Connect with us
Επιμελητηρίο

Μεσσηνία

Επ’ αόριστον απεργία από χθες κήρυξε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων

Ανέβηκε

στις

Επ’ αόριστον απεργία από χθες κήρυξε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων 1
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

«ΛΟΥΚΕΤΟ» επ’ αόριστον έβαλαν από χθες (10 Ιουνίου) τα διαγνωστικά κέντρα και στη Μεσσηνία μετά την απεργία που εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μη γίνεται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ!

Αποφασίστηκε, ωστόσο, να παραμείνουν ανοιχτά τα απογεύματα όλης της εβδομάδας κατά τις ώρες 5 με 8 μ.μ., με προσωπικό ασφαλείας, αποκλειστικά και μόνο για να παραδίδουν αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί. Σήμερα, 11 Ιουνίου, το Συντονιστικό Όργανο των Φορέων Α/βάθμιας Φροντίδας Υγείας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό υγείας, Ανδρέα Ξανθό, ελπίζοντας τουλάχιστον στην εύρεση 55 εκατομμυρίων που …θα εξυγιάνουν το clawback του 2018!

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ. Προκειμένου να αποτρέψουν τις δυσμενέστατες εξελίξεις που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου στο πλαίσιο της απεργιακής τους κινητοποίησης αιτούνται τα εξής:

  • Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.
  • Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback.
  • Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας υγείας.

Να σημειωθεί ότι τυχόν επείγοντα περιστατικά δύναται να αντιμετωπιστούν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στο ΙΚΑ!

«ΑΠΕΡΓΙΑ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ»

Στις νέες κινητοποιήσεις παρών δηλώνει και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας με τη συμμετοχή των μελών του να αγγίζει σχεδόν το 100%. Για το μείζον θέμα, που και κατά το παρελθόν έχει θιγεί πολλάκις, μίλησε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης«Ο ΕΟΠΠΥ έχει ένα κλειστό προϋπολογισμό που σημαίνει ότι τα χρήματα που διαθέτει ανά έτος για τις εργαστηριακές, παρακλινικές και απεικονιστικές εξετάσεις, είναι δεδομένος μέσα στο έτος! Αυτό σημαίνει ότι όσες εξετάσεις και να συνταγογραφήσουν οι γιατροί και όσες εξετάσεις και να εκτελέσουν οι συνάδελφοι μας εργαστηριακοί, παραεργαστηριακοί γιατροί, απεικονιστές και οτιδήποτε άλλο το ποσό που θα πάρουν στο τέλος του χρόνου είναι δεδομένο και μάλιστα δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων πόσο θα είναι η αναγκαστική επιστροφή και η αναγκαστική έκπτωση που πρέπει να κάνουν! Το Rebate και το clawback που είναι γνωστά μέχρι τώρα. Το πλαίσιο που υπάρχει από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια αναγκάζει μοιραίως τα μικροβιολογικά και εργαστηριακά ιατρεία να κλείσουν, είτε επειδή δεν θα έχουν εισόδημα είτε επειδή δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Αυτό δεν έχει αντίκτυπο μόνο στους εργαστηριακούς γιατρούς αλλά και στον κόσμο. Ασθενείς που δεν μπορούν να υποστούν τις ουρές των δημόσιων ούτε να εξυπηρετηθούν, αναγκαστικά πηγαίνουν σε εξωτερικά εργαστήρια για να καλύψουν τις ανάγκες τους˙ εάν αυτά κλείσουν ή σταματήσουν τη σύμβασή τους με τον ΕΟΠΥΥ αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουν σοβαρό πρόβλημα! Επομένως για τους εργαστηριακούς γιατρούς αυτή η συνεχής απεργία έως εξυπηρέτησης των αιτημάτων τους, είναι μονόδρομος, γιατί εάν δεν κλείσουν αυτές τις ημέρες θα κλείσουν μόνιμα! Οι γιατροί δεν είναι εχθροί των ασθενών, θέλουμε το καλύτερο για τους συνανθρώπους μας».

  • «Η Ιατρική δεν γίνεται τσάμπα, έχει κάποιο κόστος και είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό που κοστολογείται αυτή τη στιγμή από το σύστημα και το καλύπτουμε, επί της ουσίας, από την τσέπη μας!» επισήμανε ο Μικροβιολόγος Δημήτρης Κόντος και συνέχισε: «Κάποια στιγμή θα βρεθούν οι συνάδελφοί μου στο δίλλημα “να κάνω τη δουλειά μου σωστά ή φθηνά;” Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κοινωνία στο μέλλον! Φαντάζομαι ένα ζοφερό μέλλον σε κάποια χρόνια όπου αυτοί που θα μπορούν να κάνουν εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ, δεν θα τις κάνουν σωστά! Συν ότι τα Νοσοκομεία έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να δεχθούν τον μεγάλο όγκο ασθενώς. Στην Ελλάδα εμείς κάνουμε το 90% των διαγωνιστικών εξετάσεων και μόνο το 10% πάει στα Νοσοκομεία. Χρηματοδότηση για τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν προβλέπεται, για εμάς είναι σταθερή και συνεχώς μειώνεται ενώ οι εξετάσεις που καλούμαστε να κάνουμε είναι περισσότερες! Είναι απαραίτητος ένας εξορθολογισμός της κατάστασης!»

Στα χρέη από το παρελθόν εστίασε η Μικροβιολόγος, Βασιλική Κοντοπούλου και τόνισε: «Εμείς προσπαθούμε να εξυπηρετούμε όλο τον κόσμο, δεν δυσανασχετούμε! Ούτε καν τους λέμε το πρόβλημά μας, γιατί ήδη αισθάνονται άσχημα γι’ αυτό συμβαίνει! Είναι κατ’ εξοχήν πρόβλημα των κυβερνήσεων!» υπενθυμίζοντας ότι το 2013-15 «όταν ξεκίνησε το clawback είχαμε μια μνημονιακή δέσμευση για 2-3 χρόνια. Τα clawback αυξήθηκαν το πρώτο 6μηνο του 2018 κατά 24%, έβαλαν καινούργιες, πανάκριβες, εξετάσεις χωρίς να αυξήσουν τον προϋπολογισμό και οι δεσμεύσεις συνεχίζονται μέχρι και το 2021-22!… Μέχρι πρότινος δουλεύαμε με τιμές του 1991- ζητήσαμε αναπροσαρμογή των τιμών δεν έγινε – για να ελαφρύνουν το clawback 2013-15 υποκοστολόγησαν τις εξετάσεις κατά 46%! Εμείς δηλαδή δεν κερδίσαμε πάλι τίποτα!» Στο ερώτημα: «Γιατί τώρα;» η κα Κοντοπούλου απαντά: «Γιατί πριν το Πάσχα ήρθε το clawback του πρώτου 6μήνου και μείναμε όλοι άφωνοι καθώς ζητούν πίσω χιλιάδες ευρώ!»

Οι εργαστηριακοί ιατροί χαρακτηρίζουν επίσης σωστό το μέτρο να μην πληρώνουν οι Χρονίως Πάσχοντες, ωστόσο, όπως επισήμαναν, ο προϋπολογισμός δεν αυξήθηκε ώστε να καλύπτει αυτό το κόστος που βαραίνει τους ιδίους, κι επισημαίνουν ότι «Κοινωνική πολιτική με ξένες τσέπες δεν γίνεται!»…

Σίσσυ Τριάντου

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ