Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

“Θεμέλιο λίθο” της ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης αποτέλεσε ο Καθηγητής Κος Πέτρος Θέμελης

Ανέβηκε

στις

Σταυριανόπουλος Θεόδωρος
Κοινοποιησέ το

Η έναρξη του ανασκαφικού έργου και των ερευνών για την Αρχαία Μεσσήνη ξεκίνησαν το 1895 από τον Σάμιο Αρχαιολόγο και μετέπειτα Πρωθυπουργό της Ελλάδας Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Γράφει ο Σταυριανόπουλος Θόδωρος
Μαθηματικός

Την ανασκαφική σκυτάλη στην συνέχεια παρέλαβαν το 1909 ο Γεώργιος Οικονόμου, το 1957 ο Αναστάσιος Ορλάνδος και από το 1986 η ανασκαφική σκυτάλη ευτύχησε να βρίσκεται έως σήμερα και ελπίζουμε -και για πολλά χρόνια ακόμα- στον Καθηγητή της Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη.

Ο Καθηγητής Κος Θέμελης είναι ένας χαρισματικός ,επίμονος, διορατικός και φορτισμένος με πάθος και τεράστια υπομονή καθοδήγησης για το ότι επιτελείται τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Αρχαίας Μεσσήνης ο Καθηγητής το έργο που έχει επιτελέσει είναι δυσανάλογο των επιχορηγήσεων και της όποιας οικονομικής βοήθειας έχει δεχθεί.

Είναι χρήσιμο εδώ να αναφέρω ότι το έργο του όχι μόνο δεν έχει εκτιμηθεί από την τοπική κοινωνία όσο θα έπρεπε αλλά και κάποιοι προσπάθησαν να φρενάρουν το ανασκαφικό έργο διεκδικώντας παράλογες τιμές για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριώσεων. Η στάση των δημοτικών Αρχών κατά καιρούς μπορούν και αυτές να δεχθούν κριτική για τα όσα έχουν πράξει.

Τα τελευταία 35 χρόνια ο Κος Καθηγητής έχει επιδοθεί σ’ ένα διπλό ρόλο. Της ανασκαφής και αναστήλωσης αφ’ ενός αλλά και της προβολής. Αυτός ο διπλός ρόλος οδηγεί στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης.

Η Αρχαία Μεσσήνη μέχρι πρότινος αποτελούσε έναν κρυμμένο Αρχαιολογικό Θησαυρό σήμερα αποτελεί έναν κρυμμένο αναπτυξιακά Θησαυρό της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μεσσήνης. Η αρχαιολογική σκαπάνη επιτελεί τεράστιο έργο αλλά δυστυχώς η σκαπάνη της ανάπτυξης κινείται με ρυθμούς σημειωτόν και όπισθεν.

Δυστυχώς η ανάπτυξη της περιοχής και λυπάμαι που το λέω βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων χωρίς όραμα αλλά διαθέτοντας άφθονη οπισθοδρομική φαντασία και τεράστια διάθεση προάσπισης των ατομικών τους συμφερόντων είτε αυτά είναι διοικητικά είτε επαγγελματικά.

Η Αρχαία Μεσσήνη για το Δήμο Μεσσήνης αλλά και την Μεσσηνία -θα το διατυπώσω άλλη μία φορά- αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα προς χάριν της οποίας θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πολλά παράλληλα έργα.

Η Αρχαία Μεσσήνη και η ευρύτερη περιοχή μπορεί να αποτελέσει προορισμό επίσκεψης με παρατεταμένη παραμονή επισκεπτών. Αν διευρυνθεί ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη για πολλούς και όχι για λίγους όπως συμβαίνει σήμερα. Αυτό για να συμβεί πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές και κάποιοι αιθεροβάμονες τοπικιστικο-συμφεροντολάτρες που λυμαίνονται την περιοχή να αφήσουν να ανοίξει η ανάπτυξη. Έτσι το μακροπρόθεσμο όφελος γι’ όλους θα είναι πολλαπλάσιο. Γιατί φανταστείτε τι θα ήταν σήμερα οι Μυκήνες ,οι Δελφοί και η Αρχαία Ολυμπία αν κάποιοι είχαν προσπαθήσει σ’ αυτές τις περιοχές να φρενάρουν την ανάπτυξη και να υπήρχαν σ’ αυτές τις περιοχές δύο-τρεις ταβέρνες μερικά ενοικιαζόμενα και δυο-τρία μαγαζιά αναμνηστικών δώρων και φο-μπιζού.

Η δημοτική Αρχή και οι επαγγελματίες πρέπει να παροτρύνουν να έλθουν επενδυτές στην περιοχή για να διευρυνθεί ο κύκλος παροχής υπηρεσιών στον επισκέπτη και να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής του με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη.

Ο Δήμος Μεσσήνης έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που  επιτρέπουν την ανάπτυξη :

-Αρχαιολογικού τουρισμού

-Θρησκευτικού τουρισμού

-Περιπατητικού τουρισμού

-Θαλάσσιου τουρισμού

Αυτά με σωστό συνδυασμό, προβολή και βελτίωση των υποδομών μπορεί να δημιουργήσει πακέτο προορισμού με πολλαπλά οφέλη.

Ο τόπος όμως δεν ευτύχησε τα τελευταία χρόνια όπου και συντελέστηκε η ανακυττάρωση του τοπίου της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχει στο τιμόνι ανθρώπους με σύγχρονη αντίληψη, όραμα ,ενημέρωση, γνώση και τόλμη διεκδίκησης. Τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκαν  προγράμματα Σ.Π.Α., Ε.Π.Τ.Α., Leader, Κ.Π.Σ. και ΟΠΑΑΧ. Προς χάριν της Αρχαίας Μεσσήνης θα μπορούσαν να απορροφηθούν πολύ περισσότερα χρήματα. Αντ’ αυτού με δυσκολία συντηρείτε η αναπτυξιακή καθημερινότητα της περιοχής.

Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά τον Καθηγητή Κον Πέτρο Θέμελη για την προσφορά του στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης και να τονίσω ότι η επόμενη γενιά της περιοχής θα τον ευγνωμονεί γι’ αυτά που έκανε στον τόπο τους πριν μερικά χρόνια. Γιατί στην Ελλάδα οι πιο πολλοί προσβλέποντας στο ατομικό τους συμφέρον ετεροχρονισμένα αντιλαμβάνονται τα όσα συμβαίνουν γύρω τους.

 

ΥΓ. Πρέπει ο Κος Καθηγητής να καλεστεί από την Δημοτική Αρχή να παρευρεθεί σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ.  να ενημερώσει  και να αναπτύξει τις απόψεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο  και το Δ.Σ.  με την σειρά του να του εκφράσει τη αμέριστη συμπαράστασή του.

pralinaspourgitissesamiikoniokafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ