Connect with us

Πολιτικά

Ο Περικλής Μαντάς στον υπουργό Οικονομικών για τα παλαιά δάνεια των αγροτών

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

dagiopoulosDA-LUZ

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και η στήριξη που παρείχε στους αγρότες, αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει για τα παλαιά αγροτικά δάνεια της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

Σε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Μαντάς αναφέρεται στη μεγάλη και άδικη επιβάρυνση του αγροτικού κόσμου από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από παλαιά αγροτικά δάνεια που είχαν συναφθεί με την πρώην Αγροτική Τράπεζα και βρίσκονται σήμερα στα χέρια ξένων funds. Παράλληλα σημειώνει ότι «παρόλο που έχει ήδη καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό το ποσό που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο που αρχικά χορηγήθηκε, λόγω τόκων και προσαυξήσεων οι οφειλές έχουν εκτοξευθεί και λειτουργούν ως μια μόνιμη θηλιά στο λαιμό των παραγωγών, ενώ τα ποσά που ζητούνται φθάνουν μέχρι 5-6 φορές το ποσό του αρχικού κεφαλαίου». Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αρκετών αγροτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει πολλούς από τους παραγωγούς να ανταπεξέρχονται οριακά στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα οι δανειακές οφειλές από εκείνα τα δάνεια να αυξάνονται ανεξέλεγκτα και να αποτελούν διαχρονική απειλή για τις αγροτικές περιουσίες.

 

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο βουλευτής, «τα funds επιδιώκουν πλέον να εισπράξουν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά, παρά τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας». Έτσι «οι οχλήσεις των αγροτών από δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες είναι μόνιμες, ενώ σε κάθε περίπτωση υφίσταται το ενδεχόμενο κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χωράφια και αγροτικές εκτάσεις». Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, μια τέτοια εξέλιξη «θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους τους αγρότες και τις οικογένειές τους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για το συνολικό μέλλον του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας».

 

Κλείνοντας την ερώτησή του ο Μεσσήνιος βουλευτής, ζητά από την κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των αγροτών που δοκιμάζονται, αφενός θέτοντας ανώτατα όρια στα ποσά που μπορούν να ζητηθούν και αφετέρου εκπονώντας ένα ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο σχέδιο αποπληρωμής αγροτικών χρεών και οφειλών, κάτι που σίγουρα θα δώσει μια σημαντική ανάσα σε ολόκληρο τον αγροτικό τομέα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Αθήνα, 17/02/2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:   Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

 

 

Θέμα: «Παλαιά αγροτικά δάνεια: μόνιμη θηλιά στον λαιμό των αγροτών»

 

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

 

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα στον αγροτικό κόσμο, τόσο της Μεσσηνίας όσο και ολόκληρης της χώρας, με αφορμή παλαιές οφειλές και δάνεια προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα. Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας, επιβαρύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα οικονομικά του πρωτογενή τομέα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απειλούνται ακόμα και οι ίδιες οι αγροτικές περιουσίες.

 

Όπως αναφέρουν πολλοί αγρότες, το ζήτημα αφορά σε δάνεια που έχουν συνάψει πριν από αρκετά χρόνια, κυρίως μέσω της πρώην Αγροτικής Τράπεζας. Παρόλο που έχει ήδη καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό το ποσό που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο που αρχικά χορηγήθηκε, λόγω τόκων και προσαυξήσεων οι οφειλές έχουν εκτοξευθεί και λειτουργούν ως μια μόνιμη θηλιά στο λαιμό των παραγωγών, ενώ τα ποσά που ζητούνται φθάνουν μέχρι 5 – 6 φορές το ποσό του αρχικού κεφαλαίου. Είναι γεγονός επίσης ότι εδώ και αρκετά χρόνια ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου διαμαρτύρεται για τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που πουλά τα προϊόντα του, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να μην διασφαλίζονται ούτε καν τα απαραίτητα προς το ζην, πόσο μάλλον να υπάρχουν οι συνθήκες για μόνιμη και διαχρονική συνέπεια απέναντι στο σύνολο των οικονομικών υποχρεώσεων.

 

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί σημαντικά, δεδομένου ότι πολλά από τα δάνεια αυτά φαίνεται να έχουν δοθεί σε ξένα funds που επιδιώκουν πλέον να εισπράξουν άμεσα τα οφειλόμενα ποσά, παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι οχλήσεις των αγροτών από δικηγορικά γραφεία και εισπρακτικές εταιρείες είναι μόνιμες τον τελευταίο καιρό, ενώ σε κάθε περίπτωση υφίσταται το ενδεχόμενο κατασχέσεων και πλειστηριασμών για χωράφια και αγροτικές εκτάσεις. Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους τους αγρότες και τις οικογένειές τους, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για το συνολικό μέλλον του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.

 

Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, εξαντλώντας κάθε περιθώριο νομοθετικών παρεμβάσεων. Είναι σημαντικό αφενός να τεθούν ανώτατα όρια στα ποσά που μπορούν να αναζητηθούν, αλλά και αφετέρου να θεσπιστεί ένα εξειδικευμένο σχέδιο αποπληρωμής χρεών για τους αγρότες, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του πρωτογενή τομέα και δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά που είναι αντιμέτωπα με το φάσμα της χρεοκοπίας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όσον αφορά στην αποπληρωμή των αγροτικών δανείων και οφειλών της πρώην Αγροτικής Τράπεζας;

 

  1. Εντάσσεται στην κυβερνητική πολιτική η θέσπιση ανώτατου ορίου οφειλών, στα πρότυπα παλαιότερης νομοθετικής παρέμβασης;

 

  1. Εξετάζει η κυβέρνηση την ανάπτυξη ενός νέου, εξειδικευμένου πλαισίου αποπληρωμής παλαιών αγροτικών δανείων, ώστε να δοθεί ένας ρεαλιστικός οδικός χάρτης για την οριστική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου;

 

  Ο ερωτών βουλευτής
   
  Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

kafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ