Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Παρέμβαση Αντωνίας Μπούζα για το ενδεχόμενο λειτουργίας διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης πιλότων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Ώρα κοινωνικής ευθύνης για όλους, αιρετούς και πολίτες .

Το ενδεχόμενο της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου για την  ανάπτυξη στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης πιλότων στρατιωτικών αεροσκαφών,  ενέχει πολλές δυσκολίες, αναστατώσεις και προβλήματα.

Προβλήματα που θα ενταθούν ιδίως στο Δήμο Μεσσήνης και στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, αφού η προτεινόμενη συμφωνία θα αφορά δέσμευση για 20 χρόνια του τουριστικού «φιλέτου» της Μεσσηνίας στις ανάγκες των εκπαιδευτικών αναγκών, ενώ θα επηρεάσει δυσμενέστατα την πρωτεύουσα του Δήμου Μεσσήνης.

Η πόλη της Μεσσήνης, η οποία εκτός άλλων προβλημάτων που παραμένουν άλυτα και με αυτήν την προοπτική, θα οδηγηθεί σταδιακά στο περιθώριο κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας.

Αν μάλιστα ισχύσει και ο κρυφός σχεδιασμός για τη λειτουργία σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων από κοινού με την Καλαμάτα και τη Δυτική Μάνη πλησίον της Μεσσήνης, ίσως οι κάτοικοι να πρέπει να κληθούν να απαντήσουν στο δίλημμα, αν θέλουν να ζήσουν αξιοπρεπώς ή θα επιτρέψουν να υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η ποιότητα ζωής τους.

Η εν λόγω συμφωνία που συζητείται με το Ισραήλ, ίσως δείχνει θετική ως προς την ισχυροποίηση της γεωπολιτικής θέσης της Χώρας μας και της εξωτερικής μας πολιτικής.

Είναι δυσμενής όμως, σε ότι αφορά την ποιότητα ζωής και κατεύθυνσης ανάπτυξης της Μεσσηνίας.

Ας αναλύσουμε κάποια στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την Ισραηλινή πρόταση. Αφορά αρχικά εκπαίδευση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας , πιλότων Ελλήνων και Ισραηλινών, αλλά και άλλων εκπαιδευόμενων από χώρες της Ανατολής και όχι μόνο. Ως εκπαιδευτικά μέσα, θα συνεχίσουν να πετούν μέχρι το 2023 τα θορυβώδη αεροσκάφη Τ2, ενώ κύρια εκπαιδευτικά μέσα, θα είναι  τα Τ6 Texan και θα προστεθούν και αεροσκάφη Μ-346.

Θα υπάρξει και η αναγκαία υποστήριξη, συντήρηση, επισκευή και δοκιμές των κινητήρων των πτητικών μέσων (ως γνωστόν προκαλούν έντονη ηχορύπανση).

Στη συμφωνία μιλούν για 3500 ώρες πτήσης ετησίως.

Δηλαδή,  κάθε μέρα στον εναέριο χώρο πάνω από την πόλη της Μεσσήνης κυρίως, θα πετούν περίπου 10 αεροσκάφη και πιθανώς περισσότερα, πάνω από 10 ώρες ημερησίως, τα οποία για να ολοκληρώσουν μία εκπαιδευτική πτήση, απογειώνονται και προσγειώνονται αρκετές φορές και φυσικά δεν μπορούν να παρεκκλίνουν από την καθορισμένη πορεία του συγκεκριμένου κύκλου προσέγγισης στον αεροδιάδρομο. Με λίγα λόγια, σε κάθε μία ώρα πτήσης, θα περνά πάνω από την πόλη της Μεσσήνης  το κάθε ένα αεροσκάφος περίπου 12 φορές, ήτοι όλα μαζί πάνω από 120 φορές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την  ακουστική όχληση που θα δημιουργούν, τους κάθε λογής κινδύνους και την σίγουρη περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Άλλο επίσης ανησυχητικό θέμα, αφορά την πιθανότητα επαναλειτουργίας του πεδίου βολής Σχίζας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της εκπαίδευσης.

Βέβαια με αυτά τα δεδομένα, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής φυσικά δεν θα μπορεί να συνεχιστεί, ούτε να υπάρξει νέα προοπτική. Ζητούμενο είναι σε τέτοιο ενδεχόμενο, να ξεκαθαρίσει και το μέλλον του πολιτικού αεροδρομίου Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, το οποίο ήδη από αστοχίες των νέων υπευθύνων της τουριστικής Περιφερειακής πολιτικής, οδηγείται σε απαξίωση, καίτοι έφτασε επί ημερών διοίκησης Τατούλη, να είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο Περιφερειακό Ευρωπαϊκό αεροδρόμιο .

Ακούσαμε κάποιους πολιτικούς εκπροσώπους μας, που δυστυχώς επιδερμικά αποδέχτηκαν αυτόν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, χωρίς όμως να αναλύσουν όλες τις αρνητικές παραμέτρους του θέματος.

Μένει να ακούσουμε και την Περιφερειακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ανεξηγήτως, σιωπούν μέχρι στιγμής, αλλά και να ζητήσουμε επίσημη ενημέρωση για τους σχεδιασμούς αυτούς.

Ας αναλογιστούμε όμως, πως με ότι αποφασιστεί ΣΗΜΕΡΑ, θα δεσμευτεί για 20 χρόνια ο τόπος και θα επηρεαστεί η ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής των πολιτών στο ΜΕΛΛΟΝ.

 

ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΠΟΥΖΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Κοινοποιησέ το

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Κορονοϊός: 9 νέα κρούσματα στη Μεσσηνία – Πού εντοπίζονται τα 2.353

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

«Βράζει» για μια ακόμη μέρα η Αττική, καθώς εκεί καταγράφεται η πληθώρα από τα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, στην Αττική βρίσκονται τα 1.159 από τα 2.353 νέα περιστατικά που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ. Στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται τα 318, στον Πειραιά τα 202, 185 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών και 155 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300 και ανέρχονται σε 304, ενώ ακόμα 112 βρέθηκαν στην Αχαΐα και 90 στη Λάρισα.

Η κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού

103 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
155 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
185 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
41 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
318 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
127 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
202 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
28 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων
304 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
20 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
36 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
14 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας
9 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας
112 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
23 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
4 κρούσμα στην Π.Ε Δράμας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
24 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
2 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας
20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
27 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
40 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
1 κρούσμα στην Π.Ε.Θάσου
21 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
2 κρούσματα στην Π.Ε Θήρας
1 κρούσμα στην Π.Ε Ιθάκης
20 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
13 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
4 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε.Κέρκυρας
1 κρούσμα στην Π.Ε Κεφαλληνίας
11 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς
32 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
54 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Κω
2 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας
90 κρούσματα στην Λάρισας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
7 κρούσματα στην Π.Ε Λευκάδας
1 κρούσμα στην Π.Ε Λήμνου
9 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
1 κρούσμα στην Π.Ε Νάξου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
2 κρούσματα στην Π.Ε.Πρέβεζας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
2 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης
6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
12 κρούσματα στην Π.Ε.Σερρών
3 κρούσματα στην Π.Ε Σύρου
10 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
33 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
25 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
6 κρούσματα στην Π.Ε.Χίου
80 κρούσματα υπό διερεύνηση

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-entopizontai-kroysmata-attiki-02-03-2021


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Επέτειος Μάχης Κάτω Μηναγίων

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Φέτος συμπληρώνονται 196 χρόνια από τη πρώτη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων κατά το έτος 1825, μετά την απόβαση του Ιμπραήμ Πασά στη Μεθώνη.  Ήταν 12 Φεβρουαρίου 1825 (παλιό ημερολόγιο) όταν το πρώτο τμήμα του Αιγυπτιακού στρατού, περίπου 5.500 άνδρες, αποβιβάστηκε στην Μεθώνη.  Ο Ιμπραήμ, χωρίς να χάσει χρόνο, κατάρτισε αμέσως συντονισμένο σχέδιο ενεργειών, με στόχο να καταλάβει το Νιόκαστρο και την πολιορκούμενη από τους Έλληνες Κορώνη.  Έτσι, βάσει των πληροφοριών, σχετικά με τις αμυντικές θέσεις των Ελλήνων, επιδίωξε αιφνιδιασμό των ελληνικών δυνάμεων με ταυτόχρονη νυχτερινή ενέργεια επί των κατευθύνσεων Κάτω Μηνάγια και Γρίζι, όπου βρίσκονταν οι προφυλακές των Ελλήνων, με τελική σύγκλιση των δύο φαλάγγων στο χωριό Βουνάρια, ώστε να αποκόψει τα ελληνικά σώματα που πολιορκούσαν την Κορώνη.

Έτσι, οι Τουρκοαιγύπτιοι, αιφνιδιαστικά, μέσα στην νύχτα τις 19ης  Φεβρουαρίου/3ης Μαρτίου, προχώρησαν χωρισμένοι σε δύο φάλαγγες ανατολικά με κατεύθυνση προς το φρούριο της Κορώνης.  Η πρώτη φάλαγγα βάδισε κατευθείαν από τη Μεθώνη προς την Κορώνη, ενώ η άλλη κινήθηκε βορειότερα, σχεδόν έτσι παράλληλα με την πρώτη και με σκοπό να κτυπήσει πιο ψηλά, ώστε να αποκόψει τις ελληνικές πολιορκητικές δυνάμεις που βρίσκονταν μεταξύ Κάτω Μηναγίων και Μηλίτσας.  Σοβαρότερη φάλαγγα ήταν η πρώτη, καθώς την αποτελούσαν τέσσερα τάγματα πεζικού, 400 ιππείς και αρκετοί Τούρκοι της Μεθώνης, ενώ αρχηγός της ήταν ο ίδιος ο Ιμπραήμ.  Η νότια φάλαγγα επιτέθηκε ξημερώματα αιφνιδιαστικά στην Ελληνική προφυλακή που βρισκόταν στο Γρίζι (περίπου 30 στρατιώτες).  Οι Έλληνες, μόλις είδαν την ισχυρή δύναμη των Αιγυπτίων ξαφνικά μπροστά τους, αιφνιδιάστηκαν και δεν πρόλαβαν να προβάλουν καμία αντίσταση, ενώ μόλις που κατάφεραν να διαφύγουν και να υποχωρήσουν στα γύρω βουνά.

Η άλλη φάλαγγα κτύπησε βορειότερα, την ισχυρότερη αριθμητικά προφυλακή (περίπου 100 στρατιώτες) που βρισκόταν νότια των Κάτω Μηναγίων και δυτικά της Μηλίτσας.  Αυτή την θέση κρατούσαν ο στρατηγός Λιάκος Γιατράκος (1795 – 1875) και μερικοί ντόπιοι.  Το σώμα του Λιάκου Γιατράκου δεν αιφνιδιάστηκε παρότι δεν είχε ξημερώσει ακόμη όταν επιτέθηκαν συντονισμένα οι Τουρκοαιγύπτιοι. Πολέμησε προβάλλοντας απεγνωσμένη αντίσταση, προξενώντας στον εχθρό αρκετές απώλειες, παρότι το σώματα του ήταν μικρό σε σχέση με την πολυπληθέστερη δύναμη των εχθρών.  Ωστόσο, βλέποντας ότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει επί πολύ την πίεση του εχθρού, που μάλιστα διέθετε και ιππικό, υποχώρησε συντεταγμένα πολεμώντας προς τους πρόποδες του όρους Λυκόδημου.  Κατά τη μάχη ο Λιάκος έχασε 6 παλικάρια και είχε και δύο τραυματίες, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς συντρόφους του ήταν και ο εξάδελφος του, ο Χιλίαρχος Αθανάσιος Αποσποράκος, ο οποίος σύμφωνα με τον Λιάκο σκότωσε αρκετούς Αιγύπτιους πριν πέσει νεκρός.

Η νότια φάλαγγα του εχθρού, αφού ανέτρεψε την προφυλακή στο Γρίζι, στράφηκε προς Βορρά, πέρασε από το Χωματερό και το βράδυ μπήκε στα Βουνάρια.  Η βόρεια, αφού απώθησε την προφυλακή του Λιάκου Γιατράκου, προέλασε μέσω Μηλίτσας προς νοτιοανατολικά και συνενώθηκε με τη νότια.  Οι πολιορκητές της Κορώνης, υπό τους Παναγιώτη και Νικό Γιατράκο και Ιωανν. Καραπαύλο, καθώς και οι ευρισκόμενοι στα Βουνάρια μετά του έπαρχου Δημ. Βυζαντίου, ειδοποιηθέντες περί της εχθρικής προελάσεως κινήθηκαν εσπευσμένος προς τη Λογγά, ενώ οι Αιγύπτιοι προωθήθηκαν ως τα Καστέλια.  Έτσι απώθησαν τους Έλληνες, τους απέκοψαν από την Κορώνη και απέκτησαν επαφή με αυτή.  Ο Ιμπραήμ δεν είχε ακόμη την πρόθεση να βγει πιο έξω από τη μεσσηνιακή χερσόνησο, οπότε θα υπήρχε ο κίνδυνος να εμπλακεί σε αγώνα με υπέρτερες δυνάμεις, να επεκτείνει  δυσανάλογα τις επικοινωνίες και τις μεταφορές του και να διασπείρει τις λίγες δυνάμεις του.  Ο σκοπός του προς το παρόν ήταν να διαλύσει τις πολιορκίες των δύο φρουρίων, Μεθώνης και Κορώνης και να αποκτήσει ερείσματα.  Για την συνέχεια των επιχειρήσεων θα περίμενε να του έλθουν και άλλες δυνάμεις.  Εγκατέλειψε λοιπόν ακόμη και εδάφη που είχε καταλάβει, απέσυρε τις δυνάμεις του και από το Νιόκαστρο και τις συγκέντρωσε γύρω από τη Μεθώνη αμυντικά.  Μόνο ελαφρές προφυλακές έταξε στη Λογγά και στα Βουνάρια.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε, η μάχη στα Κάτω Μηνάγια έσβησε τον μύθο του Ιμπραήμ ότι, οι Έλληνες δεν θα είχαν την δύναμη και το κουράγιο να αντισταθούν στον οργανωμένο στρατό του, ενώ αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων σε σχέση με την ουσιαστική αντιμετώπιση του Ιμπραήμ και τον περιορισμό του στα στενά όρια του αρχικού προγεφυρώματος.  Βάσει αυτών, ο Δήμος Πύλου Νέστορος καθιέρωσε την 3η Μαρτίου, επέτειος της Μάχης Κάτω Μηναγίων, ως Δημόσια Εορτή Τοπική Σημασίας (Νοέμβριος 2019), με την αναβίωση εκδηλώσεων μνήμης και τιμής και την ανέγερση μνημείου πεσόντων στην περιοχή της σύγκρουσης του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων, συμπληρώνοντας έτσι ένα σημαντικό ιστορικό κενό, σε σχέση με την ανάδειξη της πρώτης μάχης μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων κατά το έτος 1825, που δίνει τη δυνατότητα να δούμε πλέον ολοκληρωμένα και ουσιαστικά την εξέλιξη των ιστορικών γεγονότων στην περιοχή, κατά το κρίσιμο έτος 1825 για την Ελληνική  Επανάσταση.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, η καταξιωμένη ομογενής καλλιτέχνις Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη φιλοτεχνεί αυτή τη χρονική περίοδο αφιλοκερδώς το μνημείο – έργο τέχνης προς τιμήν της ιστορικής μάχης, το οποίο θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων, ενώ θα εγκαινιαστεί από το Δήμο Πύλου Νέστορος το Καλοκαίρι του 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος των εορταστικών εκδηλώσεων της εμβληματικής επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Καρναβάλι Μεσσήνης με 161 χρόνια ιστορίας (video)

Kalamata Times

Ανέβηκε

στις

Κοινοποιησέ το

Με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης ο Δήμος Μεσσήνης, προσαρμόζεται στις υπάρχουσες συνθήκες. Φέτος το Νησιώτικο Καρναβάλι αποφεύγει τις συγκεντρώσεις! Το 2021 γιορτάζουμε διαδικτυακά την Αποκριά με ευχάριστες δράσεις και παιχνίδια.

Υπομονή και υγεία μέχρι να έρθει η ώρα για το ξεφάντωμα χωρίς περιορισμούς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και στο σποτ για το  καρναβάλι της Μεσσήνης, ο Δήμαρχος  Γιώργος Αθανασόπουλος Υποσχόμαστε ότι η συνταγή του Νησιώτικου Καρναβαλιού, θα εκτελεστεί με απόλυτη επιτυχία, στην ώρα της.

Το Νησιώτικο Καρναβάλι με τα 161 χρόνια ιστορίας του, παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο, βασίζεται στο παρελθόν και σχεδιάζει το μέλλον του.

Ο Δήμος Μεσσήνης με το ακόλουθο σποτ περνάει το μήνυμα ότι η ιστορία του Νησιώτικου Καρναβαλιού δεν χάνεται, κληρονομείται, μεταλαμπαδεύεται και ξαναζωντανεύει… 


Κοινοποιησέ το
Συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ