Connect with us

Ειδήσεις απο Μεσσηνία

Καμία Νέα Οικοδομική Άδεια χωρίς Αναβάθμιση Υποδομών στη Δυτική Μάνη

Ανέβηκε

στις

καμία νέα οικοδομική άδεια χωρίς αναβάθμιση υποδομών στη δυτική μάνη 1
Κοινοποιησέ το

Αναφορά αιτήματος: Προσωρινή απαγόρευση ανοικοδόμησης και επέκτασης οικιστικών περιοχών στον Δήμο Δυτικής Μάνης

Προς τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Ε. Νίκα,

Νομάρχη Μεσσηνίας

Προς τον κ. Δημήτριο Σ. Γιαννημάρα,

Δήμαρχο Δήμου Δυτικής Μάνης

Αξιότιμοι κύριοι,

Παρακαλούμε να σταματήσετε την έκδοση ή/και έγκριση αιτήσεων για οικοδομικές άδειες για ανέγερση νέων κατοικιών στο Δήμο Δυτικής Μάνης

— πριν αναβαθμιστεί η βασική υποδομή για την κατάλληλη υποστήριξη των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Λόγος: Η υπάρχουσα υποδομή στο Δήμο μας για παροχή βασικών υπηρεσιών για την

 • Παροχή νερού
 • Αποχέτευση
 • Διαχείριση των αποβλήτων
 • Παρακολούθηση και έλεγχο δασικών πυρκαγιών
 • Παροχή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και Παροχή συνδέσεων Διαδικτύου είναι ήδη υπερφορτωμένη και η κατάσταση χειροτερεύει κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα:

 • Κάθε καλοκαίρι ολόκληροι οικισμοί αναγκάζονται συχνά να ζουν χωρίς νερό για οικιακή χρήση. Οι διακοπές λόγω πάσης φύσεως βλαβών (αλλά ΟΧΙ έλλειψης υδάτινων πόρων) διαρκούν ώρες ή μέρες και συμβαίνουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα – ή μπορεί ακόμη και να διαρκέσουν για εβδομάδες. Γνωρίζετε βεβαίως ότι η αδιάλειπτη παροχή πόσιμου νερού είναι δημόσια υποχρέωση, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τους κανόνες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα! Απλώς παράνομη η απαράδεκτη κατάσταση με την ύδρευση των πολιτών στη Δυτική Μάνη.
 • Δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την επαρκή αντιμετώπιση του προβλήματος ενός οικιακού αποχετευτικού συστήματος. Είναι απλά ανύπαρκτο. Οι υπάρχουσες σηπτικές δεξαμενές διαρρέουν το περιεχόμενό τους στο έδαφος, δηλητηριάζοντας τα υπόγεια ύδατα, τα οποία στη συνέχεια αντλούνται και χρησιμοποιούνται για την παροχή νερού από τον Δήμο. Τα υψηλά επίπεδα νιτρικών ενώσεων στις μετρήσεις του νερού του δήμου το αποδεικνύουν.
 • Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ντροπή για τον Δήμο μας. Οι κάδοι απορριμμάτων ξεχειλίζουν τακτικά, κάτι που είναι άμεσος κίνδυνος για την δημόσια υγεία. Επιπλέον, δεν υπάρχει ακόμη νομικά αποδεκτή λύση για την τελική διάθεση των απορριμμάτων μετά τη συλλογή τους.
 • Η ευθύνη για την προστασία των σπιτιών και της ζωής του πληθυσμού -πάνω από 7,000 μόνιμοι κάτοικοι και πολύ περισσότεροι τουρίστες- στη Δυτική Μάνη από τις δασικές πυρκαγιές έχει αφεθεί σε έναν μόνο, ιδιωτικό σωματείο – τη «Γαία». Οι εθελοντές πυροσβέστες της «Γαίας» αναγκάζονται να βασίζονται σε ιδιωτικές δωρεές. Δεν έχουν δημόσια χρηματοδότηση για το σημαντικό έργο τους, που θα έπρεπε να είναι δημόσια υποχρέωση. Ρισκάρουν ακόμη και τη ζωή τους όταν δεν υπάρχει νερό για να σβηστούν οι πυρκαγιές.
 • Το ηλεκτρικό δίκτυο είναι σαφώς υπερφορτωμένο. Οι συχνές διακοπές ρεύματος και οι βλάβες στην παροχή ρεύματος μετά από μια καταιγίδα είναι απόδειξη ότι το δίκτυο ηλεκτροδότησης ήταν τεχνικά ανεπαρκές για πολλά χρόνια.
 • Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο εξακολουθεί να είναι απελπιστικά κάτω από το επίπεδο που επιτυγχάνεται στα κέντρα των ελληνικών πόλεων. Η Ελλάδα έχει το χειρότερο ποσοστό πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην Ευρώπη, και αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο στις επαρχιακές της περιοχές, όπως η δική μας.

Αυτό σημαίνει ότι:

 1. Το επίπεδο των υποδομών που παρέχει το κράτος για έναν δήμο με περισσότερους από 7,000 κατοίκους (και τουλάχιστον διπλάσιο αυτού του αριθμού το καλοκαίρι) και 400 km² είναι χαμηλότερο από αυτό που θα ήταν αποδεκτό σε μια λεγόμενη χώρα του Τρίτου Κόσμου, πόσο μάλλον σε μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 2. Οι υποδομές του Δήμου Δυτικής Μάνης δεν επαρκούν καν για τον πληθυσμό που ζει σήμερα στο Δήμο μας – είναι αδιανόητο πώς μπορεί να εξυπηρετηθεί περισσότερη στέγαση και περισσότερος πληθυσμός. Ήδη οι βασικές ανάγκες των σημερινών μόνιμων κατοίκων μας δεν εξυπηρετούνται όπως θα έπρεπε.
 3. Είναι επομένως ανεύθυνο να εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες πριν λυθούν αυτά τα προβλήματα και προτού επιτέλους ανταποκριθεί ο Δήμος Δυτικής Μάνης στις υποχρεώσεις του, τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους επισκέπτες που έρχονται σε εμάς για τουρισμό, στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

Εκ μέρους των υπογραφόντων αυτού του αιτήματος απαιτείται  η ανάληψη άμεσης δράσης. Αναμένουμε την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Johann – Wilhelm von Krause
Δημότης του Νεοχωρίου του Δήμου Δυτικής Μάνης από το 2014

kafemauroeidiskafemauroeidiskafemauroeidis
Κοινοποιησέ το
Advertisement

Facebook

Πρόσφατα Άρθρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ