Πολιτικά
Το Φιλιατρινό φράγμα για άλλη μια χρονιά ανενεργό. Η κυβέρνηση παραμένει απαθής την ώρα που η ανομβρία απειλεί άμεσα τις καλλιέργειες
Ανέβηκε
2 έτη πρινστις
από
Kalamata Times

Επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και Βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, για την μακροχρόνια αδράνεια και τις συνεχόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων ώστε να δημοπρατηθούν και να υλοποιηθούν τα αρδευτικά έργα ώστε να λειτουργήσει επιτέλους το πολύπαθο Φιλιατρινό φράγμα.
Όπως επισημαίνει ο Αλ. Χαρίτσης «…έχουν περάσει πέντε χρόνια από την υπουργική απόφαση του 2019 για συγχρηματοδότηση 31 εγγειοβελτιωτικών έργων σε όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και το Φιλιατρινό φράγμα, ώστε να καταστούν λειτουργικά τα ολοκληρωμένα «τυφλά» φράγματα, όπως αυτό των Φιλιατρών, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν φροντίσει να σχεδιάσουν χωρίς τα απαραίτητα έργα δικτύων διοχέτευσης του νερού και άρδευσης. Έκτοτε και παρά τις «δεσμεύσεις» σειράς Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΝΔ, η υλοποίηση του έργου είναι μηδενική και οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις προχωρούν με τραγικά αργούς ρυθμούς.»
Καταλήγοντας ο Αλ. Χαρίτσης τονίζει ότι «…εκτός του άμεσου κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες του κάμπου της Τριφυλίας λόγω και των συνθηκών παρατεταμένου καύσωνα και ανομβρίας, η μακροχρόνια αδράνεια και οι συνεχόμενες καθυστερήσεις δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα πλέον και στις υποδομές του φράγματος, εφόσον λόγω της υπερχείλισης των υδάτων του ταμιευτήρα που καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σοβαρές ρωγμές σε στηθαία αλλά και επικίνδυνες κατολισθήσεις.»
Τέλος ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ερωτά τον Υπουργό,
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των αρδευτικών έργων και να λειτουργήσει το φράγμα των Φιλιατρών;
- Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το φράγμα ώστε να λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών της Τριφυλίας;
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
ΘΕΜΑ: «Κυβερνητική ανεπάρκεια στην υλοποίηση των αρδευτικών έργων του Φιλιατρινού φράγματος – άμεσος κίνδυνος για τις καλλιέργειες».
Ένα έργο ανάσα για τον κάμπο της Τριφυλίας, που θα συνιστούσε τη λύση στο τεράστιο πρόβλημα ανομβρίας που αντιμετωπίζει η δεύτερη σε θερμοκηπιακή κάλυψη παραγωγική περιοχή της χώρας, που παράγει ετησίως δεκάδες χιλιάδες τόνους κηπευτικών, φρούτων και ελαιολάδου, το φράγμα Φιλιατρών, παραμένει εδώ και μια πενταετία σε πλήρη αδράνεια.
Η κατασκευή του Φιλιατρινού Φράγματος ολοκληρώθηκε, μετά από επίπονες προσπάθειες, το 2019. Κατά την περίοδο 2016-2018, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, σχεδιάστηκαν εγγειοβελτιωτικά έργα με στόχο να καταστούν λειτουργικά τα ολοκληρωμένα «τυφλά» φράγματα, όπως αυτό των Φιλιατρών που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν φροντίσει να σχεδιάσουν ένα έργο «κέλυφος» χωρίς τα απαραίτητα έργα δικτύων διοχέτευσης του νερού και άρδευσης, καθώς και να εκσυγχρονιστούν υπάρχοντα δίκτυα που παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα και διαρροές. Με την αρ. 4679/2019 (ΑΔΑ 6ΦΝΡ4653ΠΓ-ΕΩ6) υπουργική απόφαση εντάχθηκαν για συγχρηματοδότηση 31 εγγειοβελτιωτικά έργα σε όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και το Φιλιατρινό φράγμα. Έκτοτε – και ενώ σε επανειλημμένες ερωτήσεις μας κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης είχε δεσμευτεί για τη δημοπράτηση των αρδευτικών έργων το πρώτο τρίμηνο του 2021 – η υλοποίηση του έργου είναι μηδενική και οι διαδικασίες για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.
Εκτός του άμεσου κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες του κάμπου της Τριφυλίας λόγω και των συνθηκών παρατεταμένου καύσωνα και ανομβρίας, η μακροχρόνια αδράνεια και οι συνεχόμενες καθυστερήσεις δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα πλέον και στις υποδομές του φράγματος, εφόσον λόγω της υπερχείλισης των υδάτων του ταμιευτήρα που καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σοβαρές ρωγμές σε στηθαία αλλά και επικίνδυνες κατολισθήσεις.
Επειδή οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με φαινόμενα που σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αναμένονται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας, αναδεικνύουν την κατεπείγουσα αναγκαιότητα λειτουργίας του φράγματος, για την άρδευση 34.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Τριφυλίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
- Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των αρδευτικών έργων και να λειτουργήσει το φράγμα των Φιλιατρών;
- Ποιο είναι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το φράγμα ώστε να λυθεί το πρόβλημα της άρδευσης των καλλιεργειών της Τριφυλίας;
O ερωτών
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Πρόεδρος της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»


Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Χαρίτσης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η κυβέρνηση μετρά σκάνδαλα αντί μεταρρυθμίσεων»
-
Αλέξης Χαρίτσης: Ντροπή!
-
Αλέξης Χαρίτσης: Στα όρια κατάρρευσης τα Νοσοκομεία Κυπαρισσίας και Καλαμάτας – Άμεσες απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις
-
Αλέξης Χαρίτσης: «Οι πολίτες πρέπει να εκλέγουν απευθείας τον Πρόεδρο της Κοινότητας»
-
Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση στον Υπουργό Υγείας για τις Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Καλαμάτας
-
Δήλωση του Αλέξη Χαρίτση, για τις καταστροφές στα χωριά του Ταΰγέτου
-
Αλέξης Χαρίτσης: Η απαξίωση και η υγειονομική απομόνωση των πολιτών της Δυτικής Μάνης δεν είναι πλέον ανεκτή
-
Αλ. Χαρίτσης: «Άμεσο και σαφές χρονοδιάγραμμα ελέγχων και αποζημιώσεων για τους πληγέντες από την κακοκαιρία στη Μεσσηνία»
-
Δήλωση του Προέδρου της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Αλέξη Χαρίτση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί
-
Ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση: Καταργείται η σιδηροδρομική γραμμή στην Πελοπόννησο;
-
Αλέξης Χαρίτσης: 45 λεπτά για να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή – Εγκληματική αδιαφορία για την υγειονομική κάλυψη στην Κορώνη
-
Συλλυπητήριο μήνυμα Αλέξη Χαρίτση για την απώλεια της Λένας Σαμαρά
-
Την ώρα που όλη η χώρα καίγεται η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα την ένταξη 427 Πυροσβεστών
-
Συλλυπητήριο μήνυμα του Αλέξη Χαρίτση για την απώλεια του Ανδρέα Γαλανόπουλου
-
Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση: Προσωρινή ή μόνιμη η αποκοπή της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Ασπροχώματος και Μεσσήνης;
-
Αλ. Χαρίτσης: “Άμεση λήψη μέτρων ασφαλούς πρόσβασης στην περιοχή της Νέδας”
-
Αλ. Χαρίτσης: Απαιτείται ενίσχυση των θέσεων εποχικών πυροσβεστών στη Μεσσηνία εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου
-
Ο Αλέξης Χαρίτσης στην 1η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς Μεσσηνίας
-
Η υποχρηματοδότηση δημιουργεί συνθήκες επικινδυνότητας ως προς την ασφάλεια μαθητών και προσωπικού στις κτηριακές υποδομές των σχολείων της Μεσσηνίας
-
Αλέξης Χαρίτσης: Φλέγον ζήτημα η αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας
-
Η κυβέρνηση κρατά υποστελεχωμένο το Πρωτοδικείο Μεσσηνίας θέτοντας σε κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία του
-
Αλ. Χαρίτσης: Nα κατατεθούν οι προμελέτες για τον Ο.Α Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα
-
Αλέξης Χαρίτσης: Αδιαφορία της κυβέρνησης για τις ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια λόγω της ανομβρίας
-
Νέα παρέμβαση Αλέξη Χαρίτση στην Βουλή για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή. Χαρακτηριστική πλέον η «αφωνία» της κυβέρνησης
-
Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο, στην Καλαμάτα
-
Ανοιχτή πολιτική εκδήλωση με Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο στη Καλαμάτα
-
Εκδήλωση της Νέας Αριστεράς Μεσσηνίας με τον Αλέξη Χαρίτση στην Καλαμάτα
-
Για άλλη μια χρονιά χωρίς εργατικά χέρια η αγροτική παραγωγή
-
Ο Αλέξης Χαρίτσης ζητα να μη θεωρούνται εισόδημα τα φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους επιχειρήσεων επισιτισμού
-
Νέο Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό: Με την υπογραφή της κυβέρνησης ΝΔ θεσμοθετείται το μοντέλο του υπερτουρισμού στην χώρα
Πρόσφατα Άρθρα

Άνοιξε το εστιατόριο «Ρούτσης» Θάλασσα, θέα και καλό φαγητό στην παραλία της Καλαμάτας

13ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος: Η Μεσσήνη στο επίκεντρο της νεανικής δημιουργίας

Αγαπάτε την Ελλάδα; Απόδειξη!

Elysian Luxury Hotel: Το 5άστερο της Καλαμάτας που γεννήθηκε από μνήμες και αλλάζει τον χάρτη της φιλοξενίας

4 φορές ισόβια στον πρώην αστυνομικό της Βουλής για τους βιασμούς των παιδιών και της γυναίκας του













