Τετάρτη , Νοέμβριος 13 2019
Τι σημαίνει και από που προέρχεται το όνομα Μακεδονία
Τι σημαίνει και από που προέρχεται το όνομα Μακεδονία

Τι σημαίνει και από που προέρχεται το όνομα Μακεδονία

Sharing is caring!

Το όνομα Μακεδών προέρχεται από το επίθετο μακεδνός, που σημαίνει μακρύς, ψηλός. Ο Όμηρος μάλιστα το χρησιμοποιεί στην Οδύσσεια για να περιγράψει μία ψηλόκορμη, δυνατή, άγρια λεύκα. Μακεδνοί ή Μακεδόνες είναι οι υψηλόσωμοι, και οι ονομασίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για τους Έλληνες της Μακεδονίας, αφού συνδέονται με τις λέξεις μάκος (μήκος) και μακρός. Στην ελληνική μυθολογία Μακεδών ή Μακεδνός ήταν ο γενάρχης της φυλής των Μακεδόνων, που ήταν αρχαίο ελληνικό φύλο σύμφωνα με τον Ηρόδοτο.
Σε βίντεο που γυρίστηκε πριν έναν χρόνο στους δρόμους των Σκοπίων από ντόπια δημοσιογράφο, οι Σκοπιανοί που ρωτήθηκαν τι σημαίνει η λέξη Μακεδονία είτε δήλωναν άγνοια είτε παραδέχονταν ότι είναι ελληνική!     Κι όμως για αυτή την ελληνικότατη λέξη των ομηρικών επών ο ΣΥΡΙΖΑ συναίνεσε να δοθεί σε ξένους. Κατάφερε ώστε οι Έλληνες να αισθάνονται ξένοι στη χώρα τους, ανέστιοι στα σπίτια τους. Ουσιαστικά πήγαμε και χαρίσαμε το όνομα της Μακεδονίας σε έναν λαό που παραδέχεται πως δεν γνωρίζει ούτε τι σημαίνει αυτό το όνομα και ότι προέρχεται από τα ελληνικά και όχι από τη δική του γλώσσα, την οποία όμως αξιώνει να αναγνωρίσουμε ως μακεδονική!
Αν αυτό δεν είναι το απόλυτο τρελοκομείο, τότε δεν ξέρω τι είναι. Σύμφωνα με επιφανείς εκπροσώπους της συγκριτικής ινδοευρωπαϊκής γλωσσολογίας και βαλκανολογίας, η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια είναι βουλγαρική με στοιχεία σερβικής και άλλων γλωσσών της νοτιοσλαβικής ομάδας. Σε διαβαλκανικές διασκέψεις όταν μιλούν Βούλγαροι ομιλητές, οι Σλαβομακεδόνες αφαιρούν τα ακουστικά τους και παρακολουθούν δια ζώσης τους ομιλούντες, χωρίς να χρειάζονται την παράλληλη διερμηνεία στη σλαβομακεδονική. Δεν τους χρειάζονται, γιατί είναι σχεδόν η ίδια, λένε.
Το ίδιο μαρτυρά ότι είδε να συμβαίνει με τα μάτια του και ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος όταν μίλησε ο Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο – οι μόνοι στην αίθουσα που δεν φορούσαν ακουστικά διερμηνείας ήταν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές. Συνεπώς πράττει άριστα η Βουλγαρία που κραυγάζει ότι δεν υπάρχει καμία μακεδονική γλώσσα παρά μόνο βουλγαρικό ίδιωμα και απειλεί να μπλοκάρει με βέτο την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ – δίνει ένα μάθημα στους δικούς μας  για το πώς λειτουργεί μία διπλωματία που σέβεται τον εαυτό της και έχει μακροπρόθεσμη και σταθερή στρατηγική.
O OIKONOMIKOΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
Τι σημαίνει και από που προέρχεται το όνομα Μακεδονία

Δες και αυτό

Τι σημαίνει και από που προέρχεται το όνομα Μακεδονία

Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «έργα» του…. Μακεδονία για 35 δισ. ευρώ

Sharing is caring!Κοινοποίησέ το0Tweet0sharesΌλα τα δημοσιεύματα που διάβασα για το νέο βιβλίο «Η τελευταία μπλόφα» …

shares