Connect with us

Μεσσηνία

Ένας Καλαματιανός δημιουργός των “χάρτινων ηρώων”

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ένας Καλαματιανός δημιουργός των "χάρτινων ηρώων" 1

Μικρός Σερίφης

Για όσους μεγάλωσαν στη δεκαετία του ’70 οι διαφυγές στην δικτατορική Ελλάδα δεν ήταν και πολλές. Φυσικά δεν υπήρχαν κινητά, playstation, η τηλεόραση είχε δύο χρώματα και πολλές φορές τα δύο όλα κι όλα κανάλια της έπαιζαν το ίδιο πρόγραμμα, το ίντερνετ πρέπει να υπήρχε ως ιδέα μόνο στο μυαλό συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας. Κάθε πιτσιρικάς που σεβόταν τον εαυτό του φρόντιζε λοιπόν εκείνα τα παράξενα χρόνια να φυλάει κάτι από το ταπεινό εβδομαδιαίο ή ημερήσιο χαρτζιλίκι του για να το καταθέσει στο κοντινό περίπτερο.

Και να ταξιδέψει στον κόσμο των χάρτινων ηρώων μέσα από σκίτσα αμερικανόφερτα ή ιταλικής παραγωγής με τις περιπέτειες του Μπλεκ, του Ζαγκόρ, τα ποδοσφαιρικά κόμιξ του Γκολ και του Φίλαθλου. Ορισμένοι είμαστε λίγο πιο….παράξενοι. Και προτιμούσαμε περιοδικά που είχαν πιο πολύ κείμενο από σκίτσα!

Και παράξενες σκοτεινές αστυνομικές ιστορίες ή γουέστερν που φιλοξενούσαν στις σελίδες τους οι ελληνικές εκδοχές των Αμερικάνικων pulp fiction εκδόσεων: Η Μάσκα και το Μυστήριο. Φυσικά τότε λίγοι μπορούσαμε να φανταστούμε ή να ξέρουμε λέξεις όπως δικαιώματα, copyright κλπ και τους ευφάνταστους τρόπους που έβρισκαν οι εκδότες της εποχής για να τα ξεπερνάνε. Όπως για παράδειγμα να βρίσκουν ταλαντούχους νεαρούς που μπορούσαν όχι μόνο να μεταφράσουν τις περιπέτειες του Ζορό, του Λέμι Κώσιον, του Γερόλυκου και άλλων πολλών αλλά ακόμη και να τις γράψουν!

Με το ίδιο ύφος και στιλ που τις έγραφαν οι αληθινοί συγγραφείς τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ένας από αυτούς και όπως έλεγαν οι παλαιότεροι από τους πλέον ταλαντούχους λεγόταν Πότης Στρατίκης. Είχε ξεκινήσει από μια φτωχή οικογένεια της Μεσσηνίας, πριν καλά καλά ενηλικιωθεί είχε πάρει μέρος με την ΕΠΟΝ στην εθνική αντίσταση και αργότερα όταν μετακόμισε στην Αθήνα ξεκίνησε να σπουδάζεις την Πάντειο.

Για να βιοποριστεί έμπλεξε με τον κόσμο των ‘’παιδικών’’ εκδόσεων και των Κόμιξ όπου έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία. Εκτός από διορθωτής και ghost writer στα περιοδικά που προαναφέραμε σε ηλικία 36 ετών, το 1962 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να ιδρύσει τον δικό του εκδοτικό οίκο. Τη συνταγή την ήξερε καλά…

Μικρός Σερίφης

Μικρός Σερίφης

Το ιστορικό 1ο τεύχος του Μικρού Σερίφη (1962 από τις εκδόσεις ΤΑΜ ΤΑΜ). Το 3ο τεύχος δύο εβδομάδες αργότερα με την εμφάνιση του…Ζορρο! Και το έξτρα νούμερο 1000 τεύχος για να γιορτασθεί η επέτειος του περιοδικού

Η ιδέα ήταν να δημιουργήσει ένα περιοδικό με περιπέτειες στην Άγρια Δύση αλλά και Έλληνα πρωταγωνιστή. Ο νεαρός Τζιμ Άνταμς ή Γιώργος Αδαμόπουλος με προέλευση φυσικά της οικογένειας του την Καλαμάτα έγινε μέσα από τα φαντασία του Πότη Στρατίκη ο πιο μικρός σε ηλικία σερίφης στην Άγρια Δύση.

Και επέβαλλε τον νόμο όχι μόνο με το εξάσφαιρο του που σπάνια αστοχούσε αλλά με αρχές και κανόνες, γιατί ο δημιουργός του ο Πότης Στρατίκης αγαπούσε τα παιδιά και ήθελε να μεγαλώνουν με καλά παραδείγματα! Δίπλα στον γιο του μετανάστη Τζορτζ Άνταμς που είχε πέσει θύμα ληστών και είχε χάσει τη ζωή του στο 1ο μόλις τεύχος της μακροβιότατης σειράς τον Τζιμ Άνταμς, το θρυλικό Ελληνόπουλο, όπως το βάφτισε ο Στρατίκης υπήρχε μια παρέα πιτσιρικάδων.

Η αμαζόνα Ντιάνα και πλατωνικός έρωτας του Τζιμ Άνταμς, ο θαυματουργός Ινδιάνος Τσιπιρίπο και ο γκαφατζής Μεξικάνος Πεπίτο Γκονζάλες. Κατατρόπωσαν κάθε εχθρό που βρήκαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αμερικάνικης Δύσης. Ληστές, κακοποιούς, Ινδιάνους και έδωσαν ομηρικές μάχες ακόμη και με φοβερούς αντιπάλους όπως ο Ελ Ατατούρκ που φυσικά ήταν κάτι σαν αιώνιος εχθρός. Είχε Τουρκικές ρίζες! Μέσα στην απλοϊκότητα της δεκαετίας του ’60 αλλά και αργότερα στη δεκαετία του ’70 το περιοδικό ‘’Μικρός Σερίφης’’ αποδείχθηκε από τα πλέον μακροβιότερα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια των Ελληνικών περιπτέρων!

Ήταν τέτοια η επιτυχία του εγχειρήματος ώστε ένα χρόνο μετά την έκδοση κυκλοφόρησε και δεύτερο εβδομαδιαίο περιοδικό με τους ίδιους ήρωες και την ίδια θεματολογία υπό τον τίτλο ‘’Μικρός Καουμπόυ’’. Ο Πότης Στρατίκης με το ‘’λογοτεχνικό’’ παρατσούκλι Κώστας Φωτεινός έγραφε σε εβδομαδιαία βάση τις ιστορίες του Σερίφη. Κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Στρατίκης ήρθε σε ρήξη με τον συνεταίρο τον Κ. Ραμπατζή, τα δύο περιοδικά ‘’χωρίστηκαν’’ αλλά παρά τη διάσπαση συνέχισαν την πορεία τους για πολλά χρόνια ακόμη.

Ο Μικρός Σερίφης με μια μικρή διακοπή –λόγω των διαφωνιών- έκλεισε τον κύκλο έκδοσης του το 1991, συμπληρώνοντας 29 χρόνια ζωής και 1468 τεύχη! Ο Μικρός Καουμπόυ ξεκίνησε το 1963, ξεπέρασε και αυτός τα 1200 τεύχη και έκλεισε τον κύκλο στο τεύχος νούμερο 1218 επίσης μέσα στη δεκαετία του ’90. Ο Στρατίκης ήταν ο εμπνευστής ενός εκδοτικού θαύματος αφού τα δύο περιοδικά την εποχή της ακμής τους πουλούσαν χιλιάδες τεύχη σε εβδομαδιαία βάση και όπως λέει ο μύθος κάποια στιγμή και τα δύο μαζί διέθεταν γύρω στις 250.000 τεύχη την εβδομάδα.

Αν συνυπολογισθεί ότι κάποια στιγμή εκδόθηκε και τρίτο περιοδικό (Μικρός Αρχηγός) με ανατύπωση παλαιότερων ιστοριών που έβγαλε άλλα 838 τεύχη γίνεται αντιληπτό ότι μιλάμε για μια έκδοση που έχει ξεπεράσει τον ασύλληπτο αριθμό των 3000 τευχών!

Ο Πότης Στρατίκης έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 93 ετών την Κυριακή και ταξιδεύει για τον παράδεισο των χάρτινων ηρώων. Εκεί που αναπαύονται οι ήρωες βιβλίων και περιοδικών όταν τελειώνει η ζωή τους μέσα στις χάρτινες σελίδες. Εκεί που βρίσκεται και η ‘’θρυλική τετράδα’’ που εμπνεύστηκε το γόνιμο μυαλό του.

Πρόλαβε όμως να δει μερικούς ρομαντικούς ζηλωτές του να κυκλοφορούν για ένα μικρό κύκλο συλλεκτών και τη συνέχεια των ιστοριών του πριν από μερικά χρόνια και κάπως έτσι έφτασαν στα χέρια νεότερων και παλαιότερων αναγνωστών οι συνέχειες των περιπετειών του Σερίφη και του Καουμπόυ. Ακόμη και αν για πολλούς με το πέρασμα των δεκαετιών αυτά τα μικρά σε μέγεθος περιοδικά των 2 και των 5 δραχμών δεν ήταν τίποτε άλλο από φτηνή παραλογοτεχνία ο Στρατίκης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση τουλάχιστον 2-3 γενιών και για αυτό βραβεύτηκε πολλές φορές για τη συμβολή του, ενώ ακόμη και μέχρι τους τελευταίους μήνες της ζωής του δεν έλεγε ποτέ όχι στις προσκλήσεις διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων και παρευρισκόταν σε συγκεντρώσεις όπου μιλούσε με τη ζωντάνια έφηβου για τους ‘’ήρωες’’ του φτιαγμένους για μια (και σε μια) Ελλάδα που δεν υπάρχει πλέον παρά μόνο στις αναμνήσεις όσων τη ζήσαμε.

ΠΗΓΗ

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 14

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 15

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 16

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 17

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 18

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 21

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 22

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 23

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ