Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Προοπτική επενδύσεων και δυνατότητες συνεργασιών ανοίγει η Αδελφοποίηση Καλαμάτας – Λόουελ

Ανέβηκε

στις

προοπτική επενδύσεων και δυνατότητες συνεργασιών ανοίγει η αδελφοποίηση καλαμάτας - λόουελ 1
Κοινοποιησέ το

τυροπωλείον delicatessen

Η Αδελφοποίηση της Καλαμάτας με την πόλη Λόουελ (Lowell) των ΗΠΑ, θέτει σοβαρές βάσεις συνεργασιών και επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας, της παιδείας και του πολιτισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, στην αίθουσα «Χρ. Μαλαπάνης» στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, τα μέλη της αποστολής του Δήμου τόνισαν πως το κλίμα ήταν άριστο και υπήρξαν πάρα πολλές επιχειρηματικές συναντήσεις στο Λόουελ και τη Βοστώνη, στις οποίες διαπιστώθηκε η διάθεση συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της αποστολής, Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, αρχικά μετέφερε την αγάπη των Ομογενών μας, της μεγάλης Ελληνικής κοινότητας του Λόουελ και της Βοστώνης, οι οποίοι υποδέχθηκαν με θέρμη την αποστολή της Καλαμάτας και πρόσθεσε: «Έλληνες που διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της Πατρίδας μέσα τους. Που κρατούν ψηλά τις σημαίες και μεταφέρουν από γενιά σε γενιά ήθη, έθιμα και παραδόσεις. 

Να μεταφέρω, επίσης, και το μήνυμα του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των ανθρώπων της αδελφής πόλης του Λόουελ. Μιας περιοχής που μας συνδέουν πράγματι πολλά και που οι προοπτικές για εποικοδομητικές συνεργασίες στο μέλλον είναι μεγάλες. Το προσεχές Φθινόπωρο ή τέλος Αυγούστου, αναμένεται άλλωστε στην πόλη μας αποστολή του Λόουελ προκειμένου να επισφραγιστεί η Αδελφοποίηση των δύο πόλεων. 

Εκτιμώ ότι, σε αυτό το τετραήμερο εξαντλητικό ταξίδι, το πρόσημο των επαφών της αποστολής του Δήμου, η παρουσία μας στις πόλεις της Μασαχουσέτης, ήταν θετική. 

Μέσω των συναντήσεων με τους Ομογενείς, με επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων, παρουσιάσαμε την Καλαμάτα και μπήκαν οι βάσεις για να επιτευχθούν συνεργασίες. Επίσης καλλιεργήθηκαν επαφές και υπήρξαν συζητήσεις με εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας κορυφαίων ιδρυμάτων, προκειμένου να αναπτυχθούν προγράμματα μεταπτυχιακού χαρακτήρα και λειτουργία θερινών σχολείων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Επαφές υπήρξαν και με επιχειρηματίες του τουρισμού, ας μην ξεχνάμε ότι το Λόουελ είναι μια πόλη που κάθε χρόνο επισκέπτονται περισσότερα από 2 εκατομμύρια τουριστών.

Είναι δε σημαντικό ότι το σύνολο των δραστηριοτήτων μας καλύφθηκε και απασχόλησε μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ και συγκεκριμένα της πολιτείας της Μασαχουσέτης. 

Η Καλαμάτα ήταν στο επίκεντρο των εορταστικών, επετειακών εκδηλώσεων για την Ελληνική Επανάσταση, τιμώμενη πόλη στη μεγάλη παρέλαση της Βοστώνης, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βοστόνης Μεθόδιου που κατάγεται από το Πλατύ, του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα και του κ. Κούβελα εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων.

Η εξωστρέφεια αποτελεί για εμάς πολιτική επιλογή. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε. Ενισχύοντας τους δεσμούς της Καλαμάτας με τις Αδελφοποιημένες πόλεις, παρουσιάζοντας την περιοχή μας στο εξωτερικό, επενδύοντας στην προσέλκυση όχι μόνο επισκεπτών – τουριστών, αλλά και ανθρώπων που ερχόμενοι στην Καλαμάτα θα συνεισφέρουν τα δικούς κεφάλαια ενισχύοντας την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας. 

Κλείνω θέλοντας να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της αποστολής, τον καθηγητή και κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκο Ζαχαριά, τον Πρόεδρο της Αναπτυξιακής (ΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Σταύρο Στούπα, τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Δημήτρη Πατριαρχέα, και την εκπρόσωπο της Αμφικτυονίας και του τουρισμού που έχει σπουδάσει εκεί, Κέλλυ Μακροπούλου. Πραγματικά, τα παιδιά έκαναν εξαιρετική δουλειά».

279572879 1388683951594396 3593250429929955385 n

Από την πλευρά του ο κ. Στούπας, σημείωσε ότι στην Βοστώνη «είδαμε μια Ελλάδα και μια Καλαμάτα». Τόνισε στην Μασαχουσέτη, που είναι η πιο εύρωστη οικονομικά πολιτεία των ΗΠΑ, υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον κυρίως των Ομογενών αλλά και Αμερικανών. Για τον λόγο αυτό θα δημιουργηθεί μια κοινή επιχειρηματική ιστοσελίδα Επιμελητηρίου – Ομογενών, όπου θα έρχονται σε επαφή οι επιχειρηματίες προκειμένου να συνεργαστούν.

Η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, είναι τομείς για συνεργασίες και να υλοποιηθούν επιχειρηματικές ιδέες, τόνισε η κυρία Μακροπούλου. Για παράδειγμα πρόσθεσε ότι, υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής φοιτητών, λειτουργία θερινών σχολεία αλλά και δημιουργία πολιτιστικών γεγονότων που είναι κι αυτά μια επένδυση.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Δ. Πατριαρχέας, σημείωσε ότι δόθηκε η δυνατότητα προβολής του τουριστικού προϊόντος της Καλαμάτας και αναλύθηκε ο τρόπος πρόσβασης στην πόλη. Σημείωσε δε ότι η συγκυρία είναι ιδανική δεδομένου ότι από τις 29 Μαΐου θα υπάρχουν τρεις πτήσεις την εβδομάδα «Βοστώνη – Αθήνα», γεγονός που θα διευκολύνει την επισκεψιμότητα στην Καλαμάτα. Υπογράμμισε δε ότι οι επαφές στις ΗΠΑ δεν θα φέρουν μόνο διανυκτερεύσεις στην Καλαμάτα αλλά και επενδύσεις.

Τέλος, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκος Ζαχαριάς αφού επισήμανε την ευχάριστη έκπληξη της αποστολής για την υποδοχή και την τιμή προς την Καλαμάτα, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας στον τομέα της Εκπαίδευσης. «Είναι πολύ σημαντικό να επωφεληθεί έστω και ένα παιδί σπουδάζοντας σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Εμείς βέβαια, στοχεύουμε σε πολλά περισσότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ