Πολιτικά
Νέα Δυναμική: Πόνο νιώθουν αυτοί που μένουν πίσω
Ανέβηκε
3 έτη πρινστις
από
Kalamata Times

Το τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη την 01 Μαρτίου του 2023 μας φέρνει στη μνήμη την τραγωδία του τουριστικού λεωφορείου με τους 21 νεκρούς μαθητές το 2003 και το ατύχημα του 1999 με το πούλμαν των οπαδών του ΠΑΟΚ, όπου 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ίδια περιοχή. Η μη λειτουργία, μέχρι και σήμερα, του European Train Control System (ETCS) στα ελληνικά τρένα χρηματοδοτήθηκε και ξεκίνησε την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και καταδεικνύει εμφατικά, ότι μετά από σχεδόν 20 χρόνια και την ώρα που η τηλεματική έχει κάνει άλματα, τα τρένα στη χώρα μας εξακολουθούν να παραμένουν «τυφλά», θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο χιλιάδες επιβάτες, επιτρέποντας στο ανθρώπινο λάθος να πρωταγωνιστεί σε τραγικά δυστυχήματα.
Αν απαλύνει τον πόνο των οικείων τους, να γράψουμε ότι οι επιβάτες των μπροστινών βαγονιών του επιβατικού τρένου, που χάθηκαν τόσο άδικα, πιθανότατα σε κατάσταση ύπνου (λόγω ώρας) δεν ένιωσαν πόνο. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και ακαριαία. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τους δεκάδες τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος. Αλλά κυρίως, πόνο ψυχικό και διαχρονικό νιώθουν αυτοί που έμειναν πίσω να περιμένουν. Ο χρόνος θα περάσει γρήγορα, και πάντοτε ο χρόνος οδηγεί στη λήθη. Οι άνθρωποι ξεχνάμε γρήγορα. Οι πληγές των γονιών αυτών όμως με τα παιδιά τους να λείπουν, θα παραμείνουν ανεξίτηλες. Όπως και των γονιών του 1999 και του 2003. Μπορούμε να αποτρέψουμε αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον αποκηρύσσοντας μαζικά τη λογική «πάμε και όπου βγει». Δεν είναι συνετό να επιρρίψουμε όλες τις ευθύνες σε ένα μόνο άτομο. Δεν είναι μόνο το λάθος του σταθμάρχη. Τα λάθη είναι ανθρώπινα.
Θα γράψω ξανά τα λόγια του 2020: «Οι πολίτες της Ελλάδας εμπιστεύονται τη διαχείριση της εγκυμοσύνης της γυναίκας ή της κόρης τους σε έναν επαγγελματία γυναικολόγο ιατρό, με άρτια μαιευτική και χειρουργική κατάρτιση για παν ενδεχόμενο, αλλά στην διαχείριση θεμελιωδών αγαθών για τη ζωή τους, όπως το δίκτυο μεταφορών της χώρας μας, δεν αντιλαμβάνονται πολλές φορές ότι χρειάζονται τον καλύτερο για να σχεδιάσει και να διαχειριστεί την απρόσκοπτη διασφάλιση αυτού του αγαθού για λογαριασμό τους.
Είναι η ψευδαίσθηση διάστασης του ιδιωτικού και του δημοσίου συμφέροντος. Όταν κάτι θεωρούμε ότι μας θίγει ατομικά και αποκλειστικά σε προσωπικό επίπεδο, όπως μια εγκυμοσύνη, υπεύθυνο ορίζουμε τον εαυτό μας για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Όταν κάτι θεωρούμε ότι μας θίγει συλλογικά, όπως η μετακίνησή μας με ένα τρένο από μια πόλη της χώρας μας σε μια άλλη, υπεύθυνο ορίζουμε την εξιδανίκευση της πολιτικής μας επιλογής για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα. Αν μπορούν ολόκληρα κράτη να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να εξελίσσονται, τότε οφείλουμε να αλλάξουμε κι εμείς.
Επενδύστε στη γνώση με τις επιλογές σας, πολιτικές και ευρύτερες, και εγώ μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα αλλάξουν όλα γύρω μας προς το καλύτερο. Δεν έχω άλλα να πω για να πείσω τους συμπολίτες μας, ότι είναι προς το συμφέρον μας, τόσο το δημόσιο όσο και το ιδιωτικό, να λαμβάνονται αποφάσεις για τη ζωή μας με άξονα τη γνώση. Γνώση χρειάζεται ο πολίτης στις αποφάσεις που λαμβάνονται για τη ζωή του. Γνώση χρειάζεται, όχι επαγγελματίες πολιτευτές. Γνώση χρειάζεται, όχι χειραψίες και χτυπήματα στην πλάτη. Γνώση χρειάζεται, όχι υποσχέσεις. Πρόσωπα κατάλληλα να διαχειριστούν την πορεία αυτής της χώρας, και όχι κομματικά πιόνια, που για μια ακόμα φορά θα κάνουν κομματικούς και ακατάλληλους διορισμούς σε καίριες θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό.
Όχι όλα στην τύχη για μια ακόμα φορά». Η ευθύνη για την αποτροπή ανάλογων τραγικών γεγονότων ξεκινά από εμάς.
Χειλάς Θ. Παν.
(*) Στις τρίτες χώρες δεν καταγράφονται αντίστοιχα ατυχήματα με μετωπική σύγκρουση αμαξοστοιχιών.


Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Καλαμάτα: Εκδήλωση μνήμης και διεκδίκησης για τα Τέμπη «3 χρόνια μετά»
-
Τρία χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη – Δελτίο Τύπου της Ένωσης Γονέων Καλαμάτας
-
Τραγωδία στα Τέμπη: Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη το κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας
-
Αλλαγή κυβερνητικής ατζέντας με υπουργικό και κατώτατο μισθό μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας
-
Τραγωδία στα Τέμπη: Αποφυλακίστηκε o προϊστάμενος κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Λάρισας του ΟΣΕ
-
Τέμπη: Αίτημα συγγενών θυμάτων στην Βουλή για άρση ασυλίας Καραμανλή και Σπίρτζη
-
Τέμπη: Νέο βίντεο ντοκουμέντο ‑ Η κόλαση των Τεμπών τα πρώτα λεπτά της σύγκρουσης
-
Η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας για το δυστύχημα στα Τέμπη «Δεν ξεχνάμε τίποτα απαιτούμε δικαιοσύνη»
-
Μαρία Καρυστιανού για εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Μου είπε, ‘αυτά συμβαίνουν’. Πάτε στην εκκλησία να σας βοηθήσει»
-
Ευχαριστήρια επιστολή του Παναγιώτη Χειλά στους ψηφοφόρους του
-
Ευχαριστήρια επιστολή Υπ. Δημάρχου Παναγιώτη Χειλά προς τους Δημοτικούς του Συμβούλους
-
Παναγιώτης Χειλάς: Με εμάς ως δημοτική αρχή θα έχετε αξιοκρατία και δικαιοσύνη
-
Η “Νέα Δυναμική” σε Μητρόπολη & Σώματα Ασφαλείας
-
Νέα Δυναμική: ΥΠΕΡ του νέου Νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των Ο.Τ.Α.
-
Δήλωση υποψηφιότητας του Γεράσιμου Αγγελόπουλου με τη «Νέα Δυναμική» του Π. Χειλά
-
ΟΙ συνδυασμοί που ενέκρινε και ανακήρυξε το πρωτοδικείο Καλαμάτας για τις Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023
-
Νέα Δυναμική: Από τη Πολιανή η έναρξη της Περιοδείας του Παναγιώτη Χειλά
-
Η “Νέα Δυναμική” κατέθεσε το ψηφοδέλτιο με 181 υποψήφιους και στις 34 κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας
-
Νέα Δυναμική: Η Δύναμη της Δημοκρατίας
-
Νέα Δυναμική: «Ήξεις, αφήξεις» ο κ. Βασιλόπουλος και κάλεσμα ξανά για δημόσιο διάλογο
-
Η ανάγκη της πολυφωνίας
-
Πανό «Νέα Δυναμική» του Υπ. Δημάρχου Παναγιώτη Χειλά φιγουράρει στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά
-
Ανακοίνωση υποψηφιότητας του Γιώργου Μπρούμα με τη Νέα Δυναμική του Π. Χειλα
-
Συνέντευξη Παναγιώτη Χειλά: Η παρούσα δημοτική αρχή έχει καταρρεύσει
-
Κέφι και αισιοδοξία στην καλοκαιρινή συνάντηση των υποψηφίων της Νέας Δυναμικής
-
Η Νέα Δυναμική του Παναγιώτη Χειλά ανακοίνωσε 80 νέους υποψήφιους
-
Συνάντηση Παν. Νίκα – Παν. Χειλά στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου
-
Ο Υπ. Δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Χειλάς για Βέργα & Μικρή Μαντίνεια
-
Υπ. Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Χειλάς: Ποδοπάτηση της Μνήμης Εκλιπόντων Προσώπων & της Αξιοπρέπειας της Καλαμάτας
-
Συνέντευξη Παν. Χειλά για την Tουριστική Aνάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας
Πρόσφατα Άρθρα

12ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας: Μεγάλη συμμετοχή και ισχυρό μήνυμα για το μέλλον της ελαιοκομίας

Πρωτομαγιά στην Παραλία Καλαμάτας – Γιορτή Άνοιξης και Μουσικής

Αντιδράσεις φοιτητών για εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα καριέρα στο ΝΑΤΟ

«Ελένη» του Ευριπίδη από τα Εκπαιδευτήρια «Σύγχρονη Παιδεία» στην Αρχαία Μεσσήνη

Ο Αντώνιος Παρασκευόπουλος στο 12ο Φεστιβάλ Ελιάς – Στο επίκεντρο οι δολωματικοί ψεκασμοί με drones
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πρινΚαλαμάτα σε ρυθμούς Ανθοκομικής: Από 8 έως 17 Μαΐου η γιορτή των λουλουδιών
-
Ταξίδια2 ημέρες πρινΣ.Π.Ο.Κ. ”Ο Ευκλής”: Μάϊος 2026 – Δράσεις Πεζοπορικού και Εκδρομικού τμήματος
-
Events2 ημέρες πρινΟ Σπυρίδων Μάμαλης για ΠΟΠ & ΠΓΕ στο Φεστιβάλ ελαιολάδου και επιτραπέζιας Ελιάς
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πρινΠροσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Νέδοντος
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πρινΤο πλήρες πρόγραμμα για το 12ο Φεστιβάλ Ελιάς & Ελαιολάδου Καλαμάτας – Όλες οι εκδηλώσεις
-
πρέπει να δεις2 ημέρες πρινΑντιδράσεις φοιτητών για εκδήλωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα καριέρα στο ΝΑΤΟ
-
Αθλητικά2 ημέρες πρινΚαλαμάτα: 9ο Κύπελλο Κολύμβησης «ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ 2026»
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πριν«Ελένη» του Ευριπίδη από τα Εκπαιδευτήρια «Σύγχρονη Παιδεία» στην Αρχαία Μεσσήνη













