Connect with us

Ταξίδια

Οι Συνοδοιπόροι ΣΤΗ ΦΥΣΗ εξορμούν στη Δυτική Μάνη

Kalamata Times

Published

on

Οι Συνοδοιπόροι ΣΤΗ ΦΥΣΗ εξορμούν στη Δυτική Μάνη 1

Οι Συνοδοιπόροι ΣΤΗ ΦΥΣΗ εξορμούν στη Δυτική Μάνη

Ένας σπάνιος συνδυασμός φυσικού περιβάλλοντος, οικιστικών συνόλων, σημαντικών μνημείων και ιστορικών αναφορών που φτάνουν μέχρι την ομηρική και αρχαϊκή εποχή συνθέτουν έναν μοναδικό χώρο .

Η διαδρομή είναι ήπια, συνδέει τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής και δίνει τη δυνατότητα στον πεζοπόρο να γνωρίσει τους οικισμούς και τη φύση της Μεσσηνιακής Μάνης με έναν πολύ πιο ολοκληρωμένο τρόπο από αυτόν του μέσου επισκέπτη.Μέσα από υπέροχα καλντερίμια. Πάνω από 3200 χρόνια ιστορίας και μύθων έχουν ως σημείο αναφοράς την Καρδαμύλη. Την Καρδαμύλη των ομηρικών επών, του Μενελάου και της ωραίας Ελένης, την αρχαϊκή Καρδαμύλη, την Μεσσηνιακή, των Ελευθερολακώνων, την Καρδαμύλη – λιμάνι της αρχαίας Σπάρτης, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, την Καρδαμύλη της Μάνης, των καπεταναίων των Τρουπάκηδων ή Μούρτζινων.

Στο οχυρό συγκρότημα των τελευταίων, που σήμερα ονομάζεται «Παλιά Καρδαμύλη» και αποτελεί ιστορικό μνημείο ολοκληρώνεται η διαδρομή μας. Εδώ επίσης βρίσκονται και οι αρχαίοι τάφοι των Διόσκουρων.

Όλη η διαδρομή έχει εντυπωσιακή θέα στο Μεσσηνιακό κόλπο, στους οικισμούς αλλά και στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου με τις κορυφές του Πρ. Ηλία (2407μ η ψηλότερη) και του Χαλασμένου να ξεχωρίζουν.

Μετά την πεζοπορία θα φάμε σε ταβέρνα.

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ Α

10.50 ΧΙΛ ΠΕΡΙΠΟΥ..4.30 ΩΡΕΣ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 13 ΕΥΡΩ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ 10
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ 7.30 ΠΜ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 19.00 ΜΜ
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΝΕΔΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΟΛΩΝΟΣ
ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ …ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΤΖΕΛΑ ΤΟΤΑΚΗ 6944578933
ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΑΝΤΖΕΛΑ ΤΟΤΑΚΗ 6944578933
ΟΔΗΓΟΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΡΟΜΗΛΑΣ 6984497322

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Γυαλιά καπέλο αθλητικά παπούτσια η ορειβατικό μποτάκι . Σακίδιο πλάτης με νερό και ελαφριά τροφή. Αντιανεμικό η μπουφάν δεύτερη αλλαξιά ρούχων και δεύτερα αθλητικά παπούτσια ..Τους χειμωνιάτικους μήνες πάντα να έχετε αδιάβροχο μαζί σας και φυσικά το ατομικό σας φαρμακείο

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ Ο ΚΑΘΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥ

Οι Συνοδοιπόροι ΣΤΗ ΦΥΣΗ εξορμούν στη Δυτική Μάνη

Ταξίδια

Δράσεις Ιουνίου 2020 από τον Ευκλή Καλαμάτας

Kalamata Times

Published

on

κτριο ευκλη

Ευκλής Καλαμάτας – Δράσεις Ιουνίου 2020

Ο Σύλλογος Πεζοπόρων – Ορειβατών Καλαμάτας ”Ο Ευκλής” τον Ιούνιο έχει προγραμματίσει δράσεις για την πεζοπορική του ομάδα, καθώς και μια εκδήλωση ανταλλαγής βιβλίων.

Ευκλής Καλαμάτας

Πιο συγκεκριμένα :

__7 Ιουνίου 2020 : Πεζοπορική εξόρμηση για όλη την οικογένεια στο όμορφο ελατοδάσος της ορεινής Φαλαισίας, από το Νιχώρι (1100 μ.) έως τους Άνω Γιανναίους με ενδιάμεση επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ρεκίτσας όπου μόνασε ο Παπαφλέσσας.

__21 Ιουνίου 2020 : Πεζοπορική εξόρμηση στα καλντερίμια της Μάνης περπατάμε από την Καρδαμύλη, το Πετροβούνι, το Λοσνί, το Προάστιο, εξερευνούμε την σπηλιά Βατσινίδη και καταλήγοντας κάνουμε τις βουτιές μας στην παραλία του Φονέα.

__27 Ιουνίου 2020 : Εκδήλωση δωρεάν ανταλλαγής βιβλίων στα γραφεία του συλλόγου, Αριστομένους 56, με τίτλο: ”Βιβλία που ζητούν, να αγαπηθούν πάλι από την αρχή !”

Βιβλία

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων:

* Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και εκπρόσωπος τύπου) στα τηλ. 27210 90627 και 6974252234.

* Αγγελική Ματσούκα (έφορος εκδρομών) στο τηλ. του συλλόγου 27210 84844.

* ΦΒ : Σ.Π.Ο.Κ. ΕΥΚΛΗΣ

Continue Reading

Ταξίδια

Οι φυσιολάτρες του Ευκλή εξερευνούν το ελατοδάσος στην ορεινή Φαλαισία Αρκαδίας.

Kalamata Times

Published

on

Ευκλής Καλαμάτας

Ευκλής Καλαμάτας

Στην κατάφυτη από έλατα διαδρομή από το Νιχώρι στα 1200 μ. υψόμετρο, την Ιερά Μονή Ρεκίτσας (1100 μ.) έως τους Άνω Γιανναίους στο νομό Αρκαδίας, θα περπατήσουν την Κυριακή 7 Ιουνίου 2020 οι περιηγητές του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ο Ευκλής» τηρώντας όλους τους κανόνες σωστής αυτοπροστασίας για τον covid 19.

** Στις 26 Δεκεμβρίου 2019, εξερεύνησαν και σηματοδότησαν την πανέμορφη και μόνιμα καθαρισμένη διαδρομή στην ορεινή Φαλαισία στα 1200 μ. υψόμετρο από το Νιχώρι έως την Ι. Μ. Ρεκίτσας η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Οικονομοπούλου και το μέλος του πεζοπορικού τμήματος Αγγελική Τσάκου.

** Το Νεοχώρι ή Νιχώρι είναι το τελευταίο χωριό της Φαλαισίας στην Αρκαδία, τριγυρισμένο από πυκνό ελατοδάσος, πριν τα σύνορα με τον Νομό Μεσσηνίας.

** Θα επισκεφθούν την Ι. Μονή Ρεκίτσας ή Μονή Παπαφλέσσα, σε υψόμετρο 1100 μέτρων, στις παρυφές ενός δάσους από έλατα και θα καταλήξουν στους Άνω Γιανναίους.
Η Μονή υπήρχε, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, πριν το 1600, όπου και πλήθος μοναχών ασκήτευαν σε αυτήν.
Ήταν λημέρι των Αρματολών και Κλεφτών στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
Εκεί μόνασε για μερικά χρόνια και ο ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης Παπαφλέσσας, προτομή του οποίου υπάρχει στον περίβολο της μονής, η οποία καταστράφηκε και λεηλατήθηκε από τους Τούρκους αρκετές φορές.

Ευκλής Καλαμάτας

** Διαδρομή 8700 χλμ. : Εύκολη και βατή, άλλοτε σε καλντερίμι, άλλοτε μέσα στο ελατοδάσος, προσιτή για όλη την οικογένεια. Βαθμός δυσκολίας Α΄. Ώρες πορείας διαδρομής 4:00 (+/-).

Μετακίνηση : Με λεωφορείο

Κόστος : 10 ευρώ (μέλη), 12 ευρώ (μη μέλη) και 8 ευρώ (φοιτητικό, παιδικό, ανέργων με ενεργή κάρτα Ο.Α.Ε.Δ.).

Ραντεβού εκκίνησης : Στις 8:30 π.μ. από τα γραφεία του Ευκλή, τέρμα Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου Ο.Σ.Ε.) και επιστροφή κατά προσέγγιση 5 – 6 μ.μ.

Φαγητό : Στη ταβέρνα ”Αγνάντιο” – Ξενώνας στο Δυρράχι Αρκαδίας.

Οδηγός : Τσεκουράς Δημήτριος (έφορος πεζοπορίας).

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων :

Ελένη Οικονομοπούλου (πρόεδρος και διοργανώτρια εξορμήσεων) στα τηλέφωνα 27210 90627 και 6974252234.
Αγγελική Ματσούκα (έφορος εκδρομών) στο τηλ. του συλλόγου 27210 84844.

Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας “ΕΥΚΛΗΣ”

 

Continue Reading

Ταξίδια

Κοινωνικός τουρισμός: Δείτε αν δικαιούστε δωρεάν διακοπές

Kalamata Times

Published

on

Κοινωνικός τουρισμός: Δείτε αν δικαιούστε δωρεάν διακοπές 12

Κοινωνικός τουρισμός

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα τρέξουν το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ για 400.000 δικαιούχους και το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που θα προσφέρει διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις για 250.000 δικαιούχους 

Επιπλέον, οι 113.000 δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού από πέρσι μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιταγές τους μέχρι τέλος Οκτωβρίου αντί για 31 Ιουλίου.

Θα προηγηθεί η νομοθέτηση του έκτακτου προγράμματος διακοπών στην Ελλάδα που θα ισχύσει φέτος, για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορονοϊού.

Ο μέγιστος αριθμός των δικαιούχων φέτος μπορεί να φτάσει στα 420.000 άτομα, συν άλλοι 113.000 δικαιούχοι από το περσινό πρόγραμμα που έχουν δικαίωμα να «εξαργυρώσουν» τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, μετά την παράταση που δόθηκε από τον ΟΑΕΔ.

Στην επιταγή που θα πάρουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα διακοπών για το 2020-2021, εκτός από τη διαμονή τους, εξετάζεται να προστεθεί και έξτρα επιδότηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ο κοινωνικός τουρισμός δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, αλλά κυρίως από τη «μεσαία τάξη», που λόγω κριτηρίων και μειωμένων κρατικών πόρων έμενε εκτός κοινωνικού τουρισμού τα προηγούμενα χρόνια.

Η αύξηση των δικαιούχων για δωρεάν διακοπές θα χρηματοδοτηθεί ειδικά φέτος, που η τουριστική κίνηση προβλέπεται να είναι χαμηλή λόγω του κορονοϊού, με ένα ποσό της τάξης των 30 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι των 10 εκατ. ευρώ που διαθέτει ο ΟΑΕΔ για την επιδότηση των διακοπών των χαμηλόμισθων τα τελευταία 6 με 7 χρόνια.

Τα στελέχη του ΟΑΕΔ εκτιμούν ότι φέτος μπορεί να ικανοποιηθεί το 95% ή ακόμη και το 100% όσων κάνουν αίτηση, γιατί κάθε χρόνο ο συνήθης αριθμός αιτήσεων για δωρεάν διακοπές δεν ξεπερνά τις 300.000 και από αυτούς παίρνουν την επιταγή περίπου 140.000 δικαιούχοι.

Συνολικά, παλαιοί και νέοι δικαιούχοι ανέρχονται στα 533.000 άτομα.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν πιθανώς στις 10 Ιουνίου αφού πρώτα νομοθετηθεί το έκτακτο πρόγραμμα διακοπών που θα ισχύσει φέτος για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού λόγω κορονοϊού.

Ο κόφτης του εισοδήματος για την υποβολή αιτήσεων συνδυάζεται με μοριοδότηση, που μηδενίζεται όμως πάνω από τις 30.000 ευρώ.

Μέχρι πέρυσι η χρηματοδότηση των 10 εκατ. ευρώ κάλυπτε μικρότερο αριθμό δικαιούχων και έπαιρναν τις επιταγές όσοι συγκέντρωναν τα περισσότερα μόρια από χαμηλό εισόδημα, από ανήλικα τέκνα, από έτη πληρωμής εισφορών στο λογαριασμό Εργατικής Εστίας κ.ά., ενώ όσοι είχαν τα λιγότερα μόρια αποκλείονταν.

Με τα 30 εκατ. ευρώ που διατίθενται φέτος, ελάχιστοι θα μείνουν εκτός φθηνών διακοπών, γιατί τα χρήματα θα καλύψουν και όσους έχαναν σε μοριοδότηση λόγω υψηλότερου των 30.000 ευρώ εισοδήματος.

Η επιδότηση διαμονής στο πρόγραμμα του 2019 έφτανε στα 38 ευρώ την ημέρα ανά άτομο στα καταλύματα «5 αστέρων» των «προσφυγικών νησιών» και στα 26 ευρώ στα καταλύματα της ίδιας κατηγορίας στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ η συμμετοχή του δικαιούχου ήταν στα 8 ευρώ τη μέρα χωρίς πρωινό και στα 12 ευρώ με πρωινό.

Αν δεν αλλάξουν οι προϋποθέσεις για φέτος, τότε οι δικαιούχοι θα είναι εργαζόμενοι (μισθωτοί) αλλά και άνεργοι που έχουν κατά το προηγούμενο της αίτησης έτος τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με κρατήσεις υπέρ Εργατικής Εστίας, ή επιδοτήθηκαν για 50 ημέρες από τον ΟΑΕΔ λόγω ανεργίας, λόγω μητρότητας ή ακόμη και αν δεν επιδοτήθηκαν αλλά γράφτηκαν ως άνεργοι πριν τη λήξη των αιτήσεων.

ΠΗΓΗ

Continue Reading

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ