Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο ύπνος;

Τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετά τη νύχτα γίνονται κουρασμένα και ευερέθιστα. Μπορεί να έχουν προβλήματα με την προσοχή, τη μάθηση και τη συμπεριφορά στο σπίτι και στο σχολείο.

Ο κακός ύπνος που συνεπάγονται οι διαταραχές ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα παιδιά;

Οι ειδικοί ύπνου προτείνουν τα παιδιά που είναι νηπιακής ηλικίας να κοιμούνται 10 με 11 ώρες κάθε βράδυ. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πρέπει να κοιμούνται περίπου 11 έως 13 ώρες τη νύχτα.

upnos-paidiou-aities-4.jpg

Σημάδια των προβλημάτων ύπνου στα παιδιά

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας αν το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από τα ακόλουθα σημεία προβλήματος ύπνου το οποίο πιθανά να αποτελεί ένδειξη για διαταραχές ύπνου στα παιδιά:

 • Ροχαλητό
 • Παύση αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου
 • Πρόβλημα με το να μένει ξύπνιο κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Ανεξήγητη μείωση της ημερήσιας απόδοσης
 • Ασυνήθιστα συμβάματα κατά τη διάρκεια του ύπνου όπως υπνοβασία ή εφιάλτες
 • Τρόχισμα δοντιών
 • Ενούρηση
 • Ανήσυχος ύπνος
 • Πρόβλημα με το ξύπνημα το πρωί

Τύποι διαταραχών ύπνου

Τα πιο συνηθισμένα είναι:

Υπνική άπνοια: Έως και 4% των παιδιών, συνήθως ηλικίας 2 έως 8 ετών, έχουν άπνοια ύπνου. Οι δύο τύποι είναι:

Αποφρακτική άπνοια ύπνου: Ο πιο συνηθισμένος τύπος εμφανίζεται όταν ο μαλακός ιστός στο πίσω μέρος του λαιμού φράζει τον ανώτερο αεραγωγό. Αυτό διακόπτει το οξυγόνο για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι το παιδί να ξυπνήσει και να αναπνεύσει κανονικά.

Κεντρική υπνική άπνοια: Αυτό συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος σταματά να δίνει σήμα σε ένα παιδί να αναπνεύσει, μερικές φορές για ένα λεπτό ή περισσότερο. Συνήθως συνδέεται με άλλες καταστάσεις που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος και νωτιαίος μυελός).

Αϋπνία: Το παιδί σας δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί ή ξυπνά πολύ νωρίς. Αιτίες μπορεί να είναι κακές συνήθειες ύπνου ή άγχος.

Σύνδρομο ύπνου καθυστερημένης φάσης: Αυτή η χρόνια διαταραχή, κοινή μεταξύ των εφήβων, εμφανίζεται όταν πέφτουν για ύπνο δύο ή περισσότερες ώρες αργότερα από το κανονικό. Αυτό καθιστά δύσκολο να ξυπνήσει το επόμενο πρωί.

Υπερβολική υπνηλία: Πρόκειται για ανεξήγητη υπνηλία, χωρίς άλλη διαταραχή ύπνου ή σχετικό ιατρικό πρόβλημα.

Περιοδική διαταραχή της κίνησης των άκρων: Η επιθυμία να κινηθεί ή να κλωτσήσει τα πόδια ξυπνά επανειλημμένα το παιδί. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει αυτή τη διαταραχή με έλλειψη σιδήρου.

Παραϋπνία: Αυτό το σύνολο καταστάσεων χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι συνήθεις τύποι περιλαμβάνουν:

Εφιάλτες: Ένα παιδί ξυπνά από ένα τρομακτικό όνειρο.

Διαταραχές του ύπνου στα παιδιά - Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία 6

Τρόμοι ύπνου: Ένα παιδί που κοιμάται κάθεται ουρλιάζοντας, φωνάζοντας ή κλωτσώντας. Το παιδί συνήθως δεν ανταποκρίνεται στις φωνές και δεν θυμάται το γεγονός το επόμενο πρωί. Αυτά ονομάζονται και νυχτερινοί τρόμοι.

Sleep talking: Ένα παιδί μιλάει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Υπνοβασία: Ένα παιδί περπατά ή κάνει άλλες κινήσεις ενώ είναι μερικώς ξύπνιο.

Ναρκοληψία: Πρόκειται για μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος κατά την οποία ο εγκέφαλος δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Είναι ασυνήθιστο στα παιδιά. Τα παιδιά με ναρκοληψία έχουν κακό ύπνο, υπερβολική υπνηλία, κρίσεις ύπνου και ξαφνική απώλεια του μυϊκού ελέγχου. Μπορεί επίσης να έχουν καταπληξία — ξαφνική και ανεξέλεγκτη μυϊκή αδυναμία που τους προκαλεί κατάρρευση.

Τεστ για διαταραχές ύπνου στα παιδιά

Ο γιατρός του παιδιού σας θα μελετήσει το ιατρικό ιστορικό και το ιστορικό ύπνου του για να καθορίσει την καλύτερη εξέταση. Οι δοκιμές περιλαμβάνουν:

 • Μελέτη ύπνου: Το πολυυπνογράφημα ή PSG είναι μια ολονύκτια μελέτη στο εργαστήριο ύπνου μας για τη μέτρηση και την καταγραφή του τρόπου με τον οποίο κοιμάται το παιδί σας. Το τεστ χρησιμοποιείται για τη διάγνωση της υπνικής άπνοιας και άλλων διαταραχών. Μπορείτε να μείνετε με το παιδί σας όλη τη νύχτα.
 • Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ): Αυτό το τεστ ανιχνεύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μετρά τα στάδια ύπνου του παιδιού σας και τα σύντομα επεισόδια εγρήγορσης.
 • Πολλαπλό τεστ λανθάνοντος ύπνου: Αυτή η δοκιμή χρησιμοποιείται για ανεξήγητη υπνηλία και για τη διάγνωση της ναρκοληψίας. Μετρά τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και την κίνηση των ματιών για να δει πόσο γρήγορα το παιδί σας αποκοιμιέται κατά τη διάρκεια μιας σειράς υπνάκων.
 • Εξέταση αίματος: Αυτό μπορεί να βρει ανεπάρκεια σιδήρου. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου έχουν συνδεθεί με την περιοδική διαταραχή της κίνησης των άκρων και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Θεραπείες για διαταραχές ύπνου

Μια σειρά ειδικών θα συζητήσουν σχετικά με τη συγκεκριμένη διαταραχή ύπνου του παιδιού σας.

Η θεραπεία θα διαφέρει ανάλογα με τη διάγνωση.

Διαταραχές του ύπνου στα παιδιά - Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία 7

Συμβουλές για τη βελτίωση του ύπνου του παιδιού σας

 • Ρυθμίστε έναν κανονικό χρόνο για ύπνο κάθε νύχτα.Και μην ενθαρρύνετε να κοιμάται τα Σαββατοκύριακα. Ο χρόνος αφύπνισης δεν πρέπει να διαφέρει περισσότερο από 1 έως 1 ½ ώρα.
 • Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου, όπως δίνοντας στο παιδί σας ένα ζεστό μπάνιο ή διαβάζοντας μια ιστορία.
 • Μην δίνετε στα παιδιά φαγητό ή ποτά με καφεΐνη λιγότερο από 6 ώρες πριν τον ύπνο.
 • Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο είναι άνετη και το υπνοδωμάτιο είναι σκοτεινό.
 • Βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο θορύβου στο σπίτι είναι χαμηλό.
 • Αποφύγετε να δίνετε στα παιδιά μεγάλα γεύματα κοντά στον ύπνο.
 • Κάντε μετά το δείπνο ώρα παιχνιδιού ένα χαλαρωτικό χρόνο, καθώς πάρα πολύ δραστηριότητα κοντά στον ύπνο μπορεί να κρατήσει τα παιδιά ξύπνια.
 • Δεν πρέπει να υπάρχει τηλεόραση, υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο, ραδιόφωνο ή μουσική που να παίζει ενώ το παιδί πρόκειται να κοιμηθεί. Η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια πρέπει να είναι απενεργοποιημένα τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο.
 • Τα βρέφη και τα παιδιά πρέπει να ξαπλώνουν όταν εμφανίζονται κουρασμένα, αλλά εξακολουθούν να είναι ξύπνια (αντί να κοιμούνται στα χέρια ή σε άλλο δωμάτιο). Αποφύγετε να κοιμηθείτε με το παιδί σας για να το κάνετε να κοιμηθεί.

ΠΗΓΗ