Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Εγκαίνια στη στοά του Γυμνασίου της Αρχαίας Μεσσήνης και της έκθεσης “ΑΓΟΡΑ 11 Γλύπτες στην αρχαία Μεσσήνη”

Ανέβηκε

στις

εγκαίνια στη στοά του γυμνασίου της αρχαίας μεσσήνης και της έκθεσης "αγορα 11 γλύπτες στην αρχαία μεσσήνη" 5
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσουν το κοινό στην αρχαία Μεσσήνη, το απόγευμα του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου 2021,  σε μια γιορτή που περιλαμβάνει:

εγκαίνια στη στοά του γυμνασίου της αρχαίας μεσσήνης και της έκθεσης "αγορα 11 γλύπτες στην αρχαία μεσσήνη" 6

  • 6:00 μ.μ. Εγκαίνια του στεγάστρου της Βορειοανατολικής Στοάς του Γυμνασίου.

 Το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση στεγάστρου της Β.Α. Στοάς του Γυμνασίου αρχαίας Μεσσήνης», συνολικής δαπάνης 325.500,00 ευρώ, υλοποιήθηκε από την  Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κατά την περίοδο 2018-2021, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΦΑ Μεσσηνίας «Προστασία & Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης», συνολικού προϋπολογισμού 450.000,00 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η μελέτη για την κατασκευή του στεγάστρου εκπονήθηκε με χρηματοδότηση της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (με χορηγία των κ.κ. Αθανασίου Μαρτίνου και Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου) από τους μελετητές Μαρία Μαγνήσαλη και Θέμη Μπιλή. Πρόκειται για μεταλλικό στέγαστρο που καλύπτει τμήμα των αναστηλωμένων στοών στη ΒΑ γωνία του Γυμνασίου-Σταδίου, με συνολικό εμβαδό κάλυψης 390 τ.μ. Στη θέση των ελλειπόντων αρχαίων τοίχων έχουν τοποθετηθεί κατακόρυφες, κατάλληλα χρωματισμένες τσιμεντοσανίδες, ενώ το έργο συμπληρώνουν δίκτυο απορροής ομβρίων υδάτων, ηλεκτροφωτισμός και ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης. Το νέο στέγαστρο υποδεικνύει στους επισκέπτες τον τρόπο της αρχαίας στέγασης της ΒΑ γωνίας του Γυμνασίου και παράλληλα διαμορφώνει έναν χώρο ανάπαυσης των επισκεπτών αλλά και χώρο φιλοξενίας προσωρινών εκθέσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου «Προστασία και Ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Αρχαίας Μεσσήνης», προϋπολογισμού 124.500,00 €, που υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκαν από το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό της Υπηρεσίας εργασίες έρευνας, τεκμηρίωσης, προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου (σωστικές ανασκαφές για την εγκατάσταση του στεγάστρου, τοποθέτηση περίφραξης σε μεγάλα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου, αποψιλώσεις, χωματουργικές εργασίες, παραγωγή και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, εγκατάσταση φωτισμού ασφαλείας σε όλη την διαδρομή προς τα μνημεία όπου διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις και βελτίωση της προσβασιμότητας του αρχαιολογικού χώρου).

εγκαίνια στη στοά του γυμνασίου της αρχαίας μεσσήνης και της έκθεσης "αγορα 11 γλύπτες στην αρχαία μεσσήνη" 7

  • 7:00 μ.μ. Εγκαίνια της έκθεσης “ΑΓΟΡΑ, 11 Γλύπτες στην αρχαία Μεσσήνη”.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου, του καθηγητή και γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά και της Ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού. Πρόκειται για έναν καλλιτεχνικό οργανικό διάλογο 11 γλυπτών με την αρχαία Αγορά. Η επιλογή των καλλιτεχνών και των προς έκθεση έργων, που στο σύνολό τους είναι μεταλλικά και μεγάλης κλίμακας, επιλεγμένα με ιδιαίτερο σεβασμό για τον συγκεκριμένο χώρο, πραγματοποιήθηκε με κριτήρια ποιότητας και συμβατότητας προς τον αρχαιολογικό χώρο και αφορά στη νέα γενιά γλυπτών, σε συνομιλία με εκπροσώπους της παλαιότερης γενιάς καθώς και με το μνημειακό περιβάλλον της αρχαίας μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ιδιαίτερα αυτό της ΑΓΟΡΑΣ. Στην εικαστική εγκατάσταση “ΑΓΟΡΑ” συμμετέχουν οι γλύπτες: Ανδρέας Αραπάκης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Αγγέλικα Κοροβέση, Σπύρος Λισγάρας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Λήδα Παυλή, Στέφανος Σουβατζόγλου, Δημήτρης Φόρτσας, Αντώνης Χαλυβίδης και Γιώργος Χουλιαράς.

 

  • 7:30 μ.μ. Συναυλία της Klaudia Delmer με τίτλο “Τραγούδι στις Σειρήνες”.

Η συναυλία αποτελεί συνδιοργάνωση της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών  Σπουδών και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Την ερμηνεύτρια συνοδεύουν οι: Ηλίας Κατελάνος-κιθάρα ακουστική και κλασική, Βασίλης Καρράς Billka- Abletone live mixing και Γιώργος Δελλής-κλασικό πιάνο και πλήκτρα. Θα ακουστούν τα καινούρια τραγούδια της ερμηνεύτριας από το άλμπουμ «Σκλάβοι στον Παράδεισο» σε μια συναυλία διανθισμένη με έντεχνο και κλασικό ρεπερτόριο, ελληνικό και ξένο. Η θεματική της συναυλίας εμπνέεται από τον δεμένο στο κατάρτι Οδυσσέα όταν συναντά τις σειρήνες και είναι αφιερωμένη στην ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση και δημιουργία και στην ευκαιρία του να νικήσει τον θάνατο. Πρόκειται για μια συναυλία σε μορφή live-set σε συνδυασμό με ακουστικά παιξίματα και περιλαμβάνει τραγούδια, ποιήματα και vocalise.

 

Θα ακολουθήσει κέρασμα στον χώρο της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου (εκδοτήριο), ευγενική χορηγία του Εστιατορίου “Ιθώμη” και της Οινοποιίας Ψαρούλη.​

 

Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ