Connect with us

Πολιτικά

Μίλτος Χρυσομάλλης: Για τη ΝΔ ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι μονόδρομος

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μίλτος Χρυσομάλλης: Για τη ΝΔ ο σεβασμός της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης είναι μονόδρομος 1

Μίλτος Χρυσομάλλης

«Παραλάβαμε μια Δικαιοσύνη με τραυματισμένο κύρος», σημείωσε με έμφαση ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια, στο πλαίσιο της συζήτησης σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση 4 ευρωπαϊκών Οδηγιών. «Προσπαθήσατε να την καταλάβετε και εν μέρει το πετύχατε, με κατεξοχήν εμβληματική τη συστηματική παρέμβασή σας μέσω του περιβόητου “Ρασπούτιν”, όχι μόνο στη σκευωρία Novartis,  αλλά όπως αποκαλύπτεται και σε πλειάδα άλλων υποθέσεων», συμπλήρωσε.

Όπως παρατήρησε, πιστή στο δόγμα «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ επιδίωξε να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, εργαλειοποιώντας μέρος της δικαστικής εξουσίας. «Μαρξιστές είστε, βέβαια, και η κατάκτηση των αρμών της εξουσίας είναι στον πυρήνα της ιδεολογίας σας. Οι αστοί, όμως, σας πήραν είδηση και δεν καταφέρατε να τους δώσετε το σκοινί με το οποίο θα κρεμόντουσαν. Συνειδητοποιήσατε τι κάνατε; Τραυματίσατε το αποκούμπι του πλέον ανίσχυρου πολίτη, δηλαδή τραυματίσατε το δίκαιο στην προσπάθειά σας να τελειώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και δεν το καταφέρατε γιατί υπάρχουν ακόμα δικαστές με συνείδηση, γιατί υπάρχουν ακόμα δικαστές στο Βερολίνο. Γνωρίζετε, όμως, τι λέει ο κόσμος; “Αν τη στήσανε με το τίποτα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Πικραμένο, σε πρώην Πρωθυπουργούς, τότε εγώ πού θα πάω να βρω το δίκιο μου, για ποια Δικαιοσύνη μιλάμε”;».

Όπως ανέφερε ο Μεσσήνιος βουλευτής το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης της ΝΔ θωρακίζει τη Δικαιοσύνη, λαμβάνοντας στενά υπόψη τις προτάσεις των δικαστικών λειτουργών και των ενώσεών τους και επιλύοντας έτσι διαχρονικά οργανικά ζητήματα. Κυρίως όμως επιτυγχάνει να αντιμετωπίσει το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στον τόπο μας, αυτό της καθυστέρησης απονομής της. «Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης ισοδυναμεί με άρνηση απονομής δικαιοσύνης» τόνισε ο Μίλτος Χρυσομάλλης. «Δυστυχώς, το ζούμε στη χώρα μας, όπου χιλιάδες υποθέσεις εκκρεμούν και για να τελεσιδικήσουν χρειάζονται επτά και οκτώ χρόνια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διεκδικεί θλιβερές πρωτιές στην Ευρώπη». Οι νέες οργανικές θέσεις δικαστών που νομοθετούνται αποτελούν σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των καθυστερήσεων. Εξίσου σημαντικό βήμα είναι και η βελτίωση του επιστημονικού επιπέδου των νέων ειρηνοδικών με τη θεσμοθέτηση της εκπαίδευσής τους στη Σχολή Δικαστών. Τέλος, ο βασικός κορμός του νομοσχεδίου, η ενσωμάτωση τεσσάρων ευρωπαϊκών Οδηγιών, που εκκρεμούσαν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είναι προϊόν των σχετικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που είχε συστήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Παραλάβαμε μια Δικαιοσύνη πολυτραυματία. Με τη σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία, η Κυβέρνηση αποδεικνύει ότι σέβεται το ρόλο της, αποδεικνύει ότι σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη γνώμη των λειτουργών της. Αποδεικνύει ότι μπορεί να δώσει τα εργαλεία και τα μέσα εκείνα στους δικαστικούς λειτουργούς για να φέρουν εις πέρας το λειτούργημά τους και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στον θεσμό. Κυρίως, όμως, αποδεικνύει ότι η εκτελεστική εξουσία επέστρεψε από την παρεκτροπή της προηγούμενης τετραετίας, όταν ο τότε Πρωθυπουργός προσπαθούσε να προκαταβάλει αποφάσεις δικαστών και οι τότε Υπουργοί ζητούσαν ενημέρωση για την πορεία ανακρίσεων τηλεφωνικά ή με αυτοπρόσωπη παρουσία ακόμα και στον Άρειο Πάγο».

«Καταλαβαίνω την ανάγκη σας, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ,  να επικαλεστείτε ότι όλοι ίδιοι είμαστε, αλλά δεν είμαστε και ο ελληνικός λαός το γνωρίζει πλέον. Για μας η απόλυτη προσήλωση στη διάκριση των εξουσιών, ο σεβασμός της προσωπικής και της λειτουργικής ανεξαρτησίας του δικαστή είναι μονόδρομος», κατέληξε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

 

Πολιτικά

Κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στο πλαίσιο του ΣΔΑΜ θέτει ως προτεραιότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

nikas

Περιφέρεια Πελοποννήσου Κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής

Η κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα δημόσιο έργο που επιβάλλεται να υλοποιηθεί.

Αυτό τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, το μεσημέρι σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου, κατά την 5η συνεδρίαση -μέσω τηλεδιάσκεψης- της Συντονιστικής Επιτροπής για την κατάρτιση και υλοποίηση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στη μεταλιγνιτική εποχή, της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας.

“Με έμφαση τονίσαμε ότι πέρα από τις επιδοτήσεις για την εγκατάσταση επιχειρήσεων -ήδη εκδηλώνεται ενδιαφέρον ευθέως ανάλογο με το ύψος των επιδοτήσεων-, χρειάζεται να δούμε με σοβαρότητα τα δημόσια έργα” τόνισε ο περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ειδικότερα:

“Από την πλευρά μας, ως πρώτο δημόσιο έργο θεωρούμε για την Μεγαλόπολη -και την Πελοπόννησο γενικότερα- την κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Καμία προοπτική ανάπτυξης δεν υπάρχει για μια Βιομηχανική Περιοχή χωρίς σύνδεση με το διεθνές σιδηροδρομικό δίκτυο και το συγκριτικό οικονομικό πλεονέκτημα που φέρνει αυτή η σύνδεση” υπογράμμισε ο Π. Νίκας.

Στην δίωρη σημερινή τηλεδιάσκεψη, κύριο θέμα της οποίας αποτέλεσε η πορεία εκπόνησης του master plan, ο περιφερειάρχης απηύθυνε πρόσκληση προς τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Κωστή Μουσουρούλη να επισκεφθεί, μαζί με μέλη της ομάδας του master plan και με συνεργάτες του, την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη προκειμένου να συζητήσουν με τους φορείς και να ενημερωθούν για το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου:

“Οταν αναφέρομαι σε επίσκεψη, εννοώ για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δεν θα εξαντληθεί σε ένα μόνο 24ωρο” σημείωσε με νόημα ο περιφερειάρχης.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Ανοικτό το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ανοικτό το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών 10

Περικλής Μαντάς για πατατοπαραγωγούς

Θετική εξέλιξη φαίνεται να έχει το αίτημα του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για κρατική στήριξη των πατατοπαραγωγών, που πλήττονται λόγω της φετινής ιδιαίτερα χαμηλής τιμής της μεσσηνιακής πατάτας. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης κατά τη σημερινή συζήτηση Επίκαιρων Ερωτήσεων στην Βουλή, έχουν πλέον συγκεντρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ολοκληρώνεται η σχετική μελέτη, έτσι ώστε πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας να υπάρξουν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις ως προς το ύψος της ενίσχυσης που πρόκειται να δοθεί.

 

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για ένα προϊόν γενικά απαγορεύεται. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να τεκμηριωθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπάρχει ανάγκη για κατ’ εξαίρεση χορήγηση της ενίσχυσης, λόγω π.χ. ενός απρόβλεπτου ή ιδιαίτερα ζημιογόνου φαινομένου, όπως είναι η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού. Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο είναι υποχρεωμένο να συνδέσει αιτιακά μια πιθανή μεγάλη πτώση στη τιμή με τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν λόγω της πανδημίας. Αυτό αποτελεί μια διαδικασία που τις περισσότερες φορές απαιτεί αρκετό χρόνο, προκειμένου να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και ενδελεχής μελέτη μέσα από τη συλλογή πληθώρας στοιχείων.

 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι κρατικές ενισχύσεις για τους καρπουζοπαραγωγούς. Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, η σχετική μελέτη των στοιχείων που αφορούν στην πορεία του καρπουζιού είναι ήδη σε εξέλιξη, ωστόσο θα χρειαστεί να δοθεί περισσότερος χρόνος, ώστε να φανεί πώς εξελίσσεται η πορεία των εξαγωγών και των τιμών. Ο κ. Βορίδης επίσης δεσμεύθηκε ότι όλα τα αιτήματα ενισχύσεων συνεχίζουν να εξετάζονται από το υπουργείο, ωστόσο δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα να δίνονται ενισχύσεις όπως γινόταν παλαιότερα. Τυχόν εμπορικές αιτίες και ζητήματα ανταγωνισμού δεν μπορούν να αποζημιώνονται και γι’ αυτό πλέον είναι απαραίτητο να συλλέγονται στοιχεία, να κατατίθενται αιτιάσεις και επιχειρήματα, να λαμβάνονται υπόψη αριθμοί και ποσότητες σε βάθος χρόνου και τελικά να τεκμηριώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας γιατί πρέπει να υπάρξει στήριξη ενός αγροτικού προϊόντος που πλήττεται.

Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Θετικός ο Υπουργός στην πρόταση της Φ. Πιπιλή για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

φαραγγι της Νέδας

Φωτεινή Πιπιλή για το φαραγγι της Νέδας

Φωτεινή ΠιπιλήΑπολύτως θετικός ήταν στην απάντησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκης, κατά τη χθεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης της βουλευτού Α’ Αθηνών κ. Φωτεινής Πιπιλή, με αίτημα την ένταξη σε καθεστώς προστασίας  του φημισμένου φαραγγιού της Νέδας. Η βουλευτής έκανε έκκληση για τη διάσωση του σημαντικότατου οικολογικού και μυθολογικού τοπόσημου στα σύνορα Ηλείας – Μεσσηνίας, τονίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, και η παντελής απουσία κανονισμών και μέτρων, θέτει σε πλήρη κίνδυνο το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητά του.

Ο  κ. Χατζηδάκης υπήρξε σαφής, διευκρινίζοντας ότι: για την έκδοση Υπουργικής Απόφασης ώστε να ενταχθεί το φαράγγι ή άλλο τοπίο σε καθεστώς προστασίας, σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Νόμο (4685/2020), απαιτείται η γνώμη της οικείας Περιφέρειας. Για να ξεκινήσει η διαδικασία θα πρέπει να διαβιβαστεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ειδική Έκθεση που θα τεκμηριώνει την οικολογική ή άλλη φυσική αξία του προστατευόμενου «αντικειμένου», θα καθορίζει τις προτεραιότητες διατήρησης και θα προτείνει όρους και περιορισμούς. Σημείωσε επίσης πως με αφορμή την Ερώτηση της κ. Πιπιλή, ήδη απάντησαν θετικά ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου–Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού κόλπου, καθώς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αναμένει λοιπόν τη συνεργασία των δύο αρμοδίων Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, ώστε το Υπουργείο να καταλήξει στην αναβάθμιση της προστασίας της Νέδας. Κάλεσε δε τη βουλευτή να πιέσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Η βουλευτής δεν έκρυψε την ικανοποίησή της που εισακούστηκε, αλλά και για την ανακοίνωση από τον Υπουργό ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου υπέγραψε στις 16 Ιουνίου Προγραμματική Σύμβαση με το ΕΚΠΑ για τη διενέργεια έρευνας για τη μείωση των γεωπεριβαλλοντικών κινδύνων στην περιοχή του Πολυλίμνιου Μεσσηνίας, ώστε να επιλεχθούν στη συνέχεια οι απαραίτητες παρεμβάσεις – δράσεις για τον περιορισμό του κινδύνου για την τοποθεσία αλλά και για τους επισκέπτες αυτής.

Ακολουθεί η Επίκαιρη Ερώτηση (Α.Π. 846/22-6-2020)

 

Κύριε υπουργέ,

 

Με αφορμή δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή τύπο για την αδήριτη ανάγκη προστασίας διαφόρων περιβαλλοντικών θησαυρών από την ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα, πχ Ανταρτική και Οία Σαντορίνης, και με δεδομένη την «πράσινη» δραστηριότητα του Υπουργείου σας, καταθέτω Επίκαιρη Ερώτηση.

Φέρνω ως κορυφαίο παράδειγμα του υδάτινου πλούτου της Ελλάδας το φαράγγι της Νέδας, ένα οικολογικό αλλά και μυθολογικό τοπόσημο, το φυσικό όριο Ηλείας – Μεσσηνίας. Μάλιστα, από την πλευρά της Ηλείας αναβλύζουν αιωνίως δύο καταρράκτες, εκ των οποίων ο Μεγάλος καταλήγει σε έναν μοναδικό θόλο μικρής λίμνης που στεγάζεται κάτω από τη ντόπια πυκνή χλωρίδα.

Δυστυχώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια που το φαράγγι της Νέδας έχει γίνει πανευρωπαϊκά γνωστό, ουδείς από τους ντόπιους ή κρατικούς παράγοντες δεν έχει πάρει μέτρα για την αποτροπή της «εισβολής» εκατοντάδων ημερησίως επισκεπτών, που δεν επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό στη σημασία του χώρου και στην ευαίσθητη βιοποικιλότητα του. Οι τοπικοί Δήμοι – μικροί Δήμοι – εκ των πραγμάτων αδυνατούν μόνοι τους να επιβάλλουν τάξη και σειρά.

 

Ερωτάται ο  Υπουργός:

  1. Θα προχωρήσει το Υπουργείο σε μέτρα για την προστασία του φαραγγιού της Νέδας, με υποχρεωτική τη θέσπιση κανονισμού λειτουργίας για την επισκεψιμότητα, όπως πχ στο φαράγγι της Σαμαριάς, και με τουλάχιστον ενδεικτικό αντίτιμο εισόδου, ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα η οικονομική δυνατότητα των Παρακείμενων Δήμων για την απαραίτητη εντόπια φύλαξη;

 

  1. Θα προχωρήσει γενικότερα το Υπουργείο με το ίδιο σκεπτικό προστασίας και για άλλες περιοχές που απαρτίζουν τον υδάτινο πλούτο της χώρας, όπως πχ το περίφημο Πολυλίμνιο Μεσσηνίας, και όπου αλλού απαιτείται η προστασία από την τουριστική επέλαση χωρίς κανόνες;

 

Η ερωτώσα βουλευτής,

 

Φωτεινή Πιπιλή

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ