Connect with us
Επιμελητηρίο

Ειδησεις απο Καλαματα

Καλαμάτα: Έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Ανέβηκε

στις

Καλαμάτα: Έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 7
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Με μία λιτή τελετή, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο Δήμος Καλαμάτας κήρυξε το πρωί της Πρωτοχρονιάς την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο αυτό, αποκαλύφθηκε, έμπροσθεν του ιστορικού Ι.Ν. των Αγίων Αποστόλων, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, επιδαπέδια μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει “και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας…”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην “Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς” από την Μεσσηνιακή Γερουσία, που αποτελεί και το πρώτο επίσημο πολιτικό και διπλωματικό κείμενο των επαναστατημένων Ελλήνων.

Καλαμάτα: Έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 8

Τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας έγιναν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τον Αν. Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, Διοικητή της 120 Π.Ε.Α., σμήναρχο Κωνσταντίνο Καραβλίδη.

 

Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΤΕΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ»

Καλαμάτα: Έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 9Ο Δήμαρχος, με αφορμή την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το νέο έτος μόλις ξεκίνησε, το έτος 2021, ένα έτος που η πατρίδα μας προσδοκά να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Η Καλαμάτα δεν μπορεί παρά να αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία των εορτασμών που σχεδιάζονται μιας και τα ιστορικά γεγονότα μας κατατάσσουν ως περιοχή αναμφισβήτητα στους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου.

Για το Δήμο Καλαμάτας, ο σχεδιασμός δεν αρκεί να είναι ο καλύτερος, ο λαμπρότερος ή ο περισσότερο εντυπωσιακός. Για εμάς στόχος πρέπει να είναι ο εορτασμός να αποπνέει το οραματικό μας στοιχείο για το μέλλον και συνάμα να σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε σε κάθε περίπτωση να μπορέσει με ασφάλεια να εξελιχθεί. Και το αναφέρω αυτό καθώς θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επικρατούσες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης δεν επιτρέπουν το όποιο πλάνο, την όποια ιδέα δίχως να λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι και εντός του νέου έτους η χώρα μας μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίσει ζητήματα που να πηγάζουν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο σχεδιασμός μας λοιπόν θα πρέπει να έχει βάθος, να μην έχει ορίζοντα μόνο αυτό το έτος και να βασίζεται στην συνεργασία. Με την Εκκλησία μας, υιοθετώντας, προβάλλοντας και ακολουθώντας το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό. Με το Πανεπιστήμιο μέσα από την συνεργασία που έχουμε και τα παραδοτέα που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται αλλά κυρίως από τις επιπλέον συνεργασίες που θα πρέπει να δουλέψουμε σε επίπεδο επιστημονικής και ιστορικής τεκμηρίωσης. Με φορείς της περιοχής μας αλλά και πολιτιστικούς συλλόγους.

Σήμερα, εδώ στον ιστορικό χώρο της πλατείας 23ης Μαρτίου, εδώ όπου στέκει ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων, σεβόμενοι την ιστορική μνήμη του τόπου μας, πιστοί στις ίδιες Αρχές και Αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και υπευθυνότητα.

Η μαρμάρινη πλάκα που αποκαλύπτουμε, μεταφέρει αυτό ακριβώς το μήνυμα και σηματοδοτεί την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για το Δήμος μας.

Η φράση που επελέγη προέρχεται μέσα από την «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς». Το πρώτο πολιτικό και συνάμα διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων που αποτελεί και την κεντρική ιδέα του σχεδιασμού μας.  “και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας…”»

Στην τελετή που είχε συμβολικό χαρακτήρα παρέστησαν επίσης, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μ. Χρυσομάλης και Π. Μαντάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Στ. Αναστασόπουλος, Α. Τσουκαλάς και Α. Καλογεροπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Πολίτης, οι επιφεκαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δ.Σ., Β. Κοσμόπουλος και Μ. Οικονομάκου, ο Διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Ηλ. Αξιοτόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Ν. Μπασακίδης και Αν. Σκοπετέας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Π. Λύρας, ο Δ/ντής  και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ν. Ζαχαριάς.

Την μαρμάρινη πλάκα επιμελήθηκε ο Διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της Κ.Ε. Φάρις, Παναγιώτης Λαμπρινίδης.

Καλαμάτα: Έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 10

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ