Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης: Η κοροϊδία στο μεγαλείο της!

Ανέβηκε

στις

αγροτοκτηνοτροφικός σύλλογος μεσσήνης: η κοροϊδία στο μεγαλείο της! 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Τις τελευταίες μέρες τα  Μεσσηνιακά στελέχη (βουλευτές και λοιποί μνηστήρες) των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και όχι μόνο πανηγυρίζουν για την “νίκη” του ΠΟΠ Ελιά Καλαμών, που υποτίθεται επιτεύχθηκε από τον Άρειο Πάγο. Βεβαία εκτός συνόρων Μεσσηνίας τα αντίστοιχα στελέχη βρίζουν και διαμαρτύρονται για αυτήν την “μεγάλη νίκη”. Η κοροϊδία στο μεγαλείο της!

Το τελευταίο χρόνο πραγματοποιείται ένας πόλεμος ανάμεσα σε περιφέρειες, δήμους, μεταποιητές, εξαγωγείς, βουλευτές, συνεταιρισμούς και πολλούς άλλους για το «ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας». Γιατί για όλους αυτούς το πρόβλημα των αγροτών σταματάει στο όνομα της “τικέτας” του μεγαλέμπορου και βιομήχανου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει ο αγρότης να πληρώσει την ΔΕΗ, να πληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές που η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανασφάλιστοι, θα μπορέσει να πληρώσει το πετρέλαιο που ξεπέρασε τα 2 ευρώ, θα πληρώσει το τεράστιο κόστος παραγωγής και θα του μείνε τελικά στην άκρη ένα ποσό για να ζήσει και να αναπαράγει την επόμενη χρονιά. Έλεος!

Ειδικά οι φετινοί “πανηγυρισμοί” είναι περισσότερο προκλητικοί από ποτέ. Φέτος που εκτοξεύονται τα κόστη και η συντριπτική πλειοψηφία αδυνατεί να ανταπεξέλθει στα στοιχειώδη. Είναι χαρακτηριστικά οι τιμές στην πατάτα της Μεσσήνης ή η χρονίζουσα κοροϊδία με την σταφίδα. Ακόμα και με την Ελιά Καλαμών που φέτος το κόστος παραγωγής της έχει εκτοξευτεί (λόγο αναγκαίων ραντισμάτων, ιδιομορφία της καλλιέργειας κτλ), πως θα επιβιώσει ο παραγωγός; Και η περσινή «καλή» τιμή των 2 ευρώ φέτος δεν είναι αρκετή να καλύψει τις ανάγκες των παραγωγών.

Όμως τελικά στην Μεσσηνία, στην Λακωνία, στην Αιτωλοακαρνανία η τιμή στην τσέπη του παραγωγού δεν αλλάζει από νομό σε νομό. Σε όλη την Ελλάδα το πρόβλημα είναι ότι τους αγρότες τους εκμεταλλεύονται το ίδιο οι μεσάζοντες – εξαγωγείς – μεγαλέμποροι που αλωνίζουν. Η πραγματικότητα δεν κρύβεται. Ο παραγωγός παράγει ποιοτικό προϊόν που μένει απροστάτευτο στα δόντια των μεγαλεμπόρων και έχει εξευτελιστική τιμή. Την ίδια στιγμή ο καταναλωτής αυτό το ποιοτικό προϊόν το αγοράζει έως και 10 φορές επάνω. Οι παραγωγοί ξέρουν καλυτέρα από τον καθένα ότι το ΠΟΠ δίνει στην πράξη 0.10-0.30 λεπτά του ευρώ στον παραγωγό υπο «προϋποθέσεις» την ίδια στιγμή που στο τυποποιητή, εξαγωγέα δίνει 2-3 ευρώ ανά συσκευασία.

Η μάχη και ο πόλεμος τελικά δεν αφορά τους παραγωγούς αλλά ποιον εξαγωγέα ,μεγαλέμπορο αντιπροσωπεύει ο καθένας και το μικροπολιτικό του συμφέρον. Οι μόνοι που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι μεγαλέμποροι και οι μεταποιητές. Και τα μοναδικά θύματα αυτής της μάχης είναι οι παραγωγοί και το προϊόν. Γιατί η τσέπη του αγρότη θα συνεχίζει να αδειάζει. Γιατί οι παραγωγοί μετά κόπων και βασάνων προσπαθούν να παράγουν προϊόν που τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει το ΠΟΠ, παρόλα αυτά βλέπουν τον κόπο τους να τον καρπώνονται άλλοι.

Όποιος κόπτεται για την αγροτική παραγωγή, τους αγρότες και την λαϊκή οικογένεια που καταναλώνει να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κινήματος για:

  • Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων. Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην Ελιά Καλαμών και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για αξιοπρεπή επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.
  • Να αναπληρωθεί στο 100%, τώρα το χαμένο εισόδημα, προκειμένου να μείνει ένα εισόδημα για τις αγροτικές οικογένειες και να καλυφθεί το κόστος για την έναρξη της επόμενη παραγωγής.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των λιπασμάτων και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.

Οι παραγωγοί ξέρουν καλά ότι όποια ελπίδα για επιβίωση  στηρίζεται σε Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους που θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία αγροτών και κτηνοτρόφων, με ουσιαστική λειτουργία που θα ενημερώνει, θα οργανώνει και θα διεκδικεί για κάθε πρόβλημα και αίτημα που έχουμε. Τώρα είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ η ίδρυση ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων στο νομό για τον καλύτερο συντονισμό, την συσπείρωση ,το δυνάμωμα τον αγροτικών συλλόγων.

Για να έχουμε αγροτικό κίνημα διεκδικητικό και αποτελεσματικό και όχι συναλλαγής με την εκάστοτε κυβέρνηση. Αγροτικό κίνημα που θα παλεύει με συνέπεια ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ.

 

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ