fbpx
Κυριακή , Ιούνιος 16 2019
Home / Μαγειρική / Αυτό είναι το πιο νόστιμο και… αμαρτωλό γαλακτομπούρεκο!
Αυτό είναι το πιο νόστιμο και... αμαρτωλό γαλακτομπούρεκο!

Αυτό είναι το πιο νόστιμο και… αμαρτωλό γαλακτομπούρεκο!

Παρά τις αμαρτωλές θερμίδες του, επιμένουμε να αγαπάμε αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό και να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Ο λόγος για το λατρεμένο μας γαλακτομπούρεκο που η παρακάτω συνταγή θα σε ξετρελάνει!

Όταν μάλιστα τρώγεται χλιαρό είναι το ευ της γεύσης!

Υλικά

400γρ. φύλλο κρούστας
220γρ. βούτυρο φρέσκο ή βούτυρο γάλακτος, καθαρισμένο και λιωμένο
Για την κρέμα
1300ml γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κρόκους και 4 αβγά ολόκληρα
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
1 κομματάκι βούτυρο φρέσκο, στο μέγεθος καρυδιού
2 κουτ. σούπας ξύσμα από λεμονι ή άρωμα βανίλιας

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
χυμό από ½ λεμόνι

Διαδικασία

Αυτό είναι το πιο νόστιμο και... αμαρτωλό γαλακτομπούρεκο!

Ετοιμάζετε την κρέμα: Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη να γίνουν αφράτο μίγμα. Προσθέτετε το γάλα και το σιμιγδάλι και ανακατεύετε.

Μεταφέρετε το μίγμα σε κατσαρόλα και το βάζετε να πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.

Προσθέτετε στην κρέμα το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο και την αφήνετε να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην πιάσει πέτσα.

Φτιάχνετε το γαλακτομπούρεκο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο.

Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης.

Χαράζετε τα φύλλα σε μερίδες (ρόμβους ή παραλληλόγραμμα) με μυτερό μαχαίρι, χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα.

Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο να κάψει και περιχύνετε με κουτάλι την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε το γλυκό στο φούρνο για 15 λεπτά και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 160°C για 35 λεπτά ακόμα.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό και τον χυμό λεμονιού για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε ένα βαρύ σιρόπι.

Αν έχετε θερμόμετρο κουζίνας, να φτάσει στους 108°C.

Αφήνετε το γαλακτομπούρεκο να μισοκρυώσει και το περιχύνετε με το σιρόπι ζεστό, κουταλιά κουταλιά. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο.

Καλό είναι να το σερβίρετε την ίδια μέρα και μάλιστα χλιαρό!

Παράλληλα, εάν λατρεύεις τα γλυκά όπως εμείς σου έχουμε ακόμα μία εύκολα και νόστιμη συνταγή για τρουφάκια σοκολάτας με μόνο τρία υλικά!

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Αυτό είναι το πιο νόστιμο και... αμαρτωλό γαλακτομπούρεκο!

Δες και αυτό

Γαλακτομπούρεκο ζεστό ζεστό, από τον Άκη Πετρετζίκη

Γαλακτομπούρεκο ζεστό ζεστό, από τον Άκη Πετρετζίκη

Η καλύτερη συνταγή για γαλακτομπούρεκο είναι, με διαφορά, του Άκη Πετρετζίκη. Απλά, αγνά υλικά και η εμπειρία του …