Connect with us
dagiopoulos

Πολιτικά

Μαντάς για λογιστές με COVID-19: Απαιτείται μέριμνα από την πολιτεία

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

dagiopoulos

Θετική στάση υπέρ του αιτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για τη δημιουργία ειδικού πλαισίου που να αφορά στους λογιστές που πάσχουν από COVID-19 και τους πελάτες τους, πήρε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, μέσω Ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

 

Στην Ερώτησή του ο κ. Μαντάς αναφέρεται στο «ευρύ και αποτελεσματικό σχέδιο άμβλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την εργασία» που εφαρμόζει η κυβέρνηση, μέσα από τα προγράμματα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, καθώς και της δυνατότητας αναστολής σύμβασης εργασίας, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και τις μειώσεις των ενοικίων των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζόμενων. Όπως όμως επισημαίνει ο βουλευτής, όλα αυτά τα εργαλεία έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόσθετο φόρτο εργασίας σε χιλιάδες λογιστές και φοροτεχνικούς, μια και «αυτοί είναι που κατά κύριο λόγο αναλαμβάνουν εδώ και αρκετούς μήνες να πραγματοποιήσουν τις καταχωρήσεις εργαζόμενων και επιχειρήσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες» των υπουργείων και των κρατικών φορέων, λειτουργώντας κάτω από ιδιαίτερα έντονες και πιεστικές συνθήκες.

 

Εάν υπάρξει «ασθένεια ενός λογιστή ή φοροτεχνικού, ειδικά εάν πρόκειται για περίπτωση νόσου COVID-19, διαταράσσεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η δυνατότητα ανταπόκρισής του στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του, κάτι που έχει σημαντικές επιπτώσεις και για τους πελάτες του», μια και είναι «σχεδόν αδύνατο να αναληφθεί η επαγγελματική τους κάλυψη και υποστήριξη από κάποιον άλλο λογιστή ή φοροτεχνικό σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό τόσο πιεστικές συνθήκες».

 

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί πλαίσιο στήριξης της πολιτείας για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνοντας ότι «ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ικανοποίηση του αιτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, αλλά και πολλών συλλόγων λογιστών και φοροτεχνικών, για δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων που διαχειρίζεται ο λογιστής-φοροτεχνικός που επιβεβαιωμένα ασθενεί».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

 

 

Αθήνα, 10/12/2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:   Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

 

 

Θέμα: «Θέσπιση μέτρων για λογιστές-φοροτεχνικούς που πάσχουν από COVID-19»

 

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

 

Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ευρύ και αποτελεσματικό σχέδιο άμβλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την εργασία. Μέσω των προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζόμενων (Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Ταμείο Εγγυοδοσίας, δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, αποζημίωση ειδικού σκοπού, μείωση ενοικίου, κλπ.) ένα μεγάλο μέρος της αναπόφευκτης οικονομικής ζημιάς λόγω της πανδημίας έχει απορροφηθεί, ενώ δημιουργούνται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, μετά την έλευση του εμβολίου κατά της COVID-19.

 

Όλα αυτά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της εργασίας έχουν δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόσθετο βάρος σε χιλιάδες λογιστές και φοροτεχνικούς που δραστηριοποιούνται σε όλη την επικράτεια. Αυτοί είναι που κατά κύριο λόγο αναλαμβάνουν εδώ και αρκετούς μήνες να πραγματοποιήσουν τις καταχωρήσεις εργαζόμενων και επιχειρήσεων στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Εργασίας, της ΑΑΔΕ και των Περιφερειών, προκειμένου οι πελάτες τους να μπορέσουν να συμμετάσχουν στα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης. Η δραστηριότητα αυτή δε, είναι κατά κανόνα επιπλέον της τακτικής και συνηθισμένης εργασίας που τα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία έχουν αναλάβει για τους πελάτες τους και για τον λόγο αυτό, πολλά γραφεία λειτουργούν εδώ και καιρό κάτω από ιδιαίτερα έντονες και πιεστικές συνθήκες.

 

Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται φανερό ότι σε περίπτωση ασθένειας ενός λογιστή ή φοροτεχνικού, ειδικά εάν πρόκειται για περίπτωση νόσου COVID-19, διαταράσσεται σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η δυνατότητα ανταπόκρισής του στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του. Αυτό το γεγονός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και για τους πελάτες του, δεδομένου ότι θα καταστεί σχεδόν αδύνατο να αναληφθεί η επαγγελματική τους κάλυψη και υποστήριξη από κάποιον άλλο λογιστή ή φοροτεχνικό σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό τόσο πιεστικές συνθήκες.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας για τις περιπτώσεις που λογιστές και φοροτεχνικοί βεβαιωμένα πάσχουν από COVID-19. Ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ικανοποίηση του αιτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, αλλά και πολλών συλλόγων λογιστών και φοροτεχνικών, για δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων που διαχειρίζεται ο λογιστής-φοροτεχνικός που επιβεβαιωμένα ασθενεί. Μια τέτοια παράταση θα μπορούσε να δίνεται για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, καθώς και να περιλαμβάνει τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τόσο του γραφείου του, όσο και των πελατών του.

 

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

  1. Εξετάζει η κυβέρνηση την θέσπιση ειδικού πλαισίου για λογιστές-φοροτεχνικούς που ασθενούν λόγω COVID-19, όσον αφορά στην εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των γραφείων τους και των πελατών τους;

 

  1. Εντάσσεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων που διαχειρίζεται ένας λογιστής-φοροτεχνικός που ασθενεί λόγω COVID-19;

 

  1. Ποια άλλα μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει μέριμνα όσον αφορά σε λογιστές-φοροτεχνικούς που πάσχουν από COVID-19, αλλά και για τους πελάτες τους;

 

  Ο ερωτών βουλευτής
   
  Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

kafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ