Connect with us

Γυναίκα & Παιδί

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση…

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας (η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101), και τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Παρά τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, που σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους και πολλά ακόμη ορφανεύουν ή και σκοτώνονται από τον ιό του AIDS και από άλλες ασθένειες. Τα στοιχεία και οι αριθμοί είναι καταπέλτης στο εφησυχασμό της συνείδησης.

Η έκθεση της UNICEF για το 2019

Περισσότερα χρόνια και πιο υγιείς ζωές ζουν τα παιδιά στον κόσμο, αλλά σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπα με νέες απειλές, όπως η κλιματική αλλαγή, ανακοίνωσε το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει της 30ης επετείου στις 20 Νοεμβρίου από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η UNICEF αναφέρει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι.

Η επικεφαλής της UNICEF Χενριέτα Φορ υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «έχουν σημειωθεί εντυπωσιακές πρόοδοι για τα παιδιά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες», ωστόσο «εξακολουθούν να συσσωρεύονται οι ανισότητες σε βάρος των πιο φτωχών και πιο ευάλωτων» από αυτά.

«Επιπλέον των προκλήσεων που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν όσον αφορά την υγεία, τη διατροφή και την παιδεία, τα παιδιά σήμερα έχουν να αγωνιστούν κατά νέων απειλών όπως η κλιματική αλλαγή, η ηλεκτρονική κακοποίηση και ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (μπούλινγκ)», προσθέτει η Φορ.

Όσον αφορά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 1989, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η θνησιμότητα των παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχει μειωθεί παγκοσμίως κατά περίπου 60%. Επίσης περισσότερα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό σχολείο, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, και τα δικαιώματα των παιδιών έχουν ενταχθεί σε νόμους που έχουν θεσπιστεί σε πολλές χώρες.

Ωστόσο η UNICEF επισημαίνει ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί δεν είναι ισότιμη, καθώς τα παιδιά κάτω των πέντε ετών των πιο φτωχών οικογενειών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί από τα παιδιά των πλουσιότερων οικογενειών.

Επίσης μόνον τα μισά από τα φτωχά παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική έχουν εμβολιαστεί κατά της ιλαράς, υπογραμμίζει η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για τα παιδιά και προσθέτει ότι ορισμένα κορίτσια διατρέχουν τώρα μεγαλύτερο κίνδυνο να εξαναγκαστούν να παντρευτούν από ό,τι το 1989.

Επιπλέον τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με την UNICEF.

Πηγή: sansimera.gr


Κοινοποιησέ το
Advertisement

Γυναίκα & Παιδί

Καλός γονιός δεν είσαι επειδή έχεις ένα «άριστο» παιδί, αλλά επειδή είσαι άριστος άνθρωπος

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Πιο μάνες από την κάθε μάνα στο κόσμο, είναι εκείνες οι γυναίκες που έκλαψαν από στενοχώρια και όχι από χαρά, βλέποντας τον πρώτο υπέρηχο του παιδιού τους. Πιο μάνες από κάθε άλλη, είναι εκείνες που κράτησαν στην αγκαλιά τους ένα διαφορετικό παιδί. Ένα παιδί που αποφάσισαν να φέρουν στον κόσμο τούτο.

Τον ιδανικό, τον όμορφο, τον σωστό που δεν χωράει λάθη, που δεν χωράει ιδιαίτερους ανθρώπους. Που εμείς φτιάξαμε έτσι, ώστε να αποτελείται από όμορφα, ροδαλά, παχουλά παιδιά. Και δείχνουμε ακόμα με το δάχτυλο, τη μητέρα στο διπλανό δωμάτιο που κρατάει στην αγκαλιά της ένα ιδιαίτερο παιδί. Που ξέρει ότι το χαμόγελο όλων παγώνει στα χείλη τους και το βλέμμα τους έχει μια λύπη. Το δικό της όμως χαμόγελο είναι το ίδιο. Γιατί για εκείνη, το δικό της παιδί είναι το πιο όμορφο απ’ όλα.

Στην πορεία της ζωής μου έχω συναντήσει πολλές μανάδες και τις έχω συναναστραφεί. Λόγω της δουλειάς μου ίσως περισσότερες. Πουθενά όμως δεν βρήκα τέτοιο ηρωικό βλέμμα όσο στις γυναίκες που ξέρουν ότι έχουν ένα παιδί με ιδιαιτερότητα. Στο βλέμμα μιας μάνας θα διακρίνεις τα πάντα. Το βλέμμα θα σου μιλήσει πριν το στόμα ανοίξει.

Σε αυτές τις γυναίκες που υποκλίνομαι, είναι που όσο βαθιά και να έψαξα χρόνια τώρα να βρω κάποιο σημάδι πως κάτι τις βάραινε, μέσα στην ίριδα των ματιών τους έβλεπα μόνο αγάπη και υπομονή. Και ας είχαν στην πλάτη τους έναν σταυρό μεγαλύτερο από το ανάστημά τους. Έτσι λοιπόν γυρνούσα στον εαυτό μου λέγοντας ότι θα έπρεπε να ντρέπομαι, που θεωρούσα ότι έχω πρόβλημα γιατί δεν διαβάζει πολύ, γιατί δεν έχει καλούς βαθμούς, γιατί αργεί να κοιμηθεί και όλες αυτές τις χαζομάρες που με απασχολούσαν.

Ευχήθηκα να έχει την υγεία του και τίποτε άλλο. Μα επειδή είμαι άνθρωπος, ξεχνούσα τον όρκο μου και πάλι κάποιο περιστατικό μου τον θύμιζε. Ώσπου στο τέλος, μετά από αρκετές φορές, από χρόνια ολόκληρα, κατάφερα να φτάσω εκεί που ήθελα. Στο να τηρήσω αυτό που ευχόμαστε όλοι, αλλά λίγοι το πράττουμε. Να έχουν τα παιδιά μας την υγεία τους πάνω από ΟΛΑ.

Δεν θέλω με αυτό να μειώσω τίποτα. Ούτε την πρόοδο, ούτε τη μάθηση, ούτε τις σπουδές ούτε τη μόρφωση. Μα εάν το παιδί σου δεν είναι τόσο δυνατός μαθητής ή τόσο καλός φοιτητής ή δεν περάσει σε μια σχολή και εσύ πεθαίνεις από άγχος, το στενοχωρείς και το πιέζεις και εκείνο, τότε έλα να σε πάρω από το χέρι να σε πάω εκεί που η ψυχή και η λογική σου δεν το αντέχει. Και ξαναγύρισε τότε πίσω και πες του πάλι τα ίδια εάν μπορείς. Αλλά δεν θα μπορείς.

Μάθαμε να είμαστε φαντασμένοι, μέσα από τα τέλεια παιδιά μας. Να θεωρούμε την ευτυχία μας ένα αντάλλαγμα όμορφων, δυνατών, άριστων μαθητών. Να λέμε “ο δικός μου πήρε 20” λες και το πήραμε εμείς. Κατά τ’ άλλα η ψυχή μας φτωχή πολύ και αδιάβαστη να συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στις πλάτες των παιδιών μας.

Όχι λοιπόν. Θα μας πεις πρώτα εσύ, ποιος είσαι και τι έκανες σε αυτή τη ζωή και θα αφήσεις το παιδί σου που το έχεις για βιτρίνα. Γιατί πρέπει να είσαι ταπεινός για να μπορέσεις να αξίζεις αυτό το παιδί που θα σου φέρει 20, πιθανότατα γιατί το πίεσες, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Έχω γνωρίσει άξιους ανθρώπους, που χωρίς να έχουν την ίδια ευκαιρία στη ζωή, έχουν παιδιά έξοχα. Ανθρώπους που δεν κοκορεύονται και δεν είναι υπερόπτες. Έχω γνωρίσει και άλλους που πριν σου πούνε το όνομά τους, σου εκθειάζουν τα παιδιά τους, γιατί μέσα από εκείνα γίνονται αυτοί κάποιοι. Σίγουρα, για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι κακό να είσαι περήφανος για το παιδί σου. Είναι το πιο σημαντικό άτομο στον κόσμο.

Όμως άνθρωπε, θυμήσου ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις υγιή παιδιά. Και αυτό μεταξύ μας, το ξεχνάς. Ο Θεός με ευλόγησε να έχω ένα υγιέστατο παιδί. Όμως, στις δυσκολίες που έρχονται, στιγμή δεν παύω να σκέφτομαι, ότι στη θέση εκείνης της μάνας που το παιδί της δεν περπατάει, θα μπορούσα να ήμουν εγώ. Και αυτό δεν το ξέχασα, ούτε όταν δεν πήρε καλό έλεγχο, ούτε όταν κόπηκε σε μαθήματα, ούτε όταν δεν πέρασε στη σχολή.

Δεν είμαι καλή, ούτε καλύτερη από κανέναν. Έχω κάνει τα πιο πολλά λάθη. Όμως κάποτε, έκανα μια ευχή και έγινε πραγματικότητα. Να έχω ένα υγιές παιδί. Δεν ζήτησα να έχω ένα άριστο ρομπότ. Εσείς τι ζητήσατε, θυμάστε;

Πηγή: www.newsone.gr


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Γυναίκα & Παιδί

Ειδικοί και γονείς σου λένε τα «κόλπα» τους για να κόψει το παιδί σου την πάνα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Μια από τις πιο απαιτητικές αλλά και σημαντικές στιγμές στην ζωή ενός παιδιού, είναι εκείνη που θα πρέπει επιτέλους να βγάλει την πάνα και να πηγαίνει κανονικά τουαλέτα, όπως όλα τα μεγάλα παιδάκια. Δεν είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να κάνεις το παιδί σου μάθει να σου λέει, πότε θέλει να πάει τουαλέτα και αν δεν το έχεις ξαναπεράσει τότε σίγουρα η διαδικασία αυτή θα σου φαίνεται βουνό.

Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεσαι όμως, όπως όλα τα πράγματα τη ζωή, έτσι κι αυτό θέλει τρόπο και όχι κόπο.

Παρακάτω ακολουθούν μερικά “κόλπα” από γονείς αλλά και ειδικούς, για να κάνεις το παιδί σου να πει μια και καλή γεια στις πάνες…

Κάνε το γιο-γιο να μοιάζει μαγικό

Θα βρεις στην αγορά ειδικά αυτοκολλητάκια που τα κολλά στον πάτο του γιο-γιο και κάθε φορά που το μικρό σου θα κάνει “τσισάκια” μια εικόνα θα εμφανίζεται ως δια μαγείας. Μόλις καθαρίσεις το γιο-γιο η εικόνα εξαφανίζεται και πάλι. Τα αυτοκόλλητα αυτά έχουν διάρκεια ζωής μέχρι και έξι εβδομάδες και το μικρό σου θα ανυπομονεί κάθε να δει τι θα εμφανιστεί.

Η υπομονή είναι αρετή

“Όταν νόμιζα ότι η κόρη μου ήταν έτοιμη να βγάλει την πάνα, την πήγαινε κάθε δ΄4εκα λεπτά στην τουαλέτα, ακόμα κι αν ήμασταν έξω. Σιγά-σιγά τα 10 λεπτά έγιναν και 15 και μετά 20. Μετά από 2-3 μέρες ουρούσε μόνη της”.

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι αν το παιδί σου αργεί να συνηθίσει την νέα κατάσταση. Πολλά παιδιά κάνουν μέχρι και έναν χρόνο να βγάλουν την πάνα. Παίζουν και άλλη παράγοντες ρόλο σε αυτήν την διαδικασία, όπως είναι η ικανότητα του παιδιού να επικοινωνεί, τα αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του σώματός του, αλλά και να καταλαβαίνει πόσο χρόνο θα του παίρνει να φτάσει στην τουαλέτα.

Η γυμνή αλήθεια

Λίγο πριν την ώρα του μπάνιου άσε το παιδί σου να κυκλοφορήσει γυμνό μέσα στο σπίτι και ενεθάρρυνε το να χρησιμοποιήσει το γιο-γιο του. Αλλά μπορείς γενικά να αφήνεις το παιδί σου να είναι γυμνό για κάποια διαστήματα, καθώς τα παιδιά θυμούνται πιο εύκολα το γιο-γιο, αν δεν φοράνε ρούχα.

Να έχεις συγκεκριμένη ρουτίνα

“Θα ήθελα να πω ότι τα κατάφερα μόνη μου αλλά θα έλεγα ψέμματα. Οι δασκάλες στον παιδικό σταθμό πήγαιναν το παιδί μου στην τουαλέτα κάθε 20 λεπτά και εμείς απλά εφαρμόσαμε αυτή την τακτική και στο σπίτι. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι έβλεπες τους συμμαθητές του να πηγαίνουν στην τουαλέτα”.

“Το πιο σημαντικό είναι να είσαι συνεπής. Ό, τι κι να κάνεις στο σπίτι, πρέπει να το κάνεις και οπουδήποτε αλλού είστε. Αν στο παιδί σου αρέσει να διαβάζει βιβλία στο γιο-γιο τότε φρόντισε να το πεις και στις δασκάλες στον παιδικό σταθμό”.

Βρες τον λόγο που του προκαλεί φόβο

“Ο πρώτος μας γιος δεν είχε πρόβλημα να ουρήσει στο γιο-γιο, αλλά για το άλλο ούτε λόγος. Φοβόταν. Αφού δοκιμάσαμε τα πάντα, απευθυνθήκαμε στον παιδίατρο, ο οποίος μας είπε πως μερικά παιδιά θεωρούν τα περιττώματα τους κυριολεκτικά κομμάτια τους εαυτό τους και δεν θέλουν να τα βλέπουν να εξαφανίζονται από το καζανάκι. Αφού του δείξαμε ένα παιδικό βιβλίο ανατομίας και του εξηγήσαμε πως λειτουργεί το πεπτικό σύστημα, την άλλη μέρα είχαν εξαφανιστεί όλοι οι φόβοι”.

Βρες το κατάλληλο φιλοδώρημα

“Δοκιμάσαμε να του δώσουμε γλυκά, σοκολάτες, να του τραγουδάμε και επευφημούμε, αλλά τίποτα απ’ όλα δεν δούλεψε. Ο γιος μου είχε πάντα τρέλα με τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά, οπότε ο άντρας μου όργωσε τα μαγαζιά της γειτονιάς και αγόρασε μίνι αυτοκινητάκια και φορτηγάκια. Του είπαμε πως κάθε φορά που θα χρησιμοποιούσε το γιο-γιο θα έπαιρνε και ένα αυτοκινητάκι δώρο. Μετά από 15 αυτοκινητάκια, ξέχασε εντελώς την πάνα του”.

Απλά πάρ’ το απόφαση

“Ο γιος μου φαινόταν έτοιμος να πει αντίο στην πάνα του, αλλά κανένα από τα κόλπα μας δεν έπιανε. Έτσι, ένα Σάββατο του φορέσαμε εσώρουχα για μεγάλα και μαζέψαμε όσο κουράγιο είχαμε. Λέρωσε τα ρούχα 4-5 φορές την πρώτη κιόλας ώρα, αλλά απλά τον αλλάζαμε και του λέγαμε πως θα ήταν καλύτερο α χρησιμοποιούσε το γιο-γιο του. Μετά από μια πολύ δύσκολη μέρα, τα καταφέραμε”.

Κάνε το γιο-γιο λίγο πιο ελκυστικό

“Η κόρη μου μόλις έγινε 3 και ενώ δεν λέρωνε την πάνα της τα βράδια, εδώ και πολλούς μήνες, δεν φαινόταν να μην την ενδιαφέρει καθόλου το γιο-γιο. Έτσι κι εμείς κάναμε το αντίθετο από αυτό που μας είχε πει ο γιατρός. Της είπαμε ότι θέλει να φοράει πάνα και όχι να πηγαίνει τουαλέτα όπως τα μεγάλα κορίτσια. Εκείνη απαντούσε πάντα πως ήθελε να χρησιμοποιεί το γιο-γιο. Κάποια στιγμη άρχισε να κάθεται στο γιο-γιο αλλά δεν έκανε τίποτα. Συνειδητοποίησα ότι πίστευε πως το γιο-γιο δεν δούλευε, έτσι μια εβδομάδα πριν τα γενέθλιά της, με το που ξύπνησε την πήρα από το κρεβάτι και την έβαλε να κάτσει στο γιο-γιο πριν προλάβει να λερώσει την πάνα της. Από τότε δεν έχουμε αντιμετωπίσει κανένα άλλο πρόβλημα”.

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Γυναίκα & Παιδί

Όταν το ένα αδερφάκι ζηλεύει το άλλο, τι κάνουμε;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Παιδιά σας είναι και τα αγαπάτε εξίσου! Σίγουρα όμως όσο κι αν προσπαθούμε εμείς οι γονείς να δώσουμε ίσα μερίδια αγάπης στα παιδιά μας, έρχεται η ώρα που θα κατηγορηθούμε για προτιμήσεις.

Και πραγματικά όταν η συμπεριφορά του ενός παιδιού δεν δημιουργεί προβλήματα, τότε ο γονιός θα μιλάει καλύτερα γι’ αυτό, θα τονίζει τα θετικά του στοιχεία και θα ευχαριστιέται περισσότερο την παρέα του. Αυτό δεν σημαίνει ότι το αγαπάει περισσότερο αλλά σίγουρα σημαίνει ότι του είναι πιο εύκολο να του αφιερώσει ποιοτικό χρόνο. Επίσης όταν ένα παιδί διεκδικεί πιο έντονα την προσοχή του γονιού συχνά καταφέρνει να την έχει. Όταν ένα παιδί μοιάζει περισσότερο αδύναμο ο γονιός θα αφιερώσει χρόνο για να το βοηθήσει να ξεπεράσει τις αδυναμίες του.

Τα αδέρφια μπορεί να έχουν γεννηθεί από τους ίδιους γονείς, να μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον, οι διαφορές τους όμως είναι συχνά μεγαλύτερες από ότι οι ομοιότητές τους. Η ζήλια είναι ένα συναίσθημα που το συναντάμε συχνά. Η ευθύνη των γονέων είναι να μάθουν τα παιδιά τους να διαχειρίζονται το αίσθημα αδικίας και θυματοποίησης για να μην το μεταφέρουν στην ενήλικη ζωή τους.

Και να μερικές χρήσιμες συμβουλές:

1. Μη συγκρίνετε συμπεριφορές. Ποτέ μη σχολιάζετε τη συμπεριφορά του ενός παιδιού σε σχέση με αυτήν του αδερφού του. «Γιατί δεν είσαι τακτική όπως η αδερφή σου;» Αυτό μπορεί να μεταφραστεί στο μυαλό του παιδιού ως εξής: Νομίζεις ότι είναι καλύτερη από μένα, την αγαπάς περισσότερο.

2. Μη συγκρίνετε επιδόσεις στο σχολείο. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να συγκρίνετε την επίδοση του παιδιού με μία παλαιότερη δικιά του επίδοση. Όταν το συγκρίνετε με το αδερφάκι του, αντί να το κινητοποιήσετε για να προσπαθήσει περισσότερο, το κάνετε να νιώθει ηττημένο και να χάνει το ενδιαφέρον του.

3. Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς. π.χ.«είσαι αδέξιος», «είσαι γλωσσού». Αυτές οι εκφράσεις αποτυπώνονται στο μυαλό του παιδιού και των άλλων και καθηλώνουν την εξέλιξή του.

4. Καλλιεργήστε τα ιδιαίτερα χαρίσματα των παιδιών σας που τα κάνουν να αισθάνονται μοναδικά. Θαυμάστε τα για τα ταλέντα τους. Ακόμα κι αν δεν έχουν εμφανή κλίση σε κάτι, θαυμάστε τα για την φαντασία τους, ή την καλοσύνη τους ή την καλή τους πρωινή διάθεση.

5. Τονίστε κάθε στιγμή που φαίνεται ότι καταφέρνουν να συνεργάζονται.Όταν υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο, όταν βοηθούν ο ένας τον άλλο όταν παίζουν μαζί.

6. Υποβαθμίστε τη ζήλια και τους καβγάδες: εντάξει παιδιά μαλώσατε, όλοι οι άνθρωποι μαλώνουν. Το σημαντικό είναι ότι τα ξαναβρίσκουν. Αν ανησυχείτε υπερβολικά για τη ζήλεια και τους καβγάδες μεταξύ των παιδιών είναι σίγουρο ότι αυτοί θα συνεχιστούν.

7. Ορίστε μια ώρα την ημέρα για “debate”. Αυτή είναι η ώρα που τα παιδιά μπορούν επισήμως να μαλώσουν. Καθίστε όλοι μαζί στο τραπέζι και κάντε τον συντονιστή: μαζευτήκαμε εδώ για να συζητήσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Θα δείτε ότι πολύ σύντομα τα παιδιά θα αρχίσουν να γελάνε θεωρώντας πολύ ανόητο το λόγο για τον οποίο μάλωσαν.

8. Αγνοήστε τους ανθρώπους που σας συμβουλεύουν να κρατάτε μυστικά π.χ. «δεν του είπαμε ότι ο αδερφός του πήγε σε πάρτι» ή να φέρεστε διαφορετικά μπροστά τους π.χ. όταν είναι ο μεγάλος μπροστά μην αγκαλιάζεις την μικρή

9. Μην κάνετε τον διαιτητή με ερωτήσεις του τύπου: τι έγινε, ποιος το ξεκίνησε αυτό; Όταν τα παιδιά μαλώνουν συνήθως είναι υπεύθυνα και τα δύο: αυτή η συμπεριφορά έχει συνέπειες, πηγαίνετε και οι δύο στα δωμάτιά σας μέχρι να ηρεμήσετε και να μπορέσουμε να συζητήσουμε.

10. Όταν επικρατεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο κατά το οποίο το ένα παιδί εκφοβίζει το άλλο, να παρέμβετε άμεσα κατατροπώνοντας τη συμπεριφορά: στην οικογένειά μας δεν χτυπάμε!, ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να χτυπάς όταν είσαι θυμωμένος;

Άννα Παπαοικονόμου, Ψυχολόγος

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ