Connect with us

Μεσσηνία

Οδός Αύρας μια από τις ξεχασμένες Αυλές της Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Οδός Αύρας μια από τις ξεχασμένες Αυλές της Καλαμάτας 1

Τίνα Κουτσουμπού Οδός Αύρας

Περπατώντας στην παραλιακή της οδού Ναυαρίνου την Άνοιξη, δεν μπορείς να αντισταθείς και να μην ανηφορίσεις στο νότιο μέρος της οδού Αύρας. Θα βρεθείς σε μια πολύ όμορφη εξοχική περιοχή, μιαν ανάσα από το παραλιακό μέτωπο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, που σχεδόν με τα τελευταία σπίτια της βόρεια, αγγίζουν την συνοικία « Γιαννιτσάνικα», που ακουμπά νωχελικά στους πρόποδες του Ταϋγέτου.

Με δυο ρέματα «Κερεζένια» και «Πολιτέικο», και την οδό Λακωνικής, τον μοναδικό δρόμο με σχετική εμπορική κίνηση από τις λίγες οικογενειακής μορφής επιχειρήσεις: super markets, καφενεία και ψιλικά που σήμερα αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, η ευρύτερη περιοχή, είναι άλλη μια από τις ξεχασμένες γειτονιές της πόλη μας.

Όμως έχει μια ιδιαιτερότητα. Την γειτνίασή της (απόσταση 850μ περίπου) από το παραλιακό μέτωπο με τις καφετέριες και τα ουζερί, γι αυτό θεωρείται ειδυλλιακή για τόπος κατοικίας. Και πράγματι ήταν γνωστή από παλιά αφού με την οδό Αύρας τελείωνε παλιότερα κι ο αστικός ιστός της πόλης. Πολλοί Καλαματιανοί είχαν τα εξοχικά τους σ’ αυτό τον δρόμο. Κάποιοι τα διατηρούν ακόμη. Είναι πολύ όμορφα να τα βλέπεις με τους μυρωδάτους κήπους, τις βοτσαλωτές αυλές και την κληματαριά τους.

Πρόσφατα η οδός Αύρας απέκτησε και πεζοδρόμια, μόνο το νότιο τμήμα της μέχρι και την οδό Κρήτης και μπήκε και δημοτικός φωτισμός.  Και θα χαιρόσουν να την περπατάς αν η κατασκευή των πεζοδρομίων είχε ήδη επεκταθεί και στο βορεινό της τμήμα πάνω από την διασταύρωσή της με την οδό Κρήτης μέχρι την οδό Λακωνικής. Κι αν είχε μπει και εντονότερος φωτισμός στις καθέτους της(οδός Γ. Καρέλια, ταβέρνα Βατουριώνα).

Προβλήματα λοιπόν εντοπισμένα από τους κατοίκους της περιοχής που ζητούν την λύση τους, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα στα αρκετά άχτιστα οικόπεδα. Κάνοντας μια μικρή βόλτα είναι παντού εμφανής η ανάγκη καθαρισμού τους από τα αγριόχορτα αλλά και τα χυμένα, γύρω από τους κάδους, σκουπίδια. Περιποίηση και συντήρηση χρειάζεται κι η μοναδική παιδική χαρά της περιοχής κοντά στην οδό Λακωνικής. Ένα νοικοκύρεμα το έχει άμεση ανάγκη. Το ίδιο συμβαίνει και πέριξ του νέου περιμετρικού δρόμου, όπου από τα χορτάρια και την έλλειψη πεζοδρομίων γίνεται αδιάβατος ενώ κάποιες φορές ξυπνούν τα φίδια.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Με δρόμους χωρίς πεζοδρόμια κατά το σύνηθες, με λακκούβες και στενές στροφές που φωτίζονται μόλις και μετά βίας, ενώ άλλοι, στις καθέτους με την οδό Λακωνικής μένουν εντελώς στο σκοτάδι, η όμορφη αυτή περιοχή της πόλης ζητά την φροντίδα του δήμου.

Ιδιαίτερα το τμήμα που συνορεύει με το 22ο δημοτικό σχολείο, και το Πολιτέικο ρέμα, είναι αραιοκατοικημένο  και χωρίς δημοτικό φωτισμό κι εύκολος στόχος για κλοπές( έχουν ήδη συμβεί δυστυχώς). Χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να το διαβείς τρέχοντας έντρομος, αν έχεις  φακό κλείνοντας τα αυτιά στο ηχηρό καλωσόρισμα των μαντρόσκυλων που σου ανεβάζουν την ανδρεναλίνη στα ύψη.

Μια μικρή όαση από μυρωδιές κι αρώματα,  ένας ήσυχος τόπος για κατοικία είναι κι η νεόδμητη περιοχή γύρω από την εκκλησία «το Γενέσιον της Θεοτόκου». Η πλατεία, το βασικό στοιχείο κάθε γειτονιάς, το σημείο συνάντησης και το κέντρο αναφοράς των κατοίκων της, όμως λείπει. Ο υπάρχων μικρός χώρος μπροστά από τον ναό θα μπορούσε να διαπλατυνθεί, να διαμορφωθεί κατάλληλα και να παίξει αυτό τον ρόλο. Σήμερα χρησιμοποιείται δυστυχώς σαν πάρκινγκ.

Στα Γιανιτσάνικα υπάρχει ένα παράδοξο με το σχέδιο πόλης. Κόβεται σε πολλά σημεία με ολόκληρα κομμάτια εκτός, κι άλλα σχεδόν απέναντι, εντός. Το μοναδικό σχολείο, το 22ο δημοτικό, έχει πρόβλημα με την αποχέτευσή του λόγω καθίζησης του εδάφους . Αποτέλεσμα είναι η περιοχή γύρω από το δημοτικό και κοντά στο «Πολιτέικο ρέμα» λόγω και της έλλειψης ψεκασμών, να υποφέρει από κουνούπια τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκτός αυτών, το δημοτικό σχολείο χρειάζεται συντηρήσεις όπως βάψιμο και ηλιοστέγαστρο.

Είναι κρίμα μια τόσο όμορφη περιοχή, η πράσινη αυλή της Καλαμάτας στα ανατολικά, να μένει ξεχασμένη από τους αρμόδιους φορείς.

Και επειδή η φροντίδα στο σπίτι μας ξεκινά από την αυλή μας

πρέπει να γίνουν μια σειρά από παρεμβάσεις στην περιοχή, οι εξής:

-Άμεση ολοκλήρωση του σχεδίου πόλης,

Συχνός καθαρισμός των ρεμάτων για την αποφυγή των πλημμυρών, όπως συνέβη στην οδό Αύρας και πέριξ το 2016. Στο τμήμα του «Πολιτέικου ρέματος» δίπλα στο σχολείο να επεκταθεί ο δρόμος που ενώνεται με το γεφυράκι και στο νότιο μέρος.

Επεμβάσεις στον φωτισμό. Περισσότερος στην οδό Λακωνικής και νέες κολόνες της ΔΕΗ στα σύνορα με εκτός σχεδίου περιοχές  για αποτροπή νέων κρουσμάτων κλοπών(σύνορα οδού Παν/μίου Πελοποννήσου με Σοφίας Φίλντιση και Πολιτέικο ρέμα που δυστυχώς έχουν ήδη συμβεί).

Να εξεταστεί η χρήση του κλειστού τμήματος της οδού Λακωνικής στο τέλος της που γειτνιάζει με την οικία Καρέλια και συνδέει τις μικρές επιχειρήσεις της περιοχής με τον περιμετρικό.

Δημιουργία της πλατείας-επιτακτικό αίτημα των κατοίκων, στον προαύλιο χώρο του ναού.

Καθαρισμός και αντικατάσταση των παιχνιδιών στην παιδική χαρά της οδού Αύρας,

Συντήρηση του 22ου δημοτικού σχολείου και να δοθεί ο χώρος που προβλέπεται από το Σχέδιο πόλης (οικόπεδο δίπλα στο ρέμα) για αθλοπαιδιές ή παιδική χαρά και δημοτικό πάρκο.

Καθαρισμός των οικοπέδων για να μην γίνονται χωματερές σκουπιδιών.

-Μεταφορά των στύλων της ΔΕΗ στην οδό Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπου πρόσφατα μπήκαν τα πεζοδρόμια.

-Πυκνότερα δρομολόγια του αστικού λεωφορείου και στάσεις φωτισμένες το βράδυ και με ηλιοστέγαστρο.

Τα Γιαννιτσάνικα αξίζουν την προσοχή μας. Είναι η ανάσα μας , η εξοχή μας, η Κυριακάτικη βόλτα μας.

Μια όμορφη αυλή που στρέφεται  στο βουνό και στην θάλασσα. Ας την φροντίσουμε. Επενδύουμε στην ποιότητα της ζωής μας για μας και τα παιδιά μας.

ΤΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ

συγγραφέας

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 14

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 15

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 16

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 17

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 18

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 21

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 22

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 23

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ