Connect with us

Πολιτικά

Μαντάς για φυσικό αέριο: «Η διασύνδεση της Καλαμάτας είναι αδιαπραγμάτευτη»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μαντάς για φυσικό αέριο: «Η διασύνδεση της Καλαμάτας είναι αδιαπραγμάτευτη» 1
Κοινοποιησέ το

Μαντάς για φυσικό αέριο

Την ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση η διασύνδεση της Καλαμάτας και των άλλων μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου με το δίκτυο φυσικού αερίου αναδεικνύει με Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσε, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

 

Ο κ. Μαντάς αναφέρεται στη σημαντική βιομηχανική, βιοτεχνική και αγροτική δραστηριότητα των περιοχών της Πελοποννήσου και στα μεγάλα οφέλη που οι κλάδοι αυτοί έχουν να περιμένουν από την τροφοδοσία τους με φυσικό αέριο, ενώ σημειώνει ότι αν οι αρχικές εκτιμήσεις υλοποίησης ήταν υπερβολικά αισιόδοξες, το σχέδιο δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, αλλά αντιθέτως να ανασχεδιαστεί σε μια πιο ρεαλιστική βάση.

 

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Μαντά, το φυσικό αέριο αποτελεί ισχυρό και βασικό πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων έχει ήδη προβλεφθεί και η ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής θα πρέπει να υποστηριχθεί με κάθε τρόπο, μια και αυτά τα έργα υποδομής αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Καλαμάτα, 07/05/2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς:   Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη

 

 

Θέμα: «Εξαίρεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το δίκτυο φυσικού αερίου»

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στις τοπικές κοινωνίες της Πελοποννήσου, μετά από δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), σχετικά με την εξαίρεση έξι (6) πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δύο (2) της Μακεδονίας από τη τροφοδοσία με φυσικό αέριο, βάσει του νέου πενταετούς προγράμματος 2020-2024. Η απόφαση φέρεται να αφορά στο σύνολο του προγράμματος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και να εξαιρεί τις πόλεις Τρίπολη, Καλαμάτα, Κόρινθο, Σπάρτη, Άργος και Ναύπλιο, καθώς και τη Βέροια και τα Γιαννιτσά από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Είναι γεγονός ότι η αρχική πρόβλεψη για διασύνδεση των μεγάλων πελοποννησιακών πόλεων με το δίκτυο φυσικού αερίου είχε αντιμετωπιστεί πολύ θετικά από το σύνολο των τοπικών κοινωνιών. Τόσο οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και οι οργανώσεις, όσο και τα επαγγελματικά επιμελητήρια, ο επιχειρηματικός και ο αγροτικός κόσμος, αλλά και οι απλοί πολίτες, από την πρώτη στιγμή αναγνώρισαν τα πολλαπλά οφέλη που θα προκαλέσει η διασύνδεση μονάδων και κατοικιών με φυσικό αέριο, όπως και ότι αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Η Πελοπόννησος εξάλλου διαθέτει σημαντική βιομηχανική, βιοτεχνική και αγροτική παραγωγή και οικονομία και η ενεργειακή αναβάθμιση των περιοχών της μέσω της σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, θα αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για μια πληθώρα επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

 

Ως βασική αιτία απόρριψης από την ΡΑΕ του υφιστάμενου σχεδιασμού για τις οκτώ πόλεις αναφέρεται η υπέρβαση του αρχικού χρονοδιαγράμματος πέραν των 18 μηνών. Ωστόσο οι αρχικές εκτιμήσεις υλοποίησης φαίνεται να ήταν υπερβολικά αισιόδοξες, δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν εξασφαλισθεί βασικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των έργων, όπως π.χ. απαραίτητα έργα υποδομής από την πλευρά του ΔΕΣΦΑ, με αποτέλεσμα να υφίσταται χώρος για ένα νέο, πιο ρεαλιστικό και αποτελεσματικό προγραμματισμό αυτών των τόσο σημαντικών αναπτυξιακών έργων, αντί για την κατάργησή τους. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στη χρηματοδότηση των έργων, η αρχική πρόβλεψη ήταν να υπάρξει ένας συνδυασμός ίδιων πόρων και τραπεζικού δανεισμού, χωρίς κεφάλαια από το ΕΣΠΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη κινηθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δεσμεύοντας 20.000.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση δικτύων φυσικού αερίου στις πόλεις της Περιφέρειας, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μακροχρόνια επένδυση των τοπικών κοινωνιών και της οικονομίας σε αυτά τα πολύ σημαντικά έργα υποδομής.

 

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά στη διασύνδεση των πόλεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το δίκτυο φυσικού αερίου;
  2. Με ποιον τρόπο θα μπορέσει να υπάρξει αναθεώρηση της απόφασης της ΡΑΕ, ώστε τα έργα διασύνδεσης να παραμείνουν ενταγμένα στο πενταετές πρόγραμμα 2020-2024 και να υλοποιηθούν;

Σε περίπτωση που απαιτηθεί νέο χρονοδιάγραμμα, ποιος θα είναι ο νέος σχεδιασμός, πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν νέα εμπόδια και καθυστερήσεις και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η τροφοδοσία της Πελοποννήσου με φυσικό αέριο;

 


Κοινοποιησέ το

Πολιτικά

«Κλείδωσε» ο ανασχηματισμός ‑ Πότε θα έχουμε τις ανακοινώσεις των ονομάτων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

«Κλείδωσε» ο ανασχηματισμός ‑ Πότε θα έχουμε τις ανακοινώσεις των ονομάτων 8
Κοινοποιησέ το

Ανασχηματισμός

Θέμα ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Τρίτη, έπειτα από την παρουσίαση στον Κυριάκο Μητσοτάκη της πλατφόρμας για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι αλλαγές αναμένεται να είναι περιορισμένες και θα σχετίζονται με τη διαχείριση του πακέτου των 32 δισ. ευρώ και με την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Θεωρείται βέβαιη η αναβάθμιση του Θεόδωρου Σκυλακάκη από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό, με πιθανότερο διάδοχό του τον γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής Θάνο Πετραλιά, ενώ ακούγεται έντονα και η αναβάθμιση σε αναπληρωτή υπουργό του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση.

Οι κενές θέσεις

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καλυφθεί η θέση του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά, ο οποίος παραιτήθηκε για να αναλάβει Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης στην Κομισιόν.

Αντιθέτως κενή φαίνεται ότι θα μείνει η θέση του επίσης παραιτηθέντος για προσωπικούς λόγους υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημητρίου Κράνη.

Επίσης, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι θέσεις των υφυπουργών, με την αναβάθμιση ορισμένων γενικών γραμματέων αλλά και την είσοδο στην κυβέρνηση βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Στην Αθήνα αναμένεται να επιστρέψει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή τις διακοπές της στη Νάξο, για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Τσίπρας για κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο μηδέν

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τσίπρας για κορονοϊό: Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο μηδέν 9
Κοινοποιησέ το

Τσίπρας για κορονοϊό

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

«Πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, στις 23 Μαρτίου 2020, όταν είχαν ανακοινωθεί 71 νέα κρούσματα, η κυβέρνηση ανακοίνωνε μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Έκτοτε η ζωή μας άλλαξε.

Όλοι μας ανταποκριθήκαμε σε μια δύσκολη συνθήκη και η χώρα προσωρινά τα κατάφερε. Περιορίσαμε όσο το δυνατόν την εξάπλωση του ιού και προστατεύσαμε τους συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Και κυρίως, προστατεύσαμε το ΕΣΥ που άντεξε γιατί δεν επιβαρύνθηκε πέραν των ορίων του.

Αυτή τη συλλογική επιτυχία, η κυβέρνηση και ο κος Μητσοτάκης προσωπικά, επιχείρησαν με χυδαίο τρόπο να την κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά. “Ευτυχώς που είμαστε εμείς και σας σώσαμε”, ήταν τα βασικό μήνυμα που εξέπεμπαν σε κάθε τους εμφάνιση.

Και αμέσως μετά, αντί να πατήσουν πάνω στη συλλογική επιτυχία και να σχεδιάσουν με ασφάλεια τα επόμενα βήματα, πορεύτηκαν με μόνη πυξίδα τη πολιτική σκοπιμότητα.

Με τις πανηγυρικές εμφανίσεις τους και τη βιασύνη του πρόσκαιρου πολιτικού οφέλους, έσπευσαν να δημιουργήσουν εικόνα επίπλαστης επιστροφής στην κανονικότητα. Εξέπεμπαν διαρκώς μηνύματα αντιφατικά, που ανέτρεψαν το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και συλλογικής αναγκαιότητας για τη διατήρηση των μέτρων προστασίας».

Το ένα λάθος μετά το άλλο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέθεσε ότι:

«Ταυτόχρονα έκαναν ό,τι είναι δυνατόν για να μετατρέψουν την επιτυχία σε φιάσκο.

Είχαν τρεις μήνες να σχεδιάσουν το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια, σε μια χώρα που αν είχε, ειδικά φέτος, κάτι επιπλέον να παρουσιάσει, ήταν τα θετικά αποτελέσματα από τη μη εξάπλωση του ιού. Και αντί αυτό να το αξιοποιήσουν, διασφαλίζοντάς το με ειδικά πρωτόκολλα και όρους, άνοιξαν τα πάντα όπως να ‘ναι. Χωρίς σχέδιο, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης.

Αντί να επιβάλουν για κάθε τουρίστα που έρχεται από όλες τις πύλες εισόδου, υποχρεωτικά αρνητικό τεστ 72 ωρών, όπως δηλαδή επέβαλαν μόνο στον Προμαχώνα, υιοθέτησαν τελικά διαφορετικά υγειονομικά πρωτόκολλα από πύλη εισόδου σε πύλη εισόδου.

Έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο. Και ακόμη και σήμερα συνεχίζουν την αλλοπρόσαλλη πολιτική.

Ενώ προχθές ανακοινώθηκαν 110 κρούσματα, σχεδόν 40 περισσότερα από όσα είχαμε την ημέρα που ανακοινώθηκε το lockdown, η κυβέρνηση αυξάνει τη πληρότητα των πλοίων από 65% σε 80% και ανοίγει την κρουαζιέρα.

Ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες πολίτες αναγκάζονται να συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποτέλεσμα της μείωσης των δρομολογίων, ενώ συγχρόνως απειλούνται και με πρόστιμα».

Η ατομική ευθύνη

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ακόμα ότι:

«Μετά από όλα αυτά, το να εμφανίζεται με τη σκούρα μάσκα ο αρμόδιος Υφυπουργός, για να κάνει ανακοινώσεις στους τηλεοπτικούς δέκτες, υπογραμμίζοντας ξανά και ξανά την ατομική ευθύνη, είναι τουλάχιστον προκλητικό. Η επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών είναι τουλάχιστον ανήθικη.

Αυτοί που κατασκεύασαν ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας, αποσκοπώντας στην μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Αυτοί που έπαιξαν με το φόβο των ανθρώπων και προσπάθησαν να τον εκμεταλλευτούν πολιτικά.

Αυτοί που σπατάλησαν κατά το δοκούν 20 εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο ταμείο, σε ΜΜΕ της αρεσκείας τους, για μια άχρηστη επικοινωνιακή εκστρατεία για το μήνυμα «Μένουμε Σπίτι», ενώ το θέμα ήταν πρώτη παγκόσμια είδηση και η παραμονή στο σπίτι υποχρεωτική, το ελάχιστο που έχουν να κάνουν σήμερα είναι να σταματήσουν αμέσως το παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών στους πολίτες και τους επαγγελματίες.

Τα έκαναν όλα λάθος και ξαναγυρίσαμε στο σημείο μηδέν.

Ας σταματήσουν τουλάχιστον να μας κουνάνε και το δάχτυλο».

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα πιθανό γενικό lockdown

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για ένα πιθανό γενικό lockdown 10
Κοινοποιησέ το

Κυριάκος Μητσοτάκης για γενικό lockdown

«Είμαι ικανοποιημένος που κάναμε το βήμα σχετικά με τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα προσδοκά να έχει σημαντικά οφέλη. Ταυτόχρονα είμαστε σε μια φάση όπου θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού, διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σε ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

«Tαυτόχρονα, ένα θέμα το οποίο σας ενδιαφέρει πολύ, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση των μεταναστευτικών ροών, τις οποίες ως χώρα έχουμε καταφέρει να τις ελέγξουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και χαίρομαι ότι αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται και από την Γερμανία και από την Ευρώπη συνολικά, καθώς η Ελλάδα δεν φυλάει μόνο τα δικά της σύνορα αλλά φυλάει και τα σύνορα της Ευρώπης» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εύσημα στην Ελλάδα για την οικονομία, την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και τη διασφάλιση των ελληνικών- ευρωπαϊκών συνόρων, απέδωσε ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας, Άρμιν Λάσετ, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον Γερμανό πολιτικό να περιγράφει, επιπλέον, τη δυνατότητα διμερούς συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα.

«Είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα κατάφερε να παραμείνει στην ευρωζώνη, βλέπουμε ότι η οικονομική εξέλιξη στην Ελλάδα προδιαγράφεται πάρα πολύ θετική», ήταν η εισαγωγική παρατήρηση του Α. Λάσετ.

Στη συνέχεια ανέφερε πως οι δύο άνδρες θα συζητήσουν ενεργειακά θέματα: με το δεδομένο, όπως σημείωσε, ότι η Ελλάδα προχωρεί στην απολιγνιτοποίηση, επισήμανε πως το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας/Βεστφαλίας έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τη χώρα μας, όσον αφορά την αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά.

Επιπλέον, ο Γερμανός πολιτικός εστίασε στο ότι «η Ελλάδα κατάφερε κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού να αντιμετωπίσει με έξοχο τρόπο την κατάσταση αυτή», υπογραμμίζοντας ιδιαιτέρως πως «στον τουρισμό έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Μίλησε επίσης και για τις «πολύ σημαντικές αποφάσεις» που η ελληνική κυβέρνηση πήρε αυτήν την εβδομάδα στα θέματα ψηφιοποίησης.

Ιδιαίτερα αναλυτικός ήταν ο Γερμανός πολιτικός στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Αφού ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη δυνατότητα από κοινού επίσκεψης της Λέσβου, απευθυνόμενος προς τον Έλληνα πρωθυπουργό σημείωσε: «Καταφέρατε και βάλατε μια τάξη στο σύστημα διότι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τόνισε πως «θα πρέπει να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια προς την Ελλάδα, είναι ένα κοινό καθήκον, η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων». Τελικώς, «όταν ένας πρόσφυγας εισέρχεται σε ελληνικό έδαφος, ουσιαστικά εισέρχεται σε ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε κάνοντας εξάλλου αναφορά τόσο στη φύλαξη των συνόρων όσο και στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση των ατόμων που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ