Connect with us

Μεσσηνία

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας δικαίως «Το Πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της Χώρας»

Kalamata Times

Published

on

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας δικαίως «Το Πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της Χώρας» 1

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ είδηση για το πανελλαδικά γνωστό ως «Το Πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της Χώρας», έρχεται να επιβεβαιώσει τις προσπάθειες της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας-Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας για την αναβάθμισή του στο μέγιστο δυνατό βαθμό και σε κάθε επίπεδο για την καλύτερη λειτουργία του. Το πολυπόθητο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και εφαρμογής δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 4.440.490,00 . Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Χώρας προς όφελος Δημόσιας Υπηρεσίας.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η Πράξη, φορέας υλοποίησης της οποίας έχει οριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκσυγχρονισμού του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 22.938,74 τ.μ., από την Κατηγορία Γ’ στην Κατηγορία Β+’.

Τα υποέργα αφορούν:

1: την ολική αντικατάσταση του φωτισμού της Νοσηλευτικής Μονάδος Καλαμάτας με φωτιστικά LED, την αναβάθμιση του Κεντρικού Κλιματισμού, την ανάκτηση Θερμότητας από την παραγωγή ατμού, το εκσυγχρονισμό των Η/Μ εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (ΒΕMS).

2: Δράσεις ΑΠΕ με την Εγκατάσταση μονάδας Φωτοβολταικού Συστήματος 980kWp,

3: Δράσεις αντικατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Αναλυτικότερα στην ενταγμένη πράξη περιλαμβάνονται:

 • Αναβάθμιση συστήματος τεχνητού φωτισμού με φωτιστικά σώματα LED,
 • Εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμών και ελέγχου εγκαταστάσεων (ΒΜS),
 • Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων Αεροσυμπιεστών Πεπιεσμένου Αέρα με νέους, τεχνολογίας Inverter συμπεριλαμβανομένων των αεροφυλακίων, των φίλτρων και των συστημάτων αποστράγγισης και ελέγχου για βέλτιστη και οικονομικότερη παραγωγή και ασφαλέστερη χρήση αυτού,
 • Εγκατάσταση εναλλακτών ανάκτησης της θερμότητας των παραγομένων καυσαερίων των ατμογεννητριών στο λεβητοστάσιο της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας και των συμπυκνωμάτων του επιστρεφόμενου ατμού μέσω έξυπνου συστήματος εναλλακτών κ.λ.π., για την εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση των Ζεστών Νερών Χρήσης (ΖΝΧ),
 • Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων αντλιών κενού,
 • Εγκατάσταση Εξοπλισμού Συστημάτων Κλιματισμού,
 • Εγκατάσταση νέων προσροφητικών ξηραντήρων ιατρικού αέρα με σύστημα economizer για βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας και ασφαλή χρήση του Πεπιεσμένου Αέρα στα Ιατρικά μηχανήματα.
 • Εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εποπτείας και ελέγχου σε διασύνδεση με το BMS με αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων αντλιών με νέες σύγχρονης τεχνολογίας Inverter.

Επίσης στα πλαίσια της προτεινόμενης πράξης θα εφαρμοσθούν:

 • Επιδεικτικές δράσεις Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 998,35KW.
 • Αντικατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με μεγαλύτερη του 15% εξοικονόμηση ενέργειας (Μικροσκόπιο τεχνολογίας led, εξοπλισμός λιθοτριψίας –επεμβάσεων προστάτη τεχνολογίας laser, τροχήλατη λυχνία LED με πεντάκτινη βάση κλπ)
ΜΠΕΖΟΣ: «ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΘΑ ΤΟ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΨΗΛΑ»

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Θα έλεγα ότι είναι μια μέρα ιστορική στη πορεία της λειτουργίας του.» είπε φανερά ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος και στη συνέχεια τόνισε ότι: «Ύστερα από μια συντονισμένη, σκληρή και πολύμηνη προσπάθεια με τους συνεργάτες μου, με εκατοντάδες ώρες δουλειάς και αρκετά τεχνικά εμπόδια, ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ να ενταχθεί η καινοτόμος πρόταση-έργο του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜ-ΕΠΠΕΡΑΑ 2014-2020 με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση και εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας», συνολικού προϋπολογισμού 4.440.490€.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας που δικαίως έχει λάβει πανελλαδικά το τίτλο ως «Το Πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της Χώρας» με τα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013, συνεχίζει σ’ αυτή τη κατεύθυνση, με κυρίαρχο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων. Πρόκειται για ένα σύνολο υποέργων στα οποία δεσπόζουσα θέση κατέχει η προμήθεια-εγκατάσταση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού της Χώρας σε δημόσια υπηρεσία, συνολικής ισχύος 980 KWp. Σύμφωνα με την μελέτη που έχουμε στα χέρια μας, προσβλέπουμε με την ολοκλήρωση όλων των υποέργων σε μια εξοικονόμηση πόρων της τάξεως 500.000€ ετησίως. Αυτό επιβάλλει η ευθύνη μας, αυτό και θα  πράξουμε.» τόνισε ο κ. Μπέζος και ευχαρίστησε τον μεσσήνιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση για την συμβολή του: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον συμπατριώτη μας πρώην υπουργό και νυν Βουλευτή Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος με την αναθεώρηση του κοινοτικού προγράμματος στο οποίο προχώρησε πριν 8 μήνες, έδωσε την δυνατότητα-ευκαιρία και στα Νοσοκομεία που υπάγονται σε Περιφέρειες σε Μετάβαση (εκεί υπάγεται και η Περιφέρεια Πελ/σου) να μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση. Ήταν το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τόσο την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Υγείας (Α. Ξανθό-Π. Πολάκη) διότι ενίσχυσαν αυτή τη προσπάθεια μας με την πολιτική τους επιλογή και προτεραιότητα, να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα Νοσοκομεία της Χώρας, όσο και την νυν ηγεσία του Υπουργείου (Β. Κικίλιας-Β. Κοντοζαμάνης), διότι θυμίζω ότι πριν από λίγο καιρό, άμεσα προχώρησαν στην υπογραφή της σύμφωνης γνώμης και σκοπιμότητας του ανωτέρω έργου.

Τέλος δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής του ΥΜ-ΕΠΠΕΡΑΑ, για την πολύτιμη συνεργασία τους.»

Μπροστά μας έχουμε πολύ δουλειά που δεν επιτρέπει ούτε μέρα καθυστέρησης. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα το φτάσουμε ψηλά».

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Published

on

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 12

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 13

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 14

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 15

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Continue Reading

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Published

on

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 16

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Continue Reading

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Published

on

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 17

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 18

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 19

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 21

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

 • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
 • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
 • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Continue Reading

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ