Connect with us

Θέατρο

Η πειραματική Σκηνή Καλαμάτας γεμάτη δράσεις και τον Οκτώβριο – Πρόγραμμα

Ανέβηκε

στις

η πειραματική σκηνή καλαμάτας γεμάτη δράσεις και τον οκτώβριο - πρόγραμμα 19
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Α. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

η πειραματική σκηνή καλαμάτας γεμάτη δράσεις και τον οκτώβριο - πρόγραμμα 20

Από το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με ενθουσιασμό τα 3 τμήματα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά 4-12 χρόνων.  Μετά από 2 περίπου χρόνια εσωστρέφειας, αγωνίας και φόβου για την εξέλιξη της Πανδημίας, ξεκίνησε η διδασκαλία του θεατρικού παιχνιδιού με αισιοδοξία γεμίζοντας την αίθουσα του συλλόγου παιδικά χαμόγελα και χαρούμενη διάθεση για παιχνίδι. Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με την ηλικία τους ήρθαν σε επαφή με το μαγικό κόσμο της θεατρικής αγωγής. Στην πορεία ένα παραμυθένιο ταξίδι τους περιμένει. Θα παίξουν θέατρο, κουκλοθέατρο, θα ακούσουν παραμύθια, θα δραματοποιήσουν ιστορίες, θα κατασκευάσουν κούκλες, θα ξεκλειδώσουν τη φαντασία τους και θα δουλέψουν ομαδικά στους  μαγικούς κόσμους του παιχνιδιού. Εμψυχωτές η Ηρώ Θεοδώρου και ο Σέργιος Σοφικίτης.

Β΄. ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

η πειραματική σκηνή καλαμάτας γεμάτη δράσεις και τον οκτώβριο - πρόγραμμα 21

1.  Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου ξεκίνησε το ένα θεατρικό εργαστήρι των εφήβων «Πείραμα-τί-σου!»  (για μαθητές Γυμνασίων –Λυκείων). Με όχημα θεατρικές τεχνικές, τη φωνή και το σώμα, οι έφηβοι  θα εξερευνήσουν και θα αναπαραστήσουν επί σκηνής δύο θεατρικά κείμενα σύγχρονου και κλασικού ρεπερτορίου αντίστοιχα. Θα ταξιδέψουν μέσα από τις ιστορίες και θα εμβαθύνουν στον κόσμο του θεάτρου βελτιώνοντας την εκφραστικότητά τους και την επικοινωνία τους με τους άλλους. Η πρώτη παράσταση θα παρουσιαστεί αρχές Ιανουαρίου, εν μέσω Χριστουγεννιάτικων διακοπών

η πειραματική σκηνή καλαμάτας γεμάτη δράσεις και τον οκτώβριο - πρόγραμμα 22

2. Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου ξεκινάει το εργαστήρι ενηλίκων: «Ποιος είμαι και πώς σας φαίνομαι;» σε 3 τρίμηνους κύκλους. Το εργαστήριο στοχεύει στην δημιουργία μιας ομάδας ενηλίκων, που θα πειραματιστεί μέσω του αυτοσχεδιασμού, του σωματικού και βιογραφικού θεάτρου προκειμένου να εξερευνήσει την δυνατότητα λεκτικής και μη επικοινωνίας και να βελτιώσει υπάρχουσες ατομικές δεξιότητες (φαντασία, εκφραστικότητα, χιούμορ, συνεργασία,..).

3. Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου θα αρχίσει η καινούργια θεατρική ομάδα φοιτητών (για ενήλικες έως 25 ετών) με στόχο να μεγαλώσει, να ενεργοποιήσει και να προσφέρει σε νέους ενήλικες της Πανεπιστημιακής κοινότητας της πόλης μας την εμπειρία του θεάτρου, με αυξημένες απαιτήσεις.

4.  Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου  θα γίνει η πρώτη συνάντηση για το Θεατρικό- εκπαιδευτικό  εργαστήρι εφήβων με τίτλο: «Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α – Μίλα. Άκου. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε», πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

η πειραματική σκηνή καλαμάτας γεμάτη δράσεις και τον οκτώβριο - πρόγραμμα 23

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας συνεργάζεται και θα ασχοληθεί με το ίδιο αντικείμενο μαζί με άλλους 6 πολιτιστικούς φορείς εφήβων από όλη την Ελλάδα, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα  Χανιά,  την Ξάνθη, τη  Μήλο και τη Σίφνο. Αξιοποιώντας την τεχνική του θεάτρου ντοκουμέντο θα μελετήσουν τη θέση και την εξέλιξη της γυναίκας από το 1950 μέχρι σήμερα.   Το πρόγραμμα θα καταλήξει σε μία ανοιχτή δράση στην πόλη. Θα γίνουν 5 συναντήσεις Κυριακές  πρωί μέχρι το  Δεκέμβριο .

Σε όλα τα εργαστήρια εμψυχώτρια είναι η θεατροπαιδαγωγός Γιώλικα Πουλοπούλου.

 

Γ. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Παράλληλα με τα εργαστήρια θα παρουσιαστούν το μήνα Οκτώβριο 3 παραστάσεις και οι 3 υπό την Αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας.

η πειραματική σκηνή καλαμάτας γεμάτη δράσεις και τον οκτώβριο - πρόγραμμα 24

1.  Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 18.30. στο Δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων, η επταμελής θεατρική ομάδα των φοιτητών αναλαμβάνει να αφηγηθεί ποιητικές ιστορίες των Γιάννη Αγγελάκα, Τάσου Λειβαδίτη, Κατερίνας Αγγελάκη- Ρουκ, Τίτου Πατρίκιου και Ντίνου Χριστιανόπουλου σε μία λογοτεχνική περιπατητική performance με τίτλο: «Οι ποιητές συνομιλούν». Ταυτόχρονα προτρέπει τους θεατές να περιπλανηθούν μέσα στο δημοτικό πάρκο του Ο.Σ.Ε. Καλαμάτας, να δει τον χώρο με άλλα μάτια, να συμπορευτεί, να ακούσει, να αναλογιστεί. Τα αποσπάσματα και ποιήματα των παραπάνω ποιητών και συγγραφέων αναφέρονται στα όρια, στον έρωτα, στον φόβο για την κάθε μορφής απώλεια, στην καθημερινή αναζήτηση της καλής μας πλευράς μέσα μας και μέσα από τα μάτια των άλλων. Η performance έχει διάρκεια συνολικά 45 λεπτά και το σημείο εκκίνησης είναι το άγαλμα στην βορεινή είσοδο του Πάρκου. Είσοδος δωρεάν . Σύλληψη- σκηνοθεσία: Γιώλικα Πουλοπούλου

η πειραματική σκηνή καλαμάτας γεμάτη δράσεις και τον οκτώβριο - πρόγραμμα 25

 

2. Την Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 14,15 και 16 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο του Πνευματικου Κέντρου Καλαμάτας, η θεατρική εφηβική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής θα παρουσιάσει την παράσταση «Η θέση μου. Ιστορίες καθημερινής εφηβείας».

η πειραματική σκηνή καλαμάτας γεμάτη δράσεις και τον οκτώβριο - πρόγραμμα 26

Αυτή τη φορά η θεατρική ομάδα των εφήβων της Πειραματικής Σκηνής με τη καθοδήγηση και εμψύχωση της θεατροπαιδαγωγού Γιώλικας Πουλοπούλου, αποφάσισε  να μιλήσει και  να εκφραστεί μέσα από ένα θεατρικό κείμενο αποκλειστικά δικό τους.

η πειραματική σκηνή καλαμάτας γεμάτη δράσεις και τον οκτώβριο - πρόγραμμα 27

Η αρχική ιδέα της παράστασης ήταν  να  βγάλουν τα παιδιά τα «εσώψυχά» τους, τους    προβληματισμούς τους, τις σκέψεις αυτής της τόσο μεταβατικής ηλικίας. Σκέψεις για το σχολείο, για την οικογένεια, τους φίλους, τη θέση τους στην κοινωνία, τα όνειρά τους για το μέλλον. Τι έχει να μας πει η «γενιά της οθόνης» για την καθημερινότητα;

Η θεατρική ομάδα των εφήβων της Πειραματικής Σκηνής, στην παράσταση στήνει ένα τηλεπαιχνίδι. 5 παίκτες εμφανίζονται έτοιμοι να δοκιμαστούν για να ξεχωρίσουν και τελικά να κερδίσουν τον τίτλο του νικητή. Η κριτική που θα δεχθούν όπως και οι δοκιμασίες είναι σκληρές και κωμικές. Όπως και η καθημερινότητα ενός εφήβου.

Ποιος και πώς θα καταφέρει να διακριθεί;

Την Παρασκευή το πρωί θα δοθούν παραστάσεις σε μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης και τα απογεύματα για το κοινό οι ώρες για την Παρασκευή είναι 21.00, για το Σάββατο και την Κυριακή 20.30.

Η σκηνοθεσία είναι της Γιώλικας Πουλοπούλου, η Μουσική του Χρήστου Καλαϊτζόπουλου, τα σκηνικά –κοστούμια του Βενετσάνου Μπαλόπουλου.

η πειραματική σκηνή καλαμάτας γεμάτη δράσεις και τον οκτώβριο - πρόγραμμα 28

  1. Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022, ώρα 21.00, η Πειραματική Σκηνή σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, παρουσιάζει, στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. την παράσταση κούκλας  ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ από την γαλλική ομάδα θεάτρου ΑΝΙΜΑ ΤΗΕΑΤΡΕ .

Η εκδήλωση θα γίνει στα πλαίσια των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά  και των παράλληλων εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας.

Στην παράσταση  παρουσιάζεται η ιστορία  των διώξεων και του ξεριζωμού των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας, πλαισιωμένη  από την ελληνική μουσική μορφή του Ρεμπέτικου. Η ιστορία του Ρεμπέτικου είναι συνυφασμένη με τις ιστορικές αυτές στιγμές. Εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1920 όταν κύματα μεταναστών, κυρίως Ελλήνων απελάθηκαν από τη Μικρά Ασία. Αυτό το δημοφιλές είδος μουσικής έγινε συντροφιά των προσφύγων όταν ήρθαν στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, γνωρίζοντας μια μεγάλη αναγέννηση.

Το έργο λοιπόν παρουσιάζει την Οδύσσεια των προσφύγων σε ένα θεατρικό, εικαστικό και μουσικό ταξίδι με εικόνες, μαριονέτες, σκιές,  βιντεοπροβολές  δημιουργώντας  μια “φανταστική” διάσταση.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΚΑΝΤΖΑΣ

Συγγραφέας: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Συνθέτης & μουσικός : NICOLO TERRASI

Κουκλοπαίκτριες: IRENE LENTINI & MAGALI JACQUOT

Τεχνική διεύθυνση: NICOLAS SCHINTONE

Κατασκευή μαριονετών και αξεσουάρ :DEMY PAPADA & DIMITRIS STAMOU

(Co Merlin Puppet Theatre)

Σχεδιασμός φωτισμού : JEAN-LOUIS FLORO

Σχεδιασμός βίντεο : SHEMIE REUT

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα

Ηλικία θεατών: από 9 ετών

Τρέιλερ παράστασης: https://www.youtube.com/watch?v=Xod5UY3dsVI&ab_channel=THEATREMASSALIA

Η παράσταση πριν από την Καλαμάτα θα παρουσιαστεί στην Ελευσίνα στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Δ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής είναι προσκαλεσμένη από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή, κύριο Χοάνχο Κορράλες,  του Διεθνούς  Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στο Κιλκίς και θα φιλοξενηθεί από την Πέμπτη 6/10 μέχρι τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, για να παρακολουθήσει παραστάσεις και δράσεις του Φεστιβάλ και να ανταλλάξει απόψεις μαζί του, για την οργάνωση φεστιβάλ κουκλοθέατρου και τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο Φεστιβάλ, του Κιλκίς και της Καλαμάτας. Το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Κιλκίς, τις τρεις φορές που το επισκεφθήκαμε στο παρελθόν, μας γνώρισε  την εξέλιξη και την μεγάλη αξία της τέχνης του κουκλοθέατρου. Αυτό μαζί με τους κορυφαίους  κουκλοπαίκτες που γνωρίσαμε εκεί, μας έδωσαν την έμπνευση να μεταφέρουμε αυτή τη γνώση και στην άλλη άκρη της Ελλάδας , στην πόλη μας. Γι αυτό του είμαστε ευγνώμονες.

Μετά την επιστροφή από το Κιλκίς θα δώσουμε συνέντευξη τύπου για να σας ενημερώσουμε λεπτομερώς για την εμπειρία μας αυτή και για ότι άλλο προκύψει από τη συνεργασία αυτή.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων θα ανακοινωθεί και η έναρξη εργαστηρίων κατασκευής και εμψύχωσης θεατρικής κούκλας για ενήλικες και άλλες ενδιαφέρουσες δράσεις για ενήλικες.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και ευγνωμοσύνη για τη στήριξή σας έως τώρα , ελπίζοντας και στη συνέχιση αυτής της στήριξης μελλοντικά.

Από το Δ.Σ.

 

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ