Connect with us

Μεσσηνία

«Σάλπαρε» το νέο σκάφος από πλαστικά μπουκάλια στην Καλαμάτα!

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

«Σάλπαρε» το νέο σκάφος από πλαστικά μπουκάλια στην Καλαμάτα!

To πρόγραμμα “Από μπουκάλια σε σκάφη (B2B – Bottles to Boats)”, έχει ως στόχο την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών νερού

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που στοχεύει στην μετατροπή πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης σε ιστιοπλοϊκά σκάφη τύπου optimist, παρουσιάστηκε στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Αθλητικού Συλλόγου Καλαμάτας Αίολος.

Το πρόγραμμα – μια ιδέα του Ιρανοσουηδού αρχιτέκτονα Hamid Roshangar ο οποίος σχεδίασε τον ολιστικό κύκλο αντιμετώπισης του προβλήματος της υπερβολικής χρήσης πλαστικού – υλοποιείται από τον οργανισμό νεολαίας και εκπαίδευσης Κ.Α.ΝΕ., Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων με την υποστήριξη του ναυταθλητικού συλλόγου ΝΑΣΚ Αίολος.

Ο κύκλος αυτός ξεκινάει με την εκπαίδευση μαθητών στα σχολεία (εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας με τίτλο: «Μη βιάζεσαι να απορρίψεις τα σκουπίδια»), συνεχίζεται με την συλλογή των μπουκαλιών από τους μαθητές, την χρήση ειδικά προσαρμοσμένων μηχανών (ποδηλάτου, αργαλειού, κόφτη) για την επεξεργασία του πλαστικού, την δημιουργία των σκαφών και κλείνει με την παροχή δωρεάν μαθημάτων ιστιοπλοΐας για τους μαθητές που συμμετείχαν στην διαδικασία. Έτσι συνδυάζει μάθηση, αθλητισμό, ανακύκλωση και επιχειρηματική εκπαίδευση.

«Σάλπαρε» το νέο σκάφος

Για τις ανάγκες του σταδίου της κατασκευής των σκαφών, ήρθαν στην Καλαμάτα 16 νέοι από 7 χώρες, μέσω του προγράμματος “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης” που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Έτσι στον προϋπάρχον κύκλο προστέθηκε και το κομμάτι της παροχής μαθησιακών ευκαιριών σε νέους με λιγότερες ευκαιρίες ή/και προερχόμενους από δύσκολα περιβάλλοντα, αναπτύσσοντας περαιτέρω τον αντίκτυπο της δράσης. Οι νέοι βοήθησαν στην κατασκευή του ιστιοπλοϊκού σκάφους και παράλληλα ανέπτυξαν κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες καθώς και επιστημονικές γνώσεις.

Την διαδικασία της κατασκευής των σκαφών παρακολούθησαν περίπου 100 μαθητές από σχολεία της Καλαμάτας οι οποίοι κινητροδοτήθηκαν να συμμετέχουν με τα σχολεία τους στην πρωτοβουλία αυτή.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η καθέλκυση του σκάφους που φτιάχτηκε, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν την έκθεση με τους καινοτόμους μηχανισμούς που δημιουργήθηκαν για να φτιαχτούν τα σκάφη αυτά, έκθεση φωτογραφίας και άλλων χρηστικών αντικειμένων που φτιάχτηκαν από πλαστικό, να συμμετέχουν σε εργαστήρια και παιχνίδια επαναχρησιμοποίησης υλικών και να παρακολουθήσουν ημερίδα για την κυκλική οικονομία και το αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες. Σημαντική εισήγηση έκανε ο Γιώργος Μελισσαρόπουλος, σύμβουλος της εταιρείας Knowbox και ειδικός στην κυκλική οικονομία, όπου τόνισε τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που η χώρα μας μπορεί να έχει από αυτήν.  Την εκδήλωση παρακολούθησαν τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι συλλόγων της πόλης, κοινό, καθώς και 80 παιδιά και νέοι ηλικίας από 5 έως 17 ετών.

Σκέψεις για επέκταση της πρωτοβουλίας

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δράσεις όπως οι δικές σας αποτελούν παράδειγμα της καλύτερης δυνατής διαχείρισης των απορριμμάτων» και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «άκρως αξιόλογη και πολυεπίπεδη, καθώς ενώνει άριστα τις αξίες του αθλητισμού με την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον». Τέλος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε να τον επισκεφτούν οι εκπρόσωποι της Κ.Α.ΝΕ. και του ΝΑΣΚ Αίολος, προκειμένου να παρουσιάσουν την δράση και να συζητηθεί το ενδεχόμενο της εφαρμογής της πανελλαδικά.

«Σάλπαρε» το νέο σκάφος από πλαστικά μπουκάλια στην Καλαμάτα!

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το

Μεσσηνία

Ζέτα Μακρυπούλια: Καλοκαιρινή απόδραση στην Καλαμάτα με τον κολλητό της!

Avatar

Ανέβηκε

στις

από

Κοινοποιησέ το

Σε έναν… μυστικό προορισμό βρέθηκε η Ζέτα Μακρυπούλια, για να απολαύσει λίγες στιγμές ηρεμίας, μακριά από την Αθήνα. Η γνωστή ηθοποιός και παρουσιάστρια, η οποία ξεκίνησε τις καλοκαιρινές της διακοπές από την Καλαμάτα μαζί με την παρέα της, επέστρεψε στην πρωτεύουσα για να συνεχίσει τα τηλεοπτικά γυρίσματα του ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ, για τη νέα σεζόν.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, αποφάσισε να φύγει ξανά, αυτή τη φορά με τον καλύτερο της φίλο και ταλαντούχο καλλιτέχνη, Θανάση Αλευρά! Η Ζέτα και ο Θανάσης διατηρούν στενή φιλία και ο ένας αποτελεί το στήριγμα του άλλου. Έτσι, οι δυο ηθοποιοί περνούν ξέγνοιαστες στιγμές, εκτός Αθηνών, απολαμβάνοντας τον ήλιο και την θάλασσα της Ελλάδας.

Η Ζέτα Μακρυπούλια ποζάρει χωρίς ίχνος μακιγιάζ στις καλοκαιρινές της διακοπές και είναι πιο όμορφη από ποτέ!

Οι δυο ηθοποιοί απολαμβάνουν το απέραντο γαλάζιο!

ΠΗΓΗ


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Ο πλούτος των ελαιοκομικών προϊόντων της μεσσηνιακής γης στη Detrop Boutique

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Detrop Boutique

Πέτυχε το στόχο της η συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας στην έκθεση Detrop Boutique 2020 στη Θεσσαλονίκη, 22-24 Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας αποκλειστικά τον πλούτο των ελαιοκομικών προϊόντων που παράγει όλη η μεσσηνιακή γη.

Ο Δήμος Καλαμάτας, με τη συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, επέλεξε να παρουσιάσει στοχευμένα το ελαιόλαδο και τις ελιές μας κυρίως, στους επαγγελματίες επισκέπτες από Βαλκανικές χώρες και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων όλου του νομού, η γευσιγνωσία που έγινε σε συνεργασία με το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, αλλά και η γενικότερη εικόνα του stand, απέσπασαν θετικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

To stand εμβαδού 35 τ.μ., με γραφικά που προβάλλουν την ελαιοκομία του τόπου και παρουσιάζουν τη «Μάνα Ελιά», ένα μνημείο της φύσης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πολλοί εκ των οποίων δεσμεύτηκαν να επισκεφτούν τον τόπο. Τον Δήμο Καλαμάτας στη διάρκεια της έκθεσης εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη και ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος. Η Αντιδήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της τόσο από την ανταπόκριση των επαγγελματιών όσο και από τη γενική εικόνα της συμμετοχής του δήμου και των εταιρειών.

Σημαντικός είναι ο απολογισμός αναφορικά με το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο ελληνικός και ξένος επαγγελματικός κόσμος.

Σχεδόν 70 επαγγελματίες, οι μισοί εκ των οποίων Ελληνες και οι υπόλοιποι κυρίως από Βαλκανικές χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Σερβία, Γερμανία, Κροατία, Ρουμανία, Ρωσία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία κ.α.), εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Αρκετοί εκ των ενδιαφερομένων συμμετείχαν στη γευσιγνωσία ελαιολάδου που έγινε με τη συμμετοχή της Βελούδως Βελισσάρη από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής, στον χώρο του περιπτέρου.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα το περίπτερο επισκέφθηκαν μαθητές, και σπουδαστές σχολών της Βορείου Ελλάδας, με αντικείμενο την τεχνολογία τροφίμων και τη γεωπονία. Όσον αφορά στα εκθέματα των εταιρειών που συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου, μετά το πέρας της έκθεσης, διατέθηκαν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Αυτό το Μεσσηνιακό. . olive bar που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας, με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, κέρδισε τις εντυπώσεις στη Detrop Boutique, στη Θεσσαλονίκη, στοχεύοντας σε νέες αγορές για τα μεσσηνιακά προϊόντα. Σε αυτή τη φάση η βαλκανική αγορά δείχνει πως μπορεί να αποτελέσει δυναμικό συνεργάτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος συνεχίζει τις επαφές με τη ΔΕΘ-Helepxo, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την παρουσία και τις συναντήσεις που είχε στη Θεσσαλονίκη την π. εβδομάδα ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Μεσσηνία

Εθελοντική αιμοδοσία των υπαλλήλων της Περιφέρειας στο Διοικητήριο

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Εθελοντική αιμοδοσία

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, στον τέταρτο όροφο του Διοικητηρίου στην αίθουσα «Π. Φωτέας»

Η αιμοδοσία είναι μια προσφορά αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, δέκα λεπτά από το χρόνο μας μπορούν να σώσουν μια ζωή!

 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ