Connect with us

Μεσσηνία

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων 1

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων, που πραγματοποιήθηκε από 7-10 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Στην εκδήλωση αυτή που διεξάγεται κάθε χρόνο, συμμετέχουν εκπρόσωποι περιφερειακών και τοπικών αρχών, εμπειρογνώμονες και πανεπιστημιακοί στα πλαίσια μιας ευκαιρίας ανταλλαγής πρακτικών και τεχνογνωσίας στον τομέα της περιφερειακής και αστικής ανάπτυξης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης συμμετείχε σε μια σειρά εργαστηρίων, εκθέσεων και εκδηλώσεων δικτύωσης με θέμα την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη και την συγκέντρωση ιδεών που μπορεί να ενισχύουν τις αστικές στρατηγικές κατά την πολιτική συνοχής 2021-2027. Με τη συμμετοχή του εκεί ο Αντιπεριφερειάρχης είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συζητήσει με άλλους τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς φορείς, στοχεύοντας τόσο στη μεταφορά πολύτιμης γνώσης όσο και την προσωπική γνωριμία και δικτύωση.

Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου

Στο περιθώριο της διοργάνωσης συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας, κατόπιν πρόσκλησης, με την Ευρωβουλευτή κ. Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, και παρακολούθησε τις εισηγήσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δυνατότητα συμμετοχής της Περιφέρειας σε προγράμματα χρηματοδότησης  απευθείας  από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνάντηση παρέστησαν οι ευρωβουλευτές κ.κ. Μειμαράκης Ευάγγελος, Κεφαλογιάννης Εμμανουήλ, Κυμπουρόπουλος Στέλιος και Κύρτσος Γεώργιος.

Μειμαράκης Ευάγγελος - Στάθης Αναστασόπουλος

Μειμαράκης Ευάγγελος – Στάθης Αναστασόπουλος

Συνάντηση με τους Γ.Γ. Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπαγινέτα Κωνσταντίνο & κ. Στρατάκο Γεώργιο

συνάντηση με Γ.Γ. κ. Μπαγινέτα

συνάντηση με Γ.Γ. κ. Μπαγινέτα

Με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μπαγινέτα Κωνσταντίνο, συναντήθηκε χθες ο Αντιπεριφερειάρχης για το θέμα της ολοκλήρωσης του φιλιατρινού φράγματος. Στην συνάντηση αυτή παρευρέθηκε και ο Δ/ντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος. Ο Γεν. Γραμματέας ενημέρωσε ότι το υπουργείο αναμένει την έκθεση της ανεξάρτητης αρχής φραγμάτων, που πρόσφατα επισκέφθηκε το έργο, για την πλήρωση του φράγματος. Φυσικά πρέπει να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης των υπολειπόμενων  κτημάτων, τα οποία θα καλυφθούν με νερό όταν πληρωθεί πλήρως το φράγμα.

Σχετικά με την κατασκευή των δικτύων άρδευσης, ενημερωθήκαμε ότι αυτά είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου.  Απομένει η πλήρης ωρίμανση της μελέτης του έργου με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν και οι απαλλοτριώσεις. Ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να δοθεί στην υπηρεσία Τεχνικών έργων της ΠΕ Μεσσηνίας ένα αντίγραφο της μελέτης των δικτύων ώστε να παρακολουθούμε τα επόμενα βήματα και να παρεμβαίνουμε για την επίσπευση κατασκευής του έργου.

Συζητήθηκαν επίσης δύο δημοφιλή και πολύ σημαντικά προγράμματα υποστήριξης των αγροτών, αυτά των νέων γεωργών και τα σχέδια βελτίωσης, για τα οποία ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από το Γεν. Γραμματέα να ενισχυθούν οικονομικά.  Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το Υπουργείο έχει στον προγραμματισμό του την αύξηση των αντίστοιχων κονδυλίων, ώστε να καλυφθούν όλα τα αιτήματα των αγροτών μας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Γ.Γ. Κ. ΣΤΡΑΤΑΚΟ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Γ.Γ. Κ. ΣΤΡΑΤΑΚΟ

Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε στο Υπουργείο και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Στρατάκο Γεώργιο και συζήτησαν για θέματα αγροτικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα για το θέμα της δακοκτονίας ζητήθηκε από το Γεν. Γραμματέα ο προγραμματισμός για την επόμενη χρονιά να ξεκινήσει νωρίτερα προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Περαιτέρω ζητήθηκε στην επόμενη κατανομή των πιστώσεων του προγράμματος δακοκτονίας να ενισχυθεί η Μεσσηνία αλλά και ολόκληρη η Περιφέρεια οικονομικά για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις ενός επιτυχημένου προγράμματος δακοκτονίας. Συζητήθηκαν επίσης και οι τίτλοι άλλων ζητημάτων που απασχολούν την περιοχή μας και για τα οποία θα ακολουθήσει προετοιμασία και νέα συνάντηση.

Σύσκεψη για τη φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Στάθη Αναστασόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή  στην αίθουσα συσκέψεων «Παναγιώτης Φωτέας» συνάντηση εργασίας, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τη φετινή Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της 120 ΠΕΑ, του Δήμου Καλαμάτας, της Αστυνομικής Δνσης Μεσσηνίας, της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, της Ομάδας Φυσικής Αγωγής Β/θμιας Εκπαίδευσης, της Φιλαρμονικής του Δήμου, του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας, του Χορευτικού Ομίλου «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ», της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μεσσηνίας, των Εθελοντών του Περιφερειακού τμήματος ΕΕΣ  Καλαμάτας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Βέργας, του Συλλόγου Κρητών «ο ΨΕΙΛΟΡΕΙΤΗΣ» και του Τμήματος τοπικής εφορίας οδηγών και προσκόπων. Αφού καλωσόρισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης όλους τους παρευρισκόμενους, έγινε διαλογική συζήτηση για την καλύτερη οργάνωση της εθνικής επετείου με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων 2

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 15

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 16

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 17

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique 18

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο 19

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 20

«Η μπάντα των απορριμματοφόρων»

Η μουσική και ο ήχος στην εκπαίδευση μέσα από την επανάχρηση υλικών.

Αυτός ήταν το κύριο θέμα επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς που πραγματοποίησαν το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, τη Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το πρωινό του Σαββάτου 22 Φεβρουαρίου 2020 στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στην ημερίδα, με  τίτλο «Η μπάντα των απορριμματοφόρων»,  ακούστηκαν και συζητήθηκαν σημαντικές σύγχρονες πρακτικές για το περιβάλλον.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 21

Οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ Καλαμάτας, Ιωάννα Ραβάνη και Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, παρουσίασαν τους στόχους της ημερίδας και έδωσαν το λόγο στην Σοφία Θεοδωρίδου, Υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, η οποία με την εισήγησή της, «Δημιουργική σκέψη, διαφοροποιημένη προσέγγιση στη διαχείριση της καθημερινότητας» παρουσίασε πρακτικές που έχουν συντονίσει και εφαρμόσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας αλλά και της τοπικής κοινωνίας για μείωση της πλαστικής σακούλας καθώς και το θεωρητικό υπόβαθρο που πλαισίωσε τις εκπαιδευτικές δράσεις. Βασική παράμετρος των καλών πρακτικών που παρουσίασε ήταν η πραγμάτωση διαβούλευσης μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των εμπορικών και επιχειρηματικών συλλόγων της περιοχής καθώς και άλλων φορέων για την απόφαση των δράσεων ευαισθητοποίηση αλλά και την υποστήριξή τους από όλους τους εμπλεκόμενους.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 22

Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Δημήτριος Σαρρής, Μουσικός του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος εκπροσωπώντας τη συντονιστική ομάδα του Εθνικού Δικτύου για τον Ήχο στην Εκπαίδευση μας γνώρισε βιωματικά με το εθνικό πρόγραμμα «Διάφανες σημαίες». Οι «διάφανες σημαίες» (http://edulab.sch.gr/flags/) αναρτούνται σε σημεία με προνομιακό ηχητικό περιβάλλον, σύμφωνα με μετρήσεις και αξιολογήσεις που κάνουν οι σχολικές μονάδες.  Η Ευαγγελία Μακρή, Νηπιαγωγός, έχοντας υλοποιήσει πρόγραμμα ανάρτησης διάφανης σημαίας στο 7ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας, πέρυσι, παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα που ακολούθησε, τις δυσκολίες που συνάντησε αλλά και σπουδαία συμπεράσματα και αποτελέσματα που είχε στο σχολείο της σχετικά με την ανάπτυξη δεξιοτήτων των μαθητών της.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 23

Οι εισηγητές της ημερίδας (από αριστερά: Ιωάννα Ραβάνη, Γεώργιος Αργυροηλιόπουλος, Θεόδωρος Παπαϊωάννου, Σοφία Θεοδωρίδου, Δημήτριος Σαρρής, Ευαγγελία Μακρή)

Το εργαστηριακό μέρος της ημερίδας ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικός του ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών, οποίος μέσα από τη μαγεία ενός παραμυθιού μας παρουσίασε μουσικά όργανα από άχρηστα υλικά, τρόπους αξιοποίησής τους στην εκπαίδευση με αποκορύφωμα τη δημιουργία ανάλογης μπάντας στο σχολείο. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί κατασκευάσαμε ένα «φλάουτο» (slide flute) από πλαστικούς σωλήνες και μαζί με «σείστρα» από κλαδιά ελιάς και καπάκια από αναψυκτικά, με γυάλινα μπουκάλια καθώς και διαφόρων ειδών κρουστά από πλαστικά δοχεία και σακούλες, δημιουργήσαμε την πρώτη «μπάντα των απορριμματοφόρων» στην Καλαμάτα και καταφέραμε να αναπαράγουμε τη μελωδία από τρία τραγούδια που ακούμε συνήθως στις σχολικές εορτές.

Hμερίδα για εκπαιδευτικούς «Η μπάντα των απορριμματοφόρων» στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας 24

Κατασκευή «φλάουτου» (slide flute) από ανακυκλώσιμα υλικά

Το γεγονός ότι καταφέραμε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε μια ορχήστρα, αναπαράγοντας ρυθμικά ήχους αλλά και μελωδίες (με 4 νότες, για αρχή), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με την καθολική υποστήριξη από τους εισηγητές σίγουρα θα έχουμε σύντομα στη Μεσσηνία διαφορετικού τύπου μπάντες στα σχολεία να πλαισιώνουν τις σχολικές εορτές.

 

Η Ημερίδα στηρίχτηκε στη συνεργασία των Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  • του τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ρήματα και Απορρίμματα: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ – Ανακυκλώνω» που συντονίζει το ΚΠΕ Καλαμάτας
  • του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, με τίτλο ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ «ΑΧΡΗΣΤΑ»,  το οποίο συντονίζει το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών
  • του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» που συντονίζει η Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας.

 

Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ