Connect with us

Μεσσηνία

Καλαμάτα: Το turnaround story μιας οικογενειακής επιχείρησης

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα: Το turnaround story μιας οικογενειακής επιχείρησης 1

Αν και η τοποθέτηση νέων σημάτων στην αγορά του λιανεμπορίου ενέχει υψηλό επενδυτικό ρίσκο λόγω του οξύτατου ανταγωνισμού, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης αν η νεοφυής επιχειρηματική δραστηριότητα είναι διαφοροποιημένη, καλύπτει συγκεκριμένο κενό στην αγορά και έχει ικανή διοίκηση, όπως φαίνεται να συμβαίνει με την Aithrio, μια ελληνική εταιρεία με έδρα την Καλαμάτα, που ειδικεύεται στην εμπορία καλυμμάτων για έπιπλα.

Της Σοφίας Εμμανουήλ

Η εταιρεία έκανε ντεμπούτο στο λιανεμπόριο το 2015, σε μια επαρχιακή πόλη, όπως είναι η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα μιας μικρής -ως προς την πιλοτική εφαρμογή της επιχειρηματικής ιδέας- αγοράς, ξεπερνώντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες της. Η ραγδαία ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πωλήσεων ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για την ομάδα των ιδρυτών της Aithrio, προκειμένου να ξεπεράσουν τα σύνορα της πόλης και να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό.

Κάπως έτσι τα προϊόντα της Aithrio μπήκαν, σε πρώτη φάση, στα εικονικά ράφια της πλατφόρμας shopify, χωρίς ουσιαστικό κόστος, αλλά εισφέροντας ποσοστό επί του τζίρου και της κερδοφορίας της. Σήμερα διατίθενται αποκλειστικά στο δικό της e-shop, στην πλατφόρμα Aithrio.com, ενώ σε φάση ανακαίνισης είναι το φυσικό κατάστημα της εταιρείας, η οποία στοχεύει πλέον στην ανάπτυξη δικτύου.

Εμπορική δραστηριότητα

Η εμπορική δραστηριότητα, όμως, έχει την αφετηρία της αρκετά χρόνια πίσω, εάν λάβουμε υπ’ όψιν ότι αποτελεί μετεξέλιξη μιας τοπικής οικογενειακής επιχείρησης με δραστηριότητα στον τομέα ανδρικής και γυναικείας ένδυσης.

Ουσιαστικά, ο Γιάννης Χόχωλης, ιδιοκτήτης και CEO της Aithrio, μετέτρεψε μια θνησιγενή οικογενειακή επιχείρηση σε μια κερδοφόρα δραστηριότητα, με προοπτικές ανάπτυξης εντός και εκτός συνόρων. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που διακρίθηκε πρόσφατα στον θεσμό «Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα 2019», όπου απέσπασε και έπαθλο 10.000 ευρώ.

Όπως περιγράφει ο κ. Χόχωλης στη «N», όταν τελείωσε τις σπουδές του άρχισε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, όπου διαπίστωσε τις αδυναμίες της και την έλλειψη προοπτικών εξαιτίας της κρίσης και του οξύτατου ανταγωνισμού. Μελέτησε την αγορά, αναζητώντας πιθανά κενά ώστε να διατηρήσει τον εμπορικό χαρακτήρα της οικογενειακής επιχείρησης, μετατοπίζοντάς την όμως σε ένα άλλο πεδίο.

Έτσι ανακάλυψε τον τομέα των καλυμμάτων επίπλων, για την παραγωγή των οποίων σύναψε συνεργασία με εργοστάσιο στην Ισπανία, που εντόπισε στην έκθεση υφασμάτων της Φραγκφούρτης, έχοντας προηγουμένως απορρίψει ενδεχόμενο συνεργασίας με Κινέζο συνεργάτη λόγω της πολυπλοκότητας στις μεταφορές και της αδυναμίας άμεσης απόκρισης στις παραγγελίες.

Ενίσχυση μεγεθών

Η Aithrio, εξάλλου, πουλάει προϊόντα tailor made και άρα ο χρόνος ανταπόκρισης στις παραγγελίες της κυμαίνεται, σύμφωνα με τον κ. Χόχωλη, στη μία εβδομάδα. «Παράγουμε ό,τι θέλει ο πελάτης. Μέσω της φωτογραφίας του επίπλου, τον συμβουλεύουμε ανάλογα με τις ανάγκες του και η παραγγελία εκτελείται μέσα σε μία εβδομάδα». Προσθέτει δε ότι αυτή η υπηρεσία διαφοροποιεί την Aithrio από τον ανταγωνισμό, κάτι που αποτυπώνεται στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των εσόδων της. Είναι ενδεικτικό ότι η εταιρεία διπλασιάζει τον τζίρο της από χρόνο σε χρόνο, έχοντας φθάσει σχεδόν το 1 εκατ. ευρώ.

Στρατηγική τριών πυλώνων

Η στρατηγική της Aithrio για το μέλλον περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Ο ένας αφορά την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου προϊόντων με εμπορικά σήματα στον κλάδο των λευκών ειδών, ώστε να μεγαλώσει το καλάθι και να ενισχυθεί πιο γρήγορα ο τζίρος της εταιρείας, που θα γίνει έτσι αναγνωρίσιμη σε μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας και εκτός αυτής. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο εξωτερικό και στο πλαίσιο αυτό προωθείται συνεργασία με την Amazon.

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας της στρατηγικής της Aithrio αφορά τον τομέα της λιανικής, καθώς πέρα από την ανακαίνιση του καταστήματος που διαθέτει στην Καλαμάτα, μελετά την ανάπτυξη δικτύου.

ΠΗΓΗ

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 14

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 15

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 16

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 17

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 18

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 21

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 22

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 23

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ