Ειδησεις απο Καλαματα
Η αποστολή του Δήμου Καλαμάτας στο Lowell των ΗΠΑ
Ανέβηκε
4 έτη πρινστις
από
Kalamata Times


Για το Δήμο του Lowell (Μασαχουσέτη, ΗΠΑ) αναχωρεί αύριο, Τετάρτη 27 Απριλίου 2022 πενταμελής αποστολή του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο στο πλαίσιο υλοποίησης απόφασης αδελφοποίησης των δύο Δήμων. Στην αποστολή συμμετέχουν, επίσης, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Σταύρος Στούπας, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Πατριαρχέας και η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και επιχειρηματίας Κέλλυ Μαρκοπούλου.
Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας με αφορμή την αποστολή στο Lowell, αφού ενημέρωσε για το πρόγραμμα της αποστολής και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από την Ελληνική Ομογένεια, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. η πόλης μας βρίσκεται στη φάση αδελφοποίησης με την πόλη Lowell της Μασαχουσέτης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου μας στο Lowell και συμμετοχή στις εκεί επετειακές εκδηλώσεις της πόλης. Για το πρόγραμμα έχουμε συνεργαστεί με την Ομογένεια και ειδικά με τον Βασίλειο Καυκά, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας (Βοστώνης). Η διαδικασία της αδελφοποίησης θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Lowell στην Καλαμάτα όπου θα πραγματοποιηθεί ανάλογη τελετή και φιλοξενία.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αδελφοποίησης με το Lowell είναι, η συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών, εμπειριών και τεχνογνωσίας στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Τεχνολογίας και του Τουρισμού.
Η αμερικανική πόλη έχει επενδύσει στην Παιδεία και τον Πολιτισμό καθώς διαθέτει 8 θέατρα και θεατρικούς χώρους, 10 γκαλερί, 5 μουσεία. Διαθέτει, επίσης, πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού. Ακόμα, στον τομέα του Τουρισμού η πόλη έχει μεγάλη εμπειρία αφού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Lowell δέχεται πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.
H συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο Καλαμάτας και του Lowell, θα στηριχθεί στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους, των κοινών συμφερόντων και της επιθυμίας να προωθηθεί η ενίσχυση της οικονομίας, η ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και η κοινωνική συνεργασία. Ευχή το ταξίδι αυτό να αποβεί ωφέλιμο και για τις δύο πόλεις».
Ο εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας, πρόεδρος της ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Σταύρος Στούπας, εστίασε στις ευκαιρίες που δίνονται για επιχειρηματικές συνεργασίες και στις πόρτες που ανοίγονται από τέτοιου είδους επαφές.
Για το άνοιγμα στην τουριστική αγορά των ΗΠΑ, για τη δυνατότητα να παρουσιαστεί η Καλαμάτα και η Μεσσηνία μέσα από προγραμματισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης, καθώς και στο γεγονός ότι από τα τέλη Μαΐου ενεργοποιείται απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση της Βοστώνης με την Αθήνα, εστίασε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Πατριαρχέας.
Από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, ενημέρωσε για την προεργασία που έχει γίνει και στοχεύει στην επίτευξη συνεργασιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κορυφαία Πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το ΜΙΤ και το Harvard, υπογραμμίζοντας ότι προσδοκία είναι να υπάρξει συνεργασία σε επίπεδο μεταπτυχιακών προγραμμάτων και θερινών σχολείων με επίκεντρο τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση.
Τέλος, η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Κέλλυ Μαρκοπούλου, αφού έκανε αναφορές σε σημεία που ενώνουν τις δύο περιοχές, τόνισε ότι μέσα από μια δημιουργική συνεργασία μπορούν να επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι η κα. Μαρκοπούλου έχει μεγαλώσει στο Lowell, αποτελώντας και το σύνδεσμο με την εκεί Ελληνική Κοινότητα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πέμπτη 28 Απριλίου 2022
9:00 πμ – 10:00 πμ: Lowell – Επίσκεψη στο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο, το αρχαιότερο Ελληνικό Σχολείο των ΗΠΑ. Επίσκεψη/προσκύνημα στον Ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, τον πρώτο στις ΗΠΑ Βυζαντινού Ορθόδοξου ναού.
10:30 πμ: Συνάντηση δημάρχων στο Δημαρχείο του Lowell .
11:00 πμ: Ύψωση Ελληνικής Σημαίας στο Δημαρχείο και υπογραφή αδελφοποίησης. Ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
7:30 μμ: Ελληνική εκδήλωση στο Κοινοτικό Κέντρο Hellenic Cultural Center.
Παρασκευή 29 Απριλίου 2022
10:00 πμ: Επίσκεψη στο Δημαρχείο της Βοστώνης
11:00 πμ: Ξενάγηση στο Κυβερνείο της Βοστώνης
12:00 μμ: Δεξίωση στο Κυβερνείο
1:00 μμ: Ελληνική γιορτή για την Ελληνική Ανεξαρτησία στην αίθουσα της Βουλής
3:00 μμ: Ξενάγηση στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ και στο Πανεπιστήμιο Harvard.
Σάββατο 30 Απριλίου 2022
10:00 πμ: Ξενάγηση στη Βοστώνη
6:00 μμ: Συμμετοχή στο επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων
Κυριακή 1 Μαΐου 2022
10:00 πμ: Εκκλησιασμός – Δοξολογία, Καθεδρικός Ναός Βοστώνης
12:00 μμ: Δεξίωση από την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας (Βοστώνης) στην αίθουσα της Κοινότητας του Καθεδρικού
1:00 μμ: Εκκίνηση Παρελάσεως του Ελληνισμού της Βοστώνης.
2:30 μμ: Πολιτιστική εκδήλωση στο κεντρικό πάρκο της Βοστώνης. Εκφώνηση πανηγυρικού από τον Δήμαρχο Καλαμάτας.



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Δεκαπενταύγουστος στην Καλαμάτα: «Βουλιάζει» από κόσμο – Στο 100% οι πληρότητες
-
Καλαμάτα: Πέντε Γαλάζιες Σημαίες και φέτος – Τι δήλωσε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος (ΒΙΝΤΕΟ)
-
Η Οδύσσεια ενός άστεγου στην «πόλη της ανάπτυξης»
-
Ξεκίνησαν οι μετρήσεις για τη νέα Κυκλοφοριακή Μελέτη της Καλαμάτας
-
Εργασίες αναβάθμισης της κεντρικής παιδικής χαράς στο αναψυκτήριο
-
Επίσκεψη στην Καλαμάτα για το ευρωπαϊκό πιλοτικό έργο SchoolHeroZ
-
«Πυρά» της ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ για τις αναθέσεις έργων στον Ταΰγετο – Καταγγελίες για αδιαφάνεια και εμπαιγμό των κατοίκων
-
Δέκα νέες ευρωπαϊκές προτάσεις για την Καλαμάτα του 2030
-
Εκκίνηση διαδικασίας κύρωσης κοινοχρήστου δικτύου σε Λαίικα – Σπιτάκια – Κατσαραίικα
-
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Δήμου Καλαμάτας από το 12ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς
-
Εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης σε σχολικές μονάδες του Δήμου Καλαμάτας κατά την περίοδο του Πάσχα
-
Ορκωμοσία νέων υπαλλήλων στον Δήμο Καλαμάτας
-
Καλαμάτα: Ανανεώνεται ο στόλος του Δήμου – Παραδόθηκαν τα πρώτα νέα οχήματα
-
13η Ανθοκομική Καλαμάτας: Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων γεμίζει χρώματα και αρώματα τον Μάιο
-
Βασίλης Κανάκης: Ερωτήματα και «καμπανάκια» για το επενδυτικό project στον Κορδία
-
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τη διανομή κρέατος την περίοδο του Πάσχα
-
Καλαμάτα: Εγκρίθηκε η κατασκευή μιας πρότυπης Κοινωνικής Πολυκατοικίας
-
«Άθληση για Όλους»: Κλήρωση Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ποδοσφαίρου
-
Βραβείο Καινοτομίας στην Καλαμάτα στα Greek Green Awards
-
Βασίλης Σπανάκης: «Ο Δήμος Καλαμάτας ασκεί σύγχρονη φιλοζωική πολιτική»
-
Καλέσματα των καλαματιανών στο Καρναβάλι της Μεσσήνης
-
Ο Δήμος Καλαμάτας ανακηρύχθηκε «Smart Town of the year» στα Best City Awards 2026
-
Καλαμάτα: Έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας για την ανακήρυξη Κώστα Καραμανλή σε επίτιμο δημότη
-
Στην Καλαμάτα το 4th Beyond Football Conference 2026
-
Ανάλγητη και άδικη η απόλυση 32 εργαζομένων από τον Δήμο Καλαμάτας
-
Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας: Όχι στις απολύσεις των 35 συμβασιούχων κοινωφελούς εργασίας
-
Δημόσια παρουσίαση για το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης στην Καλαμάτα
-
Ο Δήμος Καλαμάτας διανέμει κρέας για τις εορτές των Χριστουγέννων
-
Προβολή του τουριστικού και γαστρονομικού πλούτου στην 40ή επετειακή Philoxenia–Hotelia 2025
-
Η Καλαμάτα στο επίκεντρο των έξυπνων και βιώσιμων πόλεων – Διπλή διεθνής διάκριση στο Smart City Expo 2025
Πρόσφατα Άρθρα

ΠΑΕ Καλαμάτα: Μόνο μέσω Gov.gr Wallet η είσοδος στο γήπεδο με τον Άρη

ARCO Live στο Poseidon Ocean View με τον Διονύση Κοτταρίδη

Με Πάνο Μουζουράκη η “Λευκή Νύχτα” τέλος Αυγούστου στην Καλαμάτα

Καλαμάτα – Παναιτωλικός 4-2: «Μαύρη Θύελλα» με τεσσάρα και πανηγυρική πρόκριση στη League Phase!

O Παναγιώτης Τζαβάρας, Άμισθος Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Καλαμάτας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Αθλητικά1 ημέρα πρινΣτην παγκόσμια ελίτ του Mölkky η Καλαμάτα – 6η θέση για την Εθνική Ελλάδας στο Nations Cup
-
Βιβλία1 ημέρα πριν«Τα ηλιοβασιλέματα της ψυχής» στο ιστορικό Μανιάκι – Μια βραδιά αφιερωμένη στο βιβλίο και τον πολιτισμό
-
Τέχνη & Ψυχαγωγία1 ημέρα πρινΈκθεση ζωγραφικής της Βλασούλας Βέβε στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Καρδαμύλης
-
Αθλητικά1 ημέρα πρινΚαλαμάτα – Παναιτωλικός 4-2: «Μαύρη Θύελλα» με τεσσάρα και πανηγυρική πρόκριση στη League Phase!
-
Ειδησεις απο Καλαματα1 ημέρα πρινO Παναγιώτης Τζαβάρας, Άμισθος Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Καλαμάτας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και την Τεχνητή Νοημοσύνη
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία1 ημέρα πρινΥπογραφή εργολαβικής σύμβασης για τον καθαρισμό της βλάστησης στο οδικό δίκτυο
-
Events1 ημέρα πρινΚαλαμάτα: Προβολή ντοκιμαντέρ για το «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» στο Πάρκο Σιδηροδρόμων
-
Αθλητικά3 ώρες πρινΠΑΕ Καλαμάτα: Μόνο μέσω Gov.gr Wallet η είσοδος στο γήπεδο με τον Άρη
















