Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Βασίλης Κοσμόπουλος – Καλαμάτα : Η πιο πράσινη πόλη της χώρας;

Ανέβηκε

στις

βασίλης κοσμόπουλος - καλαμάτα : η πιο πράσινη πόλη της χώρας; 1
Κοινοποιησέ το

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία της ύπαρξης των Δένδρων στις Αστικές περιοχές για την κλιματική ισορροπία του πλανήτη μας, δημοσίευσε πρόσφατα πίνακες, οι οποίοι θα ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια και οι οποίοι παρουσιάζουν την κάλυψη των αστικών περιοχών με δένδρα για τις Λειτουργικές Αστικές Περιοχές (Functional Urban Areas) των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο.

κοσμόπουλοςΣύμφωνα με τους πίνακες αυτούς η Καλαμάτα κατατάσσεται, μεταξύ των μεγάλων αστικών πόλεων της χώρας, ως η πόλη της χώρας  με τα περισσότερα δένδρα στον αστικό της ιστό και ήταν απολύτως φυσικό το γεγονός αυτό να μας χαροποιήσει και να οδηγήσει τον κο Δήμαρχο σε ανάλογες με το κλίμα δηλώσεις. Σε κάθε όμως πίνακα ο οποίος περιέχει στατιστικά και συγκριτικά στοιχεία, πρέπει να αναλύονται προσεκτικά οι παράμετροι με τις οποίες συντάσσεται  για να μην οδηγούμαστε σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ο πίνακας ο οποίος παρουσιάζει την Καλαμάτα ως πρωταθλήτρια της Ελλάδος, καθώς το 54,45% της αστικής της περιοχής καλύπτεται από δένδρα σημειώνει παράλληλα ότι ο αστικός της χώρος καταλαμβάνει 42,63 KM2 (τετραγωνικά χιλιόμετρα) τη στιγμή που ο αντίστοιχος της Αθήνας καταλαμβάνει 39,00 ΚΜ2, της Θεσσαλονίκης 19,29 ΚΜ2 και των Ιωαννίνων 15,57 ΚΜ2. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το Γ.Π.Σ. του Καποδιστριακού Δήμου Καλαμάτας οι Θεσμοθετημένοι Υποδοχείς για αστική ανάπτυξη είναι 16,62 ΚΜ2 στο σύνολο των Πεδινών  Διαμερισμάτων, με προοπτική μέχρι το 2024 να έχουν προστεθεί επί πλέον 7,06 ΚΜ2. Επομένως είναι  προφανές ότι στους πίνακες έχει συμπεριληφθεί και μία ευρύτερη της αστικής περιοχής η οποία την περιβάλλει και οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 23,22 ΚΜ2 δένδρων στον αστικό ιστό της πόλεως. Είναι επίσης αυτονόητο ότι εφόσον είχαν χρησιμοποιηθεί τα ΚΜ2 των πολεοδομημένων τμημάτων της πόλεως τότε τα αποτελέσματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Δεν χρειάζονται επομένως πανηγυρισμοί αλλά εντατικοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα των δενδροφυτεύσεων, ώστε τα νέα δένδρα αφ’ ενός να αναπληρώσουν όσα χαθούν μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πολεοδόμησης σε περιοχές της πόλης μας (Κηπούπολη, Βέργα, Ασπρόχωμα, Μ. Μαντίνεια, κ.λ.π.) και αφ’ ετέρου να συμβάλλουν στην κλιματική της ουδετερότητα. Επειδή μάλιστα οι χώροι για την ανάπτυξη νέων δένδρων είναι περιορισμένοι καθίσταται αναγκαία η άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατασκευή του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα.

Αναφερόμενοι όμως στο σύνολο του Δήμου (444 ΚΜ2) μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, γιατί πραγματικά στον πίνακα αυτόν είμαστε πρωταθλητές μεταξύ των άλλων μεγάλων αστικών δήμων της χώρας με ποσοστό κάλυψης σε δένδρα 65,72%.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε και τις επιδόσεις του Δήμου μας και σε άλλους τομείς, όπως αυτές αναφέρονται στους αντίστοιχους Πίνακες του ίδιου πάντα ευρωπαϊκού οργανισμού  που αφορούν τις Αστικές Πράσινες Υποδομές (Urban Green Infrastructure,2018).

Στον πίνακα που αναφέρεται στη Σύνθεση των Πράσινων και Υδάτινων Υποδομών των μεγάλων αστικών δήμων της χώρας μας, ο Δήμος μας στην Κατηγορία Δάση και λοιπό πράσινο εμφανίζεται δεύτερος με ποσοστό 67% της επιφανείας του, με τα ποσοστά να κυμαίνονται μεταξύ 71,70% (Καβάλα) και 27,30% (Λάρισα).

Στην Κατηγορία Ιδιωτικοί κήποι με ποσοστό 1,90%, στην Κατηγορία Φάρμες με ποσοστό 4,50%, στην Κατηγορία Υποδομές για Σπόρ  με ποσοστό 0,10% όταν η Αθήνα έχει 0,30% και τέλος στην Κατηγορία Νερό και υγροβιότοποι με ποσοστό 0,60% με την Αθήνα να είναι πρώτη με 2,50% και τη Λάρισα τελευταία με 0,50%. Είναι νομίζω εμφανείς, από τα πιο πάνω αναφερθέντα στοιχεία, οι τομείς στους οποίους  χωλαίνει ο Δήμος μας και οφείλουν να ενισχυθούν με τις ανάλογες υποδομές.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ