αυτόνομο βουνό. Οι εικόνες, από τα 1.908 μέτρα της κορυφής του, είναι σπάνιες και μοναδικής ομορφιάς, τόσο προς όλες τις υπόλοιπες κορυφές και φαράγγια του Ταϋγέτου, όσο και προς διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.
Βαθμός Δυσκολίας: 3 (απαιτείται καλή φυσική κατάσταση)
Ώρες Πορείας: 7 +/-
Ώρα αναχώρησης: 7 το πρωί της Κυριακής 20/9/2020.
Για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε με τα γραφεία του Ορειβατικού Καλαμάτας (Ανατολικό Κέντρο), από Δευτέρα-Παρασκευή και κατά τις ώρες 21:00-22:30, στο τηλέφωνο 27210-97733 & 27211-10437 και στο συντονιστή Κουραμπάς Γιάννη (6972719232)


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ