Ειδησεις απο Καλαματα
Ολοκληρώθηκε το 26ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με sold out παραστάσεις και σε συνθήκες ασφάλειας
Ανέβηκε
2 έτη πρινστις
από
giannis

Με την εμβληματική παράσταση των Peeping Tom Diptych, sold out παραστάσεις και σε συνθήκες ασφάλειας, ολοκληρώθηκε χθες το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας συγκυρίας. Το Φεστιβάλ της Καλαμάτας ήταν από τα λίγα Φεστιβάλ παραστατικών τεχνών που πραγματοποιήθηκαν φέτος ολοκληρωμένα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με διεθνείς μετακλήσεις, σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς και χωρίς αλλαγές στον προγραμματισμό που είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Aφιερωμένο στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου– ο οποίος από τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του θεσμού- και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ημερών, το φετινό Φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά 21-30 Αυγούστου και συγκέντρωσε στην Καλαμάτα 64 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 21 ομάδες χορού, 25 εθελοντές και 41 σπουδαστές χορού στα επαγγελματικά σεμινάρια. Την εναρκτήρια παράσταση TRACES των Ultima Vez του Wim Vandekeybus παρακολούθησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ενώ το δεύτερο σαββατοκύριακο ήταν παρών ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης.
Η συνεργασία και η συνεχής επικοινωνία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Λίντας Καπετανέα με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Αθανάσιο Π. Βασιλόπουλο και τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» κ. Παντελή Δρούγα, οδήγησαν στα πλέον θετικά αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές Φεστιβάλ με μεγάλα διεθνή και ελληνικά ονόματα.
Όπως αναφέρει η Λίντα Καπετανέα : «Η πραγματοποίηση ή μη του Φεστιβάλ δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση. Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού, τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, τον Δήμαρχο Καλαμάτας, τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. της ΦΑΡΙΣ που μας εμπιστεύτηκαν, τους εργαζόμενους της ΦΑΡΙΣ, τους συνεργάτες μου στο Φεστιβάλ, για τη σκληρή δουλειά και την πίστη τους στο φετινό εγχείρημα, και φυσικά το κοινό που ανταποκρίθηκε τόσο θερμά στο κάλεσμά μας. Το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε όλους. Κάποια Φεστιβάλ πραγματοποιούνται όχι μόνο για να προωθήσουν μια τέχνη αλλά και για να απαντήσουν στην ανάγκη μιας ιστορικής στιγμής. To φετινό Φεστιβάλ πέρασε το μήνυμα ότι πρέπει με κάθε τρόπο να κρατήσουμε ζωντανή τη σχέση μας με την τέχνη του χορού που βασίζεται στην ανθρώπινη επαφή. Φέτος, βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις: χορευτές ανέβηκαν ξανά στη σκηνή μετά από 6 μήνες σκηνικής αποχής ενώ θεατές με μάσκες εισέρχονταν και αποχωρούσαν με σειρά προτεραιότητας χωρίς τη δυνατότητα παραμονής στον προαύλιο χώρο, για συζήτηση, για επαφή… Μια πρωτοφανής πραγματικότητα που εύχομαι να μην ξαναζήσουμε. Για εμάς το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες, είδαμε ότι μπορεί να μείνει ζωντανός ο κόσμος της τέχνης αν υπάρξουν οι σωστές προϋποθέσεις. Τα τεστ, οι μάσκες, η θερμομέτρηση, οι αποστάσεις, η σήμανση και ο σεβασμός όλων προς τα μέτρα ήταν τα μέσα για να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε.»
Πρωταρχικός στόχος όλων φέτος, ήταν η διεξαγωγή ενός ασφαλούς Φεστιβάλ, με όλα τα μέτρα προστασίας για το κοινό, τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο αυτό, τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Πολιτισμού και των αρμόδιων υγειονομικών αρχών. Όλες οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν με καθήμενους θεατές και με πληρότητα χώρου έως 55%, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις, ενώ η χρήση της μάσκας ήταν υποχρεωτική κατά την είσοδο και την έξοδο από το χώρο καθώς και καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Υπήρξε διαδικασία θερμομέτρησης και καταγραφής στοιχείων για ιχνηλάτηση, πραγματοποιήθηκαν τεστ στους συντελεστές των χορευτικών ομάδων, ενώ το προσωπικό του Φεστιβάλ, με τη συνδρομή και της Δημοτικής Αστυνομίας, λάμβανε ειδική μέριμνα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις στη ροή του κοινού και να μην δημιουργείται συνωστισμός. Στην Πλατεία, όπου παραδοσιακά οι θεατές παρακολουθούσαν παραστάσεις όρθιοι, δημιουργήθηκε ένας περιφραγμένος χώρος με καρέκλες που υποδεχόταν έναν ορισμένο αριθμό καθήμενων θεατών με σειρά προτεραιότητας.
Οι 21 συνολικά ελληνικές και ξένες παραγωγές παρουσιάστηκαν στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, στον Εναλλακτικό Χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. 11 ξένες ομάδες, εκ των οποίων οι 7 εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 10 ελληνικές ομάδες, μεγάλοι δάσκαλοι του χορού, παραστάσεις που συνδύασαν διαφορετικά είδη –από το σύγχρονο και το hip hop μέχρι τα ακροβατικά και το φλαμένκο, είναι ένας συνοπτικός απολογισμός.
Στο Κάστρο πρωταγωνίστησαν σπουδαίοι δημιουργοί και καλλιτέχνες του σύγχρονου χορού, με έργα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως ο Wim Vandekeybus με την ομάδα Ultima Vez και το τελευταίο έργο τους TRACES, ο Israel Galván με το σόλο του Revolution Without Music και οι Peeping Tom επίσης με το τελευταίο τους έργο Diptych όπου οι Gabriela Carrizo και ο Franck Chartier, καλλιτεχνικοί διευθυντές της ομάδας, επεξεργάστηκαν εκ νέου δύο παλαιότερα έργα τους που δημιούργησαν σε συνεργασία με το Nederlands Dans Theater. Στον ατμοσφαιρικό χώρο του Κάστρου παρουσίασε επίσης ο Φώτης Νικολάου τα ΤΑΜΑΤΑ.
Στον Εναλλακτικό Χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας είδαμε την χιουμοριστική παράσταση SAME SAME της Γαλλο-Βελγίδας χορογράφου Karine Ponties η οποία παρουσίασε δουλειά της για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την Lali Ayguadé και τον Guilhem Chatir με το HERE, το KAOS της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας Griffón Dance Company -μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου-, την παράσταση ὕλη των kóka&panú (Κωνσταντίνας Ευθυμιάδου και Παναγιώτη Μανουηλίδη) σε παγκόσμια πρεμιέρα αλλά και το απρόβλεπτο και χιουμοριστικό Pli του Viktor Černický ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Στην Κεντρική Πλατεία παρουσίασαν χορογραφίες τους οι Laura Aris και Álvaro Esteban (οι οποίοι παρουσίασαν την παράστασή τους και στην Costa Navarino), η ομάδα Kirn Compagnie, η Ελευθερία Ηλιοπούλου, ο Iesu Escalante, o Εdivaldo Ernesto, η Αναστασία Βαλσαμάκη, ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, η Ηρώ Κόντη, η Wonderground Dance Company των Tom Weksler και Roser Tutusaus, oι Ben Fury και Simon Thierrée, η Ευτυχία Στεφάνου και τα Tzitzifrikia, η Δήμητρα Μερτζάνη και η Μαρία Μανουκιάν, ενώ o Iωάννης Καρούνης εμφανίστηκε με μία γιγάντια σφαίρα στην Κεντρική Πλατεία, στην Προκυμαία και στο Προαύλιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας.
Yπό το γενικό τίτλο Electric Matter, το φετινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιελάμβανε τρία επαγγελματικά σεμινάρια με τους Εdivaldo Ernesto και Jozef Fruček, ένα masterclass με την Λίντα Καπετανέα και μία διάλεξη. Το πρόγραμμα προσκάλεσε τους συμμετέχοντες να εργαστούν πάνω σε νέες και ανεξερεύνητες δυνατότητες των ερμηνευτικών τους μέσων με στόχο την ενδυνάμωση της σκηνικής τους παρουσίας. Οι σπουδαστές, εκτός από τα μαθήματα κίνησης και χοροθεάτρου από διακεκριμένους καθηγητές, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διάλεξη με τίτλο Risk and Uncertainty: Fundamental Aspects of Human Development από τον Jozef Fruček.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως για τις παραστάσεις 6 ομάδων του Φεστιβάλ, υπήρξε η δυνατότητα παρακολούθησης μέσω livestreaming στο ιστότοπο του Φεστιβάλ kalamatadancefestival.gr.
Θερμές ευχαριστίες στους σταθερούς και στους νέους χορηγούς του Φεστιβάλ που υποστήριξαν τη διοργάνωση σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, στους τοπικούς παραγωγούς που διέθεσαν προϊόντα για τους καλλιτέχνες και τους προσκεκλημένους του Φεστιβάλ, στους εθελοντές για την πολύτιμη προσφορά τους και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης.
26ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
www. kalamatadancefestival.gr
Facebook: Kalamata International Dance Festival (@kalamatadancefestival)
Instagram: kalamatadancefestival
Youtube: Kalamata Dance Festival
—
OFFICIAL HASHTAGS:
—
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ
—
ΙΔΡΥΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΙ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑ
ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ
—
ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΚΑΡΜΕΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ALPHA BANK
ΧΟΡΗΓΟΣ
—
AEGEAN
PHARMA GROUP
ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.
ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ
ΚΑΥΣΙΜΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
SARADAKI VOULI JEWELLERY
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
—
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΣΕΧΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ACCIÓN CULTURAL ESPAÑOLA
INSTITUT FRANÇAIS
ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ
ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΙΣΡΑΗΛ
ΣΤΑΣΥ
ΑΓΑΝ Ο.Ε.
KOUROS MARITIME ENTERPRISES
YCP CONSULTING
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ
UN.NA.BE. ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Α.Ε.
ASTIR X WINERY
ΛΟΥΞ ΜΑΡΛΑΦΕΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.
ΛΩΤΟΣ
PLATEA
AGROVIM Α.Ε.
ΑΦΟΙ ΜΟΥΡΓΗ Α.Ε.
ΣΙΑΜΠΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
—
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φεστιβάλ EFFE –
Europe for Festivals, Festivals for Europe



Ενδιαφέρουσες Ειδήσεις
-
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος δέχτηκε αντιπροσωπεία της Γκρεκιάνικης Απουλίας
-
Στο πάρκο σιδηροδρόμων γιόρτασε τα γενέθλια των παιδιών του ο Δήμαρχος Καλαμάτας
-
Ροκ μουσική βραδιά στην προκυμαία του λιμανιού της Καλαμάτας
-
Τοποθετείται ο Δήμαρχος Καλαμάτας για το αντιπλημμυρικό και την τεχνική έκθεση του κ. Κουτσογιάννη
-
Καλαμάτα: Δράσεις για τα παθητικά κτίρια
-
Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας θα φιλοξενήσει την έκθεση «Θησαυροί ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου»
-
Τιμητική Διάκριση από τη ΓΣΕΒΕΕ για τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο
-
O Μητροπολίτη Μεσσηνίας υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του Λόουελ
-
Αύριο, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η αδελφοποίηση της Καλαμάτας με την πόλη του Λόουελ των ΗΠΑ
-
Απονομή Τιμητικής Διάκρισης στον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο
-
Απάντηση Βασίλη Κοσμόπουλου στον Δήμαρχο: Αστήρικτες κατηγορίες απέναντι σε επιχειρήματα
-
Στην Καλαμάτα ο επίσημος μετρητής της ΙΑΑF – AIMS (Association of International Marathons and Distance Races) στην Ελλάδα
-
Επιτυχημένη η εκδήλωση της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ) στην Καλαμάτα για τις έξυπνες πόλεις
-
20ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου των Ελληνίδων στην Καλαμάτα
-
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας
-
Δήμος Καλαμάτας: Δωροεπιταγές για σχολικά είδη σε μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Ασπροχώματος, Άριος και Πλατέος
-
Πέθανε ο Δημήτρης Παντερμαλής διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης
-
Καλαμάτα: «Αειφόρος Πόλη» ενεργοποιείται ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου
-
Εγκαινία για το ανακαινισμένο αγωνιστικό χώρο στο γήπεδο του Μεσσηνιακού Γ. Σ.
-
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, στη 86η ΔΕΘ
-
Δήμος Καλαμάτας: Συντήρηση υποδομών, ράμπες και WC ΑΜΕΑ σε όλα τα σχολεία του Δήμου
-
Η 9η Παρουσίαση Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» ολοκληρώθηκε με επιτυχία
-
Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ στο Δημαρχείο Καλαμάτας
-
Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Δήμαρχος Καλαμάτας
-
Η παρέμβαση του Δημάρχου για το αντιπλημμυρικό στο Δ.Σ.
-
Στις Καλλιτεχνικές Σχολές της Κ.Ε. «Φάρις» ξεκινούν, οι εγγραφές για την σχολική χρονιά 2022-2023
-
Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας τίμησε την Μικρασιατική Καταστροφή “Στάχτη στο μελτέμι της Ιωνίας γης”
-
«Στάχτη στο μελτέμι της Ιωνίας γής» στο Κάστρο Καλαμάτας υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας
-
Κεντρική Αγορά Καλαμάτας: Παράσταση Καραγκιόζη την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022
-
Ομογενείς της Αμερικής στο Δημαρχείο Καλαμάτας
Πρόσφατα Άρθρα
Έρρικα Πρεζεράκου : «Σκέφτηκα ότι μου απομένουν μόνο 4 ώρες ζωής»
Λευτέρης Βαρουξής (Πρόεδρος Olympia Forum): «Στόχος να γίνει η Αρχαία Ολυμπία διεθνές κέντρο διαλόγου και εφαλτήριο ανάπτυξης»
Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Παράταση δήλωσης συμμετοχής -Επιδότηση συμμετοχής των μελών του στην Έκθεση «Πελοπόννησος EXPO 2022»
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα στη συνεδρίαση στην Αρεόπολη της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ
Πρόγραμμα για τις επετειακές εκδηλώσεις της 28η Οκτωβρίου που θα γίνουν στις Κοινότητες του Δήμου Μεσσήνης
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
-
Υγεία2 ημέρες πριν
Βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα τα διπλά self test: Ανιχνεύουν κορονοϊό και γρίπη
-
Ειδησεις απο Καλαματα2 ημέρες πριν
Η βιβλιοθήκη του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας ανοίγει της πόρτες της, και στους ενήλικες
-
Ειδήσεις απο Μεσσηνία2 ημέρες πριν
Η φρεγάτα “Σαλαμίς” στην Πύλο
-
Σαν σήμερα1 ημέρα πριν
Σαν σήμερα ο γάμος της Τζάκι με τον Αριστοτέλη Ωνάση – Γιατί η Τζάκι κράτησε το επίθετο του μέχρι το τέλος της ζωής της
-
Ζώδια2 ημέρες πριν
Τα ζώδια σήμερα 20 Οκτωβρίου 2022
-
Αστυνομικό δελτίο2 ημέρες πριν
Τραγικό τέλος για το ζευγάρι που αγνοούνταν στην Λευκάδα
-
Τηλεόραση17 ώρες πριν
Maestro: Συγκλονιστική ερμηνεία της Μαρίας Καβογιάννη στη σκηνή του ξυλοδαρμού
-
Κους Κους2 ημέρες πριν
Μαρίζα Γεωργίτση η πανέμορφη κόρη του Φαίδωνα Γεωργίτση