Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Βασιλόπουλος για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων – ΔΕΥΑΚ – Διαχείριση απορριμμάτων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, στην επίσκεψη του στην Αθήνα, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020, επισκέφθηκε τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας όπου και συζήτησε πολλα και σημαντικά θέματα του Δήμου Καλαμάτας όπως την Αναβάθμιση Υποδομών ύδρευσης Δ.Ε.Υ.Α. Καλαμάτας, τη διαχείριση των απορριμμάτων και για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα
Αναλυτικά:

Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο είχε χθες, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020 στο Πεντάγωνο, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Αντικείμενο της συνάντηση η αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ και η δημιουργία στην Καλαμάτα Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων.

Ο Δήμαρχος σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό, ανέφερε:

«Είχα στο Πεντάγωνο μία προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ζήτησα από τον Υπουργό και έλαβα ενημέρωση σχετικά με τα όσα η Κυβέρνηση προωθεί και αφορούν τον σχεδιασμό για τη δημιουργία στην Καλαμάτα, στην 120 ΠΕΑ, Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων. Οφείλω να πω ότι πάντα ο Υπουργός έχει την πόρτα ανοιχτή. Είναι σημαντικό να υπάρχει καλή επικοινωνία για να αποφεύγονται διαφόρων ειδών παρερμηνείες.

Για το θέμα αυτό υπάρχουν εξελίξεις. Μιλάμε για τη δημιουργία όπως προανέφερα στην Καλαμάτα, Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων.

Έθεσα στον Υπουργό και πάλι, όπως είχα κάνει και σε προηγούμενη συνάντησή μας ερωτήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και οι απαντήσεις του νομίζω είναι ξεκάθαρες. Είναι προφανές ότι σχετικά θα ενημερωθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο στην ερχόμενη συνεδρίαση.

Καταρχάς ο Υπουργός ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν θα υπάρχει μεγαλύτερη ηχορύπανση. Μιλάμε για αναβάθμιση εγκαταστάσεων και φυσικά νέα πτητικά μέσα και εξοπλισμό. Αυτά θα πραγματοποιηθούν σε βάθος διετίας.

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επηρεαστεί η λειτουργία του Πολιτικού Αεροδρομίου και αυτό είναι κρίσιμο, καθώς ο Διεθνής Αερολιμένας συνδέεται με έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή που είναι ο τουρισμός. Δεν θα υπάρξει λοιπόν ζήτημα, άλλωστε υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα συνύπαρξης όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Σούδας Χανίων και το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη.

Επειδή έχουν ακουστεί διάφορα σε σχέση με τους εκπαιδευόμενους και το πόσοι θα είναι κι από πού. Και σήμερα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην 120 ΠΕΑ εκπαιδεύονται αλλοδαποί πιλότοι. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε και προφανώς όλα αυτά θα αποτελέσουν και αναφορές στο τελικό κείμενο, ότι δεν πρόκειται να είναι μεγάλες οι διαφορές σε σχέση με τους σημερινούς εκπαιδευόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, η Καλαμάτα έχει μόνο να κερδίσει, μέσα από τις επενδύσεις που θα υπάρξουν, μέσα από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, μέσα από την οικονομική δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί, αλλά και μέσα από την προβολή που θα υπάρξει διεθνώς».

Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο είχε χθες, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στην Αθήνα. Με αφορμή τη συνάντηση ο Δήμαρχος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα μας. Στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που έχω με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, συναντήθηκα χθες στο γραφείο του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να υπάρξει μία ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις. Εξελίξεις που αφορούν τόσο την κεντρική διαχείριση, που αποτελεί και τη μόνη ρεαλιστική λύση για τα απορρίμματα, όσο και για την πρόταση που ο Δήμος έχει καταθέσει και έχει μπει σε διαδικασία αξιολόγησης σχετικά με το κεντρικό πράσινο σημείο και το δίκτυο βιο-αποβλήτων για την έναρξη της διαδικασίας συλλογής οργανικών απορριμμάτων μέσω της διαλογής στην πηγή. Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα τα προβλήματα που εμφανίστηκαν με το ΣΔΙΤ ξεπερνιούνται και όλα δείχνουν ότι σύντομα, στις αρχές του 2021, όπως και ο Περιφερειάρχης έχει αναφέρει, επιτέλους θα μπορούμε να μιλάμε για την έναρξη του έργου.

Κατά τη συνάντηση συζήτησα και πάλι και την περίπτωση της Μαραθόλακκας, χώρος ο οποίος το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά την έναρξη της κεντρικής διαχείρισης πρέπει να μπει σε διαδικασία πλήρους αποκατάστασης με τη μεταφορά των δεματοποιημένων αδρανών υπολειμμάτων. Ο κ. Γραφάκος είναι γνώστης της κατάστασης και προφανώς ενστερνίζεται ότι για το θέμα πρέπει να υπάρξει λύση». 

Το Υπουργείο Εσωτερικών επισκέφτηκε χθες, Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, προκειμένου να καταθέσει 4 προτάσεις έργων προς χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για έργα του Δήμου και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, που ξεπερνούν συνολικά τα 15.000.000 €.

Σχετική ενημέρωση έδωσε ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τους τελευταίους 10 μήνες ως παγκόσμια κοινότητα, ως χώρα και ως τοπική κοινωνία βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Καταστάσεις που σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, πέραν των άλλων επηρεάζουν και τη λειτουργία των Δήμων, δημιουργώντας αντικειμενικά προβλήματα.

«Τα στελέχη του Δήμου, οι συνεργάτες μου και εγώ με πολλή δουλειά, με πρόγραμμα, με σχέδιο και με όραμα συνεχίζουμε διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις από όλα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα» ανέφερε ο Δήμαρχος και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η κατάθεση των 4 νέων έργων προς χρηματοδότηση.

Όσον αφορά το Δήμο, πρόκειται για τους φακέλους των έργων βελτίωσης αγροτικής οδοποιίας της Δ.Ε. Καλαμάτας και των Δ.Ε. Άριος, Αρφαρών και Θουρίας, προϋπολογισμού 1.087.000 € και 1.060.000€ αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω έργα έχουν καταγράψει ανάγκες περιοχών του Δήμου, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε συνεργασία με τους προέδρους των Κοινοτήτων.

Όσον αφορά τη ΔΕΥΑΚ, κατατέθηκαν οι φάκελοι των έργων που σχετίζονται με την κατασκευή νέας δεξαμενής στην περιοχή Αη Γιάννη Καρβούνη, 8.300 μ3, προϋπολογισμού 5.250.000 € και την εγκατάσταση 37.000 ψηφιακών υδρομέτρων στην πόλη της Καλαμάτας, προϋπολογισμού 8.250.000 €.

Πρόκειται για έργα τα οποία έρχονται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη Δημοτική Επιχείρηση και κατ’ επέκταση το Δήμο, μέσα από την υλοποίηση ενός πλέγματος έργων που είτε είναι σε εξέλιξη είτε αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

«Ως Δήμος, ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε δυναμικά. Με αμείωτη ένταση, κάνοντας πράξη τις εξαγγελίες μας» τόνισε ο Δήμαρχος.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο Δήμαρχος επίσης ενημέρωσε και για τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν η καθημερινότητα και η λειτουργία του Δήμου, με τον κ. Σταυριανουδάκη να εστιάζει στη μεγάλη προσπάθεια στήριξης των ΟΤΑ, που γίνεται από το Υπουργείο μέσα από τις χρηματοδοτήσεις του, τακτικές και έκτακτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται στο Ταμείο του Δήμου πάνω από 600.000 € μέσω έκτακτης ενίσχυσης.

Επίσης ο Δήμαρχος συζήτησε με τον Γενικό Γραμματέα την πορεία των έργων του Δήμου, αλλά και το πλάνο που ο Δήμος έχει για την διεκδίκηση έργων το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής προετοιμασίας του νέου ΕΣΠΑ στην ΚΕΔΕ, ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε και στις πολιτικές προτεραιότητες που θέτει το νέο ΕΣΠΑ Προγραμματικής Περιόδου 2021- 2027, οι συζητήσεις για το οποίο έχουν ξεκινήσει.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: Ξεκινά η δίκη της 50χρονης που μαχαίρωσε στον αυχένα τον κουμπάρο της

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Γυθείου ξεκινά τη Δευτέρα η δίκη της υπόθεσης επίθεσης με μαχαίρι που δέχθηκε ένας άνδρας στην Καλαμάτα από την κουμπάρα του.

Το θύμα της επίθεσης, ο Κωνσταντίνος Φλαούνας μίλησε στον ΑΝΤ1 για την επίθεση και δήλωσε πως «η κατηγορούμενη να τιμωρηθεί, όπως πρέπει να τιμωρηθεί βάσει Νόμου και να δικαιωθώ και εγώ γιατί έχω δεχθεί και ψυχολογική επίθεση».

«Ισχυρίζονται πράγματα που δεν ισχύουν», είπε ακόμη ο κ. Φλαούνας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο διάστημα που ακολούθησε μετά την επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του στον αυχένα. «Αρχικά δεν μπορούσα να κάνω καμία δραστηριότητα», δήλωσε και πρόσθεσε: «Αν σήκωνα βάρος νόμιζα ότι θα πάθω εγκεφαλικό». Όσο για την 50χρονη κατηγορούμενη; Ισχυρίζεται ότι δεχόταν σεξουαλική παρενόχληση από το θύμα. «Υπάρχουν πολλά κενά στη συγκεκριμένη υπόθεση», δηλώνει ο συνήγορός της, Αντώνης Ξυλουργίδης.

ΠΗΓΗ enikos.gr

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Μανώλης Μάκαρης: Γιατί σε εταιρείες εκτός Μεσσηνίας οι αναθέσεις του Δήμου Καλαμάτας;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Μανώλης Μάκαρης
Κοινοποιησέ το

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήσαμε  ότι στις ακόλουθες δύο περιπτώσεις η δημοτική αρχή Καλαμάτας προχώρησε σε αναθέσεις –χωρίς διαγωνιστική διαδικασία- σε εταιρείες εκτός Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα:

1.για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση (επιχειρησιακός σχεδιασμός) με απόφαση δημάρχου έγινε απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία που εδρεύει στην Ζήρια Αχαΐας και ιδρύθηκε προ έτους.

  1. για την μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Μικρής Μαντίνειας έγινε προγραμματική σύμβαση (μέσω Περιφέρειας Πελοποννήσου) με την Αναπτυξιακή του Πάρνωνα στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχουν οι δήμοι Ευρώτα , Μονεμβασιάς, Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας και όχι ο δήμος Καλαμάτας.

Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν και δεν απαντήθηκαν από τη δημοτική αρχή είναι τα ακόλουθα:

1.γιατί δεν προτιμήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Δήμο;

2.γιατί δεν προτιμήθηκαν αντίστοιχες εταιρείες της Μεσσηνίας παρομοίου αντικειμένου(πχ Αναπτυξιακή Μεσσηνίας στην οποία μετέχει ο Δήμος Καλαμάτας);

Ειδικά για την ανάπλαση της Μικρής Μαντίνειας η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου Καλαμάτας αλλά και της τοπικής κοινότητας είναι ιδιαίτερα περιορισμένη αφού ο δήμος Καλαμάτας δεν μετέχει στο ΔΣ της Αναπτυξιακής του Πάρνωνα.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Μικρής Μαντίνειας είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και θα πρέπει να γίνει με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της αειφορίας και της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και σαφώς να συμπεριλάβει και την περιοχή έμπροσθεν του κληροδοτήματος Παναγιώταρου που θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ένα παραθάλασσιο πάρκο αναψυχής.

Μανώλης Μάκαρης


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Βασιλόπιτες εκοψαν οι τάξεις του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Σήμερα 15 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο 6ο Δημοτικό σχολείο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, η καθιερωμένη κοπή πίτας, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που επιβάλλονται για τη μη διασπορά της πανδημίας.

Οι πρωτοχρονιάτικες πίτες μοιράστηκαν σε όλα τα τμήματα όλων των τάξεων του σχολείου και οι τυχεροί παρέλαβαν μια δωροεπιταγή.

Στο τέλος, οι δάσκαλοι του σχολείου έκοψαν και τη δική τους βασιλόπιτα.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ