Connect with us

Ειδησεις απο Καλαματα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ με τη συμμετοχή του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας

Ανέβηκε

στις

ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα erasmus+ με τη συμμετοχή του 13ου δημοτικού σχολείου καλαμάτας 9
Κοινοποιησέ το

Την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 1ης Συνάντησης Εκπαιδευτικών και Μαθητών/τριών από τα σχολεία-μέλη του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού Προγράμματος με τίτλο: «Healthy learners in a sustainable society», που συμμετέχει το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και σκοπεύει στη μελέτη και αποδοχή 5 από τους 17 στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη όπως αυτοί έχουν τεθεί το 2015 από τα Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών. Πραγματοποιήθηκαν εργασίες μαθητών και εκπαιδευτικών στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, επισκέψεις στη Μεσσηνία και πολλές άλλες δράσεις.

ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα erasmus+ με τη συμμετοχή του 13ου δημοτικού σχολείου καλαμάτας 10

Συγκεκριμένα, για τέσσερις ημέρες (από την Τρίτη 03/05 έως και την Παρασκευή 06/05) βρέθηκαν στην Καλαμάτα φιλοξενούμενοι από το σχολείο μας εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα σχολεία:

  • Fridaskolan της πόλης Uddevalla της Σουηδίας,
  • Friedensburg-Oberschule της πόλης Βερολίνο της Γερμανίας,
  • Centre d’Ensenyament Col·legi Balmes της πόλης Πάλμα ντε Μαγιόρκα της Ισπανίας.

Σκοπός της Συνάντησης ήταν η δια ζώσης γνωριμία εκπαιδευτικών και μαθητών  και η ανταλλαγή παιδαγωγικών απόψεων σχετικά με την προσέγγιση του θέματος του Προγράμματος. Είχαν προηγηθεί κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων σχολικών ετών πολλές εξ αποστάσεως επικοινωνίες χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα της δια ζώσης επικοινωνίας λόγω των υγειονομικών μέτρων που ίσχυαν.

ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα erasmus+ με τη συμμετοχή του 13ου δημοτικού σχολείου καλαμάτας 11

Οι εκπαιδευτικοί από τα σχολεία-εταίρους επισκέφτηκαν την πρώτη ημέρα όλες τις τάξεις του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, γνωρίστηκαν με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και συμμετείχαν σε κοινές βιωματικές δράσεις σχετικά με τη γειτονιά του σχολείου, την πόλη της Καλαμάτας και την πολιτισμική γνωριμία με τις πόλεις και τις χώρες των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Στην υποδοχή βρίσκονταν μαζί μας η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας κ. Θεοφανεία Σιούτη, η Σύμβουλος Εκπαιδευτικού Έργου κ. Αθανασία Χρονοπούλου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Μαρία Αγγελή και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του δήμου Καλαμάτας κ. Παύλος Κλάδης.

ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα erasmus+ με τη συμμετοχή του 13ου δημοτικού σχολείου καλαμάτας 12

Τις επόμενες ημέρες εκπαιδευτικοί και μαθητές από όλα τα συνεργαζόμενα σχολεία επισκέφτηκαν:

  • την Αλαγονία Ταϋγέτου που γνώρισαν θέματα σχετικά με το ενεργειακό αποτύπωμα και τη διαχείριση της ενέργειας για ένα βιώσιμο περιβάλλον. Κατά την επίσκεψή τους αυτή, με οικοδεσπότες την Κοινότητα Αλαγονίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγονίας, γνώρισαν το Δημοτικό Κατάστημα Αλαγονίας, απ’ όπου και πήραν ενθύμια, το πρότζεκτ “Αλαγονία με μηδενικά απορρίμματα” (Zero Waste Alagonia) που σχετίζεται με το μηδενισμό των απορριμμάτων στα πανηγύρια, τους σποροσβόλους ως μέθοδο φυσικής παρέμβασης στο περιβάλλον, με εμψυχωτή τον Παναγιώτη Μανίκη, το διεθνές πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας δημιουργικών εθελοντών και συμμετείχαν σε δραστηριότητες του κύκλου “Ηχοτοπία του Ταϋγέτου” της Ορεινής Ακαδημίας Ταϋγέτου. Παράλληλα επισκέφτηκαν τον παραδοσιακό νερόμυλο “Ρεντίφη”, όπου τους υποδέχτηκε ευγενέστατα ο ιδιοκτήτης του Δημήτρης Γιαννόπουλος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή τους με το μεσημεριανό και τις απαραίτητες αλαγονιακές τηγανητές πατάτες. Έτσι, έζησαν  βιωματικά τις πολλαπλές όψεις της Κυκλικής Οικονομίας και τη σημασία της Αειφορίας και της Κλιματικής Ουδετερότητας, στο βουνό και κατ’ επέκταση στην καθημερινότητά μας.
  • την αρχαία Μεσσήνη που μελέτησαν στην αρχαία πόλη εκτός από τo ιστορικό και αρχαιολογικό της πλαίσιο, την θέση της στο χώρο και την αειφορική της δόμηση. Προσέγγισαν τον τρόπο ζωής των αρχαίων κατοίκων στους οποίους κυριαρχούσε η ισονομία, η ισοπολιτεία και η δημοκρατία. Με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο προσέγγισαν αυτούς τους πυλώνες που αποτέλεσαν τις βάσεις για την αντοχή της στους αιώνες. Παρακολούθησαν τη θεατρική κωμική παράσταση «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στο πλαίσιο των μαθητικών θεατρικών αγώνων. Τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, υπεύθυνο ανασκαφής και αναστήλωσης του χώρου.
  • Οι επισκέψεις ολοκληρώθηκαν με δραστηριότητες στο μουσείο «Υδροκίνησης» του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιώς στη Δημητσάνα Αρκαδίας.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκε μια ποδηλατοβόλτα στους δύο ποδηλατόδρομους της πόλης μας με ενδιάμεσες στάσεις στην πλατεία, το πάρκο των σιδηροδρόμων και το λιμάνι. Στόχος ήταν η γνωριμία με την πόλη ως παράδειγμα φιλικής πόλης προς τον πολίτη και η προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς που προσφέρει διπλό όφελος: στην καλή υγεία του χρήστη και στη μείωση των ρύπων του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιήθηκαν τα ποδήλατα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας και με τη βοήθεια του παραρτήματος Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αρκετών μαθητών/τριών με τους γονείς τους από το σχολείο μας ολοκληρώθηκε αυτή η δράση.

ολοκληρώθηκε με επιτυχία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα erasmus+ με τη συμμετοχή του 13ου δημοτικού σχολείου καλαμάτας 13

Την τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου αποχαιρετιστήρια γιορτή ως ένας τρόπος διάχυσης του προγράμματος στις οικογένειες και στην ευρύτερη κοινωνία της πόλης μας. Σημαντική ήταν η συμβολή του Συλλόγου Γονέων όπως επίσης και σχεδόν όλων των γονέων του σχολείου μας που με την προσφορά τους σε παραδοσιακά φαγητά έγιναν πρεσβευτές των μεσσηνιακών γεύσεων. Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί με τη βοήθεια του Κέντρου Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας.

Οι καλεσμένοι εκπαιδευτικοί και μαθητές από το εξωτερικό αναχώρησαν έχοντας άριστες εντυπώσεις από την φιλοξενία της Καλαμάτας.

Ως επιστέγασμα αυτής της δράσης τους προσφέραμε το Σάββατο 7/5 επίσκεψη στην Ακρόπολη και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ