Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Να δοθεί παράταση για τις διορθώσεις στο Κτηματολόγιο ζητεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Να δοθεί παράταση για τις διορθώσεις στο Κτηματολόγιο ζητεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας 1
Κοινοποιησέ το

Να συνδράμει το αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο για έγκαιρη παράταση της προθεσμίας διόρθωσης ανακριβούς καταχώρισης στο Κτηματολόγιο η οποία λήγει στο τέλος του φετινού χρόνου, ζητεί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, με σχετική επιστολή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας.

Αναλυτικά η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας:

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη

Κατά το άρθρο 6 του ν. 2664/1998, σε περίπτωση ανακριβούς (εσφαλμένης) καταχώρισης στο Κτηματολόγιο, μπορεί να ζητηθεί με αγωγή ενώπιον Δικαστηρίου η διόρθωση. Για τις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση πριν από το ν. 3481/2006, όπως είναι η Καλαμάτα, η προθεσμία λήγει στις 31.12.2020. Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ιδίου νόμου οι πρώτες εγγραφές που δεν αμφισβητήθηκε η ακρίβειά τους ενώπιον των Δικαστηρίων εντός της παραπάνω προθεσμίας καθίστανται οριστικές και παράγουν αμάχητο τεκμήριο υπέρ των φερομένων σε αυτές δικαιούχων.
Ενώ σύμφωνα με το άρθρο 9 του ιδίου νόμου, ακίνητα που φέρονται στα κτηματολογικά βιβλία ως “άγνωστου ιδιοκτήτη” θεωρείται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου μόλις καταστεί οριστική η πρώτη εγγραφή κατά αμάχητο τεκμήριο

Δηλαδή κατά τα παραπάνω μετά την 31-12-2020 τα ακίνητα που φέρονται στο Κτηματολόγιο ως αγνώστου ιδιοκτήτη θα περάσουν οριστικά στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου Επειδή υπολογίζονται σε εκατοντάδες τα ακίνητα που εξακολουθούν να φέρονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη στο Κτηματολογικό Γραφείο της Καλαμάτας,
τόσο διότι ήταν από τα πρώτα που λειτούργησαν χωρίς ακόμα να έχει εμπεδωθεί στους πολίτες η διαδικασία των δηλώσεων, ενώ πολλοί δεν χρειάστηκε ως σήμερα να κάνουν συναλλαγή για το ακίνητό τους και να διαπιστώσουν την καταχώρησή του ως αγνώστου ιδιοκτήτη και μετά τις 31-12-2020 το Ελληνικό Δημόσιο θα αποκτήσει κυριότητα μεταξύ άλλων και σε αστικά ακίνητα (οικόπεδα, διαμερίσματα, ιδανικά μερίδια (χιλιοστά) σε συνιδιοκτησίες πολυκατοικίας), που ασφαλώς και το ίδιο δεν το επιθυμεί, ενώ τα ακίνητα τα νέμονται και σε αστικά ακίνητα κατοικούν μάλιστα οι πολίτες πιστεύοντας ότι έχει γίνει ορθή αποτύπωση στο Κτηματολόγιο, γιατί απλά δεν χρειάστηκε να προβούν σε έλεγχο στο Κτηματολογικό Γραφείο, και θα υπάρχει πολύ μεγάλη κοινωνική και οικονομική αναστάτωση απώλεια εμπραγμάτων δικαιωμάτων των πολιτών και της ατομικής τους ιδιοκτησίας και δυσχέρεια των συναλλαγών, αφού δεν θα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε πράξη που
αφορά τα ακίνητα αυτά.

και επειδή κατά το τελευταίο αυτό έτος, 2020, λόγω των μέτρων προστασίας από τον covid 19 τα Δικαστήρια και τα Κτηματολογικά Γραφεία παρέμειναν εκτός λειτουργίας για πολλούς μήνες και σε καθεστώς περιορισμένης
λειτουργίας για επιπλέον μήνες ώστε οι πολίτες να μην μπορέσουν έγκαιρα να αρχίσουν τις δικαστικές διαδικασίες αναγνώρισης των ακινήτων τους ως δικών τους και όχι ως αγνώστου ιδιοκτήτη και είναι αβέβαιες οι συνθήκες δυνατότητας δικαστικής προστασίας και για τους πρώτους μήνες του 2021 ενώ εξάλλου, παρόλο που είχαν ανασταλεί οι δικαστικές και νόμιμες προθεσμίες, δεν γνωρίζει κανείς αν υπάγεται στην αναστολή και η παραπάνω προθεσμία διόρθωσης, θα πρέπει να δοθεί έγκαιρα παράταση στη σχετική προθεσμία διόρθωσης, η οποία θα πρέπει να είναι ικανή να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών.
Σχετική επιστολή έχει σταλεί και από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για την παράταση οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών σε όλη την Ελλάδα, διότι το πρόβλημα έχει πανελλήνια
διάσταση.

Παρακαλούμε για τις σχετικές ενέργειές σας.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣΚ
Περικλής Ξηρογιάννης Γεώργιος Αλεξόπουλος


Κοινοποιησέ το

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Δωρεάν καθαριστικά προϊόντα διατέθηκαν στον Δήμο Μεσσήνης για το πρόγραμμα «Καθαροί ζούμε στα σχολεία»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δωρεάν καθαριστικά προϊόντα διατέθηκαν στον Δήμο Μεσσήνης για το πρόγραμμα «Καθαροί ζούμε στα σχολεία» 14
Κοινοποιησέ το

Ο Δήμος Μεσσήνης συμμετέχοντας στη δράση που υλοποιεί το Κέντρο Κοινότητας Καλαμάτας σε συνεργασία με την εταιρεία «UNILEVER-KLINEX» και αφορά το πρόγραμμα «Καθαροί ζούμε στα σχολεία», έλαβε σήμερα 22 κούτες με καθαριστικά προϊόντα.

Η δράση υλοποιείται με τη βοήθεια της υπεύθυνης του προγράμματος Κλαίρης Κουντούρη ως εκπροσώπου της εταιρείας και με τη σύμφωνη γνώμη της διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Θεοφανίας Σιούτη.

Τα καθαριστικά προϊόντα διατίθενται δωρεάν για έναν χρόνο, στο μεγαλύτερο σε δυναμικότητα σχολείο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  κάθε δήμου. Αποδέκτης της δωρεάς στον Δήμο μας ήταν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης, ως η μεγαλύτερη σχολική μονάδα του. Τα προϊόντα παρέλαβε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων Μπάμπης Μακρής και τα παρέδωσε στον διευθυντή του σχολείου Γιάννη Κωτσάκη.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η κινητή μονάδα του Κέντρου Κοινότητας Καλαμάτας, η KLINEX, ο Δήμος Μεσσήνης και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας.

Δωρεάν καθαριστικά προϊόντα διατέθηκαν στον Δήμο Μεσσήνης για το πρόγραμμα «Καθαροί ζούμε στα σχολεία» 15


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Πιστώσεις περί τις 800.000 ευρώ για έργα πολιτισμού στη Μεσσηνία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Πιστώσεις περί τις 800.000 ευρώ για έργα πολιτισμού στη Μεσσηνία 16
Κοινοποιησέ το

Πιστώσεις για έργα πολιτισμού στην περιοχή της Μεσσηνίας γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι οι χρηματοδοτήσεις προκύπτουν μετά από σχετικές αποφάσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας θα διατεθούν 50.000 ευρώ για το ανασκαφικό έργο στην Αρχαία Θουρία.

Ακόμα, ο Π. Νίκας έκανε γνωστό ότι αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του έργου ανάπλασης του προαύλιου χώρου στον ναό Αγίου Σωτήρος Χριστιάνων, στον Δήμο Τριφυλίας, και διαμορφώθηκε στο ποσό των 625.000 ευρώ.

Τέλος, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι εντάχθηκε -με προϋπολογισμό 100.000 ευρώ- το έργο βελτίωσης και αποκατάστασης της πρόσβασης σε αρχαιολογικά μνημεία στην πυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης.

Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν τα μνημεία,

α) Μονή του Σωτήρος στο Εξωχώρι,

β) Μονή της Παναγίας του Χελμού στο Κέντρο και

γ) Μονή της Ευαγγελίστριας στον Κάμπο.

To εν λόγω έργο θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τον Δήμο Δυτικής Μάνης, η οποία θα υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Άγγελος Χρονάς για παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στους Γαργαλιάνους και την ομαλή διενέργεια των Rapid test

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Άγγελος Χρονάς για παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στους Γαργαλιάνους και την ομαλή διενέργεια των Rapid test 17
Κοινοποιησέ το

Στους Γαργαλιάνους βρέθηκε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου Άγγελος Χρονάς.

 Ο κ. Χρονάς παρακολούθησε από κοντά, μαζί με τους Αντιδημάρχους Τριφυλίας Νίκο Φρούσα και Αλέκο Κουτρουμπή, καθώς και με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βασίλη Αγγελόπουλο,  την διενέργεια πάνω από 60 Rapid test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Μάλιστα  ο κ. Χρονάς εξήρε την προσπάθεια του ΕΟΔΥ και συνεχάρη τα άτομα που συμμετέχουν στη διενέργεια των ελέγχων, αφού καθημερινά καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει.

Άγγελος Χρονάς για παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στους Γαργαλιάνους και την ομαλή διενέργεια των Rapid test 18

Η διενέργεια ελέγχου για κορωνοϊό ολοκληρώθηκε στο Δήμο Τριφυλίας, αφού έγιναν τέστ τόσο στην Κυπαρισσία, όσο και στα Φιλιατρά, στο γενικότερο πλαίσιο ελέγχου που γίνεται σε περιοχές της χώρας από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και κυρίως σε ελαιοκομικές περιοχές για την προστασία τόσο των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών όσο και των εργατών γης που απασχολούνται στην ελαιοσυγκομιδή.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι δίπλα στους Δήμους, βάσει των αρμοδιοτήτων της και  μεταξύ άλλων έχει ήδη διανείμει rapid test, στα Κέντρα Υγείας,  σε πολλούς Συλλόγους και Φορείς , ενώ βρίσκεται στη διάθεση του ΕΟΔΥ για την παροχή κάθε αιτούμενης αρωγής.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στους Γαργαλιάνους ο κ. Χρονάς είχε την δυνατότητα να συζητήσει με τους Αντιδημάρχους γενικότερα θέματα Υγείας, πέραν του κορωνοϊού και μεταξύ αυτών ήταν και η εξέταση της δυνατότητας να δημιουργηθεί παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στην πόλη , ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.

Άγγελος Χρονάς για παράρτημα σταθμού ΕΚΑΒ στους Γαργαλιάνους και την ομαλή διενέργεια των Rapid test 19


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ