Connect with us

Πολιτικά

Σταμάτης Μπεχράκης: 33η Επέτειος Σεισμών Καλαμάτας του 1986. Τελετές με ουσία;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Σταμάτης Μπεχράκης: 33η Επέτειος Σεισμών Καλαμάτας του 1986. Τελετές με ουσία; 1
Κοινοποιησέ το

Oι τελετές των επετείων των καταστρεπτικών σεισμών της Καλαμάτας, που έγινε στις 13 και 15 Σεπτεμβρίου του 1986, δεν πρέπει να περιορίζονται σε απόδοση τιμών στα θύματα των σεισμών, αλλά να αποτελούν αφορμή για συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση φορέων με την αιγίδα του δημοτικού συμβουλίου . Ο σκοπός της ειδικής συνεδρίασης αυτής θα είναι ο περιοδικός  έλεγχος των καταρτισμένων  προτάσεων  πρόληψης καταστροφών στο σχεδιασμό των υποδομών των μαζικών εκδηλώσεων των πολιτών την  ακόμα παραπέρα της αποτελεσματικότερη σχεδίαση αντιμετώπισης των έκτακτων καταστάσεων των επιπτώσεων, που ενδεχομένως να υπάρχουν .Την ενημέρωση των δημοτών με στόχο την καλλιέργεια της ισχυρής δυναμικής, συλλογικής προσπάθειας που θα χρειαστεί να καταβληθεί  κάποια χρονική στιγμή από όλους μας . Η ετήσια ημερίδα θα αποτελεί αφορμή για ενσωμάτωση στους σχεδιασμούς, συνεχών, περισσότερο εξειδικευμένων προτάσεων ή επικαιροποιήσεων, με νέα δεδομένα τεχνικών εξελίξεων, είτε εντοπισμού ασαφών χειρισμών στον τρόπο  και ασάφειες στο είδος εμπλοκής, του κάθε υπόχρεου φυσικού προσώπου ή αρμόδιου φορέα.

Σταμάτης Μπεχράκης: 33η Επέτειος Σεισμών Καλαμάτας του 1986. Τελετές με ουσία; 2

Το ερώτημα που πρέπει να βασανίζει κάθε δημοτικό συμβούλιο με έναν απολογιστικό τρόπο, είναι αν οι σχεδιασμοί της πολιτικής προστασίας θεωρούνται αναπτυξιακοί ή όχι, αν ενσωματώνονται στην καθημερινότητα και τις υποδομές της πόλης και του δήμου ευρύτερα. Αρνητικό παράδειγμα αποτελεί ο χειρισμός της δημοτικής αρχής 2010-2014 για τον περιορισμό της  πλατείας Ελευθερίας στην κεντρική πόλη.

Η κατάσταση, οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και η ποιότητα των προβλημάτων έχουν αλλάξει προς το σοβαρότερο . Η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με μακροχρόνιο σχεδιασμό, για να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η προστασία του Ταϋγέτου αφορά τη βιωσιμότητα της πόλης, η διαχείριση των νερών, επιφανειακών και υπογείων αφορά την αειφορία, αφορά το τι θα αντιμετωπίζει στο μέλλον κάθε κάτοικος αυτού του τόπου και αν παραγόμενος πλούτος από τον αγροτικό τομέα ή του τουρισμού της περιοχής θα μπορεί να υπάρξει και μελλοντικά. Η δορυφορική γεωργία με συνεχή αποθηκευόμενα δεδομένα μπορεί να επικουρεί αποφάσεις που αφορούν στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.

Η κατάρρευση παράκτιων τμημάτων σε Αλμυρό και Βέργα στέλνουν τα πρώτα μηνύματα ότι απειλούνται οι πρώτες οικίες και επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος χωρίς να υπάρχει ένα σχέδιο διαχείρισης του παράκτιου μετώπου με σποραδικά και ασύνδετα έργα σε αυτό .

Η διαχείριση των υπογειοποιημένων ρεμάτων της πόλης και η αντιμετώπιση των πλημμυρικών κινδύνων από τα ποτάμια της περιοχής που υπάρχουν στο δήμο μας , δεν μπορεί να γίνει ενιαία αν δεν ελέγχεται  η κατάσταση με αυτόματο τρόπο τηλεμετρήσεων από ένα  ειδικό για αυτό τον σκοπό γραφείο. Υπάρχουν και άλλες απειλές που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, όπως η αλλαγή χρήσεων γης,  το πόσο ασφαλείς είναι οι πόροι ύδρευσης και μεταφοράς πόσιμου νερού ,επιδημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, κίνδυνοι στη βιοποικιλότητα  .

Σταμάτης Μπεχράκης: 33η Επέτειος Σεισμών Καλαμάτας του 1986. Τελετές με ουσία; 3

Όλα τα παραπάνω πρέπει να οδηγούν όλους μας και υπηρεσιακούς παράγοντες,  να μπούμε σιγά σιγά σε νέα φάση, στην αντίληψη και στην πολιτική της Ανθεκτικής Πόλης .Μιας κοινότητας με υψηλό δείκτη κοινωνικότητας και αλληλέγγυας αντίληψης, που μπορεί να απορροφήσει το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί ξαφνικά, με το να δώσει την δυνατότητα  επαναφοράς άμεσα σε λειτουργία ορισμένων υποστηρικτικών δράσεων  και υπηρεσιών της τοπικής κοινωνίας.

Υπάρχουν επίσης, σοβαρά ανησυχητικά θέματα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες για το αν γίνονται καλά ή όχι αλλά και να οικοδομείται συναντίληψη για τα θέματα . Ενδεικτικά:

-Το 2013 έγινε ο τελευταίος πρωτοβάθμιος έλεγχος στατικής συμπεριφοράς στα δημόσια κτήρια από τον ΟΑΣΠ. Δεν υπάρχει ενημέρωση  για το αν κάποια δημόσια κτίρια έχουν κριθεί ότι χρειάζονται δευτεροβάθμιο έλεγχο ή αν ζητήθηκε.

-Υπάρχουν σχολεία με παράνομα τροποποιημένο αριθμό σχολικών αιθουσών ή τροποποιημένων χρήσεων αιθουσων.

-Ενώ έχουν ζητηθεί εκθέσεις από το γραφείο πολιτικής προστασίας, μόνο λίγα σχολεία έχουν απαντήσει. Υπάρχει νομοθετικό κενό, που θα έπρεπε να υποχρεώνει  να απαντήσουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων πρέπει να έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο  τέτοιου είδους παραβάσεων με ετήσιες τεχνικές εκθέσεις.

– Υπάρχουν ετοιμόρροπα διατηρητέα, διάσπαρτα, κτίρια, ουσιαστικά χωρίς μέριμνα για την άρση της επικινδυνότητας. Στις παρελάσεις δεκάδες άνθρωποι κάθονται κάτω από μαρκίζες ορισμένων από αυτά.

-Οι πεζοδρομήσεις σε στενούς δρόμους με πλατάνια στη μέση και τραπεζοκαθίσματα στις άκρες, δεν είναι καλή πρακτική και πρέπει να αποφεύγεται από τους μελετητές.

-Οι τσιμεντένιες μπάλες στα πεζοδρόμια δεν εμποδίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα εμποδίζουν όμως τα ασθενοφόρα.

-Ο κίνδυνος της πλημμύρισης του Νέδοντα είναι ανοιχτό θέμα.

-Ο ηλεκτρολογικός / μηχανολογικός εξοπλισμός στο  ρέμα Μουτελάκι (αποστραγγιστική τάφρος) (βλ. πλημμύρες 2013) είναι απαρχαιωμένος, ενώ το φράγμα στον Πάμισο δεν είναι λειτουργικό για το σκοπό του.

– Τεχνικές υποδομές: δεν υπάρχουν καταγραφικά ροής, ορμητικότητας και στάθμης σε σημαντικά ποτάμια και ρέματα. Δεν υπάρχουν δορυφορικά τηλέφωνα μεταξύ βασικών κτιρίων διοίκησης υπηρεσιών, δεν έχει ενταχτεί στην τοπική ΕΡΑ εφεδρικός πομπός, στο μηχανισμό πληροφόρησης έκτακτων καταστάσεων.

Δεν γίνεται εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα στην πόλη, μέσω του πράσινου και δεν υπάρχουν  προδιαγραφές  στα έργα διευκόλυνσης της απορρόφησης των βροχών στο αστικό περιβάλλον που είναι εκτεταμένο και πριν τη θάλασσα , ήταν ένας ρόλος που είχε  η περιοχή με φυσικό τρόπο .

Ας ουσιαστικοποιήσουμε λοιπόν την ημέρα της επετείου των σεισμών και κάθε χρόνο να εμβαθύνουμε στον αναγκαίο σχεδιασμό για την ανθεκτικότητα του δήμου μας!

Ας επαναλάβουμε ακόμα μια φορά την πρότασή μας να τιμήσουμε τον πολεοδόμο Γρηγόρη Διαμαντόπουλο, με μία προτομή στην  πλατεία Ελευθερίας συμβολικά στην καρδιά της πόλης για την εργασία του και την αφοσίωση του στον άνθρωπο και μέσω αυτού να καλλιεργήσουμε την ανάγκη, για τον δίκαιο οικολογικό και ανθρωποκεντρικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Μαζί φυσικά με τα αγάλματα των αγαπημένων ηρώων του 1821 ,την ανάδειξη του ρόλου της πόλης μας τότε στην συγκρότηση του ελληνικού κράτους και την ανάμνηση πολεμικών κατορθωμάτων πρέπει να καλλιεργούμε την αγάπη για τις τέχνες τις επιστήμες ,την εργασία, την ανθρωποκεντρική πολεοδομία , την κοινωνική προσφορά,  την ιατρική, την εκπαίδευση ,τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των πόλεων μας ή μήπως δεν πρέπει ;


Κοινοποιησέ το

Πολιτικά

Π. Νίκας: Απολύτως επιβεβλημένη η λειτουργία νοσοκομείου αναφοράς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα επιμένουμε συνεχώς σε αυτό το αίτημα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Παναγιώτης Νίκας
Κοινοποιησέ το

Νίκας για νοσοκομείο αναφοράς στην Περιφέρεια

Η σταθερά αυξανόμενη εκδήλωση κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθιστά απολύτως απαραίτητη την λειτουργία σε αυτή νοσοκομείου αναφοράς, τονίζει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε δήλωσή του, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά:

“Εμείς θα επιμένουμε συνεχώς σε αυτό το αίτημα και ας παριστάνουν κάποιοι ότι δεν το ακούν”.

Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισημαίνει:

“Τα κρούσματα covid 19 αυξάνονται και στην Περιφέρειά μας, με ανησυχητικό ρυθμό. Θερμά παρακαλώ τους συμπολίτες μας να τηρούν σχολαστικά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη πλέον η λειτουργία νοσοκομείου αναφοράς, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα στην Περιφέρειά μας και να μην μετακινούνται οι οικονομικά αδύνατοι συμπολίτες μας, αυτοί και οι οικογένειές τους, στα νοσοκομεία του Ρίου και της Αθήνας. Εμείς θα επιμένουμε συνεχώς σε αυτό το αίτημα και ας παριστάνουν κάποιοι ότι δεν το ακούν”.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Ανασχηματισμός: Δείτε τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Ανασχηματισμός: Δείτε τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης 14
Κοινοποιησέ το

Ανασχηματισμός

Η συζήτηση των τελευταίων ημερών περί ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα επιβεβαιώθηκε καθώς ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοινώνει τις «λειτουργικές βελτιώσεις» όπως τις επεξεργάστηκε το Μαξίμου.

Ο όρος «λειτουργικές βελτιώσεις» δεν είναι τυχαίος καθώς οι αλλαγές στην κυβέρνηση είναι περιορισμένες.

Ο πρωθυπουργός θα είχε προβεί στις κινήσεις του άμεσα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η τουρκική Navtex με αποτέλεσμα να στραφεί πλήρως η προσοχή του Μαξίμου στο Καστελόριζο και στα εθνικά θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε:

– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.

– Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

– Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.

– Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας.

Με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές. Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον Πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών.

“Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο. Κλείνω σημειώνοντας ότι με την ανακοίνωσή μου θα λάβετε και την πλήρη σύνθεση της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων” είπε κλείνοντας ο Στέλιος Πέτσας.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

«Κλείδωσε» ο ανασχηματισμός ‑ Πότε θα έχουμε τις ανακοινώσεις των ονομάτων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

«Κλείδωσε» ο ανασχηματισμός ‑ Πότε θα έχουμε τις ανακοινώσεις των ονομάτων 15
Κοινοποιησέ το

Ανασχηματισμός

Θέμα ωρών είναι πλέον ο ανασχηματισμός. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, οι αλλαγές στην κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Τρίτη, έπειτα από την παρουσίαση στον Κυριάκο Μητσοτάκη της πλατφόρμας για την ψήφο των κατοίκων του εξωτερικού από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι αλλαγές αναμένεται να είναι περιορισμένες και θα σχετίζονται με τη διαχείριση του πακέτου των 32 δισ. ευρώ και με την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Θεωρείται βέβαιη η αναβάθμιση του Θεόδωρου Σκυλακάκη από υφυπουργό σε αναπληρωτή υπουργό, με πιθανότερο διάδοχό του τον γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής Θάνο Πετραλιά, ενώ ακούγεται έντονα και η αναβάθμιση σε αναπληρωτή υπουργό του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση.

Οι κενές θέσεις

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καλυφθεί η θέση του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά, ο οποίος παραιτήθηκε για να αναλάβει Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης στην Κομισιόν.

Αντιθέτως κενή φαίνεται ότι θα μείνει η θέση του επίσης παραιτηθέντος για προσωπικούς λόγους υφυπουργού Δικαιοσύνης Δημητρίου Κράνη.

Επίσης, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι θέσεις των υφυπουργών, με την αναβάθμιση ορισμένων γενικών γραμματέων αλλά και την είσοδο στην κυβέρνηση βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Στην Αθήνα αναμένεται να επιστρέψει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή τις διακοπές της στη Νάξο, για την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ