Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Οι νικητές του διαγωνισμού μαγειρικής «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ΠΟΠ ελιά Καλαμών»

Ανέβηκε

στις

Οι νικητές του διαγωνισμού μαγειρικής «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ΠΟΠ ελιά Καλαμών» 13
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν η εκδήλωση και ο διαγωνισμός μαγειρικής με τίτλο «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ΠΟΠ ελιά Καλαμών» στο πλαίσιο του Εορτασμού της  Παγκόσμιας Ημέρας ΕΛΙΑΣ την Κυριακή  το μεσημέρι 26 Νοεμβρίου 2023, στο ξενοδοχείο REX.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό “Δρόμοι της Ελιάς” με σκοπό την ένταξη της βρώσιμης ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και του επίσης ΠΟΠ Έξτρα Παρθένου Ελαιόλαδου Καλαμάτας στο καθημερινό μας γεύμα.

Στην φιλόξενη αίθουσα του εστιατορίου του REX, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, φοιτητές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αγρότες και άλλοι πολίτες που ενδιαφέρονταν να μάθουν για την διατροφική αξία της ελιάς και του ελαιολάδου, μας τίμησαν με την παρουσία τους και τη διάθεσή τους να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες.

Οι νικητές του διαγωνισμού μαγειρικής «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ΠΟΠ ελιά Καλαμών» 14

Η εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα από τα μέλη του ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, κυρία Ραβάνη και κύριο Αργυροηλιόπουλο και στη συνέχεια το λόγο πήρε η κυρία Ράμμου, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Οργανισμού “Δρόμοι της Ελιάς” η οποία απηύθυνε χαιρετισμό του κ. Καραμπάτου, εκτελεστικού προέδρου του Οργανισμού.  Έπειτα, η κυρία Bovicceli, Πρόεδρος της ΠΑΛΜΙ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και Πρόξενος της Ιταλίας στην Πελοπόννησο μίλησε για τις δράσεις της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ και ακολούθησαν  οι καλεσμένοι εκπαιδευτικοί από το ΚΕΠΕΑ Μολάων, κ. Παπαδάκης, κυρία Μυλωνά και κυρία Πούλου οι οποίοι παρουσίασαν και μας προσέφεραν τοπικά εδέσματα της Λακωνίας με βάση το ελαιόλαδο. Η κα Μαρία Δημητρίου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μας μίλησε για την αξία της ελιάς και του ελαιολάδου στη διατροφή μας και δημιουργήθηκε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων.

Οι νικητές του διαγωνισμού μαγειρικής «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ΠΟΠ ελιά Καλαμών» 15

Παράλληλα, έγινε διαγωνισμός μαγειρικής όπου στα διαγωνιζόμενα πιάτα είχε χρησιμοποιηθεί ως υλικό η βρώσιμη ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Κάθε πιάτο κρίθηκε από επιτροπή εκπαιδευτικών σεφ, και συγκεκριμένα από την κυρία Καρτσάκη Ασπασία από το ΙΕΚ Ορίζων και από τον κύριο Καρτάλια Δημήτρη από το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ. Η εταιρεία AGROVIM προσέφερε τα βραβεία (ελαιόλαδο και ελιές) και η ΠΑΛΜΙ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ καλάθι με εκλεκτά χειροποίητα αγροτικά προϊόντα στις 3 νικήτριες, την κυρία Μπράχο, την κυρία Λαμπροπούλου και την κυρία Λιναρδοπούλου. Επίσης, οι νικήτριες στεφανώθηκαν με κλαδιά ελιάς  γεγονός που έδωσε ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό για το τοπικό μας προϊόν.

Οι νικητές του διαγωνισμού μαγειρικής «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ΠΟΠ ελιά Καλαμών» 16

Τέλος, δημιουργήθηκε μπουφές με όλα τα διαγωνιζόμενα πιάτα τα οποία δοκίμασαν όλοι οι συμμετέχοντες και αναπτύχθηκε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους χρήσης της επιτραπέζιας ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας και του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην καθημερινή μας διατροφή. Οι διαγωνιζόμενοι παραχώρησαν τις συνταγές τους για να δημιουργηθεί μια ψηφιακή συλλογή ελαιο-γαστρονομικής κοινότητας από μη επαγγελματίες μαγείρους.

Οι νικητές του διαγωνισμού μαγειρικής «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ΠΟΠ ελιά Καλαμών» 17

Θα θέλαμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες σε όλες και όλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό καθώς και όλους τους φορείς που στήριξαν την εκδήλωση. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την κυρία Μάγδα, την κυρία Τζένη και τον κ. Γεωργακάκη που μας φιλοξένησαν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου REX.

Οι νικητές του διαγωνισμού μαγειρικής «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ΠΟΠ ελιά Καλαμών» 18

ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Οι νικητές του διαγωνισμού μαγειρικής «Καλαμάτα: γαστρονομικός προορισμός με βάση την ΠΟΠ ελιά Καλαμών» 19

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ