Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Συντονιστική Επιτροπή και Ομάδες Εργασίας για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Την Πρωτοχρονιά του 2021, ο Δήμος Καλαμάτας κήρυξε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, με μια λιτή τελετή στο χώρο της πλατείας 23ης Μαρτίου, κατά την οποία έγινε η αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας με τη φράση,  από την επιστολή της Μεσσηνιακής Γερουσίας, «Άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας».

Ο σχεδιασμός του Δήμου Καλαμάτας για τις επετειακές εκδηλώσεις έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες έχοντας ως στόχο να αποπνέει το οραματικό στοιχείο για το μέλλον της περιοχής και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την υλοποίησή του, δεδομένων των συνθηκών της υγειονομικής κρίσης, με αβέβαιο τον χρονικό ορίζοντα λήξης .

Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος μέχρι σήμερα αλλά και αυτές που σχεδιάζει να υλοποιήσει, στηρίζονται σε συνεργασίες που θα διασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με εξειδικευμένους επιστήμονες και βέβαια με τη συνδρομή των Σχολών της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας.

Τις επόμενες μέρες θα δοθεί μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου η δυνατότητα επικοινωνίας με τους πολίτες και φορείς για την κατάθεση προτάσεων εκ μέρους τους, σε ειδικό έντυπο που έχει σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό.

Στην παρούσα φάση και με δεδομένο ότι μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και θα ξεκινήσει η υλοποίηση των επιμέρους δράσεων, ανακοινώνονται οι ακόλουθες οργανωτικές πρωτοβουλίες για την δρομολόγηση και παρακολούθησή τους:

1. Σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής «Καλαμάτα 2021» με αντικείμενο: την επεξεργασία, ζύμωση και ολοκλήρωση των προτάσεων του επιχειρησιακού σχεδίου, την αξιολόγηση νέων προτάσεων, την παρακολούθηση υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου, τον συντονισμό των Ομάδων Εργασίας, την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, την Περιφέρεια Πελ/σου, Επιμελητήριο, Ιδρύματα, τοπικούς Φορείς και Συλλόγους. Η Επιτροπή απαρτίζεται:

 • Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Δήμαρχος Καλαμάτας, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής.
 • Νικόλαος Μπασακίδης, Αντιδήμαρχος Νέων Έργων , Πολεοδομίας, Προγραμματισμού και  Τουρισμού Καλαμάτας, συντονιστής του εγχειρήματος Καλαμάτα 2021.
 • Παναγιώτης Λύρας, Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας.
 • Παναγιώτα Κουράκλη, Διευθύντρια Προγραμματισμού, Ανάπτυξης & Ευρωπαϊκών Θεμάτων Δήμου Καλαμάτας.
 • Σωτήριος Μπόλης, Εκπρόσωπος φορέα ΠΡΙΜΑΡΟΛΙΑ ΑΜΚΕ για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου Καλαμάτα 2021.

2. Σύσταση των ακόλουθων Ομάδων Εργασίας:

α) Ο.Ε. επετειακού στολισμού και εορταστικών εκδηλώσεων με αντικείμενο:

– ύφος και μηνύματα της εκστρατείας ενημέρωσης και προβολής.

– Τρόποι συμμετοχής των πολιτών /επιχειρήσεων

– Επιλογή στοιχείων, μέσων, χώρων εορτασμού και εκδηλώσεων.

β) Ο.Ε. Επιστημονικής έρευνας και τεκμηρίωσης με αντικείμενο:

Διπλωματία/ Αναζήτηση επιστολής Μεσσηνιακής Γερουσίας, διπλωματικών και ιστορικών εγγράφων και τεκμηρίων/ αξιοποίηση πηγών/ανάδειξη προσωπικοτήτων / αξιολόγηση, πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών διεργασιών που καθόρισαν την Καλαμάτα και την περιοχή μας στην πορεία των 200 χρόνων./ Αγροδιατροφή- γαστρονομία.

Τα βασικά μέλη των Ομάδων Εργασίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες. Στη συνέχεια θα συμπληρώνονται με κατάλληλες ειδικότητες για την αντιμετώπιση όλων των πτυχών των ερευνητικών και επιστημονικών απαιτήσεων των σχεδιαζόμενων δράσεων.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Κοινότητα Καλαμάτας: ΧΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ προτάσεις – ενέργειες για τα αδέσποτα – δεσποζόμενα ζώα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Δελτίο τύπου από τον πρόεδρο Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτη Λύρα, με προτεινόμενες ενέργειες για τα αδέσποτα – δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς στον Δήμο Καλαμάτας.

Με ευθύνη και πραγματικό ενδιαφέρον έχουμε καταθέσει προτάσεις μας στο Δήμαρχο Καλαμάτας σε μορφή βημάτων, «ΧΝΑΡΙΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ»!

Η συμβολή των τοπικών κοινωνιών με τους πλησιέστερους εκπροσώπους τους -των Κοινοτήτων- είναι καθοριστική αφού καθημερινά είναι ορατή η έκταση και η διαχείριση του εν λόγω ζητήματος. Προβλέπει δε ο νομοθέτης για τις Κοινότητες τη λέξη «μέριμνα» σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα.

Χαιρόμαστε να βλέπουμε τη Δημοτική Αρχή να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για αυτό το πολύπλοκο θέμα με τις πολλές ευαισθησίες.

Η συμβολή των τοπικών κοινωνιών με τους πλησιέστερους εκπροσώπους τους -των Κοινοτήτων- είναι καθοριστική αφού καθημερινά είναι ορατή η έκταση και η διαχείριση του εν λόγω ζητήματος. Προβλέπει δε ο νομοθέτης για τις Κοινότητες τη λέξη «μέριμνα» σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα.

Προκαταβολικά να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις ασφαλώς δεν είναι ψηφισμένες προτάσεις από το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας, αλλά αποτέλεσμα ζύμωσης με την κοινωνία και αναζήτηση καλών πρακτικών από πρωτοβουλίες άλλων φορέων. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τις αρμοδιότητες των Κοινοτήτων θα υπάρξουν και οι αναλυτικές προτάσεις της Κοινότητας Καλαμάτας, οι οποίες θα είναι μετά από διάλογο με τους συνδημότες μας και τη συζήτηση που θα γίνει σε Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαμάτας.

Αρχή διαλόγου λοιπόν για την ευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο σοβαρό θέμα που απασχολεί τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας και ενίσχυση των πρωτοβουλιών που ήδη λαμβάνονται από το Δήμο Καλαμάτας και τις υπηρεσίες του αλλά και τον ατομικό και συλλογικό εθελοντισμό πολλών συμπολιτών μας. Οι ευχαριστίες μας και τα καλά μας λόγια είναι το ελάχιστο…

 1. Θεσμοθέτηση τριετούς προγράμματος δράσης του Δήμου που μετά την ολοκλήρωσή του θα γίνει μέτρηση ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων.
 2. Καταγραφή πληθυσμού αδέσποτων σκύλων με ευθύνη της υπηρεσίας και τη συμβολή αιρετών, κτηνιάτρων και εθελοντών. Διασύνδεση και συνεργασία με σελίδες κοινωνικών δικτύων και άλλων ατομικών πρωτοβουλιών.
 3. Μετρήσιμη στόχευση ανά έτος ενημερώσεων, ελέγχων, στειρώσεων, εμβολιασμών και σημάνσεων σκύλων.
 4. Ασφαλής πρόβλεψη και προμήθεια σκυλοτροφής για την καθημερινή σίτιση όλων των αδέσποτων μέσω του δικτύου εθελοντών.
 5. Επίσπευση διαδικασιών για την ανέγερση του διαδημοτικού καταφυγίου.
 6. Αναζήτηση επιπλέον τρόπου για την περισυλλογή των αδέσποτων και ενδεχομένως προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού.
 7. Μαζική άμεση στείρωση των αδέσποτων σκύλων θηλυκού πληθυσμού ανά περιοχή.
 8. Καθολική ενημέρωση των συνδημοτών μας
 • μέσω εντύπων στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ και της ιστοσελίδας Δήμου για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων.
 • Να πραγματοποιούν ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή του σκύλου τους.
 • Να εμβολιάζουν τα δεσποζόμενα ζώα τους.
 • Να μην αφήνουν ποτέ ελεύθερο το σκύλο τους στο δρόμο και να τον κρατάνε πάντα με λουρί.
 • Να μην αφήνουν το σκυλί τους να αναπαράγεται αλόγιστα.
 • Να φροντίζουν το σκύλο τους και ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
 • Να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία για να αναζητήσουν βοήθεια εφόσον χρειαστούν.
 • μέσω των ηλεκτρονικών πινακίδων που είναι ήδη τοποθετημένες σε κεντρικά σημεία της Καλαμάτας με μηνύματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
 1. Η παρότρυνση για την ηλεκτρονική σήμανση («τσιπάρισμα») μπορεί να συνοδευτεί και με μια ευνοϊκή οικονομική μεταχείριση κατόπιν συνεννόησης με τους κτηνιάτρους της πόλης μας ενδεχομένως και μέσω ενός δημοτικού προγράμματος επιδότησης.
 2. Ενίσχυση της επαφής με κυνηγετικό σύλλογο για περαιτέρω συνεργασία ειδικά για το θέμα των στειρώσεων.
 3. Λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου που θα εξυπηρετεί επείγουσες ανάγκες είτε από ιδιώτη κτηνίατρο ή εθελοντές και παράλληλη αγορά αναγκαίων υλικών και μέσων για τη φροντίδα τραυματισμένων ζώων.
 4. Δημιουργία πάρκου περιπάτου των δεσποζόμενων ζώων π.χ. σε τμήμα του υπάρχοντος πάρκου ανατολικά του Νέδοντα. Κατασκευή πάρκου εκγύμνασης και εκτόνωσης σκύλων π.χ. στην περιοχή κάτω από τη γέφυρα του περιμετρικού.
 5. Ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη σημειακή σίτιση αδέσποτων εντός της πόλης μας και παράλληλη τοποθέτηση ποτίστρων στα επιλεγμένα σημεία. Έλεγχος των συγκεκριμένων σημείων για τυχόν τοποθέτηση από ασυνείδητους φολών ή και παγίδων.
 6. ΝΟ ΚΑΚΑ. Καλύτερη χωροθέτηση, αύξηση των σημείων και μόνιμη παροχή από φαρασάκια. Ταυτόχρονη ενημέρωση για την καθαριότητα στην πόλη με ειδικές πινακίδες προτροπής ή και απαγόρευσης σε πάρκα και παιδικές χαρές.
 7. Ανάπτυξη κουλτούρας των υιοθεσιών στην πόλη μας για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων που διαβιούν εντός του αστικού ιστού, μέσω μιας προώθησης από το Δήμο π.χ. καθιέρωσης ετήσιας λοταρίας με χρηματικό ή άλλο έπαθλο ή ακόμα και δωρεάν παροχής εκπαίδευσης του σκύλου.
 8. Αναζήτηση συνεργασιών με επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας για εξεύρεση πόρων μέσω εκδηλώσεων που παράλληλα θα αναδεικνύουν τη φιλοζωία ως κίνημα της πόλης.
 9. Τοποθέτηση συστημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης με ταυτόχρονη παροχή φαγητού και νερού για αδέσποτα ζώα.
 10. Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των παιδιών μέσω ενημέρωσης στις σχολικές μονάδες με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών και μέσω ειδικών πρωτοβουλιών του Δήμου.
 11. Ίδρυση δημοτικού κοιμητηρίου μικρών δεσποζόμενων ζώων με συμβολικό τίμημα για την ενίσχυση της φροντίδας των αδέσποτων ζώων και την καλλιέργεια αξιοπρεπούς στάσης στους μικρούς μας φίλους.
 12. Υπεύθυνη και μόνιμη καμπάνια ενημέρωσης για τη φροντίδα των δεσποζόμενων, την αποκρουστική εικόνα της εγκατάλειψης των ζωών, την άσχημη συμπεριφορά και κακοποίηση των ζώων, τις υποχρεώσεις από τη νομοθεσία, τις δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου, της Κοινότητας και των εθελοντών, αναγγελίες για υιοθεσίες, χρήσιμες συμβουλές και ειδήσεις μέσω ειδικής ενότητας στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα του Δήμου.

 

Το πρόβλημα είναι αληθινά μεγάλο και σίγουρα όχι μόνο της περιοχής μας. Μοιάζει να αυξάνεται ώρα με την ώρα και με πολλές και δύσκολες παραμέτρους. Η ευαισθητοποίηση όλων, η σωστή αντιμετώπιση και μέριμνα των αδέσποτων ζώων, η υπεύθυνη φροντίδα των δεσποζόμενων ζώων ιδιαίτερα όσον αφορά τη σήμανση και την αναπαραγωγή τους είναι η επιφάνεια εργασίας όλων μας, η δική μας αποστολή, το καθήκον όλης της κοινωνίας, για να ζούμε όλοι μαζί και καλά με τους μικρούς μας φίλους.

Μακάρι η μόνη στενοχώρια που να έρχεται από αυτούς… να είναι το μοιραίο «αντίο»!

 

.

                                                                                  Παναγιώτης Ι. Λύρας

                                                                                Πρόεδρος

                                                         Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Συνεργασία Δήμου Καλαμάτας με φορείς για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, με αντικείμενο τη μέριμνα του Δήμου για αδέσποτα ζώα αλλά και τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει για τα δεσποζόμενα. Στη συζήτηση που συντόνιζε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, συμμετείχαν εκπρόσωποι: από τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας η κα Ιωάννα Καρνούσκου, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλαμάτας ο κ. Κώστας Μούζος, τον Κυνοφιλικό Όμιλο Μεσσηνίας ο κ. Βασίλης Ανδριανόπουλος, τη Δημοτική Αστυνομία, τη Θηροφυλακή καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Παρέμβαση υπήρξε, επίσης, από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.

Εξετάστηκαν θέματα συνεργασιών με στόχο την κοινή αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, καθώς είναι έτοιμο ένα τριετές σχέδιο διαχείρισης από το Δήμο, το οποίο συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψιν και τις προτάσεις των αντίστοιχων φορέων.

Όσον αφορά τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς είναι σε εξέλιξη από τη Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας, έλεγχοι που αφορούν την ηλεκτρονική σήμανση, την τήρηση των κανόνων ευζωίας και την καταγραφή των στοιχείων τους. Οι έλεγχοι διενεργούνται στην πόλη και τα χωριά του Δήμου, όπου γίνονται συστάσεις για την τήρηση της νομιμότητας (σήμανση, εμβολιασμός κ.λπ.) κι όπου απαιτείται στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης βεβαιώνονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Κατά τη συζήτηση κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην υιοθεσία εγκαταλελειμμένων κυνηγετικών σκύλων κ.ά. Επίσης υπήρξε συζήτηση για συνεργασία του Φιλοζωικού Ομίλου με τον Κυνηγετικό Σύλλογο για την εκμετάλλευση χώρου στ’ Άνω Αρφαρά για φιλοξενία αδέσποτων ζώων, ενώ κατεγράφησαν ανάγκες σε σχέση με εξοπλισμό που απαιτείται για τη διενέργεια ελέγχων (scanner), πέραν των ήδη υπαρχόντων, προκειμένου να υπάρξει προμήθεια και εν συνεχεία να διατεθούν στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Σημειώνεται ότι η Δημοτική Αρχή, εκφράζοντας την επιθυμία της για έμπρακτη στήριξη του δικαιώματος των ζώων στη ζωή αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες ευζωίας αναφορικά με την προστασία και την όσο δυνατόν καλύτερη μεταχείρισή τους. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Νέα απολύμανση στο Δυτικό Εμπορικό Κέντρο Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Σε καθαρισμό και νέα απολύμανση των εγκαταστάσεων του Δυτικού Εμπορικού Κέντρου στην περιοχή της Αγ. Τριάδας, προχώρησε η ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε. μέσω πιστοποιημένου συνεργείου.

Η απολύμανση εντάσσεται στις δράσεις της ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες είναι οι διενεργηθέντες έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού, που έχουν εξελιχθεί κατά τις ημέρες λειτουργίας της Αγοράς (κάθε Πέμπτη) όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με το Κ.Υ. Καλαμάτας και τον ΕΟΔΥ.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ