Connect with us
Επιμελητηρίο

Αθλητικά

Παναθηναϊκός: Πλέον παίζει… μπάλα ο Ερασιτέχνης και προχωρήσει η Διπλή Ανάπλαση

Ανέβηκε

στις

Παναθηναϊκός: Πλέον παίζει… μπάλα ο Ερασιτέχνης και προχωρήσει η Διπλή Ανάπλαση 3
Κοινοποιησέ το

kafemauroeidis

Σε συμφωνία κατέληξαν ΠΑΕ και Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός σε ό,τι αφορά τη διμερή σύμβαση για τη χρήση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού. Η χθεσινή εξέλιξη αποτέλεσε ένα κομβικό βήμα προς την υλοποίηση όλου του πρότζεκτ της Διπλής Ανάπλασης.

Και παρά το γεγονός πως η όλη διαπραγμάτευση, πέρασε από… χίλια, μύρια κύματα για περίπου 2,5 μήνες, φτάνοντας σε ρήξεις και «πάγωμα» των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, η παρέμβαση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ήταν καταλυτική για να καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι ο Αθλητικός Σύλλογος και η ΠΑΕ από τα τέλη Ιανουαρίου και να φτάσουν στο deal που επισημοποιήθηκε στη συνάντηση της Τρίτης (09/02).

Όπως αναφέρει σε ειδικό θέμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με βάση τα συμφωνηθέντα και τους αρχικούς υπολογισμούς, ο Ερασιτέχνης θα έχει έσοδα που σε σταθερή, ετήσια βάση, θα προσεγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Από την πρώτη ημέρα που θα «μπουν» ο Ερασιτέχνης και η ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Βοτανικό (εγκαταστάσεις Α.Ο. και ποδοσφαιρικό γήπεδο), η ΠΑΕ θα καταβάλλει επί μονίμου βάσεως στον Αθλητικό Όμιλο το ποσό των 500.000 ευρώ το χρόνο για τη χρήση του ποδοσφαιρικού γηπέδου.
  • Για κάθε εισιτήριο διαρκείας που θα πωλείται από την ΠΑΕ στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα «καρπώνεται» το ποσό των 50 ευρώ, ενώ παράλληλα, θα τεθεί σε εφαρμογή και η «υποχρεωτική» κάρτα φιλάθλου, έναντι 10 ευρώ για κάθε κανονικό εισιτήριο.
  • Επίσης, ο Α.Ο. δεν θα πληρώνει χρήματα για τη συντήρηση και τα λειτουργικά έξοδα των δικών του αθλητικών εγκαταστάσεων που θα ανεγερθούν στην περιοχή του Βοτανικού -με έξοδα της ΑΕΠ Ελαιώνα, δηλαδή της κοινοπραξίας των τραπεζών Alpha Bank/Πειραιώς, βάσει των όσων προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα και το μνημόνιο που υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου- και θα του παραχωρηθούν δωρεάν.

Ξεπεράστηκε το πιο σημαντικό «αγκάθι»

Παναθηναϊκός: Πλέον παίζει… μπάλα ο Ερασιτέχνης και προχωρήσει η Διπλή Ανάπλαση 4

Οι όροι της διμερούς σύμβασης με την ΠΑΕ εγκρίθηκαν ήδη από το συμβούλιο του Α.Ο. σε έκτακτο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης (09/02) και πλέον η όλη διαδικασία, περνά στα επόμενα -εξίσου σημαντικά- βήματά της, από τη στιγμή που ξεπεράστηκε ίσως το πιο σημαντικό «αγκάθι» στο δρόμο προς την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης.

Κι αυτό διότι όλες οι υπόλοιπες διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες (με τη Διπλή Ανάπλαση) πλευρές, έχουν λίγο ή πολύ δρομολογηθεί στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την υπογραφή του MoU της 20ής Νοεμβρίου ανάμεσα στους «6» (κυβέρνηση, δήμο Αθηναίων, περιφέρεια Αττικής, Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, ΠΑΕ και ΑΕΛ Ελαιώνα/τραπεζική κοινοπραξία Alpha Bank – Πειραιώς).

Συγκεκριμένα, η σύμβαση του δήμου Αθηναίων με τον Ερασιτέχνη για το Βοτανικό έχει προχωρήσει, αυτή της ΠΑΕ με τη δημοτική αρχή (όσον αφορά την «ενοικίαση» εμπορικών χρήσεων κλπ), είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ενώ την ίδια ώρα όλοι οι υπόλοιποι φορείς «τρέχουν» τις δικές τους συμβάσεις.

Πλέον παίζει… μπάλα ο Ερασιτέχνης

Η… μπάλα μεταφέρεται πλέον στο «γήπεδο» του Ερασιτέχνη, που θα επιδιώξει να αποτυπώσει όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα, όλους τους όρους της συμφωνίας, τόσο της διμερούς σύμβασης με την ΠΑΕ, όσο κι αυτής που θα κάνει με το δήμο Αθηναίων, για να τις φέρει προς ψηφοφορία και έγκριση (ή απόρριψη) στη Γενική Συνέλευση του «σώματος».

Το πότε θα γίνει η εν λόγω Γ.Σ. είναι βεβαίως ένα… ζητούμενο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των lockdown που θα πάνε κι άλλο πίσω την όλη διαδικασία. Διότι είναι μάλλον… απίθανο να οριστεί Γενική Συνέλευση ακόμη και τον Μάρτιο, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να ψηφίσουν τα μέλη του Ερασιτέχνη, που προσεγγίζουν τις 5.000.

Στο άρθρο 12 του μνημονίου συναντίληψης και συνεργασίας («Βασικό χρονοδιάγραμμα επόμενων ενεργειών») που υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου, αναφέρεται πως «…τα Συμβαλλόμενα Μέρη δηλώνουν ότι σε εκτέλεση του παρόντος και με την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζομένων σε αυτό, θα συνάψουν τις επιμέρους διμερείς ή και πολυμερείς συμβάσεις μεταξύ τους ή με όσους έλκουν εξ αυτών δικαιώματα έως τις 30.3.2021».

Επιπρόσθετα, στο άρθρο 14 («Μη υλοποίηση του προγράμματος Διπλής Ανάπλασης») υπογραμμίζεται ότι «…σε περίπτωση όμως που δεν υπογραφούν οι αναγκαιούμενες κατά περίπτωση διμερείς ή πολυμερείς συμβάσεις εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων και σε κάθε περίπτωση έως την καταληκτική ημερομηνία της 30.6.2021, τα Συμβαλλόμενα Μέρη δύνανται να αποδεσμευθούν από το παρόν μνημόνιο αζημίως και χωρίς να δύνανται να εγείρουν κάποια αξίωση έναντι των υπόλοιπων Συμβαλλομένων Μερών για τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιήσει έως την αποδέσμευσή τους από το παρόν στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Διπλής Ανάπλασης».

Κι αυτό θα ήταν… ανησυχητικό, δεδομένου ότι δίνεται ως καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή των διμερών συμβάσεων του Ερασιτέχνη με ΠΑΕ και δήμο Αθηναίων, η 30ή Ιουνίου. Και βεβαίως, έως τότε θα πρέπει να έχουν «περάσει» πρώτα οι συμβάσεις από την έγκριση και του σώματος της Γενικής Συνέλευσης του Ερασιτέχνη.

Ο απαιτούμενος «ελιγμός» προσφέρεται από τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 14 και το σημείο στο οποίο τονίζεται πως «…εκτός εάν εν τω μεταξύ κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα συμφωνηθεί παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας». Υπάρχει κοινώς δυνατότητα παράτασης και ο κορονοϊός είναι ένας σοβαρός λόγος, για να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία, εάν μέχρι τα τέλη Ιουνίου δεν επιτραπεί να γίνει η Γ.Σ.

Αυτό έχει ξεκαθαριστεί κι από την πλευρά του Κώστα Μπακογιάννη και των συνεργατών του προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκειμένου -εφόσον χρειαστεί- να δοθεί η απαιτούμενη παράταση απ’ όλους. Κι ας «φρενάρει» για λίγο χρονικά η εκπόνηση των τελικών μελετών των αθλητικών εγκαταστάσεων και η έναρξη των πρώτων έργων στην Περιοχή Ανάπλασης II (Βοτανικός), που αρχικά προσδιορίζονταν για το Δ’ τρίμηνο του 2021.

Μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από τις Υγειονομικές Αρχές για την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης, πρόθεση της διοίκησης του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, είναι να έχουν ενημερώσει λεπτομερώς και τον τελευταίο φίλο της ομάδας, για όλα όσα προβλέπονται στις συμβάσεις με την ΠΑΕ και το δήμο Αθηναίων. Προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και να είναι άπαντες γνώστες όσων έχουν συμφωνηθεί σε πρώτο βαθμό.

Μόλις, δε, αποτυπωθούν εγγράφως τα συμφωνηθέντα στα προσχέδια των συμβάσεων με την ΠΑΕ και τον δήμο Αθηναίων, ο Ερασιτέχνης θα τις δημοσιοποιήσει -πιθανότατα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου, όπως έγινε και με το MoU- για να ενημερωθούν οι πάντες τι θα κληθούν να ψηφίσουν, όταν θα έρθει η ώρα της… κάλπης.

ΠΗΓΗ

sesamiikonio
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

AddUrl.gr | Κατάλογος Ιστοσελίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ