Connect with us

Γυναίκα & Παιδί

Μήπως το νήπιό σας φωνάζει σε κάθε ευκαιρία;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Δεν θέλει να βάλλει τα παπούτσια του φωνάζει, χαίρεται που θα πάτε στην παιδική χαρά στριγγλίζει, θέλει να σας δείξει την ζωγραφιά του την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο κραυγάζει. Δυστυχώς, όμως, όσο άγγελος εξ ουρανού κι αν είναι το καμάρι σας η φωνή του τις ώρες εκείνες δεν είναι θεϊκά πλασμένη. Αντίθετα σας ενοχλεί, σας ταράζει, σας ξυπνάει κρυμμένο θυμό και αναστάτωση, σας κάνει να ντρέπεστε σε δημόσιους χώρους κ.ο.κ.

Ευτυχώς, όμως, οι μικροί φωνακλάδες μπορούν να γίνουν απόλυτα πειθήνιοι και συνεργάσιμοι με 4 έξυπνα tips.

Νήπιο που φωνάζει Μην τα χάνετε! Μεγαλώνοντας συνηθίζουμε να συνδέουμε τις φωνές με τον καυγά και τα αρνητικά συναισθήματα. Για τον λόγο αυτό, και μόνο ο ήχος μπορεί να σας θυμώσει. Κρατήστε την υπομονή σας με το να σκέφτεστε πως είναι ακόμα μικρό και πως αυτός είναι ένας απόλυτα φυσιολογικός τρόπος να επικοινωνεί. Άλλωστε στην νηπιακή ηλικία τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν 50 με 80 λέξεις, τις οποίες πολύ γρήγορα ξεχνούν στην ορμητικότητα ενός έντονου συναισθήματος.

Αναγνωρίστε την φωνή:

Εάν πρόκειται για κραυγή χαράς, απλά αγκαλιάστε το μικρούλι σας και τρίψτε του την πλατούλα μέχρι να ηρεμήσει. Έπειτα πείτε του πως ξέρετε ότι χαίρεται, αλλά καλό θα ήταν να βρει διαφορετικούς τρόπους να το εκφράζει, ώστε να μην ενοχλεί τους γύρω του.

Εάν απλά προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας όταν κάνετε δουλειές ή μιλάτε στο τηλέφωνο, χαϊδέψτε του λίγο την πλάτη, χαμογελάστε του ή κλείστε του το μάτι κι αν είστε καθιστή αφήστε το να βολευτεί στην ποδιά σας. Έτσι θα του περάσετε το μήνυμα πως δεν το αγνοείτε, αλλά και πως την δεδομένη στιγμή είναι δύσκολο να του παρέχετε το 100% της προσοχής σας.

Εάν φωνάζει από θυμό, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή. Το να του φωνάξετε κι εσείς μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Εάν, όμως, ούτε το να του τραβήξετε το ενδιαφέρον δεν πιάνει, κάντε ό,τι θα κάνατε σε κάθε ξέσπασμα οργής. Χαμηλώστε στο επίπεδό του και πείτε του Νήπιο που φωνάζεισε χαμηλό τόνο πως ξέρετε ότι έχει θυμώσει αλλά καλό θα ήταν να σταματήσει να φωνάζει για να βρείτε μαζί έναν τρόπο να φτιάξετε την διάθεσή σας.

Μιλήστε για τον χώρο. Εξηγήστε στο καμάρι σας πως δεν είναι όλοι οι χώροι κατάλληλοι για να εκφράζεται τόσο βροντερά. Δώστε παραδείγματα χώρων κατάλληλων για να υψώνουμε κάπως τον τόνο, όπως είναι λόγου χάρη η παιδική χαρά, το γήπεδο και το λούνα παρκ, και χώρων ακατάλληλων, όπως σε σπίτια, γραφεία, εστιατόρια κτλ.

Ξεχάστε τους γύρω σας. Η αντίδραση κάποιου στην εικόνα ενός παιδιού που ουρλιάζει ποικίλει ανάλογα, όχι με τα decibel, αλλά την συμπάθεια που εν γένει τρέφει για τους μικρούς μας φίλους. Προσπαθήστε να ξεχάσετε την γνώμη των άλλων, η οποία δεν είναι σε καμία περίπτωση ενδεικτική του αν ανατρέφετε σωστά το καμάρι σας ή αν είστε ικανή μητέρα ή όχι, και να κάνετε ό,τι είναι καλύτερο την δεδομένη στιγμή ώστε να διαπαιδαγωγήσετε το μικρό σας. Η ντροπή δεν ωφελεί! Δώστε τους ένα απολογητικό βλέμμα, αλλά μην αρχίσετε τις δικαιολογίες.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το

Γυναίκα & Παιδί

Η καλύτερη ηλικία για να μείνετε έγκυος

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για την δημιουργία οικογένειας; Πόσο σημαντικος παράγοντας είναι η ηλικία του πατέρα; Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τις γυναίκες που αργούν να τεκνοποιήσουν; Ο κύριος Ιάκωβος Σούσης Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής έχει όλες τις απαντήσεις

Η αντισύλληψη, αλλά και οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έχουν δώσει την ευκαιρία στις γυναίκες και τους συντρόφους τους να αποφασίζουν εκείνοι πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσουν παιδιά.

Τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει η τάση όλο και περισσότερες γυναίκες να αναβάλλουν τη μητρότητα. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ορισμένες βασικές αλήθειες για τη γονιμότητα, πριν πάρετε τις αποφάσεις σας.

Αλήθειες για τη γονιμότητα της γυναίκας

 • Ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει τις πιθανότητες να μείνει μία γυναίκα έγκυος είναι η ηλικία της.
 • Ένα κορίτσι γεννιέται με περίπου 1-2 εκατομμύρια ωοθυλάκια (που περιέχουν άωρα ωάρια) και ο οργανισμός της δεν παράγει άλλα.
 • Κάθε μήνα χάνονται περίπου 1.000 ωάρια (από τα 1.000 ωάρια, μόνο ένα ή σπάνια δύο θα φθάσουν στο στάδιο της ωριμότητας που να μπορούν να γονιμοποιηθούν)
 • Στην εφηβεία, στην ηλικία των 12-13 ετών, μία γυναίκα έχει 200 έως 500 χιλιάδες ωάρια σε ώριμη φάση.
 • Κατά την αναπαραγωγική της ζωή (από την πρώτη έμμηνο ρήση μέχρι και την εμμηνόπαυση) οι ωοθήκες της γυναίκας απελευθερώνουν 400-500 ωάρια, συνήθως ένα σε κάθε ωορρηξία.
 • Στα 37 της έχουν απομείνει περίπου 25.000 ωάρια.
 • Τα πιο γόνιμα χρόνια της γυναίκας υπολογίζεται ότι είναι 20-32 ετών.
 • Μετά τα 35, η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται κατακόρυφα.

Η γονιμότητα από τα 20 έως τα 30

Είναι τα πιο γόνιμα χρόνια της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας. Από τα 20 μέχρι τα 30 έχετε τις πιο αυξημένες πιθανότητες να μείνετε έγκυος και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό.

Στα 25 σας χρόνια, υπολογίζεται ότι οι πιθανότητες να συλλάβετε ύστερα από 3 μήνες ελεύθερων και τακτικών ερωτικών επαφών είναι περίπου 20%. Έχει υπολογιστεί ότι οι 8 στις 10 γυναίκες ηλικίας 30 ετών θα συλλάβουν μέσα σε έναν χρόνο.

Εάν δεν θέλετε να μείνετε έγκυος σε αυτή την ηλικία είτε επειδή δεν νιώθετε έτοιμη, είτε για λόγους καριέρας ή οικονομικής ανασφάλειας ή ακόμα επειδή δεν έχετε βρει τον κατάλληλο σύντροφο, υπάρχει η επιλογή κατάψυξης ωαρίων, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν έρθει η ώρα να δημιουργήσετε οικογένεια.

Η γονιμότητα από τα 30 έως τα 40

Όταν μια γυναίκα περάσει τα 30 η γονιμότητα αρχίζει να μειώνεται. Ειδικά μετά τα 35 υπάρχει σημαντική μείωση των πιθανοτήτων να μείνετε έγκυος, ενώ ταυτοχρόνως αυξάνονται οι πιθανότητες αποβολών, επιπλοκών της κύησης και γενετικών ανωμαλιών. Στα 35 σας οι πιθανότητες να συλλάβετε ύστερα από 3 μήνες προσπαθειών είναι περίπου 12%. Έχει υπολογιστεί ότι οι 6 στις 10 γυναίκες ηλικίας 35 ετών θα συλλάβουν μέσα σε έναν χρόνο.

Στη Βρετανία, μελέτη έδειξε ότι ο αριθμός των γυναικών που γίνονται μητέρες μετά τα 35 έχει διπλασιαστεί την τελευταία 30ετία (πιθανότατα λόγω της χρήσης των μεθόδων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής).

Η γονιμότητα μετά τα 40

Η γονιμότητα σε αυτή τη δεκαετία της ζωής σας είναι πολύ μειωμένη. Ο χρόνος που τα ωάρια παραμένουν στην ωοθήκη, είναι σημαντικός. Τα ωάρια που θα ελευθερωθούν στις τελευταίες ωορρηξίες μιας γυναίκας, θα έχουν μείνει στην ωοθήκη για 40 και πλέον χρόνια, πιθανόν υφιστάμενα τη δυσμενή επίδραση του περιβάλλοντος όλο αυτό το διάστημα.

Αυτός εκτιμάται ότι είναι ο λόγος που γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, να γεννήσουν ένα παιδί με γενετικά προβλήματα

Στα 40 υπολογίζεται ότι οι πιθανότητες να συλλάβετε ύστερα από 3 μήνες προσπαθειών είναι περίπου 7%.

Οι περισσότερες γυναίκες που αποκτούν παιδί μετά τα 40 έχουν καλές κυήσεις και γεννούν υγιέστατα μωρά. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι είναι αυξημένες οι πιθανότητες επιπλοκών της κύησης.

Όταν δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη, η λύση συχνά είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση είτε με διέγερση των ωοθηκών και λήψη ωαρίων, είτε με δικά σας ωάρια που είχατε καταψύξει στο παρελθόν.

Μία άλλη επιλογή είναι η χρήση ωαρίων δότριας, τα οποία γονιμοποιούνται στο εργαστήριο από τα σπερματοζωάρια του συντρόφου σας και μετά μεταφέρονται στη δική σας μήτρα για να κυοφορήσετε το μωρό.

Παίζει ρόλο η ηλικία του άνδρα;

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία του άνδρα. Μπορεί οι άνδρες να παράγουν σπερματοζωάρια σε ολόκληρη τη ζωή τους, αλλά όταν είναι πλέον σε προχωρημένη ηλικία, αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουν γενετικές ανωμαλίες.

Μετά τα 40 πολλοί άνδρες έχουν μειωμένες παραμέτρους σπέρματος, όπως παραδείγματος χάριν χαμηλότερη κινητικότητα και αριθμό σπερματοζωαρίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο άνδρας, τόσο περισσότερες πιθανότητες αποβολής έχει η σύντροφός του, ανεξαρτήτως της ηλικίας της.

Τα θετικά της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία

Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία βρίσκονται πιο κοντά στα παιδιά τους και τα τιμωρούν λιγότερο.

Φάνηκε επίσης ότι τα παιδιά με μεγαλύτερες μητέρες έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς όταν είναι μαθητές στο δημοτικό και τελικά αποκτούν καλύτερη μόρφωση σε σχέση με τους συμμαθητές τους, που έχουν πιο νέες μητέρες.

Άλλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που καθυστερούν να αποκτήσουν παιδιά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 90.

Πότε πρέπει να ζητήσω τη βοήθεια ειδικού σε θέματα αναπαραγωγής;

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος χωρίς αποτέλεσμα, θα πρέπει να συμβουλευθείτε ιατρό αναπαραγωγής εφόσον:

 • είχατε συχνά ελεύθερες σεξουαλικές επαφές και δεν έχετε μείνει έγκυος μέσα σε 12 μήνες
 • είστε άνω των 35 και δε έχετε μείνει έγκυος μέσα σε ένα 6μηνο
 • εσείς είτε ο σύντροφός σας έχετε στην οικογένειά σας ιστορικό γενετικών ασθενειών ή έχετε αποβολές στο παρελθόν
 • πάσχετε από ασθένεια που επηρεάζει τη γονιμότητα, όπως σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωση ή έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή.

Ο χειρότερος εχθρός της γονιμότητας είναι ο χαμένος χρόνος. Τελικά όμως, η κατάλληλη ηλικία για να μείνετε έγκυος είναι προσωπική απόφαση και κάθε ζευγάρι πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δική του ζωή.

Εάν αποφασίσετε πάντως να περιμένετε, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν ειδικό γονιμότητας για να είστε σίγουροι ότι αντικειμενικοί παράγοντες υγείας δεν θα σταθούν εμπόδιο σε μία μελλοντική σας προσπάθεια.

*Ο κ. Ιάκωβος Σούσης είναι Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Γυναίκα & Παιδί

Γέννησε στη μέση της Λεωφόρου Κηφισίας με τη βοήθεια αστυνομίας και πυροσβεστικής

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Σε μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση κλήθηκαν να συνδράμουν πυροσβέστες και αστυνομικοί, καθώς μια γυναίκα χρειάστηκε να γεννήσει με την παρουσία γιατρού επί της Κηφισίας, στο Μαρούσι Αττικής.

Μια γυναίκα γέννησε στη μέση της Λεωφόρου Κηφισίας το μεσημέρι της Παρασκευής.

Το περιστατικό γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter η Πυροσβεστική υπηρεσία, άνδρες της οποίας προσέτρεξαν στο σημείο προκειμένου να βοηθήσουν την γυναίκα.

«Η άμεση συνδρομή πυροσβεστών και αστυνομικών συνέβαλε στην διαδικασία τοκετού παρουσία ιατρού, επί της Λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι Αττικής. Στη συνέχεια η μητέρα και το νεογέννητο παρελήφθησαν από το ΕΚΑΒ», αναφέρει η ανάρτηση.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr έσπασαν τα νερά της ετοιμόγεννης γυναίκας ενώ κατευθυνόταν προς το μαιευτήριο. Γιατρός και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής τη βοήθησαν να γεννήσει, παρουσία γιατρού. Στη συνέχεια, η γυναίκα και το βρέφος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία τους.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Γυναίκα & Παιδί

Καλός γονιός δεν είσαι επειδή έχεις ένα «άριστο» παιδί, αλλά επειδή είσαι άριστος άνθρωπος

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Πιο μάνες από την κάθε μάνα στο κόσμο, είναι εκείνες οι γυναίκες που έκλαψαν από στενοχώρια και όχι από χαρά, βλέποντας τον πρώτο υπέρηχο του παιδιού τους. Πιο μάνες από κάθε άλλη, είναι εκείνες που κράτησαν στην αγκαλιά τους ένα διαφορετικό παιδί. Ένα παιδί που αποφάσισαν να φέρουν στον κόσμο τούτο.

Τον ιδανικό, τον όμορφο, τον σωστό που δεν χωράει λάθη, που δεν χωράει ιδιαίτερους ανθρώπους. Που εμείς φτιάξαμε έτσι, ώστε να αποτελείται από όμορφα, ροδαλά, παχουλά παιδιά. Και δείχνουμε ακόμα με το δάχτυλο, τη μητέρα στο διπλανό δωμάτιο που κρατάει στην αγκαλιά της ένα ιδιαίτερο παιδί. Που ξέρει ότι το χαμόγελο όλων παγώνει στα χείλη τους και το βλέμμα τους έχει μια λύπη. Το δικό της όμως χαμόγελο είναι το ίδιο. Γιατί για εκείνη, το δικό της παιδί είναι το πιο όμορφο απ’ όλα.

Στην πορεία της ζωής μου έχω συναντήσει πολλές μανάδες και τις έχω συναναστραφεί. Λόγω της δουλειάς μου ίσως περισσότερες. Πουθενά όμως δεν βρήκα τέτοιο ηρωικό βλέμμα όσο στις γυναίκες που ξέρουν ότι έχουν ένα παιδί με ιδιαιτερότητα. Στο βλέμμα μιας μάνας θα διακρίνεις τα πάντα. Το βλέμμα θα σου μιλήσει πριν το στόμα ανοίξει.

Σε αυτές τις γυναίκες που υποκλίνομαι, είναι που όσο βαθιά και να έψαξα χρόνια τώρα να βρω κάποιο σημάδι πως κάτι τις βάραινε, μέσα στην ίριδα των ματιών τους έβλεπα μόνο αγάπη και υπομονή. Και ας είχαν στην πλάτη τους έναν σταυρό μεγαλύτερο από το ανάστημά τους. Έτσι λοιπόν γυρνούσα στον εαυτό μου λέγοντας ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι, που θεωρούσα ότι έχω πρόβλημα γιατί δεν διαβάζει πολύ, γιατί δεν έχει καλούς βαθμούς, γιατί αργεί να κοιμηθεί και όλες αυτές τις χαζομάρες που με απασχολούσαν.

Ευχήθηκα να έχει την υγεία του και τίποτε άλλο. Μα επειδή είμαι άνθρωπος, ξεχνούσα τον όρκο μου και πάλι κάποιο περιστατικό μου τον θύμιζε. Ώσπου στο τέλος, μετά από αρκετές φορές, από χρόνια ολόκληρα, κατάφερα να φτάσω εκεί που ήθελα. Στο να τηρήσω αυτό που ευχόμαστε όλοι, αλλά λίγοι το πράττουμε. Να έχουν τα παιδιά μας την υγεία τους πάνω από ΟΛΑ.

Δεν θέλω με αυτό να μειώσω τίποτα. Ούτε την πρόοδο, ούτε τη μάθηση, ούτε τις σπουδές ούτε τη μόρφωση. Μα εάν το παιδί σου δεν είναι τόσο δυνατός μαθητής ή τόσο καλός φοιτητής ή δεν περάσει σε μια σχολή και εσύ πεθαίνεις από άγχος, το στενοχωρείς και το πιέζεις και εκείνο, τότε έλα να σε πάρω από το χέρι να σε πάω εκεί που η ψυχή και η λογική σου δεν το αντέχει. Και ξαναγύρισε τότε πίσω και πες του πάλι τα ίδια εάν μπορείς. Αλλά δεν θα μπορείς.

Μάθαμε να είμαστε φαντασμένοι, μέσα από τα τέλεια παιδιά μας. Να θεωρούμε την ευτυχία μας ένα αντάλλαγμα όμορφων, δυνατών, άριστων μαθητών. Να λέμε “ο δικός μου πήρε 20” λες και το πήραμε εμείς. Κατά τ’ άλλα η ψυχή μας φτωχή πολύ και αδιάβαστη να συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στις πλάτες των παιδιών μας.

Όχι λοιπόν. Θα μας πεις πρώτα εσύ, ποιος είσαι και τι έκανες σε αυτή τη ζωή και θα αφήσεις το παιδί σου που το έχεις για βιτρίνα. Γιατί πρέπει να είσαι ταπεινός για να μπορέσεις να αξίζεις αυτό το παιδί που θα σου φέρει 20, πιθανότατα γιατί το πίεσες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Έχω γνωρίσει άξιους ανθρώπους, που χωρίς να έχουν την ίδια ευκαιρία στη ζωή, έχουν παιδιά έξοχα. Ανθρώπους που δεν κοκορεύονται και δεν είναι υπερόπτες. Έχω γνωρίσει και άλλους που πριν σου πούνε το όνομά τους, σου εκθειάζουν τα παιδιά τους, γιατί μέσα από εκείνα γίνονται αυτοί κάποιοι. Σίγουρα, για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι κακό να είσαι περήφανος για το παιδί σου. Είναι το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο.

Όμως άνθρωπε, θυμήσου ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις υγιή παιδιά. Και αυτό μεταξύ μας, το ξεχνάς. Ο Θεός με ευλόγησε να έχω ένα υγιέστατο παιδί. Όμως, στις δυσκολίες που έρχονται, στιγμή δεν παύω να σκέφτομαι, ότι στη θέση εκείνης της μάνας που το παιδί της δεν περπατάει, θα μπορούσα να ήμουν εγώ. Και αυτό δεν το ξέχασα, ούτε όταν δεν πήρε καλό έλεγχο, ούτε όταν κόπηκε σε μαθήματα, ούτε όταν δεν πέρασε στη σχολή.

Δεν είμαι καλή, ούτε καλύτερη από κανέναν. Έχω κάνει τα πιο πολλά λάθη. Όμως κάποτε, έκανα μια ευχή και έγινε πραγματικότητα. Να έχω ένα υγιές παιδί. Δεν ζήτησα να έχω ένα άριστο ρομπότ. Εσείς τι ζητήσατε, θυμάστε;

Πηγή: www.newsone.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ