Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Τριγμοί …ελέω ΦΑΡΙΣ στον Δήμο Καλαμάτας! (video)

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Τριγμοί …ελέω ΦΑΡΙΣ στον Δήμο Καλαμάτας! (video) 1
Κοινοποιησέ το

Βασιλόπουλος: Θετικός σε συνεργασίες … όχι σε εκβιασμούς και ομηρία!

Οικονομάκου: «Η διαφωνία μας δεν είναι για τις «καρέκλες»… «…Ο δήμαρχος αθέτησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις του!»

«Τριγμοί»… στον δήμο Καλαμάτας με την κόντρα ανάμεσα στον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και την επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα ξεκινάμεΜαρίας Οικονομάκου να αποκτά διαστάσεις και πλέον μια θέση στα … μανταλάκια!

«Ο Δήμος Καλαμάτας δεν τελεί υπό την ομηρία κανενός συνδυασμού και μη, καμίας συνεργασίας και μη. Και ο θεσμός του δημάρχου Καλαμάτας δεν εκβιάζεται», είπε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, μετά την ανακοίνωση της επικεφαλής της παράταξης «Καλαμάτα Ξεκινάμε», κας Οικονομάκου να ρίξει πρόωρα τίτλους τέλους στη συνεργασία με την παράταξη της δημοτικής αρχής με αφορμή την ΦΑΡΙΣ.

Αυτό συνέβη κατά την έναρξη της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και ελήφθη ως εκβιασμός από τον δήμαρχο που εξήγησε πως «δεν μπορεί να δέχομαι τελεσίγραφα μισή ώρα πριν τη διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των συνδυασμών και μιάμιση ώρα πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου»!

Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου προς τους δημοσιογράφους νωρίτερα σήμερα: «Προεκλογικά, είχα απευθύνει κάλεσμα ενότητας και συνεργασίας προς όλους. Μετεκλογικά, επανέλαβα αυτό το κάλεσμα και ζήτησα απ’ όλους, όσοι θέλουν, να συμμετέχουν σ’ ένα μοντέλο διοίκησης, που θα έχει ως στόχο να πάει μπροστά το Δήμο μας και να φέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα γι’ αυτόν. Τότε είχα δεσμευτεί ότι όσοι συνεργαστούν, θα αναλάβουν και συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης, θέσεις ευθύνης που θα αναλογούν στις ικανότητες των στελεχών των συνδυασμών, αλλά και στις ανάγκες του Δήμου μας. Τήρησα τη δέσμευσή μου και ακολούθησα αυτόν τον κανόνα.

Σε συνάρτηση, λοιπόν, με το γεγονός που είχαμε χθες, θα πω ότι δεν μπορεί να δέχομαι τελεσίγραφα μισή ώρα πριν τη διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των συνδυασμών και μιάμιση ώρα πριν την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου- τελεσίγραφα για συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Οι προσωπικές επιδιώξεις και πολιτικές δεν μπορούν να είναι πάνω από την πόλη. Ο Δήμος Καλαμάτας δεν τελεί υπό την ομηρία κανενός συνδυασμού και μη, καμιάς συνεργασίας και μη. Ο θεσμός του δημάρχου Καλαμάτας δεν εκβιάζεται.

Συνεχίζω το κάλεσμα ενότητας προς όλους και θεωρώ ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για το καλό του Δήμου μας».
Αναφορικά με τον αντιδήμαρχο Παύλο Κλάδη ο Θ. Βασιλόπουλος εξήγησε, ότι «εμείς δεν ζητάμε την παραίτησή του. Ο κ. Κλάδης είναι ένας εξαιρετικός συνάδελφος, έχει αποδείξει αυτές τις 15 μέρες ότι μπορεί και θέλει να προσφέρει πολλά στο Δήμο μας. Αντιλαμβάνομαι τη θέση στην οποία βρίσκεται και, ενδεχομένως, θα καταθέσει την παραίτησή του. Αυτό θα το κρίνει ο ίδιος. Αν την καταθέσει γραπτώς, εμείς θα την αποδεχτούμε».

Παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν επίσης οι αντιδημάρχοι Ελένη Αλειφέρη, Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος, Γιάννης Μπάκας, Νίκος Μπασακίδης και Γιώργος Φάβας.

Η ΑΠΑΝΤΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Οικονομάκου: Ο Βασιλόπουλος με ήθελε διακοσμητική και άβουλη, μόνο τις ψήφους μας


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: Εντατικοποίηση ελέγχων για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων για τον Covid-19

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

ιστορικο δημαρχειο
Κοινοποιησέ το

Δήμος Καλαμάτας  – Δημοτική Αστυνομία

Οδηγία προς τη Δημοτική Αστυνομία για εντατικοποίηση των ελέγχων που σχετίζονται με την πιστή τήρηση των προληπτικών μέτρων για τη μη διασπορά του Covid-19 έδωσε σήμερα Τετάρτη 6 Αυγούστου 2020, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ο Δήμος, όπως έπραξε από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει το θέμα με μεγάλη προσοχή, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την τήρηση των προληπτικών μέτρων προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που κεντρικά δίνονται, οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επαγρύπνηση και σε θέση να εξυπηρετήσουν τους πολίτες διασφαλίζοντας την αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Όσον αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, θ’ αυξηθούν οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας όπου προβλέπεται, την αποφυγή συνωστισμού σε χώρους που συγκεντρώνονται πολλά άτομα όπως κέντρα διασκέδασης, beach bars, καφετέριες, κ.λπ.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Δυο ακόμα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Καλαμάτα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δυο ακόμα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Καλαμάτα 8
Κοινοποιησέ το

Νέα κρούσματα κορονοϊού στην Καλαμάτα

Νεαρός άνδρας χθες Τετάρτη 5 Αυγούστου, εισήχθη με πνευμονική εμβολή στη Μονάδα Εμφραγμάτων του νοσοκομείου Καλαμάτας και στο πλαίσιο των προβλεπόμενων εξετάσεων βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Μετά την εξέλιξη αυτή κρίθηκε πως έπρεπε να διακομιστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου στην Πάτρα, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Την Πέμπτη 6 Αυγούστου σε ιδιωτικό μικροβιολογικο εργαστήριο της Καλαμάτας, βρεθήκαμε αυτόπτες μάρτυρες, όταν ελληνοαμερικανός που είχε επισκεφτεί την πόλη μας και από ότι φαίνεται είχε σχέση με το χτεσινό κρούσμα στην Καλαμάτα, επιβεβαιώθηκε από το μικροβιολογικό εργαστήριο θετικός, αναμένουμε επίσημες ανακοινώσεις από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Το Νοσοκομείο της Πάτρας (Ρίο), που είναι το νοσοκομείο αναφοράς της Πελοποννήσου για το νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου, ότι ο 27χρονος ελληνοαμερικανός που διαγνώστηκε με κορονοϊό στην Καλαμάτα είναι τελικά αρνητικός


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Ποιοι και γιατί θάβουν οριστικά την ιστορία της πόλης των Φαρών;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ποιοι και γιατί θάβουν οριστικά την ιστορία της πόλης των Φαρών; 9
Κοινοποιησέ το

του Γιώργου Ν. Κουτσούλη, πρ. Δήμαρχος Καλαμάτας

Γιώργος Ν. ΚουτούληςΑνοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό προκήρυξε ο Δήμος Καλαμάτας για την ανάθεση του έργου “Ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας Γ’ Φάση (Πλατεία Υπαπαντής)”, με προϋπολογισμό 1.680.200,00 € (με ΦΠΑ24%) και καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών η 13η Αυγούστου 2020.

Η όλη υπόθεση είναι πως “στόχος της ανάπλασης, είναι να αποκατασταθεί το δάπεδο, να τοποθετηθούν νέα καθιστικά, να αναβαθμισθεί ο φωτισμός και να ενισχυθεί το πράσινο της πλατείας”, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Δήμου. Η αλήθεια όμως είναι ότι με αυτήν την “ανάπλαση” θα σκεπαστούν άπαξ δια παντός τα ευρήματα της πλατείας Υπαπαντής, να θαφτεί η ιστορία της πόλης μας.

αρχαία ευρήματα στην πλατεία της Υπαπαντής

Η ζωή της Καλαμάτας αρχίζει χιλιάδες χρόνια πριν. Εκεί που τον μύθο και τον θρύλο διαδέχεται η αυγή της ιστορίας. Ξεκίνα πολύ πριν από την εποχή του Τρωικού Πολέμου και του άρχοντα των Φαρών Διοκλή και συνεχίζεται αδιάλειπτα έως σήμερα. Σύμφωνα με το μύθο, ιδρυτής της πόλης θεωρείται ο Φάρις, γιος του Ερμή και της Φυλοδάμειας, ενώ στην Ιλιάδα, οι Φαραί που βρίσκονταν στην επικυριαρχία του Αγαμέμνονα, ήταν μία από τις επτά πόλεις που έδινε προίκα στον Αχιλλέα αν παντρευόταν μία από τις τρεις κόρες του (Ιλ. Ι 149 & 292). Ο Όμηρος τις αποκαλεί “Φήρας τε ζαθέας” “Φαρές τις θεοσεβούμενες. Ο Οδυσσέας, νεαρός τότε πρίγκιπας ήρθε εδώ στο παλάτι του Ορσίλοχου “γιατί πρόβατα μαζί με τους βοσκούς πήραν από την Ιθάκη άνδρες Μεσσήνιοι”. Εκεί συναντήθηκε με τον Ίφιτο και αντάλλαξαν δώρα. Το τόξο με το οποίο εφόνευσε τους μνηστήρες ο Οδυσσέας ήταν το δώρο που έλαβε.

Ακόμα όταν ο Τηλέμαχος ψάχνοντας για τον πατέρα του έφτασε στην Πύλο μαζί με το γιο του Νέστορα Πεισίστρατο, φιλοξενήθηκε στις Φαρές, στο “δώμα” του Διοκλή (Οδ. γ 488).

Η ταύτιση των αρχαίων Φαρών με την Καλαμάτα ήταν αμφισβητούμενη γιατί δεν υπήρχε αρχαιολογικό εύρημα προ του 1204 μ.Χ. Ο μεγάλος Σουηδός αρχαιολόγος Valmin βεβαίωνε κατηγορηματικά, ότι δεν υπήρχαν στην Καλαμάτα αρχαιότητες προγενέστερες του μεσαίωνα.

αρχαία ευρήματα στην πλατεία της Υπαπαντής

Η αμφισβήτηση για τη θέση των αρχαίων Φαρών άρχισε να μειώνεται, μετά την ανακάλυψη το 1905 από τον αρχαιολόγο Ανδρέα Σκιά, τμήματος οχυρωματικού τείχους, μεταξύ Φραγκόλιμνας και νεκροταφείου και σοβαρά υποστηριζόταν η ύπαρξη στη θέση της Καλαμάτας συνοικισμού τινός κατά την αρχαιότητα αποδεικνύομενους από ολίγας επιτύμβιους στύλας και πύρινους πλίνθους εντοιχισμένους στο Κάστρο της πόλης.

Το αρχαιολογικά ευρήματα του 1960 στην πλατεία της Υπαπαντής αποτέλεσαν ισχυρή απόδειξη για την ταύτιση της σημερινής πόλης με τις Ομηρικές Φάρες.

Έγραφε η εφημερίδα “Καθημερινή” στις 14/8/1960: “Ανεκαλύφθη το κέντρο των αρχαίων Φαρών. Τα μέχρι σήμερα ανασκαφικά ευρήματα οστράκων (σπασμένων αγγείων) εις την πλατείαν της Υπαπαντής είναι των αρχών της πρώτης χιλιετηρίδας π.χ. γεωμετρικών χρόνων και κυρίως ελληνιστικών ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων. Γενικώς με τας ανασκαφάς αποκαλύπτεται συγκρότημα οικοδομημάτων, κειμένων προφανώς εις το κέντρον αρχαίας ακμάζουσας Αγοράς”.

αρχαία ευρήματα στην πλατεία της Υπαπαντής

Τα ευρήματα αυτά, μαζί με το “Μέγαρο” στα Ακοβίτικα, τα ίχνη πελασγικού τείχους στην βόρεια πλευρά του Κάστρου και η μυκηναϊκή νεκροπόλη, φανερώνουν την αδιάλειπτη συνέχεια ζωής στην Καλαμάτα, από τη 2η χιλιετηρίδα π.Χ. έως σήμερα.

Το τραγικό ερώτημα είναι γιατί πρέπει να παραμένει θαμμένη η ιστορία αυτής της πόλης και μάλιστα όταν αφορά μία λαμπρή περίοδο που ο μύθος αγκαλιάζεται σφιχτά με την ιστορία της εποχής του Τρωικού Πολέμου;

Τα ιστορικά μνημεία αποτελούν μέρος του πολιτισμού μας και ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό αποτελεί δικαίωμά του κάθε πολίτη. Η διαχείριση αυτών των μνημείων οφείλει να είναι ευθύνη του κράτους και της τοπικής κοινωνίας. Η απεμπόληση αυτής της ευθύνης αποτελεί οπισθοδρόμηση και οδηγεί σε αλλοτινές σκοτεινές εποχές. Οφείλουμε όλοι μας κρατικοί δημοτικοί κοινωνικοί παράγοντες και απλοί πολίτες να δώσουμε στην πόλη μας την ιστορία της.

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που το κρατούν θαμμένα 60 χρόνια και στερούν την πόλη και τους κατοίκους της από την ιστορική κληρονομιά τους. Και ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να βάλουν οριστική ταφόπλακα σε αυτήν;

Θα πρέπει οι δημότες της Καλαμάτας να γνωρίζουν ποια ήταν η θέση και η πρόταση της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων προς το ΚΑΣ, για τα αρχαία ευρήματα της πλατείας της Υπαπαντής.

Eπειδή μέχρι να φτάσουμε εδώ, το “έγκλημα” προετοιμαζόταν, τι έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή για να αποφευχθεί;

Και τέλος ποια θέση παίρνει η σημερινή δημοτική αρχή στο “έγκλημα” που πρόκειται να συντελεστεί;

Αν σκεπαστούν πλέον εκ νέου και δια παντός τα ευρήματά της πλατείας Υπαπαντής θα είναι ντροπή για την πόλη μας. Ας το αναλογιστούν αυτοί που φέρουν την ευθύνη για ότι τραγικό ακολουθήσει.

Γιώργος Ν. Κουτσούλης,
πρ. Δήμαρχος Καλαμάτας

“Οι φωτογραφίες με τα αρχαία ευρήματα στην πλατεία της Υπαπαντής είναι του Αντώνη Μπούνα


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ