Connect with us
biostalis

Πολιτικά

Σταμάτης Μπεχράκης: 33η Επέτειος Σεισμών Καλαμάτας του 1986. Τελετές με ουσία;

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Σταμάτης Μπεχράκης: 33η Επέτειος Σεισμών Καλαμάτας του 1986. Τελετές με ουσία; 5
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Oι τελετές των επετείων των καταστρεπτικών σεισμών της Καλαμάτας, που έγινε στις 13 και 15 Σεπτεμβρίου του 1986, δεν πρέπει να περιορίζονται σε απόδοση τιμών στα θύματα των σεισμών, αλλά να αποτελούν αφορμή για συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση φορέων με την αιγίδα του δημοτικού συμβουλίου . Ο σκοπός της ειδικής συνεδρίασης αυτής θα είναι ο περιοδικός  έλεγχος των καταρτισμένων  προτάσεων  πρόληψης καταστροφών στο σχεδιασμό των υποδομών των μαζικών εκδηλώσεων των πολιτών την  ακόμα παραπέρα της αποτελεσματικότερη σχεδίαση αντιμετώπισης των έκτακτων καταστάσεων των επιπτώσεων, που ενδεχομένως να υπάρχουν .Την ενημέρωση των δημοτών με στόχο την καλλιέργεια της ισχυρής δυναμικής, συλλογικής προσπάθειας που θα χρειαστεί να καταβληθεί  κάποια χρονική στιγμή από όλους μας . Η ετήσια ημερίδα θα αποτελεί αφορμή για ενσωμάτωση στους σχεδιασμούς, συνεχών, περισσότερο εξειδικευμένων προτάσεων ή επικαιροποιήσεων, με νέα δεδομένα τεχνικών εξελίξεων, είτε εντοπισμού ασαφών χειρισμών στον τρόπο  και ασάφειες στο είδος εμπλοκής, του κάθε υπόχρεου φυσικού προσώπου ή αρμόδιου φορέα.

Σταμάτης Μπεχράκης: 33η Επέτειος Σεισμών Καλαμάτας του 1986. Τελετές με ουσία; 6

Το ερώτημα που πρέπει να βασανίζει κάθε δημοτικό συμβούλιο με έναν απολογιστικό τρόπο, είναι αν οι σχεδιασμοί της πολιτικής προστασίας θεωρούνται αναπτυξιακοί ή όχι, αν ενσωματώνονται στην καθημερινότητα και τις υποδομές της πόλης και του δήμου ευρύτερα. Αρνητικό παράδειγμα αποτελεί ο χειρισμός της δημοτικής αρχής 2010-2014 για τον περιορισμό της  πλατείας Ελευθερίας στην κεντρική πόλη.

Η κατάσταση, οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι και η ποιότητα των προβλημάτων έχουν αλλάξει προς το σοβαρότερο . Η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με μακροχρόνιο σχεδιασμό, για να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η προστασία του Ταϋγέτου αφορά τη βιωσιμότητα της πόλης, η διαχείριση των νερών, επιφανειακών και υπογείων αφορά την αειφορία, αφορά το τι θα αντιμετωπίζει στο μέλλον κάθε κάτοικος αυτού του τόπου και αν παραγόμενος πλούτος από τον αγροτικό τομέα ή του τουρισμού της περιοχής θα μπορεί να υπάρξει και μελλοντικά. Η δορυφορική γεωργία με συνεχή αποθηκευόμενα δεδομένα μπορεί να επικουρεί αποφάσεις που αφορούν στο σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.

Η κατάρρευση παράκτιων τμημάτων σε Αλμυρό και Βέργα στέλνουν τα πρώτα μηνύματα ότι απειλούνται οι πρώτες οικίες και επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος χωρίς να υπάρχει ένα σχέδιο διαχείρισης του παράκτιου μετώπου με σποραδικά και ασύνδετα έργα σε αυτό .

Η διαχείριση των υπογειοποιημένων ρεμάτων της πόλης και η αντιμετώπιση των πλημμυρικών κινδύνων από τα ποτάμια της περιοχής που υπάρχουν στο δήμο μας , δεν μπορεί να γίνει ενιαία αν δεν ελέγχεται  η κατάσταση με αυτόματο τρόπο τηλεμετρήσεων από ένα  ειδικό για αυτό τον σκοπό γραφείο. Υπάρχουν και άλλες απειλές που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς, όπως η αλλαγή χρήσεων γης,  το πόσο ασφαλείς είναι οι πόροι ύδρευσης και μεταφοράς πόσιμου νερού ,επιδημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, κίνδυνοι στη βιοποικιλότητα  .

Σταμάτης Μπεχράκης: 33η Επέτειος Σεισμών Καλαμάτας του 1986. Τελετές με ουσία; 7

Όλα τα παραπάνω πρέπει να οδηγούν όλους μας και υπηρεσιακούς παράγοντες,  να μπούμε σιγά σιγά σε νέα φάση, στην αντίληψη και στην πολιτική της Ανθεκτικής Πόλης .Μιας κοινότητας με υψηλό δείκτη κοινωνικότητας και αλληλέγγυας αντίληψης, που μπορεί να απορροφήσει το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί ξαφνικά, με το να δώσει την δυνατότητα  επαναφοράς άμεσα σε λειτουργία ορισμένων υποστηρικτικών δράσεων  και υπηρεσιών της τοπικής κοινωνίας.

Υπάρχουν επίσης, σοβαρά ανησυχητικά θέματα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες για το αν γίνονται καλά ή όχι αλλά και να οικοδομείται συναντίληψη για τα θέματα . Ενδεικτικά:

-Το 2013 έγινε ο τελευταίος πρωτοβάθμιος έλεγχος στατικής συμπεριφοράς στα δημόσια κτήρια από τον ΟΑΣΠ. Δεν υπάρχει ενημέρωση  για το αν κάποια δημόσια κτίρια έχουν κριθεί ότι χρειάζονται δευτεροβάθμιο έλεγχο ή αν ζητήθηκε.

-Υπάρχουν σχολεία με παράνομα τροποποιημένο αριθμό σχολικών αιθουσών ή τροποποιημένων χρήσεων αιθουσων.

-Ενώ έχουν ζητηθεί εκθέσεις από το γραφείο πολιτικής προστασίας, μόνο λίγα σχολεία έχουν απαντήσει. Υπάρχει νομοθετικό κενό, που θα έπρεπε να υποχρεώνει  να απαντήσουν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων πρέπει να έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο  τέτοιου είδους παραβάσεων με ετήσιες τεχνικές εκθέσεις.

– Υπάρχουν ετοιμόρροπα διατηρητέα, διάσπαρτα, κτίρια, ουσιαστικά χωρίς μέριμνα για την άρση της επικινδυνότητας. Στις παρελάσεις δεκάδες άνθρωποι κάθονται κάτω από μαρκίζες ορισμένων από αυτά.

-Οι πεζοδρομήσεις σε στενούς δρόμους με πλατάνια στη μέση και τραπεζοκαθίσματα στις άκρες, δεν είναι καλή πρακτική και πρέπει να αποφεύγεται από τους μελετητές.

-Οι τσιμεντένιες μπάλες στα πεζοδρόμια δεν εμποδίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα εμποδίζουν όμως τα ασθενοφόρα.

-Ο κίνδυνος της πλημμύρισης του Νέδοντα είναι ανοιχτό θέμα.

-Ο ηλεκτρολογικός / μηχανολογικός εξοπλισμός στο  ρέμα Μουτελάκι (αποστραγγιστική τάφρος) (βλ. πλημμύρες 2013) είναι απαρχαιωμένος, ενώ το φράγμα στον Πάμισο δεν είναι λειτουργικό για το σκοπό του.

– Τεχνικές υποδομές: δεν υπάρχουν καταγραφικά ροής, ορμητικότητας και στάθμης σε σημαντικά ποτάμια και ρέματα. Δεν υπάρχουν δορυφορικά τηλέφωνα μεταξύ βασικών κτιρίων διοίκησης υπηρεσιών, δεν έχει ενταχτεί στην τοπική ΕΡΑ εφεδρικός πομπός, στο μηχανισμό πληροφόρησης έκτακτων καταστάσεων.

Δεν γίνεται εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα στην πόλη, μέσω του πράσινου και δεν υπάρχουν  προδιαγραφές  στα έργα διευκόλυνσης της απορρόφησης των βροχών στο αστικό περιβάλλον που είναι εκτεταμένο και πριν τη θάλασσα , ήταν ένας ρόλος που είχε  η περιοχή με φυσικό τρόπο .

Ας ουσιαστικοποιήσουμε λοιπόν την ημέρα της επετείου των σεισμών και κάθε χρόνο να εμβαθύνουμε στον αναγκαίο σχεδιασμό για την ανθεκτικότητα του δήμου μας!

Ας επαναλάβουμε ακόμα μια φορά την πρότασή μας να τιμήσουμε τον πολεοδόμο Γρηγόρη Διαμαντόπουλο, με μία προτομή στην  πλατεία Ελευθερίας συμβολικά στην καρδιά της πόλης για την εργασία του και την αφοσίωση του στον άνθρωπο και μέσω αυτού να καλλιεργήσουμε την ανάγκη, για τον δίκαιο οικολογικό και ανθρωποκεντρικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Μαζί φυσικά με τα αγάλματα των αγαπημένων ηρώων του 1821 ,την ανάδειξη του ρόλου της πόλης μας τότε στην συγκρότηση του ελληνικού κράτους και την ανάμνηση πολεμικών κατορθωμάτων πρέπει να καλλιεργούμε την αγάπη για τις τέχνες τις επιστήμες ,την εργασία, την ανθρωποκεντρική πολεοδομία , την κοινωνική προσφορά,  την ιατρική, την εκπαίδευση ,τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα των πόλεων μας ή μήπως δεν πρέπει ;


Κοινοποιησέ το

Πολιτικά

Αλέξης Χαρίτσης ενημερώθηκε για θέματα της Περιφέρειας και της Μεσσηνίας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Αλέξης Χαρίτσης ενημερώθηκε για θέματα της Περιφέρειας και της Μεσσηνίας 16
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Συνάντηση είχε το μεσημέρι σήμερα, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, στην Τρίπολη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας με τον βουλευτή Μεσσηνίας -και τ. Υπουργό Αλέξη Χαρίτση.

Στη μακρά συζήτηση που διημείφθη, έγινε ενημέρωση από την πλευρά του περιφερειάρχη για γενικότερα θέματα της Περιφέρειας, όπως το φυσικό αέριο, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, κι ακόμα ζητήματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.

Συζητήθηκαν επίσης και θέματα της Μεσσηνίας, την οποία ο τ. υπουργός εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο.

“Ο Αλ. Χαρίτσης είναι αποδεδειγμένα φίλος της αυτοδιοίκησης προς δημάρχους και περιφερειάρχες διαφορετικών πολιτικών αποκλίσεων. Εχει σταθεί αρωγός σε πολλούς, μεταξύ των οποίων και εμού όταν ήμουν δήμαρχος Καλαμάτας και γι’ αυτό θα ήθελα -και δημόσια- να εκφράσω για μία ακόμα φορά τις ευχαριστίες μου, αλλά και την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του, για τη συνολική συνδρομή του προς τον θεσμό της αυτοδιοίκησης” σημείωσε ο περιφερειάρχης μετά τη συνάντηση.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Δίκη Χρυσής Αυγής – Κασιδιάρης: «Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει»

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Δίκη Χρυσής Αυγής – Κασιδιάρης: «Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει» 17
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Με παρόντες και σήμερα τους πρώην βουλευτές Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Ηλία Κασιδιάρη συνεχίζεται η εξέταση των αιτημάτων για ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση των καταδικασθέντων για τη Χρυσή Αυγή.

Λίγο πριν από τη μία ο Ηλίας Κασιδιάρης αυτοπροσώπως ζήτησε να ανασταλεί η εκτέλεση της εξοντωτικής, όπως την χαρακτήρισε ποινής των 13 ετών, τονίζοντας ότι έχουν παραβιαστεί όλα τα δικαιώματα του και δηλώνοντας για μια ακόμη φορά αθώος.

«Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητά μου. Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις, όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζαν πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος ζητώ το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο. Εάν δεν την πάρω δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να τελειώσει το Εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή», είπε.

«Ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό… Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο. Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος», κατέληξε.

«Αναστολή στον Μπούκουρα για να κάνει… πίτσες»

Πηγή


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Πολιτικά

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα: Με τρεις Navtex απαντά η Αγκυρα

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα: Με τρεις Navtex απαντά η Αγκυρα 18
Κοινοποιησέ το

Ουζοτσιπουρομεζεδοκαφενες Αριστοτελειο

Με μια νέα «εμπρηστική» κίνηση, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως απάντηση στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τις τουρκικές προκλήσεις, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε την Παρασκευή στην έκδοση τριών νέων οδηγιών προς ναυτιλλομένους, με τις οποίες δεσμεύει για στρατιωτικές ασκήσεις συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, η υδρογραφική Υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε τρεις Navtex που αφορούν στη διενέργεια τριών διαφορετικών στρατιωτικών ασκήσεων: Η πρώτη έχει προγραμματιστεί στις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, η δέυτερη στις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και η τρίτη άσκηση στις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ