Ειδησεις απο Καλαματα
Καλαμάτα: Έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Ανέβηκε
5 έτη πρινστις
από
Kalamata Times
Με μία λιτή τελετή, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο Δήμος Καλαμάτας κήρυξε το πρωί της Πρωτοχρονιάς την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο αυτό, αποκαλύφθηκε, έμπροσθεν του ιστορικού Ι.Ν. των Αγίων Αποστόλων, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, επιδαπέδια μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει “και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας…”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην “Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς” από την Μεσσηνιακή Γερουσία, που αποτελεί και το πρώτο επίσημο πολιτικό και διπλωματικό κείμενο των επαναστατημένων Ελλήνων.
Τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας έγιναν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τον Αν. Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, Διοικητή της 120 Π.Ε.Α., σμήναρχο Κωνσταντίνο Καραβλίδη.
Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΤΕΝΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ»
Ο Δήμαρχος, με αφορμή την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Το νέο έτος μόλις ξεκίνησε, το έτος 2021, ένα έτος που η πατρίδα μας προσδοκά να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του 1821. Η Καλαμάτα δεν μπορεί παρά να αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία των εορτασμών που σχεδιάζονται μιας και τα ιστορικά γεγονότα μας κατατάσσουν ως περιοχή αναμφισβήτητα στους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου.
Για το Δήμο Καλαμάτας, ο σχεδιασμός δεν αρκεί να είναι ο καλύτερος, ο λαμπρότερος ή ο περισσότερο εντυπωσιακός. Για εμάς στόχος πρέπει να είναι ο εορτασμός να αποπνέει το οραματικό μας στοιχείο για το μέλλον και συνάμα να σχεδιαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε σε κάθε περίπτωση να μπορέσει με ασφάλεια να εξελιχθεί. Και το αναφέρω αυτό καθώς θα πρέπει να τονιστεί ότι οι επικρατούσες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης δεν επιτρέπουν το όποιο πλάνο, την όποια ιδέα δίχως να λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι και εντός του νέου έτους η χώρα μας μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίσει ζητήματα που να πηγάζουν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο σχεδιασμός μας λοιπόν θα πρέπει να έχει βάθος, να μην έχει ορίζοντα μόνο αυτό το έτος και να βασίζεται στην συνεργασία. Με την Εκκλησία μας, υιοθετώντας, προβάλλοντας και ακολουθώντας το πρόγραμμα και τον σχεδιασμό. Με το Πανεπιστήμιο μέσα από την συνεργασία που έχουμε και τα παραδοτέα που ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται αλλά κυρίως από τις επιπλέον συνεργασίες που θα πρέπει να δουλέψουμε σε επίπεδο επιστημονικής και ιστορικής τεκμηρίωσης. Με φορείς της περιοχής μας αλλά και πολιτιστικούς συλλόγους.
Σήμερα, εδώ στον ιστορικό χώρο της πλατείας 23ης Μαρτίου, εδώ όπου στέκει ο Ιερός Ναός των Αγίων Αποστόλων, σεβόμενοι την ιστορική μνήμη του τόπου μας, πιστοί στις ίδιες Αρχές και Αξίες της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και υπευθυνότητα.
Η μαρμάρινη πλάκα που αποκαλύπτουμε, μεταφέρει αυτό ακριβώς το μήνυμα και σηματοδοτεί την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για το Δήμος μας.
Η φράση που επελέγη προέρχεται μέσα από την «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς». Το πρώτο πολιτικό και συνάμα διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων που αποτελεί και την κεντρική ιδέα του σχεδιασμού μας. “και άπαντες πνέομεν πνοήν ελευθερίας…”»
Στην τελετή που είχε συμβολικό χαρακτήρα παρέστησαν επίσης, οι Βουλευτές Μεσσηνίας Μ. Χρυσομάλης και Π. Μαντάς, οι Αντιπεριφερειάρχες Στ. Αναστασόπουλος, Α. Τσουκαλάς και Α. Καλογεροπούλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Πολίτης, οι επιφεκαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δ.Σ., Β. Κοσμόπουλος και Μ. Οικονομάκου, ο Διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Ηλ. Αξιοτόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Ν. Μπασακίδης και Αν. Σκοπετέας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Π. Λύρας, ο Δ/ντής και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ν. Ζαχαριάς.
Την μαρμάρινη πλάκα επιμελήθηκε ο Διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου της Κ.Ε. Φάρις, Παναγιώτης Λαμπρινίδης.



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Εκρηκτική έναρξη για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2025 Καλαμάτας με τη Lila στην προκυμαία
-
Πανηγυρικός ο εορτασμός των Αγίων Αποστόλων στην Καλαμάτα
-
Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου με τον Εμπορικό Σύλλογο για την προετοιμασία της Λευκής Νύχτας 2025
-
Εικόνες ντροπής στο κέντρο της Καλαμάτας – Εγκατάλειψη και πλήρης αδιαφορία από τον Δήμο
-
Χανδρινός κατά Βασιλόπουλου: «Δύο εκατομμύρια για ένα θέατρο χωρίς… αρίθμηση θέσεων!»
-
Τοποθετήθηκαν τα Seatrac στις παραλίες του Δήμου Καλαμάτας
-
Διήμερο Φεστιβάλ Υγείας από το Δήμο Καλαμάτας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
-
Καλαμάτα: «Ανθίζει η πόλη, όταν ανθίζουν τα μπαλκόνια μας!»
-
Στην Καλαμάτα η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη
-
Από Δευτέρα στο Κολυμβητήριο Καλαμάτας επανέρχονται οι ώρες κολύμβησης για το κοινό
-
Φιλοζωική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την Μ. Τετάρτη
-
Ορκίστηκε ο Δημήτρης Μπεχράκης νέος υπάλληλος του Δήμου Καλαμάτας
-
Σε δημοπρασία για μίσθωση οικοπέδων ιδιωτών προχωρά ο Δήμος Καλαμάτας για παρκινγκ
-
Ορκωμοσία νέων υπαλλήλων στον Δήμο Καλαμάτας
-
Ξεκίνησαν οι αγώνες ποδοσφαίρου για το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» στην Καλαμάτα
-
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη διανομή κρέατος την περίοδο του Πάσχα
-
Δήμος Καλαμάτας: Υπάλληλος ζήτησε συγγνώμη στο δικαστήριο για απρεπή συμπεριφορά σε πολίτη
-
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για την ολοκλήρωση των εργασιών στην 23ης Μαρτίου έως τη Μεγάλη Εβδομάδα
-
«Η Μεσσηνία στους Χάρτες: Μια Χαρτογραφική Περιπλάνηση στον Χρόνο»
-
Καλαμάτα_ΜΕΤΑ: Καταγγελίες για Απουσία, Αυθαιρεσίες και Αδράνεια της Δημοτικής Αρχής
-
Παρακολουθείστε την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τη Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής
-
Διεκδίκηση Καλαμάτας στο πρόγραμμα Rethink Urban με κόμβους μικροκινητικότητας και αντιμετώπισης της “θερμικής νησίδας”
-
Καλαμάτα: “Υγεία για Όλους” Παιδιατρικός Εμβολιασμός Ρομά
-
Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για την Ένταξη και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας των Ρομά στον Δήμο Καλαμάτας
-
Παραμένουν υπό την προϋπόθεση να διατηρούνται σε χαμηλό ύψος τα δέντρα στην 23ης Μαρτίου
-
Ο Δήμος Καλαμάτας ανακοίνωσε απαλλαγή τελών χρήσης Κ/Χ των επαγγελματιών της Υπαπαντής και 23ης Μαρτίου
-
Οι δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Μεσσήνης έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους
-
Ταχύτητα στα Λόγια, Καθυστερήσεις στα Έργα: Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας υπό Κριτική
-
«Smart Town of the year» ανακηρύχθηκε ο Δήμος Καλαμάτας στα «Best City Awards 2025»
-
Η Πολιτική για την Παιδεία και οι Ευθύνες της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας
Πρόσφατα Άρθρα
Κάηκε το διαμέρισμα του Πέτρου Φιλιππίδη στην Πατησίων
Έναρξη απόψε για το 31o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Ένα παραδοσιακό γλέντι που ξεσήκωσε την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας!
Εστιατόριο «Ρούτσης» – Η γεύση του ελληνικού καλοκαιριού με θέα το γαλάζιο της Καλαμάτας
Γιάννης Τρουπής: «Στρατηγικής σημασίας για την επιχειρηματικότητα της Πελοποννήσου η λειτουργία της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στο Επιμελητήριο Αρκαδίας»
AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία1 ημέρα πριν
Νέος Γενικός Χειρουργός στη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας
-
Επιχειρήσεις1 ημέρα πριν
Eστιατόριο “Ακρογιαλιά”: Εκεί όπου η γεύση συναντά τη μαγεία της θάλασσας στο Ακρογιάλι Αβίας
-
Events1 ημέρα πριν
Πορτοκάλογλου – Κότσιρας Καλοκαίρι 2025 στην Καλαμάτα: Μια μουσική συνάντηση που γράφει ιστορία!
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πριν
Με επιτυχία η τελετή βράβευσης του διαγωνισμού “Ανθίζει η πόλη, όταν ανθίζουν τα μπαλκόνια μας!”
-
Πολιτικά1 ημέρα πριν
Μάκαρης, Σιάτος, Μερμίγκης: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατέβασε ρολά στους αγρότες
-
Ειδησεις απο Καλαματα4 ώρες πριν
Ένα παραδοσιακό γλέντι που ξεσήκωσε την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας!
-
Επιχειρήσεις1 ημέρα πριν
L’éclat Beauté: Η ομορφιά συναντά την ευεξία στο κέντρο της Καλαμάτας
-
Καιρός1 ημέρα πριν
Έρχεται νέο ισχυρό κύμα καύσωνα και «τροπικές νύχτες»