Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

«Ο Άνεμος της Ελευθερίας» γυρίζεται στη Μεσσηνία με γεγονότα του 1821

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Στις 11 Δεκεμβρίου 2020 έχει προγραμματιστεί η έναρξη των γυρισμάτων στη Μεσσηνία για την υλοποίηση της ταινίας με τίτλο «Ο Άνεμος της Ελευθερίας». Η ολοκλήρωσή τους αναμένεται στις 20 του μηνός. Πρόκειται για ένα από τα βασικά παραδοτέα του προγράμματος «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με την Κ.Ε. «Φάρις», την Ερευνητική Κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την εταιρεία  View Master Films A.E.

Η Ταινία

Πρόκειται για ένα μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους το οποίο θα αφηγείται τα γεγονότα του 1821 σε πολυδιάστατο επίπεδο ξεκινώντας από την προεπαναστατική περίοδο και φτάνοντας στην απελευθέρωση της Καλαμάτας τον Μάρτιο του 1821.

Η ταινία θα προβληθεί σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα διανεμηθεί στις αίθουσες όλης της χώρας και θα μεταδοθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση.

Πρόκειται για τη μοναδική μεγάλη σύγχρονη παραγωγή με θεματολογία το 1821, στην οποία για πρώτη φορά θα καταγραφούν κινηματογραφικά η καθημερινότητα και οι συνήθειες των Ελλήνων κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο του 1821.

Είναι μια ταινία η οποία θα αποτελέσει ορόσημο για την Καλαμάτα, αλλά και ολόκληρο το Νομό – ένα έργο με πολιτιστικό, ιστορικό, ερευνητικό, αλλά και εορταστικό χαρακτήρα το οποίο μεταφέρει από το χτες στο σήμερα τα ιδεώδη της αγωνιστικότητας και της ελευθερίας.

Με αφορμή την έναρξη των γυρισμάτων στη Μεσσηνία παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020, στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού από τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, τον υπεύθυνο συντονιστή του Προγράμματος «Καλαμάτα 1821-Δρόμοι Ελευθερίας» καθηγητή Νίκο Ζαχαριά και τον σκηνοθέτη της ταινίας Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, παρουσία του παραγωγού και  πρόεδρου της View Master Γιώργου Κυριάκου και του προέδρου της Κ.Ε. «Φάρις» Παντελή Δρούγα.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», τόνισε ότι ήδη έχει εγκαινιαστεί ένα από τα τρία παραδοτέα, το ψηφιακό μουσείο στο ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και εξελίσσονται τα άλλα δύο, η ταινία αλλά και το πρόγραμμα των εορτασμών για τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στις δύσκολες συνθήκες της εποχής, λόγω της υγειονομικής κρίσης, ενώ ευχήθηκε να πάνε όλα καλά και να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα χωρίς προβλήματα και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα να δικαιώσει όλη την προσπάθεια που γίνεται.


Κοινοποιησέ το

Ειδησεις απο Καλαματα

Κοινότητα Καλαμάτας: ΧΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ προτάσεις – ενέργειες για τα αδέσποτα – δεσποζόμενα ζώα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Δελτίο τύπου από τον πρόεδρο Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτη Λύρα, με προτεινόμενες ενέργειες για τα αδέσποτα – δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς στον Δήμο Καλαμάτας.

Με ευθύνη και πραγματικό ενδιαφέρον έχουμε καταθέσει προτάσεις μας στο Δήμαρχο Καλαμάτας σε μορφή βημάτων, «ΧΝΑΡΙΩΝ ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ»!

Η συμβολή των τοπικών κοινωνιών με τους πλησιέστερους εκπροσώπους τους -των Κοινοτήτων- είναι καθοριστική αφού καθημερινά είναι ορατή η έκταση και η διαχείριση του εν λόγω ζητήματος. Προβλέπει δε ο νομοθέτης για τις Κοινότητες τη λέξη «μέριμνα» σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα.

Χαιρόμαστε να βλέπουμε τη Δημοτική Αρχή να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για αυτό το πολύπλοκο θέμα με τις πολλές ευαισθησίες.

Η συμβολή των τοπικών κοινωνιών με τους πλησιέστερους εκπροσώπους τους -των Κοινοτήτων- είναι καθοριστική αφού καθημερινά είναι ορατή η έκταση και η διαχείριση του εν λόγω ζητήματος. Προβλέπει δε ο νομοθέτης για τις Κοινότητες τη λέξη «μέριμνα» σε ό,τι αφορά τα αδέσποτα.

Προκαταβολικά να τονίσουμε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις ασφαλώς δεν είναι ψηφισμένες προτάσεις από το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας, αλλά αποτέλεσμα ζύμωσης με την κοινωνία και αναζήτηση καλών πρακτικών από πρωτοβουλίες άλλων φορέων. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται για τις αρμοδιότητες των Κοινοτήτων θα υπάρξουν και οι αναλυτικές προτάσεις της Κοινότητας Καλαμάτας, οι οποίες θα είναι μετά από διάλογο με τους συνδημότες μας και τη συζήτηση που θα γίνει σε Συνεδρίαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Καλαμάτας.

Αρχή διαλόγου λοιπόν για την ευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο σοβαρό θέμα που απασχολεί τη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας και ενίσχυση των πρωτοβουλιών που ήδη λαμβάνονται από το Δήμο Καλαμάτας και τις υπηρεσίες του αλλά και τον ατομικό και συλλογικό εθελοντισμό πολλών συμπολιτών μας. Οι ευχαριστίες μας και τα καλά μας λόγια είναι το ελάχιστο…

 1. Θεσμοθέτηση τριετούς προγράμματος δράσης του Δήμου που μετά την ολοκλήρωσή του θα γίνει μέτρηση ποιοτικών και ποσοτικών αποτελεσμάτων.
 2. Καταγραφή πληθυσμού αδέσποτων σκύλων με ευθύνη της υπηρεσίας και τη συμβολή αιρετών, κτηνιάτρων και εθελοντών. Διασύνδεση και συνεργασία με σελίδες κοινωνικών δικτύων και άλλων ατομικών πρωτοβουλιών.
 3. Μετρήσιμη στόχευση ανά έτος ενημερώσεων, ελέγχων, στειρώσεων, εμβολιασμών και σημάνσεων σκύλων.
 4. Ασφαλής πρόβλεψη και προμήθεια σκυλοτροφής για την καθημερινή σίτιση όλων των αδέσποτων μέσω του δικτύου εθελοντών.
 5. Επίσπευση διαδικασιών για την ανέγερση του διαδημοτικού καταφυγίου.
 6. Αναζήτηση επιπλέον τρόπου για την περισυλλογή των αδέσποτων και ενδεχομένως προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού.
 7. Μαζική άμεση στείρωση των αδέσποτων σκύλων θηλυκού πληθυσμού ανά περιοχή.
 8. Καθολική ενημέρωση των συνδημοτών μας
 • μέσω εντύπων στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ και της ιστοσελίδας Δήμου για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων.
 • Να πραγματοποιούν ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή του σκύλου τους.
 • Να εμβολιάζουν τα δεσποζόμενα ζώα τους.
 • Να μην αφήνουν ποτέ ελεύθερο το σκύλο τους στο δρόμο και να τον κρατάνε πάντα με λουρί.
 • Να μην αφήνουν το σκυλί τους να αναπαράγεται αλόγιστα.
 • Να φροντίζουν το σκύλο τους και ΝΑ ΜΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
 • Να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία για να αναζητήσουν βοήθεια εφόσον χρειαστούν.
 • μέσω των ηλεκτρονικών πινακίδων που είναι ήδη τοποθετημένες σε κεντρικά σημεία της Καλαμάτας με μηνύματα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης.
 1. Η παρότρυνση για την ηλεκτρονική σήμανση («τσιπάρισμα») μπορεί να συνοδευτεί και με μια ευνοϊκή οικονομική μεταχείριση κατόπιν συνεννόησης με τους κτηνιάτρους της πόλης μας ενδεχομένως και μέσω ενός δημοτικού προγράμματος επιδότησης.
 2. Ενίσχυση της επαφής με κυνηγετικό σύλλογο για περαιτέρω συνεργασία ειδικά για το θέμα των στειρώσεων.
 3. Λειτουργία δημοτικού κτηνιατρείου που θα εξυπηρετεί επείγουσες ανάγκες είτε από ιδιώτη κτηνίατρο ή εθελοντές και παράλληλη αγορά αναγκαίων υλικών και μέσων για τη φροντίδα τραυματισμένων ζώων.
 4. Δημιουργία πάρκου περιπάτου των δεσποζόμενων ζώων π.χ. σε τμήμα του υπάρχοντος πάρκου ανατολικά του Νέδοντα. Κατασκευή πάρκου εκγύμνασης και εκτόνωσης σκύλων π.χ. στην περιοχή κάτω από τη γέφυρα του περιμετρικού.
 5. Ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη σημειακή σίτιση αδέσποτων εντός της πόλης μας και παράλληλη τοποθέτηση ποτίστρων στα επιλεγμένα σημεία. Έλεγχος των συγκεκριμένων σημείων για τυχόν τοποθέτηση από ασυνείδητους φολών ή και παγίδων.
 6. ΝΟ ΚΑΚΑ. Καλύτερη χωροθέτηση, αύξηση των σημείων και μόνιμη παροχή από φαρασάκια. Ταυτόχρονη ενημέρωση για την καθαριότητα στην πόλη με ειδικές πινακίδες προτροπής ή και απαγόρευσης σε πάρκα και παιδικές χαρές.
 7. Ανάπτυξη κουλτούρας των υιοθεσιών στην πόλη μας για να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων που διαβιούν εντός του αστικού ιστού, μέσω μιας προώθησης από το Δήμο π.χ. καθιέρωσης ετήσιας λοταρίας με χρηματικό ή άλλο έπαθλο ή ακόμα και δωρεάν παροχής εκπαίδευσης του σκύλου.
 8. Αναζήτηση συνεργασιών με επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής μας για εξεύρεση πόρων μέσω εκδηλώσεων που παράλληλα θα αναδεικνύουν τη φιλοζωία ως κίνημα της πόλης.
 9. Τοποθέτηση συστημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης με ταυτόχρονη παροχή φαγητού και νερού για αδέσποτα ζώα.
 10. Ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των παιδιών μέσω ενημέρωσης στις σχολικές μονάδες με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών και μέσω ειδικών πρωτοβουλιών του Δήμου.
 11. Ίδρυση δημοτικού κοιμητηρίου μικρών δεσποζόμενων ζώων με συμβολικό τίμημα για την ενίσχυση της φροντίδας των αδέσποτων ζώων και την καλλιέργεια αξιοπρεπούς στάσης στους μικρούς μας φίλους.
 12. Υπεύθυνη και μόνιμη καμπάνια ενημέρωσης για τη φροντίδα των δεσποζόμενων, την αποκρουστική εικόνα της εγκατάλειψης των ζωών, την άσχημη συμπεριφορά και κακοποίηση των ζώων, τις υποχρεώσεις από τη νομοθεσία, τις δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου, της Κοινότητας και των εθελοντών, αναγγελίες για υιοθεσίες, χρήσιμες συμβουλές και ειδήσεις μέσω ειδικής ενότητας στην ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα του Δήμου.

 

Το πρόβλημα είναι αληθινά μεγάλο και σίγουρα όχι μόνο της περιοχής μας. Μοιάζει να αυξάνεται ώρα με την ώρα και με πολλές και δύσκολες παραμέτρους. Η ευαισθητοποίηση όλων, η σωστή αντιμετώπιση και μέριμνα των αδέσποτων ζώων, η υπεύθυνη φροντίδα των δεσποζόμενων ζώων ιδιαίτερα όσον αφορά τη σήμανση και την αναπαραγωγή τους είναι η επιφάνεια εργασίας όλων μας, η δική μας αποστολή, το καθήκον όλης της κοινωνίας, για να ζούμε όλοι μαζί και καλά με τους μικρούς μας φίλους.

Μακάρι η μόνη στενοχώρια που να έρχεται από αυτούς… να είναι το μοιραίο «αντίο»!

 

.

                                                                                  Παναγιώτης Ι. Λύρας

                                                                                Πρόεδρος

                                                         Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Συνεργασία Δήμου Καλαμάτας με φορείς για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου, με αντικείμενο τη μέριμνα του Δήμου για αδέσποτα ζώα αλλά και τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει για τα δεσποζόμενα. Στη συζήτηση που συντόνιζε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, συμμετείχαν εκπρόσωποι: από τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας η κα Ιωάννα Καρνούσκου, τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλαμάτας ο κ. Κώστας Μούζος, τον Κυνοφιλικό Όμιλο Μεσσηνίας ο κ. Βασίλης Ανδριανόπουλος, τη Δημοτική Αστυνομία, τη Θηροφυλακή καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Παρέμβαση υπήρξε, επίσης, από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.

Εξετάστηκαν θέματα συνεργασιών με στόχο την κοινή αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, καθώς είναι έτοιμο ένα τριετές σχέδιο διαχείρισης από το Δήμο, το οποίο συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψιν και τις προτάσεις των αντίστοιχων φορέων.

Όσον αφορά τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς είναι σε εξέλιξη από τη Δημοτική Αστυνομία Καλαμάτας, έλεγχοι που αφορούν την ηλεκτρονική σήμανση, την τήρηση των κανόνων ευζωίας και την καταγραφή των στοιχείων τους. Οι έλεγχοι διενεργούνται στην πόλη και τα χωριά του Δήμου, όπου γίνονται συστάσεις για την τήρηση της νομιμότητας (σήμανση, εμβολιασμός κ.λπ.) κι όπου απαιτείται στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης βεβαιώνονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Κατά τη συζήτηση κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην υιοθεσία εγκαταλελειμμένων κυνηγετικών σκύλων κ.ά. Επίσης υπήρξε συζήτηση για συνεργασία του Φιλοζωικού Ομίλου με τον Κυνηγετικό Σύλλογο για την εκμετάλλευση χώρου στ’ Άνω Αρφαρά για φιλοξενία αδέσποτων ζώων, ενώ κατεγράφησαν ανάγκες σε σχέση με εξοπλισμό που απαιτείται για τη διενέργεια ελέγχων (scanner), πέραν των ήδη υπαρχόντων, προκειμένου να υπάρξει προμήθεια και εν συνεχεία να διατεθούν στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Σημειώνεται ότι η Δημοτική Αρχή, εκφράζοντας την επιθυμία της για έμπρακτη στήριξη του δικαιώματος των ζώων στη ζωή αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους κανόνες ευζωίας αναφορικά με την προστασία και την όσο δυνατόν καλύτερη μεταχείρισή τους. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδησεις απο Καλαματα

Νέα απολύμανση στο Δυτικό Εμπορικό Κέντρο Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Σε καθαρισμό και νέα απολύμανση των εγκαταστάσεων του Δυτικού Εμπορικού Κέντρου στην περιοχή της Αγ. Τριάδας, προχώρησε η ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε. μέσω πιστοποιημένου συνεργείου.

Η απολύμανση εντάσσεται στις δράσεις της ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε. για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες είναι οι διενεργηθέντες έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού, που έχουν εξελιχθεί κατά τις ημέρες λειτουργίας της Αγοράς (κάθε Πέμπτη) όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με το Κ.Υ. Καλαμάτας και τον ΕΟΔΥ.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ