Ειδήσεις απο Μεσσηνία
Το Λιμάνι της Κυπαρισσίας ως πύλη νέων τουριστικών εμπειριών στο Ιόνιο
Ανέβηκε
48 λεπτά πρινστις
από
Kalamata Times

Ένα ολοκληρωμένο λιμάνι, ένα εμβληματικό φυσικό τοπίο και μια ώριμη πόλη μπορούν να συνθέσουν έναν νέο αναπτυξιακό κόμβο για τη δυτική Πελοπόννησο αρκεί να υπάρξει κοινό στρατηγικό σχέδιο.
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
του Γιώργου Καραμπάτου
Η συζήτηση για το μέλλον του τουρισμού στη δυτική Πελοπόννησο δεν μπορεί να παραμένει άλλο σε γενικόλογες διαπιστώσεις και αποσπασματικές πρωτοβουλίες. Υπάρχουν υποδομές που έχουν ολοκληρωθεί, δυνατότητες που είναι ώριμες και τόποι που μπορούν άμεσα να λειτουργήσουν ως κόμβοι πολιτισμού, εμπειριών και βιώσιμης ανάπτυξης. Ένας από αυτούς είναι, χωρίς καμία υπερβολή, το Λιμάνι της Κυπαρισσίας.
Το Λιμάνι της Κυπαρισσίας μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό σημείο εισόδου για έναν επισκέπτη που επιθυμεί να γνωρίσει σε βάθος τη δυτική Πελοπόννησο. Και στον πυρήνα αυτής της εμπειρίας βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία της Ελλάδας: ο ποταμός Νέδα.
Η Νέδα δεν είναι απλώς ένα ποτάμι. Είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο, ένας ζωντανός άξονας που ενώνει το ορεινό τοπίο με τη θάλασσα, τη φύση με τον πολιτισμό, την ενδοχώρα με το παράκτιο μέτωπο. Καταρράκτες, φαράγγια, μονοπάτια και σημεία εξαιρετικού φυσικού κάλλους συνθέτουν έναν τόπο ιδανικό για πεζοπορία, ήπιο οικοτουρισμό, περιβαλλοντική εκπαίδευση και βιωματικές εμπειρίες υψηλής ποιότητας. Σε μια εποχή όπου ο σύγχρονος ταξιδιώτης αναζητά αυθεντικότητα και ουσιαστική επαφή με το φυσικό περιβάλλον, η Νέδα αποτελεί το ισχυρότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής.
Από αυτόν τον φυσικό πυρήνα, ο επισκέπτης μπορεί να κινηθεί προς την ενδοχώρα και τα κορυφαία πολιτιστικά μνημεία της περιοχής, όπως το Ανάκτορο του Νέστορα, τον Επικούριο Απόλλωνα και την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και προς τα αγροτικά χωριά, τις λαϊκές αγορές, τις τοπικές γιορτές και τις επισκέψιμες αγροδιατροφικές και σύγχρονες βιομηχανικές μονάδες. Ιδιαίτερη θέση σε αυτό το μωσαϊκό εμπειριών κατέχουν τα παραδοσιακά πανηγύρια των χωριών, καθώς και η AGORA στο Costa Navarino, με το πλούσιο και διαρκές πολιτιστικό της πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Όλες αυτές οι δράσεις μπορούν να αποτελέσουν από μόνες τους εμπειρίες ειδικού ενδιαφέροντος και να ενταχθούν οργανωμένα στις ημερήσιες εκδρομές των tour operators, των ταξιδιωτικών γραφείων και των ξενοδοχείων της Ζακύνθου – και όχι μόνο.
Το κρίσιμο πλεονέκτημα σε αυτή τη συζήτηση είναι ότι δεν μιλάμε για έναν προορισμό χωρίς υποδομές. Η Κυπαρισσία διαθέτει ξενοδοχεία, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, οργανωμένες υπηρεσίες και νοσοκομείο. Είναι ένας ολοκληρωμένος αστικός και τουριστικός προορισμός, ικανός να υποστηρίξει αυξημένη επισκεψιμότητα με ποιότητα, ασφάλεια και διάρκεια.
Καθοριστικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι το Λιμάνι της Κυπαρισσίας έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για ένα από τα βασικά έργα υποδομής της περιοχής, σύγχρονο και λειτουργικό. Δεν είναι ένα μελλοντικό σχέδιο· είναι μια υπαρκτή υποδομή που περιμένει να αξιοποιηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό, η ακτοπλοϊκή διασύνδεση του Λιμανιού της Κυπαρισσίας με κοντινά νησιά του Ιονίου –και πρωτίστως με τη Ζάκυνθος– μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης ουσιαστικής ανάπτυξης. Όχι ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά. Το λιμάνι και το νησί μπορούν να λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία, μέσα από οργανωμένες ημερήσιες εκδρομές και θεματικά πακέτα, σε συνεργασία με tour operators και τουριστικά γραφεία.
Η παλιά πόλη της Κυπαρισσίας, το κάστρο που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, τα Φιλιατρά, η Χώρα και οι Γαργαλιάνοι, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την αυθεντικότητά τους, δεν αποτελούν απλώς «στάσεις» σε έναν χάρτη. Συνθέτουν ένα ζωντανό πολιτιστικό τοπίο, όπου η αρχιτεκτονική, η καθημερινή ζωή, οι γιορτές και οι ανθρώπινες σχέσεις δημιουργούν ισχυρό αίσθημα εμπειρίας. Έτσι, οι επισκέπτες δεν παραμένουν απλοί τουρίστες της πρώτης επίσκεψης, αλλά μετατρέπονται σε σταθερούς επαναλαμβανόμενους επισκέπτες, που επιστρέφουν κάθε χρόνο αναζητώντας κάτι γνώριμο, αυθεντικό και αληθινό.
Αυτό που απαιτείται πλέον είναι οργάνωση και συνεργασία. Η αξιοποίηση του Λιμανιού της Κυπαρισσίας δεν μπορεί να προχωρήσει αποσπασματικά. Χρειάζεται κοινή στρατηγική και ευθυγράμμιση όλων των εμπλεκόμενων: του Δήμου, της Περιφέρειας, της Ιερά Μητρόπολη Τριφυλλίας στο πλαίσιο του θεματικού και θρησκευτικού τουρισμού, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ένωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας, του Εργατικού Κέντρου, αλλά και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής ως αυθεντικών εκφραστών της κοινωνίας των πολιτών. Χωρίς τη συμμετοχή αυτών των ζωντανών κυττάρων της τοπικής κοινωνίας, καμία στρατηγική δεν μπορεί να αποκτήσει βάθος και διάρκεια.
Όλα είναι, στην πραγματικότητα, πιο απλά απ’ όσο φαίνονται. Οι υποδομές υπάρχουν. Το λιμάνι είναι έτοιμο. Το φυσικό και πολιτιστικό περιεχόμενο υπάρχει. Αυτό που απομένει είναι να ενταχθούν όλα σε ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο και να υπάρξει η πολιτική και κοινωνική βούληση για την υλοποίησή του.
Γιατί, όπως έλεγαν οι σοφοί,
τα μεγάλα έργα δεν αποτυγχάνουν από έλλειψη δυνατοτήτων,
αλλά από έλλειψη κοινής πορείας.
Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Γιατί το λιγνιτωρυχείο στη Μεσσηνία; Δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη δεν χωράνε…
-
Όταν η ισχύς αντικαθιστά το διεθνές δίκαιο
-
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ: Όταν τα καραβάκια των Χριστουγέννων σωπαίνουν
-
Η γενοκτονία που δεν βλέπουμε, όταν τα χριστουγεννιάτικα φώτα σκοτεινιάζουν τη συνείδηση της Δύσης
-
«Από τον Τιτανικό στις προτάσεις» – Η αιχμηρή ανοικτή επιστολή του Γιώργου Καραμπάτου προς τον Σταύρο Μπένο
-
338.000 ευρώ πανωπροίκια στην ανάδοχο εταιρεία στο λιμάνι Κυπαρισσίας
-
Ανοικτή επιστολή – Τα παιδιά της Γάζας λιμοκτονούν
-
Airbnb: Τουρισμός της φιλοξενίας ή τουρισμός της αρπαχτής;
-
Γάζα – Από τον λιμένα της Καλαμάτας στην καρδιά της διεθνούς υποκρισίας
-
Γιώργος Καραμπάτος: «Ώρα για αποφάσεις που θα αλλάξουν την ταυτότητα της Καλαμάτας»
-
το νέο Πλαίσιο Χωροταξίας Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΠΧΠ) και η αναπτυξιακή προοπτική της Μεσσηνίας
-
Γιώργος Καραμπάτος: «Όταν η πείνα γίνεται όπλο, και το παιδί «πρόβλημα εικόνας»
-
Γιώργος Καραμπάτος: «Εκεί που ανάβουν οι λαμπάδες, και σβήνουν οι ευθύνες»
-
Ανοικτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας για βιώσιμη ανάπτυξη και η αποσυμφόρηση του ιστορικού κέντρου
-
Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα: Από την κριτική του αθηνοκεντρισμού στην αυτοκριτική της Καλαμάτας
-
Η αυτοδιάθεση ως θεμελιώδες δικαίωμα – από την απαγόρευση προβολής του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού
-
Η Καλαμάτα μπροστά στον καθρέφτη της
-
Ορθολογική Διακυβέρνηση Τουριστικών Οργανισμών (DMOs) στην Ελλάδα – Προτεραιότητα στις Τοπικές Κοινωνίες
-
Γιώργος Καραμπάτος: Τι μπορεί να γίνει ώστε οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να ζουν από τη δουλειά τους;
-
Συλλυπητήριο μήνυμα για έναν πρωτοπόρο της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού
-
Προβληματισμοί και Προτάσεις σχετικά με το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων Μαχητικών Αεροπλάνων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας
-
Κατατέθηκαν αντιρρήσεις για την αδειοδότηση μεγάλου αιολικού πάρκου στη Μάνη
-
Ανοικτή Επιστολή προς τον Δήμαρχο Καλαμάτας
-
Ανεμογεννήτριες στη Μάνη – Ναι ή Όχι;
-
Το Λιμάνι της Καλαμάτας – Μια Παραμελημένη Στρατηγική Υποδομή Εθνικής Σημασίας
-
Προτάσεις για την Ανάπλαση της Ανατολικής Πόλης της Καλαμάτας
-
Ανοικτή επιστολή Γιώργου Καραμπάτου για την επανεργοποίηση του ιστορικού σιδηροδρόμου της Πελοποννήσου
-
Ανοικτή επιστολή Καραμπάτου για την επάρκεια του νερού και την εκμετάλλευση των ντους στα καταστήματα
-
Γιώργος Καραμπάτος: 5η Ανοικτή Επιστολή για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας
-
Γιώργος Καραμπάτος: 4η Ανοικτή Επιστολή για ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και Χαμένες Ευκαιρίες
Πρόσφατα Άρθρα

Έντονες αντιδράσεις για το σποτ του Καλαματιανού Καρναβαλιού – Παρέμβαση του Συλλόγου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Καλαμάτας

Συμμετοχή Μαντά στη Διακομματική για πρωτογενή τομέα – Ατζέντα για ουσιαστικές λύσεις για τους αγρότες

10η Γιορτή Λαδιού από τον ΕΟΣ Καλαμάτας – Γευσιγνωσία, επιστημονική γνώση και εμπειρίες παραγωγών

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 13ου Καλαματιανού Καρναβαλιού – 17 ημέρες δράσεων σε όλη την πόλη

Στην Κύπρο η Δανάη Μαργαρίτη για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης U16
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πρινΦεμινιστική Καλαμάτας: Ντροπή για τη γυναίκα – Ντροπή για τον Δήμο
-
Πολιτικά2 ημέρες πριν«Βόμβα» για πιθανή συνεργασία Καρυστιανού με τον Παύλο Ντε Γκρες
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν4ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας: Στο πλευρό της νέας γενιάς για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα
-
Επιχειρήσεις24 ώρες πριν«Νοτιάς» το μυστικό της Μαρίνας που αξίζει περισσότερο κι από τη θέα
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πρινAναβάθμιση της 1ης επαρχιακής οδού, από τον κόμβο Φωτεινής έως διασταύρωση προς Κιτριές
-
Ειδησεις απο Καλαματα16 ώρες πρινΈντονες αντιδράσεις για το διαφημιστικό spot του Καλαματιανού Καρναβαλιού – Παρέμβαση Τζαμουράνη
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πρινΡύθμιση έως 120 δόσεις ζητούν οι ΜμΕ της Πελοποννήσου – Υπόμνημα των ΟΕΒΕΣ προς την κυβέρνηση
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία1 ημέρα πρινΚοπή βασιλόπιτας από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας – Πελοπόννησος, με παρουσία όλων των Συλλόγων Λογιστών












