Connect with us

Πολιτικά

Ναι” από Σκυλακάκη για αναδιάρθρωση σύκου μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Ανέβηκε

στις

ναι” από σκυλακάκη για αναδιάρθρωση σύκου μέσω ταμείου ανάκαμψης 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Η ένταξη του προγράμματος αναδιάρθρωσης συκεώνων στο Ταμείο Ανάκαμψης και η θετική στάση του υπουργείου Οικονομικών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη.

 

Με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου παίρνει οριστικά το δρόμο της υλοποίησης ένα διαχρονικό αίτημα των παραγωγών σύκου της Μεσσηνίας, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, που εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μειωμένη απόδοση των συκεώνων λόγω της φυσικής τους γήρανσης. Η αναλογία της ενίσχυσης στην οποία προσανατολίζεται το υπουργείο φθάνει το επίπεδο του 80% ενίσχυση – 20% συμμετοχή του παραγωγού και οι τελικές λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα το επόμενο διάστημα.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Μαντάς είχε επίσης τη δυνατότητα να ζητήσει από τον κ. Σκυλακάκη την επίσπευση των διαδικασιών και την έγκριση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών του αιτήματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την επιχορήγηση των παραγωγών ξηρών μη μεταποιημένων σύκων. Πρόκειται για ένα αίτημα που απέστειλε το ΥπΑΑΤ στις αρχές Ιουνίου και το οποίο αναμένεται να ανακουφίσει περίπου 3.200 παραγωγούς σύκου σε όλη την Επικράτεια οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία. Η οικονομική ενίσχυση πρόκειται να φθάσει τα 130 ευρώ ανά στρέμμα, περιορίζοντας έτσι τις απώλειες για τους παραγωγούς λόγω μείωσης της τιμής η οποία έχει υπολογιστεί μεσοσταθμικά σε περίπου 30 λεπτά ανά κιλό.

 

Πέραν των ανωτέρω ο Μεσσήνιος βουλευτής είχε τη δυνατότητα να συζητήσει με τον αναπληρωτή υπουργό για τις εξελίξεις σχετικά με το Μηναγιώτικο φράγμα, ένα σημαντικό έργο που αναμένεται να δώσει νέα πνοή στις καλλιέργειες της νοτιοδυτικής Μεσσηνίας και της Πυλίας. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, το έργο βρίσκεται ήδη σε τροχιά έγκρισης από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ και αναμένεται να είναι το πρώτο μεγάλο έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη Μεσσηνία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό του έργου περιλαμβάνονται και τα αρδευτικά δίκτυα, έτσι ώστε με την ολοκλήρωση του συνολικού έργου, να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και να τεθεί άμεσα σε παραγωγική λειτουργία προς όφελος των παραγωγών της περιοχής.

 

Ο κ. Μαντάς τέλος ενημέρωσε τον κ. Σκυλακάκη για την ανάγκη που υπάρχει να αναζητηθούν και να εξευρεθούν νέοι πόροι για την ενίσχυση προϊόντων που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Όπως σημείωσε ο βουλευτής, οι ζημιές και τα πλήγματα στην οικονομία και τον αγροτικό κόσμο λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, έχουν προκαλέσει προβλήματα που έρχονται τμηματικά στο φως μέσω της σταδιακής αποκατάστασης της οικονομικής δραστηριότητας. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει με στοχευμένα μέτρα τους τομείς της οικονομίας όπου υπάρχει τεκμηριωμένη ανάγκη, μέχρι την οριστική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την πλήρη εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών.

 

Κλείνοντας τη συνάντηση ο βουλευτής και ο υπουργός συζήτησαν για τις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμοστούν σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και θεσμικών φορέων, προκειμένου να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για άντληση διαθέσιμων πόρων από τους άξονες χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

kafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ