Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Επιτροπή υποτροφιών στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Yυποτροφίες Παναγιώτη Φωτέα

Η Επιτροπή Κρίσης Υποτροφιών στη μνήμη Παναγιώτη Φωτέα, με χορηγό το Ιδρυμα Καπετάν  Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 29 Ιουνίου, στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο.

Το θέμα της συνεδρίασης ήταν η επιλογή του δικαιούχου φοιτητή ή φοιτήτριας νομικών ή πολιτικών σπουδών, με έτος εισαγωγής 2019, για τη χορήγηση της υποτροφίας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι Δημήτρης Πολίτης πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ως εκπρόσωπος του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσα, ο πανεπιστημιακός Νίκος Ζαχαριάς ως εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η φιλόλογος Αναστασία Μηλίτση – Νίκα ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και ο νομικός Σωτήρης Φωτέας ως εκπρόσωπος της οικογένειας Φωτέα.

Η Επιτροπή, κατόπιν αξιολόγησης των αιτημάτων, προέκρινε ως δικαιούχο της υποτροφίας για το έτος εισαγωγής 2019, βάσει της ισχύουσας προκήρυξης, την Ιωάννα Γεωρ. Κουτσαντώνη, απόφοιτη του 3ου Ημερησίου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας, επιτυχούσα στη Νομική Σχολή του  Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επίσης έλαβε αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση -ή μη- των ήδη χορηγούμενων υποτροφιών σε επιτυχόντες παρελθόντων ετών.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Όλοι μαζί για τον Γιάννη!!! Συναυλία αγάπης και στήριξης στον Γιάννη Τύρο από τον Δήμο Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 στις 22:00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω του Facebook και του Youtube του Δήμου Καλαμάτας, συναυλία αγάπης και στήριξης με το συγκρότημα EPOXES, στον Γιάννη Τύρο για την προσπάθεια αποκατάστασης της υγείας του.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Χειλάς Παναγιώτης: Το Μοντέλο των Δύο Δημάρχων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Μια διοικητικά σύγχρονη Δημοτική Αρχή για την Καλαμάτα του 2023

                      

Στη γλώσσα της επιχειρηματικής στρατηγικής υπάρχει ο όρος: “Εξαγορές & Συγχωνεύσεις”. Εδώ θα αναφερθώ στην αξία των συγχωνεύσεων και πως η αξία αυτή δύναται να μεταφερθεί στην πολιτική σκηνή της αυτοδιοίκησης για τα χρόνια που έρχονται. Στη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα, διεθνώς, έχει παρατηρηθεί ότι όταν δύο σχεδόν ισοδύναμες επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου συγχωνεύονται για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά, δεν εξαγοράζει η μία την άλλη ως συνήθως. Αντιθέτως, δημιουργείται ένα μεταβατικό ή μόνιμο σύστημα διπλής διοίκησης. Δημιουργείται το επονομαζόμενο μοντέλο Co-CEO. Αντί για έναν επικεφαλής, υπάρχουν δύο επικεφαλής, ισοδύναμοι σε ρόλο 360, αλλά δεν κάνουν τα ίδια πράγματα, ταυτόχρονα.

 

Βρίσκονται στον ίδιο χώρο, αλλά εργάζονται σε διαφορετικό χρόνο.

 

Ο ένας εργάζεται για το παρόν (καθημερινότητα, τουριστική ανάπτυξη, εκπαίδευση, αγροδιατροφικός τομέας, πολιτισμός, αθλητισμός, κλπ.) και άλλος για το μέλλον (ωρίμανση μελετών, πολεοδόμηση, άντληση κοινοτικών κονδυλίων, φάκελοι προγραμμάτων ΕΣΠΑ, διεύρυνση τεχνικού προγράμματος, κλπ.), και οι ρόλοι τους είναι αυστηρά διακριτοί και διαφορετικοί. Μπορείτε να φανταστείτε ότι κινούνται στον ίδιο άξονα (χρόνος), αλλά βρίσκονται σε δύο διαφορετικά σημεία. Οι πολιτικοί στόχοι τους, ωστόσο, το πολιτικό τους όραμα και η πολιτική τους κατεύθυνση παραμένουν στον ίδιο άξονα, και αυτό είναι που δίνει αξία στο μοντέλο αυτό.

 

Τα πλεονεκτήματα είναι εξαιρετικά

Α. επάρκεια διευρυμένης ομάδας διοίκησης,

Β. δημοκρατικότητα αποφάσεων μέσω πολλαπλής οπτικής,

Γ. επαρκείς εφεδρείες σε πρόσωπα και ικανότητες,

Δ. δυνατότητα ετήσιας εναλλαγής μεταξύ τους,

Ε. πρόοδος – πραγματική πρόοδος σε όλους τους τομείς,

ΣΤ. εξειδίκευση ομάδων εργασίας ανά τμήμα, κλπ.

 

Σημασία έχει ότι κάτι αντίστοιχο θα ήταν εύκολο να υλοποιηθεί και για τις πολιτικές παρατάξεις ίδιων, ή σχεδόν ίδιων, πολιτικών πεποιθήσεων. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας του 2023 θα καλεστεί να υιοθετήσει σύγχρονα διεθνή πρότυπα διοίκησης στα πλαίσια των σύγχρονων διεθνών εξελίξεων. Ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας μεγάλος δήμος και εξαιρετικά απαιτητικός στην διοίκησή του και ως εκ τούτου χρειάζεται ΔΥΟ ακαδημαϊκά άρτιους και επαγγελματικά καταρτισμένους Δημάρχους, ταυτόχρονα, όχι μισό δήμαρχο με μειωμένα προσόντα και αναποτελεσματικό. Και κυρίως, ο δήμος Καλαμάτας χρειάζεται μια πολύ ικανή ομάδα ανθρώπων για να στηρίξει την παραγωγή και την υλοποίηση του οράματος και του έργου αυτών των δύο προοδευτικών δημάρχων. Προοδευτικός λέγεσαι όταν δε βαδίζεις, δε συμβιβάζεσαι, δεν προτείνεις και δεν υιοθετείς την πολιτικά πεπατημένη οδό. Προοδευτικός δε σημαίνει ούτε αριστερός, ούτε δεξιός. Προοδευτικός σημαίνει κυρίως ικανός και ευφυής, και κυρίως ΠΡΩΤΟΣ με πολιτική παρουσία «out of the box».

Η Καλαμάτα θα ήταν η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα μπορούσε με τα σημερινά δεδομένα (Κοσμόπουλος – Τζαμουράνης) να υιοθετήσει αυτό το σύγχρονο διοικητικό μοντέλο και τα αποτελέσματα αυτής της δυναμικής θα ήταν ορατά στην καθημερινότητα των δημοτών από την 1η μέρα. Οι δύο δήμαρχοι δε, οι οποίοι θα συμφωνούσαν και θα υλοποιούσαν το πρότυπο αυτό για τη διοίκηση του δήμου Καλαμάτας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα έμεναν στην ιστορία της αυτοδιοίκησης ως οι Πρώτοι που πρότειναν και εφάρμοσαν το πλέον σύγχρονο διοικητικά μοντέλο του κόσμου στην τοπική αυτοδιοίκηση τον 21ο αιώνα σε εθνικό και ίσως και ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα τους αντιλαμβάνονταν ως προοδευτικούς, όχι μόνο οι σύγχρονοί τους, αλλά και όλες οι επόμενες γενιές. Σημασία δεν έχει η σειρά στα ονόματα, στις ομιλίες, στις συγκεντρώσεις, στις αφίσες και στα φυλλάδια. Σημασία έχει ποιοι καταγράφονται ως Πρώτοι στην Ιστορία. Και όπως είπε και ο Γάλλος ηγέτης Ναπολέων Βοναπάρτης (1769-1821), η ιστορία γράφεται από τους νικητές. “Ικτίνος και Καλλικράτης”, λέει η ιστορία σήμερα, και κανείς δεν απορεί γιατί ο Ικτίνος αναφέρεται πρώτος και ο Καλλικράτης δεύτερος, διότι αναφέρονται ως μια αξία, ως αρχιτέκτονες πρότυπα με διαστολή και ανθεκτικότητα στον χρόνο. Πολιτισμική αξία, πανανθρώπινη.

 

Χειλάς Θ. Παναγιώτης

www.cheilas.gr

Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Θέσεις πρόσδεσης σκαφών και παραχώρηση χερσαίων χώρων λιμένα Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης γνωστοποιεί τα εξής:

Α. Θέσεις πρόσδεσης σκαφών

Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς, καθώς και οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών τουριστικών σκαφών –αναψυχής, που ενδιαφέρονται για θέση πρόσδεσης σκάφους, εντός λιμένα Καλαμάτας, παρακαλούνται όπως προσέλθουν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (Μιαούλη 30 – Καλαμάτα), μετά από τηλεφωνικό ραντεβού (τηλ.: 27210-24362) έως και τις 31/01/2021, προκειμένου να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις.

Απαραίτητα δικαιολογητικά :

1) Αίτηση με ακριβή στοιχεία, η οποία συμπληρώνεται στην Υπηρεσία

2) Φωτοαντίγραφο άδειας πλόων ή πρωτοκόλλου γενικής επιθεώρησης και άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.

Β. Παραχωρήσεις χερσαίων χώρων για το έτος 2021

Οι ενδιαφερόμενοι (καταστηματάρχες και λοιποί), που επιθυμούν να κάνουν χρήση χώρου για το έτος 2021 στη χερσαία ζώνη λιμένα Καλαμάτας, παρακαλούνται όπως προσέλθουν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (Μιαούλη 30 – Καλαμάτα), μετά από τηλεφωνικό ραντεβού (τηλ.: 27210-24362), έως 15 Φεβρουαρίου 2021, προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας χρήσης χώρου.

Απαραίτητα δικαιολογητικά :

1) Αίτηση με ακριβή στοιχεία και καταστατικό συστάσεως εταιρείας (αν πρόκειται για εταιρεία)

2) Τοπογραφικό διάγραμμα όπου θα φαίνεται ακριβώς η θέση του καταστήματος, τα μέτρα της πρόσοψης του καταστήματος και ο αιτούμενος χώρος.

3) Αντίγραφο άδειας λειτουργίας του καταστήματος

4) Μισθωτήριο συμβόλαιο

Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής, το Διοικητικό Συμβούλιο θα παραχωρήσει τμήματα της ενιαίας χερσαίας ζώνης στους αιτούντες, για το έτος 2021.

Γ. Παραχωρήσεις χερσαίων χώρων για υπαίθριο εμπόριο, για το έτος 2021

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση χώρου για το έτος 2021 στη χερσαία ζώνη λιμένα Καλαμάτας, για υπαίθριο εμπόριο, παρακαλούνται όπως προσέλθουν στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο (Μιαούλη 30 – Καλαμάτα), μετά από τηλεφωνικό ραντεβού (τηλ.: 27210-24362), έως και τις 29 Ιανουαρίου 2021, προκειμένου να υποβάλλουν αιτήσεις  με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας χρήσης χώρου.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ