Connect with us

Επικαιρότητα

Εθνική Στρατηγική για την Οδική Ασφάλεια: Ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθνική Στρατηγική για την Οδική Ασφάλεια:  Ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω 1

Η ανασυγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ) από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τον Μάρτιο του 2018 αναμφισβήτητα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της Οδικής Ασφάλειας στη χώρα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας αποτελούμενο από 37 τακτικά μέλη αποτελεί το θεσμικό όργανο επικοινωνίας και διαβούλευσης μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων και των εμπλεκόμενων επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων σε θέματα που αφορούν στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας και περιλαμβάνει εκπροσώπους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Σώματα ασφαλείας, Επιστημονικούς φορείς, Ομοσπονδίες, ΜΚΟ κ.α.)

Παρά τις όποιες “ενστάσεις” για το κατά πόσο ένα τόσο μεγάλο όργανο μπορεί να είναι παραγωγικό, το ΕΣΟΑ συνεδρίασε με μεγάλη συμμετοχή των μελών του 3 φορές από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2018 αποδεικνύοντας την έμπρακτη “εθελοντική” υποστήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη νέα αυτή προσπάθεια.

Ωστόσο από την τρίτη συνεδρίαση του ΕΣΟΑ (11 Ιουλίου 2018) έως σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόοδος, συνεδρίαση ή όποια ενημέρωση για την πορεία του ΕΣΟΑ.

Τι μεσολάβησε;

Η υπουργοποίηση της προέδρου του ΕΣΟΑ στον ανασχηματισμό του Αυγούστου ως Υφυπουργού Εσωτερικών πιθανότατα αποτελεί την κύρια αιτία η οποία οδήγησε στην αδρανοποίηση του Συμβουλίου αποδεικνύοντας με τον πλέον καταφανέστατο τρόπο ότι το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται χωρίς το απαιτούμενο ειδικό βάρος.

Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα κατέγραψε σημαντική μείωση του αριθμού των νεκρών σε οδικά ατυχήματα κατά 52%, ενώ τα οδικά ατυχήματα μειώθηκαν κατά 29%. Αυτή η εντυπωσιακή μείωση μπορεί να αποδοθεί στην συνδυαστική επίδραση: α) των πιο συστηματικών πρωτοβουλιών από πλευράς των Αρχών (εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, κατασκευή και αναβάθμιση 2.100 χλμ αυτοκινητόδρομων, σχέδια αστικής κινητικότητας) και β) της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, που έφερε νέα κυκλοφοριακά δεδομένα (λιγότερα οχηματοχιλιόμετρα)

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά μία από τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη των 28 και ο αριθμός των 739 νεκρών και 12.891 βαριά και ελαφριά τραυματιών του 2017 δεν μπορεί να είναι αποδεκτός, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.

Ανάμεσα στις κύριες δράσεις που ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, λειτουργώντας ως σύμβουλος της Πολιτείας, θέτει για τη βελτίωση της Οδικής ασφάλειας (Δημιουργία μίας Κεντρικής Αρχής Οδικής Ασφάλειας, Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, Συστηματική παρακολούθηση της εφαρμογής των δράσεων, Σχεδιασμός και εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής προώθησης της ασφαλούς οδηγικής συμπεριφοράς) η λειτουργία του ΕΣΟΑ αποτελεί μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη.

Δεδομένου ότι η βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση επαναδραστηριοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και η χάραξη στρατηγικής για την προώθηση της οδικής ασφάλειας που θα βασίζεται στον συνδυασμό των προτεινόμενων μέτρων κι όχι στην αποσπασματική εφαρμογή τους.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων θα συνεχίσει ακόμα εντονότερα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επιστημονικής τεκμηρίωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Πολιτείας και πολιτών και θα ενεργοποιήσουν όλες τις δυνάμεις τους για την προώθηση των προτεινόμενων δράσεων με την ελπίδα ότι η ανθρώπινες ζωές που χάνονται στους δρόμους θα καταστούν, κάποια στιγμή, προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας.

 

Εθνική Στρατηγική για την Οδική Ασφάλεια:  Ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω 2

Παναγιώτης Παπαντωνίου

Διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός

Γενικός Γραμματέας ΣΕΣ

Μέλος Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας

 

Οικονομικά

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

λεφτα

Επίδομα 534 ευρώ

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ, θα καταβληθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο, Παρασκευή 3 Ιουλίου, σε περισσότερους από 200.000 ελεύθερους επαγγελματίες που τη δικαιούνται για τον Μάιο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα – Συμπεριλαμβάνονται 2.000 δικαιούχοι από την προηγούμενη φάση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και επεσήμανε (μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3) ότι «θα γίνει γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι 100%, να μην πληρώσει καθόλου ένας κλάδος ή μια επιχείρηση».

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η επόμενη εκταμίευση, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, για τη β’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», στην οποία εκτιμάται ότι θα μπουν περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Ενώ, δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αδειοδότηση φορέων του ιδιωτικού τομέα για τη χορήγηση των μικροπιστώσεων, έως 25.000 ευρώ και χωρίς εγγυήσεις, σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σχετικά με το θέμα με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει να την δει και να την ποσοτικοποιήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση θα σεβαστεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. «Όταν συνεπώς βγουν οι όποιες αποφάσεις, θα αξιολογηθούν, θα αποτιμηθούν και ανάλογα θα ενεργήσουμε. Προφανώς θα σεβαστούμε και σεβόμαστε τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης».

Σχετικά με το ύψος της ύφεσης, ο κ. Σταϊκούρας έκανε εκ νέου λόγο για «ένα πάρα πολύ δύσκολο β’ τρίμηνο», αλλά πρόσθεσε ότι «εμείς αυτήν τη στιγμή μένουμε σταθεροί στις εκτιμήσεις που είχαμε στο τέλος Απριλίου, για ύφεση μέχρι 8%. Αυτές είναι οι δικές μας πρώτες εκτιμήσεις, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές δεν μπορούν να μεταβληθούν, ανάλογα με το πώς εξελιχθεί η κατάσταση στον τουρισμό το καλοκαίρι.»

Παράλληλα, τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αρκούν και για νέες διορθωτικές ή ενισχυτικές παρεμβάσεις, εάν αυτές χρειαστούν. «Αισθάνομαι τώρα, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, πολύ πιο ασφαλής για τα ταμειακά διαθέσιμα σε σχέση με τον Μάρτιο και αρκεί ο “κουμπαράς” και για δυσμενή σενάρια το β’ εξάμηνο», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Συνέχεια ανάγνωσης

Αστυνομικό δελτίο

Συνελήφθη ένα άτομο για ναρκωτικά στη Μεσσηνία

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ναρκωτικά σε ΤΚ του Δήμου Τριφυλίας

Ναρκωτικά σε ΤΚ του Δήμου Τριφυλίας

Συνελήφθη, χθες (1.7.2020) το πρωί, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, 40χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

 

Ειδικότερα, χθες (1.7.2020) το πρωί, ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, ανωτέρω αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε αγροικία, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τριφυλίας Μεσσηνίας, όπου βρήκαν συνολικά και κατέσχεσαν:

 

  • -18- ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -198- γραμμαρίων,
  • κυνηγετικό όπλο, το οποίο κατείχε παράνομα,
  • συσκευή εκτόξευσης χημικών ουσιών (σπρέι πιπεριού),
  • -3- κινητά τηλέφωνα,
  • ζυγαριά ακριβείας και
  • εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας φυτών κάνναβης (ανεμιστήρες, λάμπες κ.ά.).

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.

Ναρκωτικά σε ΤΚ του Δήμου Τριφυλίας

Συνέχεια ανάγνωσης

Σαν σήμερα

Το εορτολόγιο σήμερα 2 Ιουλίου

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Το εορτολόγιο σήμερα 2 Ιουλίου 13

Εορτολόγιο

Σήμερα, Πέμπτη 2 Ιουλίου, είναι η Κατάθεσις της τιμίας Εσθήτος της παναγίας Θεοτόκου εν Βλαχερναίς και του Ιουβεναλίου πατριάρχου Ιεροσολύμων. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι: Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία.

Ανατολή ήλιου: 06:07

Δύση ήλιου: 20:51

Διάρκεια ημέρας: 14 ώρες 44 λεπτά

Σελήνη 11.8 ημερών

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ