Παρασκευή , Νοέμβριος 15 2019
Το Νοσοκομείο Καλαμάτας δικαίως «Το Πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της Χώρας»
Το Νοσοκομείο Καλαμάτας δικαίως «Το Πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της Χώρας»

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας δικαίως «Το Πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της Χώρας»

Sharing is caring!

ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ είδηση για το πανελλαδικά γνωστό ως «Το Πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της Χώρας», έρχεται να επιβεβαιώσει τις προσπάθειες της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας-Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας για την αναβάθμισή του στο μέγιστο δυνατό βαθμό και σε κάθε επίπεδο για την καλύτερη λειτουργία του. Το πολυπόθητο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης και εφαρμογής δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό 4.440.490,00 . Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Χώρας προς όφελος Δημόσιας Υπηρεσίας.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η Πράξη, φορέας υλοποίησης της οποίας έχει οριστεί το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εκσυγχρονισμού του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 22.938,74 τ.μ., από την Κατηγορία Γ’ στην Κατηγορία Β+’.

Τα υποέργα αφορούν:

1: την ολική αντικατάσταση του φωτισμού της Νοσηλευτικής Μονάδος Καλαμάτας με φωτιστικά LED, την αναβάθμιση του Κεντρικού Κλιματισμού, την ανάκτηση Θερμότητας από την παραγωγή ατμού, το εκσυγχρονισμό των Η/Μ εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης (ΒΕMS).

2: Δράσεις ΑΠΕ με την Εγκατάσταση μονάδας Φωτοβολταικού Συστήματος 980kWp,

3: Δράσεις αντικατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Αναλυτικότερα στην ενταγμένη πράξη περιλαμβάνονται:

  • Αναβάθμιση συστήματος τεχνητού φωτισμού με φωτιστικά σώματα LED,
  • Εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμών και ελέγχου εγκαταστάσεων (ΒΜS),
  • Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων Αεροσυμπιεστών Πεπιεσμένου Αέρα με νέους, τεχνολογίας Inverter συμπεριλαμβανομένων των αεροφυλακίων, των φίλτρων και των συστημάτων αποστράγγισης και ελέγχου για βέλτιστη και οικονομικότερη παραγωγή και ασφαλέστερη χρήση αυτού,
  • Εγκατάσταση εναλλακτών ανάκτησης της θερμότητας των παραγομένων καυσαερίων των ατμογεννητριών στο λεβητοστάσιο της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας και των συμπυκνωμάτων του επιστρεφόμενου ατμού μέσω έξυπνου συστήματος εναλλακτών κ.λ.π., για την εξοικονόμηση ενέργειας στη θέρμανση των Ζεστών Νερών Χρήσης (ΖΝΧ),
  • Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων αντλιών κενού,
  • Εγκατάσταση Εξοπλισμού Συστημάτων Κλιματισμού,
  • Εγκατάσταση νέων προσροφητικών ξηραντήρων ιατρικού αέρα με σύστημα economizer για βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας και ασφαλή χρήση του Πεπιεσμένου Αέρα στα Ιατρικά μηχανήματα.
  • Εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εποπτείας και ελέγχου σε διασύνδεση με το BMS με αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων αντλιών με νέες σύγχρονης τεχνολογίας Inverter.

Επίσης στα πλαίσια της προτεινόμενης πράξης θα εφαρμοσθούν:

  • Επιδεικτικές δράσεις Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 998,35KW.
  • Αντικατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, με μεγαλύτερη του 15% εξοικονόμηση ενέργειας (Μικροσκόπιο τεχνολογίας led, εξοπλισμός λιθοτριψίας –επεμβάσεων προστάτη τεχνολογίας laser, τροχήλατη λυχνία LED με πεντάκτινη βάση κλπ)
ΜΠΕΖΟΣ: «ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΘΑ ΤΟ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΨΗΛΑ»

«Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Θα έλεγα ότι είναι μια μέρα ιστορική στη πορεία της λειτουργίας του.» είπε φανερά ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή, ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος και στη συνέχεια τόνισε ότι: «Ύστερα από μια συντονισμένη, σκληρή και πολύμηνη προσπάθεια με τους συνεργάτες μου, με εκατοντάδες ώρες δουλειάς και αρκετά τεχνικά εμπόδια, ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ να ενταχθεί η καινοτόμος πρόταση-έργο του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜ-ΕΠΠΕΡΑΑ 2014-2020 με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση και εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας», συνολικού προϋπολογισμού 4.440.490€.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας που δικαίως έχει λάβει πανελλαδικά το τίτλο ως «Το Πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της Χώρας» με τα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013, συνεχίζει σ’ αυτή τη κατεύθυνση, με κυρίαρχο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων. Πρόκειται για ένα σύνολο υποέργων στα οποία δεσπόζουσα θέση κατέχει η προμήθεια-εγκατάσταση του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού σταθμού της Χώρας σε δημόσια υπηρεσία, συνολικής ισχύος 980 KWp. Σύμφωνα με την μελέτη που έχουμε στα χέρια μας, προσβλέπουμε με την ολοκλήρωση όλων των υποέργων σε μια εξοικονόμηση πόρων της τάξεως 500.000€ ετησίως. Αυτό επιβάλλει η ευθύνη μας, αυτό και θα  πράξουμε.» τόνισε ο κ. Μπέζος και ευχαρίστησε τον μεσσήνιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση για την συμβολή του: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον συμπατριώτη μας πρώην υπουργό και νυν Βουλευτή Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος με την αναθεώρηση του κοινοτικού προγράμματος στο οποίο προχώρησε πριν 8 μήνες, έδωσε την δυνατότητα-ευκαιρία και στα Νοσοκομεία που υπάγονται σε Περιφέρειες σε Μετάβαση (εκεί υπάγεται και η Περιφέρεια Πελ/σου) να μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση. Ήταν το πρώτο και ουσιαστικότερο βήμα για να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τόσο την προηγούμενη ηγεσία του Υπ. Υγείας (Α. Ξανθό-Π. Πολάκη) διότι ενίσχυσαν αυτή τη προσπάθεια μας με την πολιτική τους επιλογή και προτεραιότητα, να αναβαθμιστούν ενεργειακά τα Νοσοκομεία της Χώρας, όσο και την νυν ηγεσία του Υπουργείου (Β. Κικίλιας-Β. Κοντοζαμάνης), διότι θυμίζω ότι πριν από λίγο καιρό, άμεσα προχώρησαν στην υπογραφή της σύμφωνης γνώμης και σκοπιμότητας του ανωτέρω έργου.

Τέλος δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω τα στελέχη της διαχειριστικής αρχής του ΥΜ-ΕΠΠΕΡΑΑ, για την πολύτιμη συνεργασία τους.»

Μπροστά μας έχουμε πολύ δουλειά που δεν επιτρέπει ούτε μέρα καθυστέρησης. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα το φτάσουμε ψηλά».

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας δικαίως «Το Πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της Χώρας»

Δες και αυτό

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας δικαίως «Το Πρώτο Πράσινο Νοσοκομείο της Χώρας»

Οδική Ασφάλεια στην Ελλάδα: Ένας αγώνας ποδοσφαίρου χωρίς κανόνες

Sharing is caring!Κοινοποίησέ το0Tweet0sharesΟδική Ασφάλεια στην Ελλάδα: Ένας αγώνας ποδοσφαίρου χωρίς κανόνες Το Μάρτιο του …

shares