Connect with us

πρέπει να δεις

Λόγω της χρήσης social media τα παιδιά χάνουν έναν πλήρη νυχτερινό ύπνο την εβδομάδα

Ανέβηκε

στις

λόγω της χρήσης social media τα παιδιά χάνουν έναν πλήρη νυχτερινό ύπνο την εβδομάδα 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Νέα μελέτη δείχνει ότι τα μικρά παιδιά χάνουν το ισοδύναμο ενός πλήρους νυχτερινού ύπνου την εβδομάδα

Αυτό ισοδυναμούσε με ένα βράδυ ύπνου που χάθηκε την εβδομάδα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα παιδιά βίωναν υψηλότερα επίπεδα FOMO, ή φόβου να χάσουν την ευκαιρία, άγχος και κακό ύπνο.

Επιπτώσεεις

Διεξήχθη καθώς τα σχολεία άρχισαν να ανοίγουν ξανά μετά τα lockdown για τον COVID-19, η έρευνα ρώτησε τα παιδιά του Λέστερ για τις ρουτίνες πριν τον ύπνο για να κρίνει την ποιότητα του ύπνου τους και διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο χειρότερη ήταν η ποιότητα του ύπνου τους.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η μελέτη της Sorcha Newby, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό αξιολόγηση από ομότιμους, είναι η πρώτη που εξετάζει το ρόλο της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ποιότητας του ύπνου σε προ-έφηβους.

Σχεδόν το 70 τοις εκατό των παιδιών ανέφεραν ότι περνούσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λίγο πάνω από το 66 τοις εκατό είπε ότι χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύο ώρες πριν τον ύπνο και το 12,5 τοις εκατό είπε ότι τα χρησιμοποιούσε στη μέση της νύχτας ή όταν έπρεπε να κοιμηθεί.

Το TikTok ήταν η πιο δημοφιλής εφαρμογή με ποσοστό 89%. Το 84 τοις εκατό είπε ότι χρησιμοποιούσε το Snapchat. Το 87,5 τοις εκατό χρησιμοποίησε το YouTube. και το 57 τοις εκατό χρησιμοποιούσε το Instagram.

Η μεγάλη πλειοψηφία (89,3 τοις εκατό) των μαθητών που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο. Λίγο πάνω από το 55 τοις εκατό είπε ότι χρησιμοποιούσε tablet. Το 23 τοις εκατό είπε ότι χρησιμοποιούσε υπολογιστή. και το 9 τοις εκατό είπε ότι χρησιμοποιούσε έξυπνο ρολόι.

use of smartphone: excessive use of smartphones is harmful for children, academics confirm this | use of smartphone excessive use of smartphones is harmful to children academics confirm | pipa news

‘Δίκοπο μαχαίρι’

Ο Μπεν Κάρτερ, αναγνώστης ιατρικών στατιστικών στο King’s College του Λονδίνου, έχει γράψει άρθρα με πολλές αναφορές που εξετάζουν την προβληματική χρήση smartphone και τα σχετικά αποτελέσματα ψυχικής υγείας μεταξύ παιδιών και νέων. Πρόσφατα δημοσίευσε επίσης μια μελέτη που εξέταζε πώς μια εφαρμογή για εργαζόμενους στο NHS πρόσφερε βελτίωση στην ψυχική υγεία και ευεξία.

Ο Κάρτερ είπε στους The Epoch Times ότι η συντριπτική πλειονότητα των στοιχείων που έχουν παρουσιαστεί όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συσκευές αργότερα μέσα στην ημέρα υποδηλώνουν ότι οδηγούν σε διακοπή του κιρκάδιου ρυθμού, έναν από τους μεγαλύτερους προγνωστικούς παράγοντες κακού ύπνου.

FOMO

Το FOMO δεν είναι μόνο η αίσθηση ότι μπορεί να υπάρχουν καλύτερα πράγματα που θα μπορούσατε να κάνετε αυτή τη στιγμή, αλλά είναι η αίσθηση ότι χάνετε κάτι θεμελιωδώς σημαντικό που βιώνουν οι άλλοι αυτήν τη στιγμή.

«Το FOMO συμφωνεί πλήρως με αυτό το επιχείρημα», είπε. «Χρησιμοποιούν τις συσκευές, ασχολούνται με ό,τι βλέπουν και είναι αυτό που τους κρατά ξύπνιους τη νύχτα», πρόσθεσε ο Κάρτερ.

«Γνωρίζουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε συσκευές. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι στο ένα άκρο της κλίμακας υπάρχει μια σύνδεση με τη βλάβη, αλλά δεν γνωρίζουμε την έκταση αυτού», είπε.

Στην επερχόμενη έρευνά του, είπε ότι το 12 τοις εκατό των παιδιών σε μια μελέτη δεν λένε απλώς ότι έχουν πρόβλημα, αλλά ζητούν βοήθεια.

Πρόσθεσε ότι οι δάσκαλοι του είπαν ότι οι κινητές συσκευές είναι ένα «δίκοπο» μαχαίρι.

«Μια συσκευή μπορεί να είναι ένα απίστευτα χρήσιμο εργαλείο μάθησης για τα παιδιά και έχει επίσης τεράστιο θετικό αντίκτυπο. Μπορείτε να ανατρέξετε στη βιβλιογραφία και θα υπάρξουν ανείπωτες ιστορίες συσκευών που κρατούν παιδιά και εφήβους συνδεδεμένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν και για την ισορροπία, θα υπήρχε πιθανώς κάποια βλάβη σε αυτούς με την πιο προβληματική χρήση», πρόσθεσε.

Μιλώντας για τη μελέτη στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Λέστερ την Τετάρτη, ο John Shaw, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο De Montfort στο τμήμα ψυχολογίας, είπε: «Αυτό είναι πολύ τρομακτικό όταν σκέφτεσαι το επίπεδο δέσμευσης που έχουν».

«Υποθέτω ότι είναι αυτή η επιβλαβής επίδραση στον ύπνο και τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά όσον αφορά τη γνωστική τους ανάπτυξη και πραγματικά την κοινωνική τους ανάπτυξη, γιατί αν είναι πάντα συνδεδεμένοι, τι σημαίνει αυτό για την κοινωνικοποίηση τους ;” πρόσθεσε ο Shaw.

«Επειδή αν ανησυχείτε συνεχώς για το τι συμβαίνει στο διαδίκτυο και δεν είστε εκεί, αυτό θα έχει επιπτώσεις, αλλά με το FOMO και το άγχος, είδαμε τα παιδιά που είναι περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν αυξημένα επίπεδα άγχους και αυτό είναι απλώς σπειροειδής», είπε.

Σχετικά με τα αναφερόμενα υψηλότερα επίπεδα FOMO και άγχους που επηρεάζουν τον ύπνο, ο Shaw είπε ότι αυτό «έχει αντίκτυπο στη γνωστική και βιολογική τους ανάπτυξη».

«Όταν κοιμούνται είναι πολύ σημαντικό για την επεξεργασία των συναισθημάτων και την εδραίωση της μνήμης, τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, αυτές οι διαδικασίες δεν έχουν την ευκαιρία να συμβούν. Όταν πρόκειται για βιολογικές διεργασίες κατά τη διάρκεια του ύπνου, όταν μπαίνουμε σε ύπνο βραδέων κυμάτων, το σώμα μας ξεκουράζεται, ανακάμπτει, απελευθερώνει αυξητική ορμόνη», πρόσθεσε.

«Ακόμα μεγαλώνουν, γι’ αυτό και οι νεότεροι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται περισσότερο από τους ενήλικες επειδή περνούν από βιολογικές αλλαγές», είπε ο Shaw.

ΠΗΓΗ

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ